Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luentomateriaali Palliatiivinen hoito ja saattohoito Psyykkiset oireet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luentomateriaali Palliatiivinen hoito ja saattohoito Psyykkiset oireet"— Esityksen transkriptio:

1 Luentomateriaali Palliatiivinen hoito ja saattohoito Psyykkiset oireet
Julkaistu Perustuu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen

2 Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa
Koodi Näytön aste Selitys A Vahva tutkimusnäyttö Useita menetelmällisesti tasokkaita1 tutkimuksia, joiden tulokset samansuuntaiset B Kohtalainen Ainakin yksi menetelmällisesti tasokas tutkimus tai useita kelvollisia2 tutkimuksia C Niukka Ainakin yksi kelvollinen tieteellinen tutkimus D Ei tutkimusnäyttöä Asiantuntijoiden tulkinta (paras arvio) tiedosta, joka ei täytä tutkimukseen perustuvia näytön vaatimuksia 1 Menetelmällisesti tasokas = vahva tutkimusasetelma (kontrolloitu koeasetelma tai hyvä epidemiologinen tutkimus); tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin. 2 Kelvollinen = täyttää vähimmäisvaatimukset tieteellisten menetelmien osalta; tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin.

3 Luentomateriaalin käyttö
Käypä hoito -suositusten luentomateriaalit on laadittu tukemaan suosituksen käyttöönottoa. Ne ovat vapaasti käytettävissä terveydenhuollon, julkishallinnon ja oppilaitosten koulutuksissa ja apuna ammattilaisten arjessa. Käyvän hoidon tuottamat aineistot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Esityksen sisältöä ei saa muuttaa. Jos esitykseen sisällytetään muuta materiaalia, Käypä hoito -esityspohjaa ei saa käyttää lisätyssä materiaalissa.

4 Suosituksen keskeinen sanoma 1
Palliatiivinen hoito kuuluu WHO:n määritelmän mukaan kaikille kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastaville ilman diagnoosirajauksia. Potilaan läheisten huomioiminen ja tukeminen on osa kokonaisvaltaista palliatiivista hoitoa. Lähestyvän kuoleman ja palliatiivisen hoidon tarpeen tunnistaminen on edellytys hyvälle elämän loppuvaiheen hoidolle. Ajoissa tehdyt hoitolinjaukset ja hoitosuunnitelma (advance care planning) mahdollistavat hyvän palliatiivisen ja elämän loppuvaiheen hoidon.

5 Suosituksen keskeinen sanoma 2
Palliatiivisessa hoidossa tulee paneutua potilaan fyysisiin, psyykkisiin, sosiaalisiin ja eksistentiaalisiin tarpeisiin. Oireita, niiden vaikeusastetta ja haittaavuutta tulee arvioida systemaattisesti, ja hoitovastetta seurataan aktiivisesti. Oireiden arvioinnissa ja elämänlaadun seurannassa voidaan käyttää apuvälineenä oirekartoituslomakkeita. Saattohoitopotilaan kivun lääkehoidossa käytetään ensisijaisesti vahvoja opioideja. Tarvittaessa tulee vaihtaa antoreittiä ja käyttää muita erikoismenetelmiä. Vahvoja opioideja voidaan käyttää myös hengenahdistuksen lievittämiseen.

6 Suosituksen keskeinen sanoma 3
Saattohoitopotilaan suonensisäinen nesteytys tai suonensisäinen ravitsemus ei pidennä elinajanodotetta eikä paranna elämänlaatua. Saattohoidossa antibioottihoitoja tulee käyttää vain, jos sillä on merkitystä potilasta haittaavien oireiden kannalta. Lääkkeettömillä hoidoilla, psykososiaalisin keinoin, voidaan helpottaa saattohoitopotilaan ahdistus- ja masennusoireita. Delirium on saattohoitopotilailla yleinen oire, joka tulee pyrkiä hoitamaan pääasiassa lääkkeettömin keinoin. Palliatiivisella sedaatiolla voidaan lievittää saattohoitopotilaan muihin hoitoihin reagoimatonta sietämätöntä kärsimystä.

