Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MUISTIINPANOJA HELSINGIN TONTTIVUOKRISTA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MUISTIINPANOJA HELSINGIN TONTTIVUOKRISTA"— Esityksen transkriptio:

1 MUISTIINPANOJA HELSINGIN TONTTIVUOKRISTA
Heikki Tervahattu

2 Kaupunginvaltuusto päättää tonttivuokrista
Tonttivuokrien määräytymisperusteista Kaikista tonttivuokrien sopimuksista

3 Tonttivuokrien määräytymisperusteet
Kaupunginvaltuuston päätös , asia nro 18 Ensin määrätään tontille ns. laskennallinen hinta Asuntotontin vuosivuokra on 4 % laskennallisesta hinnasta Sidottu elinkustannusindeksiin: Ind10/1951=100, Ind10/2007=1677 (myös vanhat vuokrat sidottu indeksiin)

4 Yhtenäinen käytäntö Kv:n päätöksen (1980) jälkeen tehdyt uusien kiinteistöjen tonttivuokrat on määrätty sen mukaisesti Vanhojen sopimusten päättyessä ne uusitaan samoin kv:n päätöksen mukaisilla perusteilla

5 Hinnankorotusautomaatti 1/2
Tonttivuokrat määritellään uusien ja vanhojen jatkosopimusten osalta niin, että ensin kiinteistöviraston tonttiosasto määrää ns. laskennallisen hinnan tontille. Tätä hintatasoa tonttiosasto korottaa joka vuosi arvioimallaan maan arvonnousulla. Viime vuosina maan arvon nousuksi on otettu +10 %/vuosi. Tällä vauhdilla hintataso tulee kaksinkertaiseksi 6-7 vuodessa! Tällä tavalla tonttien laskennalliset hinnat nousevat asukkaiden kannalta kohtuuttoman korkeiksi ja johtavat huippukalliisiin tonttivuokriin – esimerkiksi Arabianrannassa 2,66 €/m2/kk!!!

6 Hinnankorotusautomaatti 2/2
Kuviossa on laskettu, miten hinta nousee jos Se vuosittain kasvaa ”elinkustannusindeksin” (3%) verran tai Se kasvaa ”maan arvonnousuindeksin” (10%)verran. Jälkimmäisessä tapauksessa hinta tulee 10 vuodessa kolminkertaiseksi ja 25 vuodessa 12-kertaiseksi. Tällä korotusvauhdilla tulevissa sopimuksissa tonttivuokran vaikutus nousee pilviin.

7 Tontin hinta maksatetaan 25 vuodessa
Tonttivuokraa peritään vuosittain 4 prosenttia edellä selostetulla tavalla lasketusta tontin hinnasta. Vuokran ollessa indeksiin sidottu, tulee tontin hinta kokonaan maksetuksi 25 vuodessa. Vuokran periminen voi jatkua niin kauan kuin Helsingin kaupungin tonttimaalla asutaan.

8 Laskentaesimerkki 1/2 Tonttiosasto on laskenut Asunto-osakeyhtiössä ”HM” kerrosneliömetrin hinnaksi 386 euroa/k-m2 (ind. 1677, 10/2007) Kerrosala 6243 k-m2, jolloin laskennallinen tontin hinta on 386*6243 € = € Vuosivuokra on 4 % laskennallisesta hinnasta eli 0,04* = € Hoitovastikkeiden vuosituotto v. 2007 € - uusi tonttivuokra nostaa hoitovastiketta 70 prosenttia! Tonttivuokra ei ole riippuvainen tontin koosta.

9 Laskentaesimerkki 1/2 Esimerkkitapauksen (”HM”) laskennallisen tontinhinnan ollessa € ja vuosivuokran ollessa € indeksiin sidottuna, tulee koko tontin hinta maksetuksi 25 vuodessa! Tontti pysyy kuitenkin kaupungin omistuksessa ja korkean vuokran periminen voi jatkua ”loputtomasti”.

10 Asumisen kustannuspaineet As Oy ”HM”
Korotettu tontinvuokra nostaisi hoitovastiketta noin 70 prosenttia. Samaan aikaan tulevien putkiremontin kustannusten kanssa asumisen hinta nousee valtavasti. Kustannukset euroja/kuukausi eri kokoisissa asunnoissa. Tontinvuokran korotuksen laskentaperusteena 1,67 €/m2

11 As Oy ”HM” Asumisen kustan-nuspai-neet
Edellisen sivun luvut graafisesti esitettyinä

12 Helsingin tonttivuokrat muita korkeampia
Helsingin tonttivuokrat ovat paljon korkeammat kuin muissa Ruotsin ja Suomen suurissa kaupungeissa. Göteborgissa tonttien vuokrataso on vain murto-osa ja Tukholmassa se on keskimäärin kolmasosa Helsingin tasosta Oulussa rakennusoikeuden mukaan lasketun vuosivuokran taso uusittavissa sopimuksissa on noin viidesosa Helsingin vastaavasta.

