Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot."— Esityksen transkriptio:

1 Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö

2

3 Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot ja - tavat, esimerkiksi hyvän istuma-asennon hallinta. – työympäristön suunnittelu, esimerkiksi työpöydän ja -tuolin korkeuden säätäminen ja työpisteen valaistus. – työtä helpottavat ratkaisut.

4 Ergonomiavinkit istumatyöhön Tauota istumistasi nousemalla ylös vähintään 45 min välein. Vaihtele työskentelyasentoa päivän aikana, mutta pidä silti koko ajan työskentelyasento hyvänä. Liiku monipuolisesti vapaa-ajalla pitääksesi kroppa kunnossa, sillä istuessa lähes kaikki lihakset ovat levossa.

5 Aloita oikaisemalla ryhti Pidä paino molemmilla jaloilla Aktivoi keskivartalon lihakset selän tueksi: vedä napaa kohti selkärankaa Käännä lantio pystyyn, jotta alaselkä ei ole notkolla Pyöräyttele hartioita pari kertaa ja aseta hartiat korvien alapuolelle Vedä leukaa hieman taaksepäin siten, että niska pitenee

6 Istu hyvin Kantapäät lattiassa (tai jalkatuella). Selkä nojaa tukeen. Kyynärvarret tuettuna tuolin käsinojiin tai pöytään 90° kulmassa, lähelle vartaloa. Takapuoli tuolin perällä. Pää vartalon jatkona, ei kallistuneena taaksepäin, eikä liiaksi eteenpäin. Asentoa välillä vaihdellen.

7 Pieni breikki on välillä tarpeen! Tutustukaa Smart Moves-taukoliikuntavideoihin https://www.youtube.com/watch?v=pgGkClfF7_A https://www.youtube.com/watch?v=pgGkClfF7_A tai kehittäkää oma liikunnallinen tauko.

8 Toistotyö Toistotyötä tehdään nykyään paljon myös toimistoissa. Saman liikkeen jatkuva toistaminen voi aiheuttaa kipuja ja rasitusvammoja. Mitä enemmän toistoja, sen tärkeämpi on hyvä työasento. Vaihda puolta välillä, jos se on mahdollista. Jos huomaat, että jokin työvaihe kuormittaa, reagoi mahdollisimman pian. Kysy neuvoa työkavereilta, esimieheltä tai työsuojelusta.

9 Selkävinkit Monet arkiset toimet altistavat selkäkivulle. Tutustukaa Tohtori Vahvaselän selkävinkkeihin: https://www.youtube.com/watch?v=MrRoXy6hRh0 https://www.youtube.com/watch?v=MrRoXy6hRh0

10 Pohdi! Mitkä asiat omassa ammatissasi aiheuttavat eniten kuormitusta? Kuinka huomioit nämä kuormitustekijät työpäivän aikana? Entä vapaa-ajalla?

11 Liikunta palauttaa työpäivästä Oma kuntosi vaikuttaa siihen kuinka kuormittavalta työ tuntuu: hyväkuntoinen rasittuu samassa työssä huonokuntoista vähemmän. Keho tarvitsee monipuolista liikettä, istumatyössä lihaksesi ovat pääasiassa levossa. Vapaa-ajan liikunta edistää sekä kehon että mielen palautumista työpäivästä. Katso vinkkejä kuntosaliharjoitteluun täältä: http://www.smartmoves.fi/treeniohjelmat/# http://www.smartmoves.fi/treeniohjelmat/#

12 Tehtävä Ota kuva/pyydä kaveriasi ottamaan puhelimellasi kuva työasennostasi ammatillesi tyypillisessä työtehtävässä. Arvioi omaa työasentoasi: – Onko työasento kunnossa? – Miten työpisteesi ergonomiaa voisi parantaa?

13


Lataa ppt "Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google