7 Mitä uutta päivityksessä?
Elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelma (advance care plan) Hoitolinjaus ja hoidon rajaus Psykososiaaliseen ja eksistentiaaliseen kärsimykseen liittyvä tuki lääkkeettömin keinoin Kuolevien potilaiden deliriumin hoidosta on uutta tietoa Ummetuksen ja pahoinvoinnin hoidossa on uutta tietoa Lasten saattohoito

8 Määritelmät Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito Saattohoito
kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa, jolla pyritään ehkäisemään ja lievittämään kärsimystä ja vaalimaan elämänlaatua Saattohoito osa palliatiivista hoitoa; ajoittuu oletetun kuolinhetken välittömään läheisyyteen (viimeisiin päiviin tai viikkoihin) Palliatiivinen hoitolinja sairauden vaihe, jossa taudin kulkuun ei enää voida olennaisesti vaikuttaa; hoidon ensisijainen päämäärä on lievittää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua

9 orgaaniset sekavuustilat (delirium)
Psyykkiset oireet Psyykkisiä oireita ovat masennus ahdistuneisuus unettomuus orgaaniset sekavuustilat (delirium)

10 Psyykkisten oireiden esiintyminen
Palliatiivisessa hoidossa olevista potilaista masennustiloja on noin 25 %:lla ahdistuneisuushäiriöitä noin 10 %:lla sopeutumishäiriöitä noin 15 %:lla. Depressio- ja ahdistusoireita esiintyy enemmän kuin diagnosoituja häiriöitä. Kuolevilla potilailla depressio-oireita on 1/3–2/3:lla ja ahdistuneisuutta 1/3:lla.

11 Psyykkisten oireiden tunnistaminen ja psyykkisen tilan arviointi
Psyykkisten oireiden tunnistaminen ja huomioiminen on keskeinen osa palliatiivista hoitoa, sillä ne heikentävät merkittävästi elämänlaatua. Pitkälle edenneessä sairaudessa psyykkisen tilan arviointia vaikeuttavat monet somaattiset oireet, kuten poikkeava uupumus (fatiikki), ruokahalun muutokset ja kognitiiviset oireet. Saattohoitopotilaan psyykkisen tilan arvioinnissa lähtökohtana on potilaan, omaisten ja hoitoryhmän jäsenten yhteinen tietoisuus siitä, että potilas on lähestymässä kuolemaa.

12 Psykososiaalisen tuen tarve
Erillisen psykososiaalisen tuen tarvetta vähentävät asianmukainen palliatiivinen hoito hyvä vuorovaikutus Vaikeammilta psyykkisiltä häiriöiltä suojaavat elettyä elämää arvostava muistelu surutyö Lasten ja muiden läheisten huomioiminen on tärkeää. Alaikäisten lasten osalta tulee toimia ikätasoisesti. Eksistentiaaliset kysymykset saattavat aiheuttaa tuen tarvetta. Niiden kohtaaminen edellyttää työntekijältä valmiuksia olla läsnä.

13 Masennus Elämän loppuvaiheessa todettu masennus on usein kehittynyt jo varhaisemmassa vaiheessa. Masennuksen varhainen toteaminen mahdollistaa myös lääkehoidon. Depressiota voidaan seuloa esimerkiksi PRIME-MD:n kahden kysymyksen seulalla: ”Oletko viimeisen kuukauden aikana usein ollut huolissasi tuntemastasi alakulosta, masentuneisuudesta tai toivottomuudesta?” "Oletko viimeisen kuukauden aikana usein ollut huolissasi kokemastasi mielenkiinnon puutteesta tai haluttomuudesta?"

14 Masennuksen lääkehoito
Masennuslääkehoito saattaa helpottaa palliatiivisessa hoidossa olevan potilaan masennusta (C). Saattohoitopotilailla masennuslääkkeen vastetta ei aina ehditä saada.

15 Ahdistuneisuuden lääkehoito
Anksiolyyteillä voitaneen helpottaa saattohoitopotilaan ahdistusta, mutta tutkimusnäyttöä asiasta ei ole (D). Nykyiset suositukset perustuvat somaattisesti terveillä potilailla tehtyihin tutkimuksiin ja kliiniseen kokemukseen. Kliinisen kokemuksen mukaan on käytetty bentsodiatsepiineja, kuten loratsepaamia (0,5–1 mg x 1–3/vrk) tai oksatsepaamia (7,5–30 mg x 1–3/vrk).

16 Masennuksen ja ahdistuneisuuden lääkkeettömät hoidot
Lääkkeettömillä (psykososiaalisilla) hoidoilla voitaneen helpottaa kuolevan potilaan ahdistus- ja masennusoireita (C). Tukea-antavasta ja ratkaisukeskeisestä terapiasta masennusoireiden hoidossa on kohtalaista näyttöä. Kognitiivista terapiaa (CBT) on tutkittu vain vähän elämän loppuvaiheessa olevien potilaiden oireiden hoidossa. Dignity-intervention tehosta on yhä enemmän - mutta edelleen puutteellisesti - tutkimusnäyttöä. Interventiolle on luonteenomaista elämän merkityksen ja arvokkuuden säilyttäminen.  Varsinaisten terapioiden lisäksi supportiivista ja eläytyvää kuuntelua pidetään yleisesti terapeuttisena.

