Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HUMAKin eettiset ohjeet Esittelyaineisto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HUMAKin eettiset ohjeet Esittelyaineisto"— Esityksen transkriptio:

1 HUMAKin eettiset ohjeet Esittelyaineisto
Hannu Sirkkilä, laatuvastaava, yliopettaja

2 Ohjeen tarkoitus ja tavoitteet
Tuoda esille: sellaiset periaatteet ja käytännöt, joilla voidaan edistää oman ammattikorkeakoulun arkeen liittyvää hyvää, oikeaa ja oikeudenmukaista toimintaa konkreettisia menettelytapoja ja toimintakäytäntöjä sellaisiin tilanteisiin kun ammattikorkeakoulun henkilökunnan tai opiskelijoiden toiminnassa on tapahtunut eettisiä rikkomuksia

3 Yleisenä tavoitteena:
kehittää eettistä tietoisuutta Humakissa toimivien keskuudessa edistää eettistä pohdintaa, eettisten ongelmakohtien ja –tilanteiden tunnistamista sekä yhteisesti sovittavien periaatteiden noudattamista ongelmatilanteissa.

4 Yleiset eettiset periaatteet Humakissa
noudatetaan hyvää hallintotapaa ja ohjeessa esitettyjä opiskelijan ja henkilöstön eettisen toiminnan periaatteita lisäksi jokaisen toimintaa ohjaavat ammattialakohtaiset, eettisyyttä ja tietosuojaa koskevat periaatteet ja normit. jokaista ammattikorkeakoulun henkilöstön jäsentä ja opiskelijaa tulee kohdella oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti ja heidän oikeuttaan tulla kuulluksi tulee kunnioittaa.

5 Opiskelijat ja henkilökunta perehdytetään myös oman ammattialansa eettisiin ohjeisiin. Humakin toimialoilla tällaisia ovat:  viittomakielentulkin eettinen ammattisäännöstö: asioimistulkin ammattieettinen säännöstö: nuorisotyön ammattieettiset ohjeet:

6 Työ- ja opiskelupaikan ilmapiiristä huolehtiminen
Humakissa työnantajan, työntekijän ja opiskelijan on tärkeää ennalta ehkäisevällä toiminnallaan jo varhaisessa vaiheessa puuttua ja torjua epäasiallista käyttäytymistä (häirintä, kiusaaminen). Epäilty kiusaaminen tai epäasiallinen kohtelu tulee selvittää ja siihen tulee puuttua heti. Humakissa on laadittu työpaikkakiusaamisen ja epäasiallisen kohtelun ohje sekä tasa-arvosuunnitelma. Ohjeet koskevat henkilöstä, mutta niitä voidaan käyttää myös opiskelijoita koskevana soveltuvin osin. Ohjeilla pyritään luomaan turvallinen, kannustava, tasa-arvoinen ja viihtyisä työ/oppimisympäristö sekä henkilöstölle että opiskelijoille.

7 Opiskelijoiden kannalta keskeiset sisällöt

8 Opiskelija toimii ammattikorkeakouluyhteisön vastuullisena jäsenenä noudattaen Humakin arvoja ja eettisiä periaatteita opiskelussaan ja opiskeluun liittyvissä yhteistyöverkostoissa suhteessa opiskelutovereihin, henkilöstöön ja työelämänedustajiin.

9 Työelämässä tapahtuvaan oppimiseen liittyvät eettiset periaatteet
Harjoittelu, projektioppiminen sekä muu työelämässä tapahtuvaa oppiminen: Opiskelija noudattaa ammattialan ja työpaikan omia eettisiä sääntöjä, toimintaohjeita ja kyseiseen työhön ja työpaikkaan vaikuttavaa lainsäädäntöä Töissä, joissa työntekijältä ja myös harjoittelijalta vaaditaan ehdotonta vaitiolo- tai salassapitovelvollisuutta (liike- ja ammattisalaisuudet), opiskelija vaadittaessa allekirjoittaa vaitiolovelvollisuuspaperin

10 Opiskeluvilppi Opiskeluvilpillä tarkoitetaan opiskelijan tenttisuoritukseen liittyvää vilppiä, esseen, raportin tai muun kirjallisen suorituksen tekoon liittyvää kopiointia, opinnäytetyön kopiointia, harjoitteluna tai projektioppimisena suoritettavan jakson suorittamiseen tai sen raportointiin liittyvää vilpillistä toimintaa tai muuta opintojen suorittamiseen liittyvää vilpillisyyttä.

11 Opiskeluvilpin erityismuodot
sepittäminen havaintojen vääristely luvaton lainaaminen (plagiointi) anastaminen piittaamattomuus

12 Menettely opiskeluvilppitilanteessa
Opettaja pyytää selvitystä ja keskustelee asiasta opiskelijan ja pedagogisen yliopettajan kanssa. Mikäli selvitys ei ole riittävä, opettaja ilmoittaa opiskeluvilpistä tulosyksikön vastaavalle johtajalle. Jos opiskeluvilppi on lievä, opiskelija kutsutaan aluetyöryhmän kokoukseen kuultavaksi. Jos opiskeluvilppi osoittautuu vakavaksi (tarkoituksellinen, vahinkoa tuottava), opettaja tekee kirjallisen ilmoituksen tulosyksikön vastaavalle johtajalle.

