Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Virkakieli  Minkälaista kieltä on virkakieli? Kuka sitä käyttää? Missä sitä voi lukea ja kuulla?  Minkälaista olisi hyvä virkakieli?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Virkakieli  Minkälaista kieltä on virkakieli? Kuka sitä käyttää? Missä sitä voi lukea ja kuulla?  Minkälaista olisi hyvä virkakieli?"— Esityksen transkriptio:

1 Virkakieli  Minkälaista kieltä on virkakieli? Kuka sitä käyttää? Missä sitä voi lukea ja kuulla?  Minkälaista olisi hyvä virkakieli?

2 Tietoa virkakielestä  Heikkinen et al. 2001: Teksti työnä, virka kielenä. Heikkinen et al. 2002 : Virkapukuinen kieli.  Iisa, K. & Piehl, A. 1992: Virkakielestä kaikkien kieleen.Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 67.

3 Virkakieliset tekstit  ovat abstrakteja.  substantiivityyli, suhdelauseet

4  Yhteiskunnalliset muutokset ja mielipideilmaston radikalisoituminen aiheuttivat moraaliarvojen ravistelemista ja tabujen rajan voimakasta siirtymistä.  Kun yhteiskunta muuttui ja mielipiteet radikaalistuivat, niin moraaliarvotkin järkkyivät ja tabujen raja siirtyi suuresti.

5 Virkakieliset tekstit  sisältävät runsaasti viittauksia aikaisempiin teksteihin.  ovat etäisiä ja asiantuntijakeskeisiä.

6 Kulkuväyliä koskevien toimenpiteiden toteuttaminen on kaupungin teknisen toimen vastuulla lukuun ottamatta talvikunnossapitoon liittyviä toimenpiteitä. Osa toimenpiteistä koskee kiinteistönomistajia ja liikkeitä, mikä vaatii informointia kaupungin organisaation taholta. (Katkelma erään kaupungin julkiasemasta esitteestä)

7 Komissio vapauttaa viran puolesta sen osan maksusitoumuksesta, josta ei ole suoritettu ennakkomaksua tai jonka osalta komissiolle ei ole esitetty 32 artiklan 3 kohdassa määriteltyä hyväksyttävää maksupyyntöä tai, tarvittaessa ja kyseeseen tulevien määrien osalta, – komission myöhemmän, toimenpiteen tai toimen hyväksymistä koskevan päätöksen päivämäärää seuraavan toisen vuoden loppuun mennessä tai – 37 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun loppukertomuksen toimittamista koskevan määräajan päättymiseen mennessä; rahastojen rahoitustukea kyseiselle tukitoimelle pienennetään vastaavalla määrällä. (Asetuksen [EY] nro 1260/1999 31 artiklan kohta 2.)

8 Asemahalli on suljettu. Poistuminen laiturialueelta tapahtuu laiturialueen päistä. (Paikallisjunien yökuulutus)

9 Stationshallen är stängd. Vi ber er lämna plattformsområdet via rampen i plattformens ändar.

10 Kenen kieltä?  Poliitikkojen, vallan, hallinnon, byrokratian kieltä?  Juristien, ekonomien ja tilastojen kieltä?  Markkinoijien ja imagon kieltä?  Kansalaisten ja demokratian kieltä?

11 Tilastokieli  Vanhempainrahan käyttäminen on noussut isien keskuudessa tasaisesti.  Tupakoivien sairastuvuusriski on korkeampi kuin tupakoimattomien.

12 Sosiaalipolitiikan tutkielmasta:  Alle 18-vuotiaiden määrän väheneminen merkitsee heistä aiheutuvien kustannusten pienenemistä.  Kun alle 18-vuotiaiden määrä vähenee, myös heistä aiheutuneet kustannukset pienenevät.

13  65-vuotiailla esiintyy päivittäistä avuntarvetta noin joka kuudennella.  Noin joka kuudes yli 65-vuotias tarvitsee apua päivittäin.

14 Virkakielikin voisi olla  avointa  itsestäänselvyyksiä purkavaa  rehellistä  vuoropuheluun kannustavaa  tasa-arvoista  useita vaihtoehtoja esittävää  moniarvoisuutta ymmärtävää  tilanteen ja kulttuurin huomioon ottavaa.

15  Automaation myötä työn luonne on muuttunut.  Automaatio on muuttanut työn luonnetta.  Eduskunnan puhemiehen taholta ilmoitettiin, että ─ ─.  Eduskunnan puhemies ilmoitti, että ─ ─. KONTEKSTI?

16  Lopputuotteiden tuotanto on hyödyllistä suorittaa luovien alueiden läheisyydessä. Lopputuotteet on syytä valmistaa/tuottaa luovien alueiden läheisyydessä VALMISTAA vai TUOTTAA?

17  Tuotannon siirtyminen pois kehittyneiltä alueilta tapahtuu rutiininomaisen suurtuotannon tullessa teknologisesti mahdolliseksi, yleisesti tunnetuksi ja kuljetusten kannalta sopivaksi. Tuotanto siirtyy pois kehittyneiltä alueilta, kun rutiininomaisesta suurtuotannosta tulee teknologisesti mahdollista, yleisesti tunnettua ja kuljetusten kannalta sopivaa.

18  Paikallisen läheisyyden ja maantieteellisten klustereiden tärkeyden nousu aikana, jona globalisaatio näyttää dominoivan taloudellista toimintaa, on taloudellinen paradoksi. On taloudellinen paradoksi, että paikallinen läheisyys ja maantieteelliset klusterit ovat yhä tärkeämpiä kansainvälistyvän/globalisoituvan talouden aikana.


Lataa ppt "Virkakieli  Minkälaista kieltä on virkakieli? Kuka sitä käyttää? Missä sitä voi lukea ja kuulla?  Minkälaista olisi hyvä virkakieli?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google