Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

RYHMÄTYÖTAIDOT Ryhmät kehittyvät tiettyjen vaiheiden kautta:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "RYHMÄTYÖTAIDOT Ryhmät kehittyvät tiettyjen vaiheiden kautta:"— Esityksen transkriptio:

1 RYHMÄTYÖTAIDOT Ryhmät kehittyvät tiettyjen vaiheiden kautta:
muodostusvaihe kuohuntavaihe sopimisvaihe hyvin toimivan ryhmän vaihe lopetusvaihe

2 Ryhmän muodostuminen Alussa jäsenet etsivät omaa paikkaansa ryhmässä.
Ryhmän toiminnan tavoitetta selvitetään. Pelisäännöt alkavat hahmottua. Ryhmä tuntuu turvalliselta ja yleensä ilmapiiri on myönteinen.

3 Kuohuntavaihe Yksilöt haluavat erottautua ryhmässä.
Konfliktitilanteita, tyytymättömyyttä ja pettymystä ryhmää kohtaan. Kuohunta esiintyy passiivisuutena tai kritiikkinä.

4 Sopimisvaihe Ryhmän jäsenet hyväksyvät toisensa. Ryhmähenki muotoutuu.
Syntyy yhteenkuuluvuuden tunne. Erilaisuus hyväksytään. Konfliktitilanteita vältetään. Ryhmän pelisäännöt selkeytyvät. Ryhmä pyrkii yhteistoimintaan.

5 Hyvin toimiva ryhmä Resursseja hyödynnetään tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Ryhmä toimii kokonaisuutena tavoitteen suuntaisesti. Ryhmä osaa ratkaista ristiriitatilanteet.

6 Lopetusvaihe Ryhmä lopettaa toimintansa ja jäsenet hyvästelevät toisensa. Monet tuntevat haikeutta yhteisen toiminnan päättyessä. Ryhmän lopetus kannattaa tehdä konkreettisesti, minkä jälkeen jäsenet voivat siirtyä seuraaviin ryhmiin.

7 Tärkeitä taitoja ryhmässä
kuuntelemisen taito empatia avoimuus toisten arvostaminen palautteen vastaanottaminen ja antaminen kyseleminen (asioiden varmistaminen) toisten rohkaiseminen

8 Tärkeitä asioita ryhmätyön onnistumisen kannalta
luottamuksellisuus sitoutuneisuus luovuus yhteistyön voima erilaisuus voimavarana näkökulmien rikkaus

9 Mikä on sinun roolisi ryhmässä?
Mieti rooliasi!

10 Loukkaantuva Tällaisia piirteitä on henkilöllä, joka ei loukkaannu kovin helposti: ei etsi yksimielisyyttä muiden kanssa kokee ristiriitatilanteet haasteellisina ja näkee ne mahdollisuutena oppia uutta on innostunut vaihtamaan erilaisia näkemyksiään ja mielipiteitään ei välitä vaikka muut olisivat eri mieltä hänen kanssaan. Tällaisia piirteitä on helposti loukkaantuvalla henkilöllä: pyrkii usein yksimielisyyteen haluaa elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa yrittää välttää tilanteita ja ihmisiä, jotka aiheuttavat ristiriitoja pahoittaa mielensä, jos muut ovat eri mieltä kuin hän.

11 Jos arvioit itsesi helposti loukkaantuvaksi, muista että
kun muut ovat eri mieltä kanssasi, se ei tarkoita, että he olisivat sinua vastaan asioista voi olla erilaisia mielipiteitä ja usein niin onkin yritä kysymällä selvittää perustelut, miksi muut ovat toista mieltä anna asioiden ja mielipiteiden kiistellä keskenään äläkä välitä siitä, kuka ne on esittänyt.

12 Dominoiva Tällaisia piirteitä on henkilöllä, jolle dominoivuus ei ole tyypillistä: ei yleensä muodosta asioista vahvaa mielipidettä on mieluummin hiljaa kuin äänessä ei erityisemmin pidä väittelytilanteista ymmärtää, että asioihin on monta näkökulmaa luopuu helposti omasta näkemyksestään. Tällaisia piirteitä on dominoivalla henkilöllä: omaa usein vahvan mielipiteen haluaa aina saada äänensä kuuluviin nauttii erilaisista väittelytilanteista yrittää vakuuttaa muille, että juuri hän on oikeassa puolustaa lujasti näkemystään pyrkii suostuttelemaan muut oman näkemyksensä puolelle.

13 Jos arvioit itsesi dominoivaksi, voit olla ryhmällesi hyödyksi, kun
kerrot ja perustelet omat ideasi pysähdyt välillä kuuntelemaan myös muita kysyt muiden mielipiteitä ja ideoita yrität selvittää, miksi toiset ovat eri mieltä kanssasi opettelet neuvottelemaan muiden kanssa.

