Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Liiketoimintamahdollisuu- det yhteismetsissä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Liiketoimintamahdollisuu- det yhteismetsissä"— Esityksen transkriptio:

1

2 Liiketoimintamahdollisuu- det yhteismetsissä
10. Yhteismetsäpäivät , Oulu Vilppu Talvitie, hallitusneuvos Maa- ja metsätalousministeriö

3 Yhteismetsälain “liiketoimintaa” koskevat säännökset
Yhteismetsä on kiinteistöille yhteisesti kuuluva alue, joka on tarkoitettu käytettäväksi kestävän metsätalouden harjoittamiseen osakkaiden hyväksi (YML 1 §) Yhteismetsää tulee käyttää ensi sijassa kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Yhteismetsään kuuluvaa aluetta voidaan käyttää myös muuhun tarkoitukseen kuin metsätalouden harjoittamiseen, jos se on taloudellisesti tai muuten tarkoituksenmukaista (YML 2 §).

4 Yhteismetsälain “liiketoimintaa” koskevat säännökset
Osakaskunta voi saada nimiinsä oikeuksia sekä tehdä sitoumuksia yhteismetsälaissa tarkoitettujen tehtäviensä toteuttamiseksi (YML 4 §).

5 Toimiala ja sallittu toiminta
Kun otetaan huomioon YML:n 1, 2 ja 4 §:n säännökset, voidaan todeta, että yhteismetsän toimiala on metsätalouden harjoittaminen yhteismetsän osakaskunta harjoittaa metsätaloutta ja siihen sekä maanhallintaan kiinteästi liittyvää taloudellista toimintaa.

6 Sallittu toiminta metsätalouteen kiinteästi liittyvää taloudellista toimintaa ovat esimerkiksi metsästyksen ja kalastuksen hallinnointi, jäkälän keräys, polttopuun valmistus ja myynti, YM:lle "sallittu" maanhallintaan liittyvä toiminta ratkaistaan tapauskohtaisesti. Muu käyttötarkoitus voi olla esimerkiksi: rakennuksen vuokrausta, maanvuokrausta rakentamistarkoitukseen tai ylipäätään muuhun kuin metsätalouskäyttöön, turpeen tai maa-ainesten otto-oikeuden luovutusta ... jne.

7 Esille nousseita kysymyksiä
Kysymyksiä on viimeisen 15 vuoden aikana tullut mm. puunvälityksen, sahauksen, metsänhoitopalveluiden myynnin, energiaurakoinnin, energiantuotannon ja osakesijoittamisen hyväksyttävyydestä. Näiden hyväksyttävyyttä arvioidessa tulee ottaa huomioon se, että metsätalous on vähäriskistä toimintaa eivätkä "uudet avaukset" voi merkittävästi nostaa osakaskunnan riskitasoa.

8 puunvälitys Nähdäkseni osakkaiden puiden välitys olisi mahdollista. Ulkopuolisilta ostettavan puun myynti tai välittäminen voisi olla mahdollista silloin, jos toiminnasta olisi erityisellä tavalla hyötyä osakaskunnalle, esimerkiksi niin, että lisävolyymi mahdollistaa päätoimisen henkilön palkkaamisen osakaskunnan palvelukseen.

9 sahaustoiminta "Kotitarvesahausta" laajamittaisempi sahaus ei lähtökohtaisesti ole mahdollista. Sahatoiminta ei ole metsätaloutta vaan puutavaran jalostusta. Investoinnit sahaustoimintaan myös merkitsevät reipasta riskinottoa, joka ei ole metsätaloudelle tunnusomaista.

10 metsänhoitopalveluiden myynti
Palveluiden myynti ei ole metsätaloutta, minkä vuoksi toiminta ei voi olla laajamittaista. Jos toiminnasta olisi erityisellä tavalla hyötyä osakaskunnalle, esimerkiksi niin, että lisävolyymi mahdollistaa päätoimisen henkilön palkkaamisen osakaskunnan palvelukseen, en näe toiminnalle estettä.

