Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lintujen muutto HelenaRimaliMankkaankoulu2010.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lintujen muutto HelenaRimaliMankkaankoulu2010."— Esityksen transkriptio:

1 Lintujen muutto HelenaRimaliMankkaankoulu2010

2 LINTUJEN MUUTTO Pohditaan näitä: Miksi linnut muuttavat?
Miten linnut osaavat kohteeseensa? Mitkä linnut muuttavat lähelle tai kauas? Yksin vai parvissa? Kaikki linnut eivät muuta. Mikä laji esimerkiksi jää Suomeen? Muuttaako mikään laji Suomeen talveksi? Miten linnut Suomessa selviytyvät talvesta? Onko tilhi muuttolintu? Miksi pääskyset muuttavat Suomeen niin myöhään keväällä?

3 Erilaisia matkaajia – kaikki eivät matkustele
PAIKKALINNUT: harakka, talitiainen VAELLUSLINNUT: tilhi, pähkinänakkeli OSITTAISMUUTTAJAT: hippiäinen, mustarastas VARSINAISET MUUTTOLINNUT: kiuru, peippo, västäräkki, pääskynen, käki JA VASTARANTAAN: Joitain lintuja muuttaa Suomeen talveksi, kuten koskikara ja isolokki

4 Miksi kannattaa lähteä matkalle?
Ruoka Pesäpaikat Päivänvalo Ilmasto Kilpailu

5 sisäinen kello, hormonit, auringonvalon ja lämpötilan muutokset, ilmavirtaukset, sää
Ja takaisin huonon sään yllätettyä Matkakuumeen herättää? - kun ei ole matkaoppaita - HORMONIT PÄIVÄNPITUUDEN MUUTOKSET OPITUT MALLIT, KAUKOKAIPUU... MIKSI????

6 Matkavalmistelut - parviin kokoontuminen ( ruoan löytäminen helpottuu, pedot havaitaan paremmin, ilmanvastus pienenee ) - ruoan tankkaus ; Varoitus!!!! .... lihava ei voi lentää!

7 Risteily vai kaukomatka
Kevään ensimmäisiä saapujia: kuu kiurusta kesään ja samalla saapuu myös kottarainen ja töyhtöhyyppä Joidenkin lintujen kevätmuutto jatkuu juhannukseen asti! Elokuussa hyönteissyöjät alkavat poistua Kaukomatkailijoista parhain on lapintiira, joka pesii jäämerellä, talvehtii Etelämantereella: km / vuosi muuttomatkaa!!!l Lähelle muuttaa mm. kalalokeista osa. Ne talvehtivat Tanskan rannikolla.

8 Navigaattori Nuoret yksilöt harhautuvat reitiltään myrskyn vallitessa!
Miten linnut osaavat suunnistaa? - synnynnäinen taito (esim käki) - opitaan elämän varrella ( nuoret suunnistavat huonommin kuin varttuneet ) - maan magneettikenttä - aurinko päivällä ja yöllä tähdet - maamerkit - kyyhkyillä kuuleman kuulosaisti ohjaa - (Mitähän ne kuulevat?) - Sisäinen kompassi ja kello Nuoret yksilöt harhautuvat reitiltään myrskyn vallitessa!

9 Aamu vai iltalento Päivällähän meistä useimmat muuttolintuja näkevät, mutta yölläkin muuttavia löytyy! Yömuuton edut: valoisa aika jää ruokailuun ja lepoon, ei pelkoa haukoista, yöllä yleensä hyvä sää - Yömuuttajia: sorsat, hyönteissyöjäpikkulinnut, kahlaajat, rastaat

10 Kuinka korkealla ja kenen kaa..?
- Yksin: Oletko nähnyt haukkaparvia tai kuullut käkiparvia? ... Taitavat muuttaa yksikseen. - Joillakin linnuilla on pallomainen porukka esim. kottaraiset ja naakat - Kaikki tietävät, että kurjet muuttavat aurassa, mutta myös hanhet ja muutamat muutkin ja sitten on jonoja ja letkoja ja muita Yli 1000 metrin korkeudella on jo kylmää, joten alle sen parempi lentää. Jos näet pikkulintuja muutossaan niin korkeus on alle 200 metriä

11 Ensimmäisiä saapujat: kiuru, kottarainen,harmaalokki, isokoskelo, töyhtöhyyppä
Toukokuu: yömuuttajat, arktiset vesilinnut ja kahlaajat ( arktika ) * Kultasirkun ja lapinuunilinnun kevätmuutto jatkuu juhannukseen asti! * Elokuu: hyönteissyöjät alkavat poistua * Syys – lokakuu: vesilinnut, petolinnut, kyyhkyt, rastaat * Lapintiira pesii jäämerellä, talvehtii Etelämantereella: km / vuosi muuttomatkaa!!! * Pesimäpaikalle jäämisen etu: parhaiden reviirien saaminen - riski: nälkä / paleltumiskuolema Lintujen matkaoppaan ajankohdat … milloin mennään? Etsi lintukirjoista esimerkkejä! Ja laadi ”Lintujen matkaopas”

12 Ennätyksiä Lintujen on nähty lentävän jopa yli 10 km korkeudessa – Niin korkealla on kylmä ja vähän happea! Linnut tekevät tuhansien kilometrien pituisen ja useita päiviä kestävän muuttomatkansa ilman ruokaa ja vettä. Esimerkiksi lapintiira lentää käytännössä maapallon ympäri . Laulujoutsenten on nähty lentävän yli 8 km korkeudessa ja yli 100 km tuntinopeudella. Joillakin kahlaajilla ja haikaroilla lentonopeus on jopa 180 km/h.


Lataa ppt "Lintujen muutto HelenaRimaliMankkaankoulu2010."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google