Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuntakohtainen vanhempaintoiminta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuntakohtainen vanhempaintoiminta"— Esityksen transkriptio:

1 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta
Toimintamalli

2 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta toimintamalli

3 Mallin tarkoitus Mallin tarkoituksena on luoda positiivinen, kannustava ja kehittävä kumppanuus kunnan ja vanhempien välille. Yhteistyö perustuu luottamukseen, vuorovaikutukseen ja aitoon osallisuuden kokemukseen. Tärkeää on, että vanhemmat tulevat kuulluksi jo päätöksenteon ja kehittämisen valmisteluvaiheessa.

4 Tavoitteena kumppanuus
Toimintamallin avulla paikalliset vanhempainyhdistykset voivat perustaa kuntakohtaisen vanhempainyhdistyksen ja luoda yhdessä kunnan kanssa rakenteen yhteistyölle. Yhteistyö voi olla yksittäisiä tapaamisia, vanhempainfoorumi tai syventyä myöhemmin kumppanuudeksi.

5 Nykyisen yhteistyön kehittäminen
Olemassa olevat kuntakohtaiset vanhempainyhdistykset voivat mallin avulla kehittää omaa toimintaansa parantaakseen yhteistyötään kunnan kanssa.

6 Toimintamallin vaikutus
Toimintamalli lisää ymmärrystä kodin ja koulun / päiväkodin yhteistyöstä ja siihen vaikuttavassa kunnallisessa päätöksenteossa, vanhemmille osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia  sekä perheiden hyvinvointia edistävää yhteistoimintaa.

7 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta
Kuntakohtainen vanhempaintoiminta on vanhempien ja vanhempainyhdistysten muodostama yhteistyöelin, joka harjoittaa riippumatonta, vapaata kansalaistoimintaa. Kuntakohtainen vanhempainyhdistys on vanhempien vaikuttamiskanava ja kunnan yhteistyökumppani kodin, päiväkodin ja koulun yhteistyössä sekä perheitä koskevassa päätöksenteossa.

8 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta
Vanhempaintoimijat auttavat kunnan viranomaisia yhteisten tavoitteiden toteuttamisessa. On tärkeää, että kaikilla osapuolilla on tieto siitä, mistä aihealueista puhutaan ja mikä on kunkin osapuolen rooli.  Jokainen vanhempi voi tuoda toimintaan omat näkökulmat mutta vanhempainyhdistyksen on tärkeä muodostaa oma yhteinen näkemys aiheesta, jossa esitetään yhdistyksen mielipide henkilökohtaisten näkemysten sijaan.

9 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta on
Tiedon hankintaa Tiedon kokoamista Tiedon hyödyntämistä eri tilanteissa Vertaistoimintaa Yhdistystoimintaa Jäsentoiminta Jäsenviestintä Yhdistyshallinto Toimijoiden osaamista ja verkostoja Koulutukset Monialainen osaaminen Kokemusasiantuntijuus Yhteistyö sidosryhmien kanssa Hankkeet Toiminnan tuki (Vanhempainliitto Yhteistoimintaa Vanhempainfoorumit ja -verkostot Kumppanuudet (kunta, yhdistykset, yritykset) Vanhempien osallisuus Vaikuttamista Opetus- ja sivistystoimeen vaikuttaminen Yhdessä kunnan kanssa Lobbaus Kuntapäättäjiin vaikuttaminen

10 Kun esille nousee ajatus tai tarve toimi, lähde rohkeasti liikkeelle ja muista pyytää apua tarvittaessa.

11 1 Kerätkää toimijat yhteen
Kutsukaa vanhemmat koolle avoimeen keskustelutilaisuuteen Kutsuja voi olla kuka tahansa vanhempaintoimija Kertokaa aikeistanne myös kunnan viranhaltijoille (avoimuus) Kirjatkaa ylös perustehtävä, rooli ja selkiyttäkää tavoitteet (tarve) Miettikää organisoitumismuoto (Suositus: yhdistys, vaihtoehtona työryhmä/ toimikunta) Käykää lukemassa, miksi yhdistys kannattaa rekisteröidä ja tutustukaa yhdistyksen perustamiseen Vanhempainyhdistyksen perustamisoppaasta.

12 2 Sopikaa tapaamisista kunnan viranomaisten kanssa
Järjestäkää kunnan sivistystoimen viranhaltijoiden kanssa yhteisiä keskustelutilaisuuksia. Hyödyntäkää dialogisuuteen perustuvia toimintamalleja (E. Sitran Erätauko). Arvioikaa tapaamisissa yhteistyöllä saavutettavia hyötyjä, mitä arvoja osapuolet tuovat yhteistyöhön, osapuolten vahvuuksia ja pohtikaa mitä osapuolet siltä odottavat. Kun yhteinen ymmärrys on muodostunut, sopikaa yhteisistä tavoitteista, päämäärästä ja toimintamallista. Muodostakaa yhteinen toimijajoukko kunnan eli sopikaa, ketkä yhteistoimintaa toteuttavat ja mikä on johtamismalli (kuka toimii puheenjohtajana, koollekutsujana jne.).

