Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979"— Esityksen transkriptio:

1

2 Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979
Oulun seudun ammattiopisto (OSAO) Hankepäällikkö, OSAO WSC Helsinki 2005 projektissa mukana (päätoimena liki 2v) Shopmasterina Taitajakilpailujen putkiasennuksen päätuomarina useita kertoja Semifinaalien järjestäjänä useita kertoja Putkiasennuksen PM-kilpailujen järjestäjänä kerran PM-kilpailujen tuomarina 3 kertaa (Islanti, Ruotsi ja Norja) Euroskills kilpailujen tuomarina 2 kertaa (Hollanti ja Portugali) WSC kilpailujen tuomarina 3 kertaa (Japani ja Kanada ja Englanti) Taitaja 2010 Oulu, kilpailujen johtaja Skills Finlandille semifinaalien kehittämisprojekti Valtakunnalliset yrittäjäpäivät Oulussa 2012, projektipäällikkö. tai

3 Sisältö Syitä, miksi olemme tässä touhussa mukana Säännöistä
Kilpailutehtävistä Järjestäjän eli Shopmasterin tehtävistä Tuomarien kouluttamisesta Erilaisista tavoista järjestää Semifinaaleja.

4 Miksi? Kehitämme ammatillista koululutusta Ammatillisen tunnettavuus
Yhteistyö eri alojen opettajien kesken Yritysyhteistyö Oppilaitosyhteistyö Alan opettajien tapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhteistyö Opettajan mahdollisuus verrata omaa opetustaan eri oppilaitosten opettajien kesken Kansainvälinen yhteistyö Eli Kehitämme ammatillista koululutusta Toiminnalle löytyy hyvät ja kestävät perustelut.

5 Semifinaalien järjestäminen
Käyn läpi muutamia erilaisia toteutustapoja ja niiden hyviä ja huonoja puolia. Yhtä ainoaa oikeaa toteutusmallia ei ole, vaan niitä on useita hyviä. Huonojakin malleja löytyy ihan yhtä useita Tekijät vaihtuvat ja joskus tulee kokeiltua ”liian rohkeasti” uutta Säännöt kohta 7 (lue läpi) (muutamia oleellisia kohtia seuraavassa) Tavoitteena tehdä ammatillista koulutusta tunnetuksi jne. Karsinta, eli 8 parasta jatkaa loppukilpailuun, mikäli osallistujia lajissa yhteensä 20 tai enemmän Säännöt kohta 7.1 Mikäli useita paikkakuntia on ennakkoon tiedettävä, kuinka monta mistäkin pääsee mukaan. Suhteessa osallistujien määrään. Mikäli vain yksi paikkakunta, omat kilpailijat osallistuvat ensimmäisenä päivänä.

6 Semifinaalien järjestäminen
Tehtävät (säännöt kohta 7.6) Mikäli edellisien vuosien tehtävät ovat olleet hyviä, niiden täydellinen muuttaminen toisenlaiseksi on iso riski. Tehtävistä voi tulla liian vaikeita Jos osallistujista n % saa tehtävän valmiiksi niin tehtävä mitoitus on ollut aika hyvä Jos valmiita tulee vain 60 % on tehtävä ollut hiukan liian vaikea tai pitkä. Jos valmiita on vain 40 % tai alle on tehtävä ollut aivan liian vaikea ja jos lähes kaikilla jää tehtävä kesken, on kyseessä epäonnistunut tehtävä. Ei mitat nopeutta vaan taitoa tehtävä ei saa ylittää K 5 tasoa, eikä semifinaalissa tehtävän mielestäni tarvitse olla aivan sitä viimeistä K5 eli nykyistä K3 tasoa. Ohjausryhmällä vastuu siitä, että tehtävät ja arvioinnit ovat tasapuoliset. Vastalause kohta 7.9 Kilpailujen on oltava aina TASAPUOLISET, LÄPINÄKYVÄT, ASIALLISET, JA KUITENKIN RENTO TILAISUUS. Tekemisen, osallistumisen ja muiden tapaamisen iloa ei saa kukaan viedä !

7 Semifinaalien järjestäminen
Järjestäjä eli Shopmaster (semifinaalien lajivastaava) = tärkein henkilö Järkkää kaikki materiaalit Koneet Sähköt Ruuat Kahvit Aikataulun (Paikalle saavutaan aina ennen alkua n. 30 min lajista riippuen aiemminkin) Alkuinfo (aina paperilla ne asiat mitä on tarkoitus kertoa) Jos kilpailijoita tulee useana päivänä, informaation on oltava kuitenkin aina sama Tuomarien koulutus Koulutus tehtävän ymmärtäminen, ja mitä arvioidaan Päätuomarille erillinen koulutus (osaa jakaa tuomareille tehtävät) Kuka arvioi mitäkin ja milloin ollaan paikalla kaikki ja milloin vain osa. Shopmasterin tai avustajan oltava koko kilpailun ajan paikalla. Huoltajille ohjelmaa esim. Yritysvierailuja Oppilaitosvierailuja Tehtävän kehittämisseminaari

8 Semifinaalien järjestäminen
Esim. aikataulusta: Klo 8.15 – 8.30 Saapuminen ja ilmoittautuminen Työkalut paikoilleen Klo 8.45 alkuinformaatio Klo 9.00 kilpailut alkavat. Klo kahvi Klo – lounas Klo – työkalujen vaihto Klo kilpailut jatkuvat….. Jne. Eli aikaa täytyy olla työkalujen valmisteluun ja informaation jakamiseen. Koko osallistuja joukko ei tarvitse kärsiä siitä, että yksi myöhästyy. Arvioinnille ja mittaukselle pitää jättää työaikaa ja työrauhaa.

9 Semifinaalien järjestäminen
Semifinaalit eli semit ovat koko ketjun tärkein vaihe ! Semifinaalien lajivastaava eli shopmaster on semifinaalin tärkein henkilö Semejä on: Yhdessä paikassa järjestetty Kahdessa tai useammassa paikassa tai Verkon kautta järjestetty Toteutuksen valintaan vaikuttaa mm. Osallistujien määrä Tarvittavien materiaalien määrä Tilojen tarve Koneiden ja laitteiden määrä ja Lajin perinteetkin vaikuttavat toteutukseen (vaikka tästä ajattelusta olisi syytä irrottautua) Markkinoikaa tapahtumaa, ja katsojia paikalle mikäli tilat sen sallivat. Koulutuksen järjestäjä hyötyy, jos keskeyttäneiden määrä vähenee kahdella tai saadaan kaksi lisä aloittajaa semifinaalin näkyvyyden myötä, on saatu oppilaitokseen rahoitusta n euroa.


Lataa ppt "Sauli Jaara eli Samppa Putkiasentaja 1979"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google