17 Unettomuuden hoito Unettomuus on yleinen oire palliatiiviseen hoitoon siirryttäessä. Unettomuuden lääkkeettömiä hoitoja on kuvattu laajemmin Unettomuus -suosituksessa, ks. täältä. Ohjattu kotiharjoitteluohjelma saattaa parantaa pitkälle edennyttä syöpää sairastavien potilaiden unen laatua. Rentoutumistekniikoiden vaikuttavuudesta palliatiivisilla potilailla ei ole tutkimustietoa. Palliatiiviset potilaat voivat olla alttiimpia lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutuksille. Unettomuuden tavanomaiset lääkehoitoannokset ei- palliatiivisilla on kuvattu Unettomuus-suosituksessa, ks. täältä.

18 Orgaaniset sekavuustilat (delirium)
Delirium on akuutti sekavuustila Taustalla on orgaaninen aivotoiminnan häiriö.  Deliriumia luonnehtivat samanaikainen tietoisuuden heikkeneminen tarkkaavuushäiriö ajattelun ja muistin häiriöt psykomotoriset ja emotionaaliset muutokset uni-valverytmin muutokset.

19 Deliriumin hoito 1(2) Deliriumin tavallisimpia lievitettäviä syitä voivat olla lääkehoito (esim. opioidit, steroidit, antikolinergit) infektiot hypoksia hyperkalsemia elektrolyyttihäiriöt aivoetäpesäkkeet uremia. Potilaalle tulee järjestää turvallinen, rauhallinen ja valvottu ympäristö.  Ensisijaisesti suositellaan lääkkeettömiä deliriumin hoitokeinoja.

20 Deliriumin hoito 2(2) Saattohoidossa deliriumin lääkehoito antipsykooteilla ilmeisesti lisää deliriumoireita ja aiheuttaa haittavaikutuksia (B). Ellei deliriumpotilaan psykoosioireita saada hallintaan lääkkeettömällä hoidolla, aiempien käytäntöjen mukaisesti on käytetty psykoosilääkkeitä. Saattohoitopotilailla psykoosilääkkeisiin tulee suhtautua varauksellisesti. Yleisimmin psykoottisten oireiden rauhoittamiseksi on käytetty haloperidolia, risperidonia ja olantsapiinia.

21 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Puheenjohtaja: Tiina Saarto, palliatiivisen lääketieteen professori, syöpätautien ja sädehoidon dosentti, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, ylilääkäri; HYKS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto Jäsenet: Katri Hamunen, LT, dosentti, anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys; HUS, HYKS-sairaanhoitoalue, anestesiologian ja tehohoidon klinikka, Meilahden sairaala Tarja Konttila, LL, yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys; Kuusamon terveyskeskus Tanja Laukkala, LT, psykiatrian erikoislääkäri, vastaava asiantuntijalääkäri; Kela, Käypä hoito -toimittaja Juho Lehto, LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, vs. ylilääkäri; syöpätautien vastuualue, palliatiivinen yksikkö, TAYS ja Tampereen yliopisto Ari Matila, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, kivunhoitolääketieteen ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys; Kainuun keskussairaala, Länsi-Pohjan keskussairaala ja Raahen aluesairaala Pirjo Mustonen, LT, dosentti, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri; Keski-Suomen keskussairaala Reino Pöyhiä, LT, dosentti, anestesia, tehohoito ja palliatiivinen lääketiede, palliatiivisen lääketieteen ja kivunhoidon erityispätevyydet; Kaunialan sairaala

22 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Eeva Rahko, LT, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys; Oulun yliopistollinen sairaala Sami Räsänen, LT, psykiatrian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri; OYS, Psykiatrian tulosalueen yleissairaalapsykiatrian poliklinikka Kirsti Sirkiä, LT, lastenhematologian erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys; HYKS, Lasten veri- ja syöpät. ja kantasolusiirtoklinikka Harri Tohmo, LT, MBA, anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, hallinnon pätevyys, ylilääkäri; HUS Hyvinkään sairaanhoitoalue, anestesiologian ja tehohoidon vastuualue Eero Vuorinen, LL, anestesiologian erikoislääkäri, kivun hoidon ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyydet, osastonylilääkäri; Kymenlaakson keskussairaalan kuntoutus- ja kipupoliklinikka, Kotka Liisa Väkevä, LKT, dosentti, ihotautien erikoislääkäri; HYKS Iho- ja allergiasairaala Työryhmän sidonnaisuudet näkyvät suosituksen sähköisessä versiossa, ks. Täältä Diojen päivitys Tiina Tala, asiasisällön tarkistus Sami Räsänen ja Tiina Saarto. Luentomateriaalin ulkoasu ja viimeistely Tiina Tala ja Kirsi Tarnanen; Käypä hoito


Lataa ppt "Luentomateriaali Palliatiivinen hoito ja saattohoito Psyykkiset oireet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google