13 3 Käynnistäkää yhteistoiminta
Yhteistyössä toiminnan syventämiseen vaaditaan vilpitöntä halua kuunnella, halua olla aktiivisesti mukana, vuorovaikutustaitoja ja aikaa. Viestintä on avainasemassa onnistuneessa kumppanuudessa. Viestinnän tavoitteista ja keinoista on sovittava yhteisesti. On tärkeää, että kaikki sitoutuu viestimään. Laatikaa toimintasuunnitelma tai vuosikello yhteisistä tapaamisista ja toimenpiteistä kunnan kanssa. Toteuttakaa suunnitelmat. Toteutus voi olla hanke, projekti tai tiettyyn toimintoon kohdistuva toimenpide, kuten kysely vanhemmille.

14 4 Arvioikaa toiminta Arvioikaa kerätyt positiiviset ja negatiiviset palautteet ja kokemukset Sopikaa yhdessä yhteistyön jatkosta ja muuttamisesta sekä uudistamisesta Yhteistyön muuttuminen ei tarkoita epäonnistumista. Toiminnan tarpeet voivat muuttua matkan varrella.

15 Kuntakohtaisen vanhempaintoiminnan yhteistyömalli
Kutsukaa vanhempaintoimijat yhteiseen keskusteluun Sopikaa, mikä on yhteisen vanhempaintoiminnan perustehtävä, rooli ja tavoitteet Sopikaa, ketkä edustavat vanhempainyhdistyksiä kunnan kanssa tehtävässä yhteistyössä. Sopikaa tapaaminen kunnan viranomaisten kanssa. Tapaamisessa keskustelkaa ja arvioikaa hyötyjä ja mitä kumpikin haluaa yhteistyöltä. Hyödyntäkää dialogia. Sopikaa yhteinen toimijajoukko, yhteisistä tavoitteista, päämäärästä ja toimintamallista. Vakiinnuttakaa yhteistyö. Viestintä on avainasemassa. Yhdessä tekeminen vahvistaa luottamusta ja sitoutumista. Suunnitelmista on siirryttävä toteutukseen. Toteutus voi olla hanke, projekti tai esimerkiksi kysely vanhemmille. Arvioikaa toimintaa yhdessä. Kerätkää palautetta sopikaa yhteistyön uudistamisesta.

16 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta yhteistyömalli: Kevyt malli
Kevyin tapa aloittaa yhteistyö kunnan kanssa on tapaamiset. Tapaamisia voi olla satunnaisesti muutamia kertoja vuodessa, kun käsiteltäviä asioita ilmenee. Kutsujana toimii yleensä kunta. Vanhempaintoimijoiden ei tämän kaltaisessa yhteistyössä tarvitse rekisteröityä. Tapaamisissa voi olla mukana halukkaat kaikista kunnan vanhempainyhdistyksistä tai yhteisesti vanhempien keskuudessa sovitut edustajat. Suositeltavaa on, että vanhempaintoimijat tapaavat toisiaan ja sopivat yhteisistä tavoista koota ajatuksia ja kommentteja vanhemmilta.

17 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta yhteistyömalli: Verkostomalli
Verkosto tai foorumi on ensimmäinen askel rakenteelliseen yhteistyöhön kunnan kanssa. Verkoston kokoontuu säännöllisesti. Verkoston koordinointi toteutetaan yleensä kunnan toimesta. Tapaamiset ja toimenpiteet on hyvä kirjata yhteiseen vuosittaiseen toimintasuunnitelmaan tai vuosikelloon. Vanhempainyhdistykset voivat lähettää omat edustajat tai yhdessä sovitut edustajat tapaamisiin. Verkostossa toimivien vanhempien on tärkeä tavata säännöllisesti kaikkien vanhempainyhdistysten edustajia.

18 Kuntakohtainen vanhempaintoiminta yhteistyömalli: Kumppanuusmalli
Kumppanuus voi olla ruohonjuuritason toimia, tiedonvaihtoa, voimien yhdistämistä tai kehittämistä. Kumppanuuden myötä syntyy lisäarvoa molemmille yhteistyön osapuolille. Kumppanuuden myötä opitaan uutta ja muodostetaan laajemmin ymmärrystä tarpeista ja toiminnasta. Kumppanuus vaatii erityisesti sitoutumista, resursseja ja osallistumista molemmilta osapuolilta. Vanhempaintoimijoiden on tässä yhteydessä tärkeää koota toimijat kuntakohtaiseksi vanhempainyhdistykseksi. Koordinointi toteutuu erikseen nimettyjen vastuuhenkilöiden toimesta.

19 vanhempainliitto.fi


Lataa ppt "Kuntakohtainen vanhempaintoiminta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google