Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

© Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, www.hanken.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "© Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, www.hanken.fi."— Esityksen transkriptio:

1 © Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, www.hanken.fi

2 Yksilövalitusmekanismi naisten oikeuksien edistäjänä Professori Niklas Bruun Hanken, Helsinki CEDAW-komitean jäsen UM:n CEDAW seurantaseminaari 2.10.2014 © Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, www.hanken.fi

3 © Hanken Valinnainen pöytäkirja (Optional Protocol) Valinnainen pöytäkirja  Voimaantulo vuonna 2000 (Cedaw sopimus on vuodelta 1979)  Suomi mukaan heti 2001  Ratifiointeja 105 (Cedaw-sopimuksella 188)  Mahdollistaa: -Yksilövalitukset -Tutkintamenettelyn (Inquiry-procedure)

4 © Hanken Kuka voi valittaa?  Sopimusvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvat yksityiset henkilöt tai henkilöryhmät, joiden Cedaw-sopimuksen mukaisia oikeuksia on loukattu (eli syrjitty tai syrjityt)  Järjestö ym. voi valittaa henkilöryhmän tai yksilöiden puolesta, mutta vain heidän suostumuksellaan (paitsi poikkeustapauksissa)  Valitusten tulee olla kirjallisia, eivätkä ne saa olla nimettömiä  Tutkinnan (artikla 8) voi käynnistää “komitean saama luotettavana pidettävä tieto”

5 © Hanken Millä edellytyksillä valitus tutkitaan  Komitea ei tutki valitusta, ellei se ole varmistunut siitä, että kaikki mahdolliset oikeussuojakeinot on käytetty, paitsi jos niiden käyttäminen on kohtuuttomasti pitkittynyt tai ei todennäköisesti olisi tehokasta.  Komitea ei tutki valitusta, jos a) se tai muu kansainvälinen valituselin jo on tutkinut asian (esim. EIT) b) sopimus ei sovellu c) valitus ilmeisen perusteeton d) valitusoikeutta on väärinkäytetty e) valituksen kohteena olevat tosiseikat ovat vanhoja (ennen ptk:n voimaantuloa)

6 © Hanken Tiukka tulkintalinja  Komitea tutkii ensiksi, voidaanko tapaus ottaa tutkittavaksi (admissibility)  Vasta sen jälkeen tutkitaan varsinaista syrjintäväitettä (merits)  Tutkimatta jättäminen ei harvinaista  Kirjeenvaihto, jossa asianomainen valtio saa vastata  Komiteassa asia valmistellaan OPWG:ssa, jossa on viisi jäsentä (alueellinen edustus)

7 © Hanken Kokemukset  Tähän asti annettu noin 25 päätöstä  Noin 70 tapausta on rekisteröity ja vireille tulee entistä enemmän tapauksia  Komitea voi myös käyttää väli- aikaisia kieltoja ”uhreille mahdollisesti koituvien peruuttamattomien vahinkojen välttämiseksi” (5.artikla)

8 © Hanken Tutkinta (Inquiry) (artikla 8)  Ainoastaan yksi tapaus käsitelty loppuun ja julkaistu (Mexico)  Tällä hetkellä komitea on tehnyt päätöksensä kahdessa muussa tapauksessa, jossa tutkinta on suoritettu. Nämä kaksi tapausta on vielä asianomaisten valtioiden kommentoitavana ennenkuin päätökset tulevat julkisuuteen.  Hieman ongelmallinen kohta: ”Tutkinta suoritetaan luottamuksellisesti ja sopimusvaltion kanssa pyritään yhteistyöhön kaikissa käsittelyn vaiheissa” (art. 8 kohta 4)

9 © Hanken Esimerkkitapauksia 1)Non-refoulment kiellon soveltaminen (sopimusvaltio ei saa palauttaa henkilöä sellaisen valtion alueelle, jossa häntä uhkaa todellinen, henkilökohtainen vakava vaara) -Naisiin kohdistuva väkivalta, seksuaalinen väkivalta, silpominen, pakko-avioliitto voivat olla tällaisia vaaroja 2) Valtion due diligence velvoite - Alyne v. Brasilia

10 © Hanken Esimerkkitapauksia 2 3) Elisabeth Blok ym. v. Alankomaat Syrjintä tapahtui lainsäädännön avulla. Alankomaissa poistettiin v. 2004 pakollinen valtiollinen vanhempainvakuutus ”itsensä työllistyville”ja siirryttiin vapaaehtoiseen vakuutus järjestelmään. Kesäkuussa 2008 järjestelmää korjattiin. Valittajat, jotka synnyttivät 2004-2005 eivät voineet vakuuttaa itseään. Kysymys myös artikla 11.2 (b) tulkinnasta.

11 © Hanken Esimerkkitapauksia 3 Cedaw-sopimus 11.2 (b) 2. Estääkseen naisten syrjinnän avioliiton tai äitiyden perusteella ja varmistaakseen heidän tehokkaan oikeutensa työhön, sopimusvaltioiden tulee ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ---------- b) palkallisen äitiysloman myöntämiseksi tai järjestääkseen muun äitiysloman, johon liittyy palkkaan verrattavat sosiaalietuudet, menettämättä aikaisempaa työpaikkaa, katkaisematta työsuhdetta, vähentämättä palvelusvuosien määrää tai menettämättä muita sosiaalietuuksia;

12 © Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, hanken.fi


Lataa ppt "© Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, www.hanken.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google