Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PÄMI - Avokuntoutusmallin kokeilu- ja kehittämishanke 2007 – 2010 (2011) Sininauhaliitto ja Mielenterveyden keskusliitto jäsenjärjestöineen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PÄMI - Avokuntoutusmallin kokeilu- ja kehittämishanke 2007 – 2010 (2011) Sininauhaliitto ja Mielenterveyden keskusliitto jäsenjärjestöineen."— Esityksen transkriptio:

1 PÄMI - Avokuntoutusmallin kokeilu- ja kehittämishanke 2007 – 2010 (2011) Sininauhaliitto ja Mielenterveyden keskusliitto jäsenjärjestöineen

2 Miksi tällainen hanke?  Päihde- ja mielenterveysongelmat kasaantuvat yhä useammin samoille henkilöille.  Noin 50 % huumeidenkäyttäjistä ja 30 % alkoholin ongelmakäyttäjistä kärsii mielenterveysongelmista (Wahlbeck 2003; Huumeongelma Euroopan unionissa ja Norjassa).  Päihteitä ongelmallisesti käyttävistä nuorista jopa 70–90%:lla on arvioitu olevan mielenterveyshäiriö (Marttunen 2004).

3 Paljonko tällaisia asiakkaita on?  Arviolta noin 180 000 suomalaisella on yhtäaikainen alkoholi- ja mielenterveysongelma sekä ainakin 10 000 suomalaisella yhtäaikainen huume- ja mielenterveysongelma.  2-diagnoosien määrän katsotaan kasvaneen nopeasti ja kasvun uskotaan jatkuvan myös lähitulevaisuudessa (Pirkola & Wahlbeck 2004; Holopainen 2004A).

4 Mielenterveys järjestöjen toiminnan piirissä  Mielenterveysseuran Linkki-jaksojen asiakkaista tehdyn selvityksen mukaan ”Noin kolmasosa Kolmas Linkki -projektin osallistujista kärsi päihdeongelmista, lähinnä liittyen alkoholin käyttöön” (Forsman ym. 2003, 28).  Mielenterveyden keskusliiton Otetta elämään nuorille aikuisille -kurssille vuonna 2004 hakeneista 17,5%:lla todettiin ennen kurssia 2-diagnoosi tai kurssihakemuksessa otettiin päihteidenkäyttö muuten esille.

5 2D:n hoito yleensä laitosmaisissa olosuhteissa  Suomessa mielenterveys- ja päihdeongelmat ja niiden hoitaminen on perinteisesti erotettu toisistaan, mutta viime vuosina useat eri asiantuntijat ovat todenneet näiden yhtäaikaisen hoidon tehokkaimmaksi. He ovat kaivanneet lisää yhteistyötä päihde- ja mielenterveyssektoreiden välille.  Alueellisista hankkeista mittavin on Pohjanmaa- hanke.  Laitoskuntoutuksessa yhteistyötä ja 2- diagnoosiasiakkaiden hoidon kehittämistä on jo tehty.  Kaikkein intensiivisintä hoitoa tarvitseville on avattu päihdepsykiatrisia osastoja yliopistollisiin keskussairaaloihin ja muutamiin psykiatrisiin sairaaloihin.

6

7 Polku-projekti  Päihde- ja mielenterveyspalvelujen rajoja ylittäviä kehittämistoimia on tehty ainakin Järvenpään sosiaalisairaalan, Alvi ry:n ja Niemikotisäätiön 2- diagnoosiasiakkaiden Polku- projektissa

8 2D hoito keskittynyt laitoksiin  Intensiivisen laitoskuntoutuksen ja asumispalveluiden kehittämistä on siis tehty ja tehdään eri puolilla Suomea.  Mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen yhdistävää avotoimintamallia ei sen sijaan ole juurikaan kehitetty

9 PÄMIN:n TAVOITTEET  PÄMI-projektin tavoitteena on kokeilla ja kehittää sekä PÄihde- että Mielenterveyskuntoutujien toipumista tukevaa avokuntoutusmallia kolmella paikkakunnalla.  Kehittämistyön tuloksena syntyvä malli on sovellettavissa ja siirrettävissä yhä uusille paikkakunnille.  Malli antaa eväitä itsenäiseen asumiseen ja arjesta selviytymiseen.