13 Vaikutus vuokralla asuviin
Tontinvuokrien korotukset nostavat myös asuntojen vuokria. Vuokranantajat pyrkivät maksattamaan lisäkustannukset vuokralaisillaan mukaan luettuina taloissa toimivat yritykset. Tämä koskee myös kaupungin omia vuokrataloja, joista monissa tontinvuokrasopimus päättyy lähivuosina. Vuokrien tasausmenettely tasoittaa aluekohtaisesti tonttivuokria koko alueen vuokra-asuntokantaan. Uusien vuokratalojen huippukorkeat tonttivuokrat nostavat alueen muiden vuokra-asuntojen vuokria. Helsingin aravavuokra-asukkaiden neuvottelukunta (edustaa asuntoa) on päättänyt yhtyä Tontinvuokraajat-liikkeen esityksiin ja käynnistänyt nimien keräyksen adressiimme.

14 Toimiiko Helsingin kaupunki kuten pörssiyhtiö ja ulkoistaa ”vähätuottoiset” asukkaansa?

15 Helsingin maanvuokratulot
Maanvuokratulot asuntotalotonteista 69,6 milj. € vuonna 2007 Helsingin tilikauden 2006 ylijäämä 287,7 milj. € Helsingin tilikauden 2007 ylijäämä 295 milj. € TONTTIVUOKRIEN PUOLITTAMINEN MAKSAISI 35 MILJ.€/VUOSI

16 Käsittely kaupungin elimissä
”Laadukkaan asumisen Helsinki, Maankäytön ja asumisen toteutusohjelma ” Kaupunginhallituksessa Päätökset osoitteessa - ei mitään tonttivuokriin liittyvää Kaupunginvaltuustossa kolme ponsiesitystä

17 Kaupunginvaltuuston ponnet 30.1.
Maija Anttila (SDP) + Yrjö Hakanen (SKP ja asukaslista): Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvityttää, miten tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti tonttivuokrat ovat kehittyneet tehdyn päätöksen jälkeen, jotta asumiskustannukset olisivat kohtuullisia. Pekka Saarnio (vasemmistoliitto) + Paavo Arhinmäki (vasemmistoliitto): Kaupunginvaltuusto edellyttää kaupunginhallituksen valmistavan esityksen kaupungin asuintonttien vuokrien laskelmallisten määräysperusteiden alentamiseksi nykyisestä 4 prosentista kahdeksi prosentiksi. Yrjö Hakanen + Outi Alanko-Kahiluoto (vihreät): Kaupunginvaltuusto antaa kaupunginhallituksen tehtäväksi selvityttää, millaisiksi kaupungin tontinvuokrat ovat muodostuneet valtuuston tekemän päätöksen perusteella, teettää vertailu muiden suurten kaupunkien tonttivuokriin Suomessa ja muissa pohjoismaissa sekä tuoda valtuustolle esitys tonttivuokrien kohtuullisista ja tasapuolisista määräytymisperusteista. Kaupunginvaltuuston ponsiäänestyksen tulokset osoitteessa

18 Koko kaupungin asia On tarpeen muuttaa koko kaupungissa tonttivuokrien määräytymisperusteita. Saatettiin valmisteluun kaupunginvaltuustossa hyväksytyllä ponsiesityksellä Esityksemme tähtäävät myös nykyisten korkeiden vuokrien alentamista. Asia on koko kaupunkia koskeva ja toiminnalle erittäin suuri potentiaalinen joukko. Vaarana että tehdään ”kosmeettinen” muutos. Jos suuri joukko tukee vaatimuksia, on tehtävä todellinen muutos. Adressikeräys sekä netissä että paperiversiona. Katso Tonttivuokrien korotuksen kohteina olevat taloyhtiöt voivat esittää kirjallisesti vaatimuksensa kiinteistövirastolle tai sen tonttiosastolle.

19 Koko kaupunkia koskevat esitykset 1/2
Nykyisessä tonttivuokrien määräämiskäytännössä on kolme asiaa, joihin on syytä puuttua. 1. Vuosivuokra tulee alentaa 1-2 prosenttiin 4 prosentin sijasta. Tällä alennetaan tonttivuokrat neljäsosaan-puoleen nykyisestä. Esityksen perustelut: Vähäisempi alennus jättää tonttivuokrat liian korkeiksi Kaupungilla on varaa tällaiseen alennukseen Tonttien korkeat hinnat tulevat alennuksen jälkeenkin maksetuksi 100 vuodessa (jos vuosivuokra 1 %) tai 50 vuodessa (jos vuosivuokra 2 %) Senkin jälkeen tonttivuokrat jäisivät korkeammalle tasolle kuin Tukholmassa ja muissa Suomen ja Ruotsin kaupungeissa

20 Koko kaupunkia koskevat esitykset 2/2
2. Tonttien laskennallisten arvojen määräysperusteet on muutettava. 10 prosentin vuotuinen korotus on johtanut kestämättömään tilanteeseen. 3. Tonttienvuokrien kestoaikoja ja muita yksityiskohtia on tarkistettava.

21 Tule mukaan toimintaan Helsingin korkeiden tonttivuokrien alentamiseksi. Allekirjoita adressi, ryhdy keräämään nimiä ja levittämään tietoa, osallistu tilaisuuksiin. Lisätietoja: Nettiadressi: Yhteystiedot:


Lataa ppt "MUISTIINPANOJA HELSINGIN TONTTIVUOKRISTA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google