14 Tällaisia piirteitä on henkilöllä, joka ei ole kannustava:
tekee oman osansa ryhmässä, mutta ei ole kiinnostunut, miten muut selviytyvät ei ole ensimmäinen henkilö, jolle tullaan kertomaan huolista ei kysy ryhmän muilta jäseniltä, miten he voivat ei jaa rohkaisevia kommentteja ympärillä oleville ihmisille. Tällaisia piirteitä on kannustavalla henkilöllä: haluaa edistää ryhmän toimintaa pitää yllä ryhmänsä yhteisöllisyyttä helpottaa ryhmän keskustelua rohkaisee jäseniä antamaan oman panoksensa ryhmän hyväksi kannustaa muita jaksamaan myös vaikeiden tilanteiden yli on aina valmis auttamaan, kun huomaa, että joku tarvitsee apua.

15 Jos tunnet olevasi kannustava henkilö, muista että
ryhmäsi tarvitsee sinun kannustustasi, jotta se saavuttaisi sille asetetut tavoitteet olet monelle henkinen tuki ja sinulle halutaan uskoutua tukemalla toisia autat kaikkien ryhmän jäsenten työtä edistät luottamuksen syntymistä ryhmään, kun itse olet luottamuksen arvoinen.

16 Tällaisia piirteitä on henkilöllä, joka ei mukaudu kovin helposti:
vaatii pitkään suostuttelua, jotta vaihtaisi mielipidettään haluaa lujasti pitää kiinni omasta näkemyksestään kritisoi usein ryhmän tekemiä päätöksiä hyväksyy lopulta vastahakoisesti ryhmän päätöksen. Tällaisia piirteitä on mukautuvalla henkilöllä: kuuntelee tarkkaan, mitä kerrottavaa muilla ryhmän jäsenillä on on altis vaihtamaan näkemyksensä yhtenäiseksi muiden mielipiteiden kanssa hyväksyy helposti ryhmän tekemät päätökset ja sitoutuu noudattamaan niitä vähentää ryhmän sisäisiä ristiriitoja sopeutuu ryhmän käytäntöihin.

17 Jos arvioit itsesi mukautuvaksi, muista että
omasta näkemyksestä ei pidä luopua liian helposti mielipidettä kannattaa vaihtaa vasta sitten, kun siihen todella on aihetta voit vaatia perusteluja, miksi sinun pitäisi vaihtaa näkökulmasi johonkin toiseen mukautuminen on järkevää silloin, kun siihen on olemassa hyvät perustelut.

18 Tällaisia piirteitä on henkilöllä, joka ei ole halukas jakamaan tietämystään:
ei yleensä mielellään kerro, mitä hän ajattelee pelkää muiden käyttävän hyväksi hänen antamiaan tietoja ajattelee, että hänelle on henkilökohtaista etua siitä, kun muut eivät tiedä, mitä hän tietää ja ajattelee. Tällaisia piirteitä on tietämystään jakavalla henkilöllä: jakaa avoimesti tietojaan ja tarjoaa osaamistaan ryhmän hyväksi tekee piilossa olevaa tietoa näkyväksi kertomalla, mitä itse tietää ja ajattelee on yhteistyöhaluinen ja haluaa, että ryhmä menestyy haluaa edesauttaa myös ryhmän jäsenten henkilökohtaisia saavutuksia.

19 Jos tunnet olevasi tiedon jakaja, muista että
ryhmäsi tarvitsee menestyäkseen kaltaisiasi avoimia ihmisiä antamalla oman tietämyksesi ja taitosi ryhmän yhteiseksi voimavaraksi edistät merkittävästi ryhmän toimintaa kun kaikki tietämys ensin jaetaan, sitten voidaan alkaa rakentamaan jotakin uutta ja luovaa.

20 Tällaisia piirteitä on henkilöllä, joka ei vetäydy:
hyväksyy itsensä sellaisena kuin on ei useinkaan jää sivustakatsojaksi ei vetäydy syrjään väittelytilanteista on sitä mieltä, että ristiriidat on tehty ratkaistavaksi erimielisyydet eivät ahdista häntä kertoo muille ajatuksensa ja ideansa auttaakseen ryhmän työtä ja ristiriitojen selvittämistä. Tällaisia piirteitä on vetäytyvällä henkilöllä: on usein sivustakatsoja haluaa välttää ihmisiä, joiden kanssa voi syntyä erimielisyyksiä pitää ajatuksensa ja ideansa omana tietonaan, jos luulee muiden olevan eri mieltä saattaa verkossa käydä lukemassa muiden viestejä, mutta ei itse osallistu yhteiseen työskentelyyn eikä lähetä omia puheenvuoroja.

21 Jos arvioit itsesi vetäytyväksi, muista että
antamalla oman panoksesi edistät ryhmän toimintaa kun hyväksyt itsesi, silloin ryhmän jäsenetkin hyväksyvät sinut.


Lataa ppt "RYHMÄTYÖTAIDOT Ryhmät kehittyvät tiettyjen vaiheiden kautta:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google