Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9."— Esityksen transkriptio:

1 3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9

2 POHDITTAVAKSI  Millaisessa tilanteessa sinulla on ollut niska- tai hartiakipua?  Kuinka pitkiä aikoja istut yleensä tietokoneen äärellä?  Miten selkäkipuja voi ehkäistä?

3 ONKO SINULLA VIIMEKSI KULUNEEN PUOLEN VUODEN AIKANA OLLUT NISKA- TAI HARTIAKIPUJA? OMA LUOKKA PoikaTyttö Harvoin / ei lainkaan Noin kerran kuussa Noin kerran viikossa Lähes joka päivä

4 ONKO SINULLA VIIMEKSI KULUNEEN PUOLEN VUODEN AIKANA OLLUT NISKA- TAI HARTIAKIPUJA? OMA LUOKKAVALTAKUNNALLINEN PoikaTyttöPoikaTyttö Harvoin / ei lainkaan47 %28 % Noin kerran kuussa32 %34 % Noin kerran viikossa15 %24 % Lähes joka päivä7 %15 % Vertaa tyttöjen ja poikien tulosta. Miten selität eroavaisuuksia?

5 TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET  Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (= TULES) ovat luiden, nivelten, nivelsiteiden, lihasten ja jänteiden sairauksia.  Myös monet nuoret kärsivät erilaisista tuki- ja liikuntaelinten vaivoista.  Pitkäaikainen työskentely paikallaan aiheuttaa niska- ja hartiakipuja.  Liikunta, hyvä työasento ja oikea nostotekniikka vähentävät sairastumisriskiä.

6 TEHTÄVIÄ  Lue oppikirjan luku 9. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet  Oma syke teht. 1-3 s. 190-191

7 MILLAINEN ON OIKEA NOSTOTEKNIIKKA? Väärin nostettaessa selkänikamien välilevyt joutuvat epätasaiseen puristukseen. Silloin välilevyt voivat vaurioitua ja aiheuttaa selkäkipuja. Nostettaessa täytyy olla riittävä haara-asento. Nosta selkä suorana. Pidä taakka mahdollisimman lähellä vartaloa. Hyödynnä nostossa jalkalihaksia.

8 Kissa pitää itsensä vetreänä venyttelemällä. Kuinka usein sinä venyttelet?

9 Hyvän liikkuvuuden ylläpitäminen on tärkeää tuki- ja liikuntaelin- sairauksien ehkäisyssä. Oma Syke teht. 4 s. 192

10 OTA ”NORMAALI” ISTUMA-ASENTOSI PULPETIN ÄÄRELLÄ  Tarkastakaa ja korjatkaa virheet pareittain Jalat ulottuvat tukevasti lattialle ja ovat 90 asteen kulmassa. Selkänoja tukee ristiselkää. Tuolin istuinosa tukee reisiä. Niska on suorassa ja hartiat ovat rentoina. Näyttö on silmien tason alapuolella. Kyynärvarret ovat tuettuina ja ranteet suorina. ISTUMINEN TAPPAA! Oma Syke teht. 5 s. 193

11 Koululaisilla on joskus painavat kantamukset, joten koululaukun ominaisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Kumpi on mielestäsi selän terveyden kannalta parempi: reppu vai olkalaukku?

12 TAUKOJUMPPA!  Nouse seisomaan varpaille, nosta kädet ylös ja venytä korkealle.  Pyöritä käsiä molempiin suuntiin.  Laita kämmenet yhteen selän takana siten, että toinen käsi menee yläkautta ja toinen alakautta. Vaihda kädet toisinpäin.  Seiso paikallasi, taivuta selkää eteen ja alas, yritä koskea varpaita sormillasi.  Nosta hartioitasi pumppaavalla liikkeellä.  Taivuta päätä hitaasti sivulle ja eteen. Video: Taukojumppa- liikkeitä Taukojumppa- liikkeitä

13 SUUNNITELKAA OMA TAUKOJUMPPA  Suunnitelkaa taukojumppa, jonka voi toteuttaa luokassa.  Tarkoituksena on vetreyttää sekä niska- ja hartiaseudun lihaksia että jalkoja.  Taukojumpat tehdään tulevien oppituntien aikana niin, että jokainen ryhmä on vuorollaan vetovastuussa.


Lataa ppt "3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google