13 Tulosyksikön vastaava johtaja tekee päätöksen tutkinnan aloittamisesta, josta ilmoitetaan opiskelijalle. Johtaja kuulee opiskelijaa, ilmoituksen tehnyttä opettajaa sekä tarpeen vaatiessa muita asiaan liittyviä henkilöitä tai eettistä toimikuntaa. Tutkinnasta laaditaan raportti. Tulosyksikön vastaava johtaja tekee ratkaisun. Jos epäily opiskeluvilpistä on aiheeton, johtaja tiedottaa ratkaisusta kaikille tutkintaan osallistuneille. Jos epäily opiskeluvilpistä on aiheellinen, johtaja tekee rehtorille esityksen tarvittavista toimenpiteistä. Rehtorin päätös. Rehtori päättää, mihin toimenpiteisiin ryhdytään. Päätös tiedotetaan opiskelijalle, opettajalle, koulutusjohtajalle ja muille asianosaisille. Rehtori voi käyttää seuraavia toimenpiteitä: >> Rehtori antaa opiskelijalle varoituksen tai >> Rehtorin esityksestä, ammattikorkeakoulun hallitus erottaa opiskelijan määräajaksi, enintään yhdeksi (1) vuodeksi.

14 Opiskeluvilpistä tulee oppilaitosjärjestelmään merkintä opiskelijan tietoihin. Vakavasta opiskeluvilpistä tehdään merkintä opintorekisteriin opiskelijan Humakissa tapahtuvan opiskelun ajaksi. Rehtori päättää, milloin kyseessä on vakava, opiskelurekisteriin merkittävä vilppi.

15 Tenttivilpin seuraamussäännökset
* Jos opiskelija syyllistyy tenttivilppiin, hänen tenttisuorituksensa hylätään. * Kaikki hänen kyseiseen opintojaksoon liittyvät suorituksensa mitätöidään ja hän aloittaa opintojakson suorittamisen alusta. * Mikäli tenttivilppi osoittautuu vakavaksi, menetellään oheisten opiskeluvilppiin liittyvien ohjeiden 1-6 mukaisesti.

16 Tietojärjestelmien käyttösäännöt
Tietojärjestelmiin liittyvää eettistä ohjeistusta on kuvattu dokumentissa Tietojärjestelmän käyttösäännöt: HumakPro/TOLA/HUMAKin keskeiset asiakirjat/Käsikirjat, oppaat, ohjeet/Hallinto. Käyttösäännöt koskevat Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, henkilökuntaa ja kaikkia, joilla on Humanistisen ammattikorkeakoulun tietojärjestelmien käyttöoikeus.

17 Tietojärjestelmiä käyttävät hyväksyvät seuraavat käyttösäännöt:
1)Tietojärjestelmän käyttösäännöt 2) Sähköpostin käsittelysäännöt 3) Verkko-oppimissopimus 4) HumakPron blogin käyttöehdot 5) Omien www-sivujen käyttöehdot (jos ylläpitää omaa sivuaan HumakProon kautta)

18 Toimiminen sosiaalisessa mediassa
Sosiaalisen median käytön lähtökohdat ovat:  Sosiaalinen media ei ole erillään muusta yhteiskunnasta Toiminnassa on otettava huomioon sosiaalisen median yhteisöllinen luonne Sosiaalisen median käyttäjät ovat kriittisiä ja media(luku)taitoisia. Sosiaalinen media ei ole teknologia vaan ennen muuta keskustelua, uusien yhteyksien syntymistä ja omaehtoista yhteisöllisyyttä Sosiaaliseen mediaan on hyvä suhtautua niin kuin luonnolliseen paikkaan Sosiaalisen median käytössä tulee huomioida siihen kuluva aika

19 Eettinen toimikunta Eettisen toimikunnan tarkoituksena on edistää eettistä keskustelua, seurata eettisten periaatteiden toteutumista sekä kehittää eettisyyttä ammattikorkeakoulun toiminnassa. Rehtori nimeää toimikunnan laatutyöryhmän ehdotuksesta. Toimikuntaan kuuluu: -opiskelijajäsen: Mari Sutinen -yksi pedagogiseen henkilöstöön kuuluva: Pekka Kaunismaa (puheenjohtaja) -yksi muuta henkilökuntaa edustava työntekijä: Pasi Kiiskinen

20 Eettisen toimikunnan tehtävänä
käsitellä ja antaa suosituksia opiskeluun, opetukseen ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvistä eettisistä kysymyksistä kehittää ja uudistaa eettisiä periaatteita ja ohjeistuksia opiskelun, opetuksen ja tutkimus- ja kehittämistoiminnan osalta tiedottaa edellä mainituista asioista

21 Toimikunnan asioiden käsittelyyn osallistuvaa sitoo vaitiolovelvollisuus.
Eettiseen toimikuntaan voi ottaa yhteyttä sähköpostitse:

22 Eettiset ohjeet löytyvät TOLAsta: https://pro. humak

23 Lisätietoja Hannu Sirkkilä Matarankatu 4 40100 Jyväskylä


Lataa ppt "HUMAKin eettiset ohjeet Esittelyaineisto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google