Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Projektipäällikkö Martti Heinonen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Projektipäällikkö Martti Heinonen"— Esityksen transkriptio:

1 Projektipäällikkö Martti Heinonen 26.10.2010
Ylä-Savon toisen asteen koulutuksen kehittämistä koskeva yhteistyöhanke Projektipäällikkö Martti Heinonen

2 Säädökset ja määräykset, ammatillinen koulutus
Laki ammatillisesta koulutuksesta (L 1998/630 10§, 14§): Koulutuksen järjestäjän on tehtävä yhteistyötä alueella toimivan lukiokoulutuksen kanssa. Opetussuunnitelmien on mahdollistettava kullekin opiskelijalle yksilölliset opinnot ja mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa myös muiden koulutustenjärjestäjien kuten lukion opintoja. Opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon perusteet: Opetussuunnitelman yhteisessä osassa oltava esitys, miten opintotarjonta yhteistyössä muiden koulutuksen järjestäjien kanssa on toteutettu.

3 Säädökset ja määräykset, lukiokoulutus
Lukiolaki (629/1998, 5§, 11§, 23 §): Koulutuksen järjestäjän on tehtävä yhteistyötä alueella toimivien lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja muun koulutuksen järjestäjien kanssa. Opetussuunnitelmien on mahdollistettava kullekin opiskelijalle yksilölliset opinnot tarvittaessa myös muiden koulutustenjärjestäjien opetusta hyväksi käyttäen. Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen lukion oppimäärään muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeiseltä sisällöltään lukion opetussuunnitelman mukaisia.

4 Säädökset ja määräykset/ PARAS-hanke
Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen puitelaki (169/2007): Kuntarajat ylittävää yhteistyötä on lisättävä lukioiden kesken ja yhteistyötä on laajennettava lukion ja ammatillisen koulutuksen välillä.

5 Hankkeen muut lähtökohdat
Opetukseen käytettävät resurssit sopeutetaan väestökehitykseen turvaamalla tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien saatavuus sekä varmistamalla koulutuksen korkean laatu ja osaavan työvoiman saatavuus. Ikäluokkien pieneneminen ja yhdistelmäopintojen lisääntyminen pakottavat miettimään yhteistyötä toisen asteen koulutuksen järjestäjien välillä ja erilaisia opetuksen tarjoamisvaihtoehtoja, kuten etä- ja verkko-opiskelua sekä yhteistä opintotarjontaa alueella. (Väisänen P.: Toisen asteen koulutuksen yhteistoimintamallit Ylä-Savossa )

6 Osallistujat Savon koulutuskuntayhtymä Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
Iisalmen kaupunki Lapinlahden kunta Sonkajärven kunta Vieremän kunta Keiteleen kunta Varpaisjärven kunta Kiuruveden kaupunki, hallinnoija

7 Kohderyhmä kuntien lukioiden ja koulutuskuntayhtymien rehtorit ja koulutusvastaavat ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden opinto-ohjaajat sekä perusopetuksen oppilaanohjaajat oppilaitosten opettajat kuntien sivistystoimenjohtajat kunnissa toimivien yritysten ja julkisyhteisöjen edustajat välillisesti kohderyhmänä ovat alueen nuoret ja oppilaitoksissa opiskelevat opiskelijat

8 Aikataulu ja rahoitus Hanke toteutetaan – välisenä aikana (mahdollinen jatkoaika). Hankkeen kokonaisbudjetti on €. Kuntien suora rahoitusosuus on €, jonka lisäksi € erikseen raportoitavia kustannuksia (virtuaalirahaa). Rahoituksen myöntäjä ja lähde: Pohjois-Savon ELY-keskus / Manner-Suomen ESR / TL3. Rahoituspäätös saatiin heinäkuussa 2010 ja toiminta on käynnistynyt elokuussa 2010.

9 Hankkeen rakenne

10 Organisaatiokaavio

11 Projektihenkilöstö Lukion ja ammatillisen oppilaitosten rehtorit
Lukion ja ammatillisen oppilaitoksen opinto-ohjaajat ja yläkoulun oppilaanohjaajat Yhteistyöstä vastaavat opettajat (lu), koulutuspäälliköt/tutkintovastaavat tms. (ao) Yhteisiä palveluja (mm. etä- ja virtuaaliopetus, yhdistelmäopintojen järjestäminen, tietojärjestelmät, hanketoiminta, hankinnat, resurssikeskus, taloushallinto, laatutyö, yhteinen toimintakulttuuri) tuottavat henkilöt.

12 Keskeiset tavoitteet 1/4
luoda vapaaehtoiseen yhteistyöhön perustuva verkosto toisen asteen oppilaitosten välille turvata tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet omassa kunnassa ja Ylä-Savon alueella lisätä toisen asteen koulutuksen vetovoimaisuutta varmistaa koulutuksen korkea laatu ja osaavan työvoiman saatavuus mahdollistaa opiskelu useassa eri oppilaitoksessa samanaikaisesti

13 Keskeiset tavoitteet 2/4
tiivistää yhteistyötä kolmannen asteen opintoja tarjoavien oppilaitosten kanssa ja rakentaa joustavia opintopolkuja myöhempiin opintoihin hyödyntää oppilaitoksien erityisvahvuuksia ja osaamisalueita koko alueen hyväksi hyödyntää yhteistä opintotarjontaa ja muuta alueella olevaa osaamista turvata pienten lukioiden toimintaedellytykset mahdollistamalla opintojen suorittaminen muissa lukioissa ja toisen asteen oppilaitoksissa