11 energiaurakointi Energiaurakointi ei ole metsätaloutta, minkä vuoksi en pidä vähäistä laajempaa toimintaa osakaskunnalle mahdollisena. Sitoutuminen urakointisopimukseen (esim. hakevoimalan pyörittäminen) merkitsee myös reipasta riskinottoa, joka ei ole metsätaloudelle tunnusomaista.

12 tuulivoimatuotanto Tuulivoimatuotanto on varsin kaukana metsätalouden harjoittamisesta, minkä vuoksi en pidä tällaista toimintaa mahdollisena. Voimalaitosinvestointi on myös niin mittava, että siitä aiheutuva riski on huomattavasti metsätalouden harjoittamiseen liittyvää riskiä suurempi. Osallistuminen hankkeeseen siten, että laitoksen tarvitseman maan arvolla osallistutaan hankkeeseen, voisi olla mahdollista.

13 Suojelu ”Metsälain tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hoitoa ja käyttöä siten, että metsät antavat kestävästi hyvän tuoton samalla, kun niiden biologinen monimuotoisuus säilytetään.” Luonnon- ja monimuotoisuuden suojelu on tullut metsätalouteen jäädäkseen. Osakaskunta voi tehdä ympäristötukisopimuksen, tarjota alueita Metsoon ja hakea luonnonsuojelualueen perustamista yhteismetsän alueelle. Edellyttää sopimista korvauksista yms. ELY-keskuksen kanssa.

14 Sijoitustoiminta On selvää, että osakaskunnalla voi esim. puukauppatilitysten jälkeen olla hallussaan merkittävästi varoja, jotka käytetään/jaetaan myöhemmin. Sijoitustoiminta ei kuitenkaan kuulu osakaskunnan toimialaan. YML 32 §:n mukaan osa ylijäämästä voidaan varata nimettyjä vastaisia tarpeita varten. Nämä varat on sijoitettava tuloa tuottavalla, turvallisella tavalla. Yhteismetsälakiesityksen perustelujen mukaan tulisi sijoittaa esimerkiksi tallettamalla pankkiin tai muulla tuloa tuottavalla, turvallisella tavalla. Osakesijoittaminen ei pääsääntöisesti ole mahdollista.

15 Yleinen kanta toiminnan laajentamiseen
MMM:n metsäpoliittinen tavoite on parantaa metsätalouden kannattavuutta ja suurentaa tilakokoa. Yhteismetsä on erinomainen keino tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteismetsien lukumäärän kasvu ja hehtaarien lisääntyminen on erittäin toivottavaa kehitystä. Pääomatuloverokantaan verrattuna yhteismetsän alempi verokanta on herättänyt jossain määrin keskustelua "veroedun" hyväksyttävyydestä. Jos yhteismetsät eivät pysy "toimialansa" sisällä, uhka verokannan nostamiseksi kasvaa. Tarvittaessa asiaan puututaan ottamalla YML:iin säännökset oikeustoimikelpoisuuden rajoituksesta ja lisäämällä Suomen metsäkeskuksen toimivaltuuksia.

16 Yhdenvertaisuuslaki ja ohjesäännön ikäpykälät
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto nostanut ikäpykälät esiin. Taustalla yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettu syrjivän sopimusehdon kielto. Lain 25 §:n 1 momentin mukaisesti syrjivä sopimusehto sekä yrityksen, yhdistyksen ja säätiön sääntöjen syrjivä määräys on mitätön. Koskee myös yhteismetsän ohjesääntöön otettuja määräyksiä. MMM suosittaa, että yhteismetsät luopuvat hoitokunnan jäsenten enimmäisikää koskevista ohjesääntömääräyksistä, kun ohjesääntöä muutoinkin tarkistetaan.

17 Kysyttävää? Kiitos.


Lataa ppt "Liiketoimintamahdollisuu- det yhteismetsissä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google