Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mikä lintu? ??? ??? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mikä lintu? ??? ??? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA."— Esityksen transkriptio:

1 Mikä lintu? ??? ??? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA

2 Lasten ja nuorten lintupäivä 24.5.-6.6.2010
Mitkä linnut? (kaksi lajia) Lasten ja nuorten lintupäivä

3 Laulu- ja kyhmyjoutsen
Upeat valkoiset linnut erottaa toisistaan ainakin nokan väristä: laulujoutsenella on keltainen, mustakärkinen nokka, kyhmyjoutsenella oranssi, mustatyvinen nokka. Laulujoutsenen voi nähdä koko maassa, kyhmyjoutsenen lähinnä merenrannikoilla.

4 Mikä lintu?

5 Valkoposkihanhi Jäämeren rantojen asukki on alkanut pesiä myös meidän rannikoillamme. Tämän pienen hanhen tuntomerkkejä ovat musta rinta ja kaula, ja lähes kokovalkoinen pää.

6 Mikä lintu?

7 Sinisorsa Tuttu sorsa sekä maalla että kaupungissa. Vihreäpäinen koiras koreilee väreillä hurmatakseen puolison, mutta naaras on ruskeankirjava sulautuakseen maastoon munien hautomisen aikana. Siivistä pilkottaa kuitenkin välillä sininen, valkoreunainen laikku.

8 Mikä lintu?

9 Töyhtöhyyppä Keväisten peltojen ensimmäisellä asuttajalla on nimensä mukaan töyhtö päälaella. Helpommin hyypän tuntee kuitenkin lennossa leveistä, mustavalkoisista siivistä, ja naukuvasta, videopelimäisestä äänestä.

10 Mitkä linnut? (kaksi lajia)

11 Kala- ja harmaalokki Harmaaselkäiset lokit ovat äkkiä katsottuna samannäköisiä. Kalalokki on kuitenkin pienempi, keltanokkainen ja mustasilmäinen. Harmaalokki on suurempi, sen nokassa on punainen täplä ja silmän ympärillä keltainen rengas.

12 Mikä lintu?

13 Naurulokki Tummapäistä naurajaa ei kovin helposti sekoita kalalokkiin, vaikka tämänkin selkä on harmaa. Myös rääkyvä ääni takaa sen, ettei naurulokki jää huomaamatta torilla tai järvellä.

14 Mikä lintu?

15 Tiira Sirot ja keveät tiirat lentelevät väsymättömästi vesien yllä, lekuttelevat paikoillaan tähystämässä ja syöksyvät välillä alas pikkukalojen kimppuun. Kahta lajiamme, kala- ja lapintiiraa, on melko vaikea erottaa toisistaan.

16 Mikä lintu?

17 Kesykyyhky eli pulu Villien kalliokyyhkyjen kesyt sukulaiset viihtyvät erinomaisesti kaupungeissa, koska ruokaa on paljon ja petoja vähän, ja korkeat talot muistuttavat niiden alkuperäistä elinympäristöä, kalliojyrkänteitä.

18 Mikä lintu?

19 Käpytikka Tikat takovat vahvalla nokallaan puita kaivaakseen pesäkolon, löytääkseen toukkia ja kuuluttaakseen reviiriään. Mustavalkoisen käpytikan tuntomerkki ovat suuret valkoiset laikut hartioilla.

20 Mikä lintu?

21 Tervapääsky Tummat ja kaarevasiipiset ilmojen valtiaat syövät, nukkuvat ja parittelevat ilmassa. Kirkuva srriiii-ääni kaikuu toukokuun lopulla talojen seinistä ja julistaa kesän alkaneen.

22 Mitkä linnut? (kaksi lajia)

23 Haara- ja räystäspääsky
Pääskyt tekevät usein pesänsä rakennusten räystäiden alle, mistä emojen ja poikasten on hyvä lähteä lentoon. Molemmat lajit ovat taitavia lentäjiä. Haarapääskyllä on pitkä pyrstö ja punertava kurkku, räystäspääskyllä lyhyt pyrstö ja valkoinen alaselkä.

24 Mikä lintu?

25 Västäräkki Musta-valko-harmaan hyönteis-syöjän paras tuntomerkki on pitkä pyrstö, jota lintu keikuttaa jatkuvasti ylös alas. Viihtyy avoimilla paikoilla hyönteis-jahdissa, mutta piilottaa pesänsä hyvin vaikkapa halkopinoon tai kiviaitaan.