14 Keskeiset tavoitteet 3/4
kehittää uusia käytänteitä, toimintamalleja, oppimisympäristöjä sekä etä- ja virtuaaliopetusta tehostaa tilojen, koneiden, laitteiden ja muiden resurssien käyttöä sekä tehostaa hankintoja ja yhtenäistää tietojärjestelmiä lisätä yhteistyötä eri henkilöstöryhmien (rehtorit, oppilaan-/opinto-ohjaajat, opettajaryhmät) välillä suunnitella ja toteuttaa erilaisten yhteisiä kehittämishankkeita

15 Keskeiset tavoitteet 4/4
lisätä opetushenkilöstön yhteistyötä, monipuolistaa työnkuvia ja hyödyntää erityisosaamista tarjota opetushenkilöstölle yhteistä täydennyskoulutusta poistaa yhteistyössä ilmenneitä esteitä ja luoda uudenlaista toimintakulttuuria ehkäistä väärät valinnat ja syrjäytyminen sekä kartoittaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden ammatillista suuntautumista 7. luokalta lähtien.

16 Hankkeen organisointi
Hankkeella on ohjausryhmä ja johtoryhmä. Ohjausryhmä muodostetaan projektissa mukana olevien toimijoiden (Ylä-Savon lukiot, Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä sekä Savon koulutuskuntayhtymä), rahoittajien, luottamushenkilöiden, OAJ:n sekä keskeisten yhteistyötahojen edustajista. Johtoryhmän muodostavat oppilaitosten rehtorit / koulutusalavastaavat / johtajat tms.

17 Toiminnan kuvausta 1/8 Hankkeessa kehitetään toisen asteen koulutusta nykyisten yhteistyöhön perustuvana ylläpitäjien vapaaehtoiseen verkostona (mm. opintojen ohjaus, opetus-, tila- ja virkajärjestelyt, etäopetus, hankinnat ja hanketoiminta, opetussuunnitelmatyö, opiskelija-/oppilashuolto). Yhteistyö mahdollistaa laajan ja monipuolisen koulutustarjonnan Ylä-Savon toisen asteen oppilaitoksissa.

18 Toiminnan kuvausta 2/8 Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus suorittaa samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto, lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto tai lyhyempiä opintokokonaisuuksia toisen koulumuodon opetustarjonnasta. Hankkeessa hyödynnetään ja kehitetään yhdistelmäopinnot mahdollistavaa MAHIS-yhteistyöverkostoa sekä ISOverstaan tarjoamia verkko- ja etäopetuspalveluja.

19 Toiminnan kuvausta 3/8 Toisen asteen oppilaitosten yhteistyötä syvennetään oppilaiden valinnanvapauden ja laadukkaan opetuksen turvaamiseksi. Opintojen hyväksilukemiseen / tunnustamiseen kiinnitetään erityistä huomiota niin, että opiskelijat voivat mahdollisimman joustavasti hyödyntää muissa oppilaitoksissa suorittamiaan opintoja ja muuta osaamista.

20 Toiminnan kuvausta 4/8 Mahdollisuuksia tietoverkkojen avulla tapahtuvaan opiskeluun sekä muuhun etä- ja monimuoto-opiskeluun lisätään niin, että kuntien ja oppilaitosten etäisyydet eivät muodosta estettä opinnoille. Alueella olevaa infrastruktuuria ja osaamista hyödynnetään käyttämällä tiloja, henkilöstöä ja yhteistä opintotarjontaa kaikkien yhteistyötahojen hyväksi.

21 Toiminnan kuvausta 5/8 Lisätään eri henkilöstöryhmien, kuten rehtoreiden, oppilaanohjaajien, opinto-ohjaajien ja eri opettajaryhmien välistä yhteistyötä, poistetaan yhteistyössä ilmenneitä esteitä ja luodaan uudenlaista toimintakulttuuria. Organisaatioissa oleva osaaminen pyritään saamaan mahdollisimman tehokkaasti yhteiseen käyttöön (benchmarking, tutor-työtapa, mestari-kisälli yhteistoiminnallinen oppiminen jne.).

22 Toiminnan kuvausta 6/8 Opinto-ohjaajilla on tiivis yhteistyöverkosto, joka tiedottaa opiskelijoille ja huoltajille toisen asteen koulutusmahdollisuuksista ja luo yhtenäiset käytännöt toisen asteen opinto-ohjaukseen. Opinto-ohjaajat työskentelevät ajoittain yhdessä myös perusopetuksen oppilaanohjaajien kanssa tavoitteena lisätä perusopetuksen päättävien oppilaiden valintamahdollisuuksia sekä ehkäistä vääriä valintoja, opintojen keskeyttämistä ja syrjäytymistä.

23 Toiminnan kuvausta 7/8 Hyvin toimiva opinto-ohjausjärjestelmä vähentää opintojen keskeytyksiä ja ehkäisee syrjäytymistä, mikä säästää yhteiskunnan resursseja. Yhdistelmäopintoihin osallistuvien opiskelijoiden opintojen ohjauksesta ja yhdistelmäopintojen koordinoimisesta huolehtii oppilaitosten yhteinen MAHIS-opinto-ohjaaja. Oppilaitokset työskentelevät yhdessä myös opiskelijahuoltoon liittyvissä asioissa.

24 Toiminnan kuvausta 8/8 Eri henkilöstöryhmät muodostavat vertaisryhmiä, joille järjestetään yhteistä koulutusta, kokouksia ja muita erilaisia tilaisuuksia, joissa luodaan uudenlaista toimintakulttuuria. Uudenlainen toimintakulttuuri mahdollistaa luontevan yhteistyön, uusien työskentelytapojen, käytänteiden ja osaamisen sekä hiljaisen tiedon välittymisen organisaatioiden ja työntekijäryhmien välillä.

25 Kiitos!


Lataa ppt "Projektipäällikkö Martti Heinonen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google