10 Kokeilu- ja kehittämistoimintaa  Mallin avulla kokeillaan ja kehitetään kansalaisjärjestölähtöistä avotoimintaa 2D-asiakkaille.  Toiminnan tukipisteinä ovat Sininauhaliiton jäsenjärjestöjen päiväkeskukset.  Kurssimuotoisen kuntoutusmallin pohjana käytetään Mielenterveyden keskusliitossa testattua vertaiskuntoutujien ohjelmaa, jota täydennetään päihdeosuudella.

11 Projektin toimijoiden roolit  Osahankkeiden työntekijät vastaavat paikallistasolla avokuntoutusmallin suunnittelusta ja organisoinnista paikallisten jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.  Koordinaatio vastaa osahankkeiden välisestä yhteistyöstä sekä tukee jäsenyhteisöjä avo-kuntoutusmallin testaamisessa ja kehittämisessä.  Koordinaatio vastaa hankkeen arvioinnista, tiedotuksesta sekä koostaa hankkeen raportit rahoittajalle.

12 Projektityöntekijöiden rooli  Projektin työntekijät tekevät avokuntoutusta parityönä jäsenyhteisöjen kanssa.  He kehittävät toimijoiden valmiutta tuottaa palveluja niin, että nämä kykenevät ottamaan vastaan 2D-asiakkaita itsenäisesti myös hankkeen päätyttyä.  Projektin työntekijät auttavat yhdistämään päihde- ja mielenterveystyön osaamisen avokuntoutusmalliksi, joka tukee 2D asiakkaiden selviytymistä itsenäisessä asumisessa.

13 Kohderyhmä  Projekti tukee sellaisten henkilöiden selviytymistä, jotka itse kokevat tarvitsevansa apua sekä mielenterveys- että päihdeongelmaan ja jotka ovat jo käyneet akuuttihoidon esimerkiksi psykiatrisessa sairaalassa.  Asiakkaat, jotka eivät ole enää laitoskuntoutuksen tai vahvasti tuetun asumisen tarpeessa, vaan siirtymässä kuntoutuspolussa jo itsenäisemmän asumisen suuntaan.  2D-asiakkaat, jotka ovat olemassa olevien palveluiden piirissä, mutta hyötyvät 2D-problematiikan huomioimisesta ja sen erityispiirteiden kunnioittamisesta, jolloin heidän kuntoutumisensa saa oikeanlaista tukea. Näiden asiakkaiden hoitosuhde esim. A-klinikalle ja/tai mielenterveystoimistoon jatkuu, mutta hankkeen turvin he saavat valmiuksia sekä tukea selvitä arjesta.

14 Mitä toimijat saavat  Toimijat saavat ymmärrystä nähdä 2D- hoidon ja -kuntoutuksen tarvetta ja rohkeutta ohjata näitä asiakkaita tämän toiminnan piiriin.  Yhteistyömahdollisuuksia parannetaan kehittämällä ja toteuttamalla yhdessä paikallisten jäsenyhteisöjen kanssa avokuntoutustoimintaa.  Tukitoimintaa toteutetaan ryhmien ja kurssien sekä arkea tukevan päiväkeskustoiminnan avulla.

15 Muut yhteistyökumppanit  2-diagnoosiasiakkaiden kuntoutumiseen liittyvät haasteet eivät koske vain SinL:n, Mtkl:n ja projektipaikkakuntien yhteistyökumppaneiden työntekijöitä.  Myös muille tarjotaan mahdollisuus osallistua räätälöityihin koulutuksiin ja mahdollisuus käyttää hyväkseen projektissa kehitettyjä työmenetelmiä.

16 Vertaistyöntekijät  Projektissa vertaistyöntekijät tukevat toipujia yhdessä ammattilaisten kanssa.  Ammatillisuus nähdään yleisiin malleihin perustuvana asiantuntijatietona, joka luo toipujalle turvaa ja uskoa asioiden hallittavuuteen.  Ammatillisuus varmistaa yksilöllisen tilan ja ajan sekä oikeat tukimuodot kunkin toipujan tarpeen mukaisesti.