26 Mikä lintu?

27 Mustarastas Vain puolet mustarastaista on mustia: sysimusta ja keltanokkainen koiras on helppo tunnistaa, mutta naaras on tummanruskea ja hieman täplikäs. Pitkä pyrstö ja hyppivä kävelytyyli auttavat erottamaan lajin kottaraisesta.

28 Mikä lintu?

29 Räkättirastas Räksäparvesta kuuluu jatkuvasti räkättävää juttelua. Parvi antaa hyvän suojan pesärosvoilta, joita emot jahtaavat yhteistuumin. Hyvä tuntomerkki on varsinkin lennossa näkyvä harmaa alaselkä.

30 Mikä lintu?

31 Kirjosieppo Kirjava kärpästen sieppaaja on monen pihan ja mökin tuttu pönttöpesijä. Mustavalkoinen koiras ja ruskeavalkoinen naaras kohauttelevat hartioitaan puun oksalla seistessään ja syöksyilevät välillä hyönteis-jahdissa.

32 Mikä lintu?

33 Talitiainen Värikäs ja tuttu pihapiirien vakioasukas viihtyy talvisin lintulaudoilla ja kesäisin linnunpöntöillä. Äänissä paljon vaihtelua, mutta yleisiä lauluja ovat ti-tyy, tyy-ti ja ti-ti-tyy.

34 Mikä lintu?

35 Sinitiainen Pieni mutta peloton ja ketterä tintti, joka ei häviä kauneudessa eksoottisille tropiikin linnuille: höyhenpuvusta löytyy sinistä, vihreää, keltaista, valkoista ja mustaa.

36 Mikä lintu?

37 Harakka Mustavalkoista ja pitkäpyrstöistä variksen sukulaista ei helposti sekoita muihin lintuihin. Läheltä katsottuna pyrstössä ja siivillä välkkyy metallinhohtoisia värejä. Tutuin ääni kuulostaa säksättävältä naurulta.

38 Mikä lintu?

39 Naakka Seurallinen ja utelias naakka viihtyy pareittain tai parvissa. Tummasta asusta erottuu usein vaaleampi niska. Linnut pitävät yhteyttä toisiinsa kimeillä kjaa-äänillä lentäessään, ruokaillessaan ja nukkumaan mennessään.

40 Mikä lintu?

41 Varis Varsinainen jokapaikanhöylä viihtyy yhtä hyvin maalla ja kaupungissa ja kelpuuttaa ravinnoksi melkein mitä tahansa. Harmaatakki on hyvin älykäs ja osaa esimerkiksi kastaa kuivan leipäpalan veteen pehmenemään.

42 Mitkä linnut? (kaksi lajia)

43 Varpunen ja pikkuvarpunen
Varpunen on vanha ihmisen seuralainen, mutta sukulaislaji pikkuvarpunen on viime aikoina myös yleistynyt. Jälkimmäisen tuntomerkkejä ovat valkean posken musta täplä sekä suklaanruskea päälaki. Varpuskoiraan päälaki on harmaa.

44 Mikä lintu?

45 Peippo Yksi Suomen yleisimmistä laululinnuista, jonka elämäniloa pursuava laulunsäe on helppo oppia tuntemaan. Koiras on melko värikäs, naaras himmeämpi, mutta molempien hyvä tuntomerkki ovat selvät valkoiset siipijuovat.

46 Mikä lintu?

47 Järripeippo Komea oranssin, mustan ja valkoisen kirjava pohjoisemman Suomen peippo, joka voi keväällä tulla etelässäkin lintulaudalle tankkaamaan loppumatkaa varten.

48 Mikä lintu?

49 Viherpeippo Kellertävän tai harmaanvihreän peippolinnun hyviä tuntomerkkejä ovat paksu, vaalea nokka ja siivenreunan keltainen raita. Koiras on melko kirkasvärinen, naaras usein hieman juovikas.

50 Osallistu lintupäivään!
Lisätietoja ja materiaaleja: Kerää kiva porukka, valitse teille sopiva retkipäivä ( ) ja valmistaudu retkelle vaikkapa hyvillä eväillä. Vietä hauska päivä luonnossa! Osallistu Facebookissa tai postitse lähettämällä tieto osallistumisesta sekä kysymyksiä, piirroksia tai valokuvia. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kivoja lintuaiheisia palkintoja.

51 Opi lisää linnuista ja luonnosta
BirdLife Suomi Luonto-Liitto


Lataa ppt "Mikä lintu? ??? ??? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google