17 Mitä eri toimijat saa hankkeeseen osallistumisesta  Mielenterveydenkeskusliiton ja Sininauhaliiton jäsenjärjestöt. Jäsenyhteisöt saavat tiedollisia ja asenteellisia valmiuksia sekä uusia työvälineitä 2D-asiakkaiden kohtaamiseen. Mtkl:n ja SinL:n jäsenyhteisöjen seudullinen yhteistyö lisääntyy.  Ammattilaisten osaaminen ja työvälineet 2D-asiakkaiden tukemiseksi lisääntyvät. Työtä lähdetään toteuttamaan sekä kehittämään siten, että 2D- asiakkaiden tarpeet huomioidaan kokonaisvaltaisemmin. Koulutusten ja yhteistyön kautta verkostotyö järjestöjen välillä lisääntyy. Lisäksi hyviä käytäntöjä voidaan levittää ja juurruttaa eri toimipaikkoihin.  Vertaiset saavat työvälineitä ja lisäksi he pääsevät omassa toipumisessaan eteenpäin tekemällä vertaistyötä. Mielenterveydenkeskusliitossa (TRIO- loppuraportti) on todettu vertaistyöntekijänä toimimisen edistävän kuntoutumista.  Muut ammattilaiset ja paikalliset yhteistyökumppanit hyötyvät projektista sen aikana koulutuksiin osallistumalla ja sen jälkeen projektissa tuotettujen työvälineiden ja tiedon hyödyntämisellä. Projektin yhteistyökumppaneina toimiva Polku-projekti hyötyy asumispalvelua/itsenäistä asumista tukevasta työmuodosta. Pämi toimii Pohjanmaa-hankkeen ja Päijät-Hämeen keskussairaalan vuonna 2007 toteutettavan koulutuksellisen 2D-hankkeen yhteistyön ja osaamisen vaihdon luonnollisena jatkumona, kun ammattilaisten 2D-asiakkaiden kohtaamiseen liittyvä osaaminen on kehittynyt.

18 Tavoiteltavat tuotokset  Projekti yhdistää järjestöjen ja paikallisten toimijoiden osaamista sekä kehittää olemassa olevia materiaaleja. Muokataan 2-diagnoosiasiakkaiden selviytymistä tukevaa Trio-projektin materiaalia ja täydennetään sitä päihdeosuudella siten, että hankkeessa syntyy:  2D-asiakkaan kurssilaisen käsikirja  Kouluttajan opas  Vapaaehtoistyöntekijän opas  Kurssiohjelma  Avoryhmäohjelma

19 Toiminta Tampereella  Käynnistyy keväällä 2007  Sininauhaliiton jäsenjärjestöistä Pirkanmaan Sininauha ja sen Hervannan alueella sijaitseva päiväkeskus toimii avokuntoutuskurssitoiminnan pääasiallisena kiintopisteenä. Osahankkeen päihdetyön työntekijä sijoittuisi fyysisesti Hervannan päiväkeskukseen.  Mielenterveystyöntekijä sijoittuisi hallinnollisesti Mielenterveyden Keskusliiton Turun aluekeskuksen alaisuuteen ja hänen fyysisenä sijoituspaikkanaan olisi Mielenterveysyhdistys Taimi ry Tampereella.  Paikallisista yhteistyötahoista toimintaan ovat jo sitoutuneet Naisten Suojakoti ry, Kan ry:n Tampereen Ankkuri, Pelastusarmeijan hoitokoti, Pirkanmaan Sininauha ja Mielenterveys yhdistys Taimi ry.

20 Pilottialueella luodaan puitteet  Tampereella luodaan toiminalle rakenteet, jotka ovat monistettavissa muille projektipaikkakunnille.  Trio-projektin oppaiden muokkauksessa, kurssitoiminnan sisällön tuottamisessa sekä päihde- ja mielenterveystyön asiantuntemuksen yhdistämisessä työntekijät tekevät kiinteää yhteistyötä keskenään.  Mtkl:n työntekijän vastuulla on ryhmä /kurssiaineiston muokkaaminen ja Sininauhaliiton työntekijän vastuulla on kehittää päiväkeskustoiminnan sisältöä siten, että se huomioisi paremmin 2D-asiakkaan tarpeita arjen tukena.  Suunnitteluvaiheessa tavoitteena oli järjestetään kuntoutujille kannusteena fyysisen kuntoutuksen laitosjakso

21 Lahti ja Haminan seutu mukaan 2008  Hankkeen toisessa vaiheessa, heti vuoden 2008 alussa mukaan tulee Lahden ja Haminan seudun osahankkeet. Haminan seudun osahanke koostuu kolmesta paikkakunnasta: Haminasta, Miehikkälästä ja Virolahdesta.  Toteutus noudattelee Tampereen osahankkeen toimintaa kurssi- /ryhmätoiminnan, päiväkeskustoiminnan sekä fyysisen kuntoutustoiminnan yhdistelmällä.


Lataa ppt "PÄMI - Avokuntoutusmallin kokeilu- ja kehittämishanke 2007 – 2010 (2011) Sininauhaliitto ja Mielenterveyden keskusliitto jäsenjärjestöineen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google