Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SVENSKA DAGEN den sjätte november.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SVENSKA DAGEN den sjätte november."— Esityksen transkriptio:

1 SVENSKA DAGEN den sjätte november

2 Mikä yhdistää näitä henkilöitä?
ralliautoilun kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm Suomen tasavallan kuudes presidentti marsalkka Mannerheim standup-koomikot Andre Wikström ja Stan Saanila jalkapalloilija Mikael Forssel viulisti Linda Lampenius kirjailija Tove Jansson SUOMENRUOTSALAISIA, JOTKA KUULUVAT…

3 Ankkalammikkoon tai Tove Janssonin innoittamana Muumilaaksoon
lempinimiä suomenruotsalaiselle yhteisölle noin 5,5 % kaikista suomalaisista

4 Historiaa Suomen perustuslain mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi → ruotsin kielellä on vahva lain turvaama asema Kun Suomi julistautui itsenäiseksi vuonna 1917, suomi ja ruotsi vahvistettiin yhdenvertaisiksi kieliksi. Ruotsin kielen juuret ulottuvat syvälle maamme historiaan. Venäjän vallan aikana, ennen Suomen itsenäisyyttä, ruotsi oli pitkään Suomen hallinnollinen kieli ja kouluissa opetuskieli. Ruotsin kieli Suomessa onkin perintöä kuudestasadasta yhteisestä vuodesta Ruotsin kanssa.

5 Suomi 100 v ruotsin kielen asema Suomessa on muuttunut
kaksikielisyys on yhä tavallisempaa ainoastaan noin viidesosalla kaikista suomenruotsalaisista suomen kielen taito on heikko tai olematon, loput käyttävät suomea vaihtelevassa määrin arkielämässään tai työkielenä

6 Mitä suomenruotsalaisuus on?
Rapujuhlia, purjehdusta, jättekivaa yhteislaulua ja yleisesti ottaen parempaa elämää? → yleinen myytti Tutkimusten mukaan suomenruotsalaisten ja muiden suomalaisten elinkeinorakenteessa ei itse asiassa keskimäärin ole suuria eroja. Suomenruotsalaisista suurempi osuus saa toimeentulonsa maataloudesta ja meriliikenteestä; teollisuustyöntekijöitä on vähemmän. Tilastollisesti kaikkein ruotsinkielisin ammatti on kalastaja. On hyvä muistaa, että geenien osalta ruotsinkielisissä ja muissa suomalaisissa ei ole mitään eroa. Kyse on kielestä ja kulttuurista. Eikä niillä ruotsinkielisilläkään kaikki mene niin kuin Strömsössä.

7 Onko kaksi- tai monikielisyydessä sitten jotain järkeä?
Tutkimusten mukaan on. Kaksikielisyys tehostaa aivojen toimintaa ja tekee ihmisistä älykkäämpiä. pakottaa aivot ratkomaan ristiriitoja ja vahvistaa aivojen kognitiivisia lihaksia dementiakin iskee kaksikielisiin vanhuksiin näiden yksikielisiä tovereita myöhemmin asiantuntijoiden mukaan yksi- ja kaksikielisten suurin ero saattaa piillä tietoisuudessa ympäristöstä. Kaksikieliset joutuvat vaihtamaan kieltään useammin. Siksi he ovat tarkkaavaisempia ympäristönsä suhteen.

8 Miten itse osallistua suomenruotsalaiseen kulttuuriin?
jos pidät ravuista, osallistu rapujuhliin jos taas silakoista, voit käydä silakkamarkkinoilla voit viettää Lucia-juhlaa joulukuun 13. päivänä voit katsoa tai lukea muumeja tutustu tv-kanava Yle Femman ruotsinkieliseen tarjontaan ota osaa Lahden Svenska skolanin tarjoamaan ohjelmaan Tänään on hyvä päivä aloittaa, sillä tämän päivän tarkoitus on kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata.

9 Glad svenska dagen!


Lataa ppt "SVENSKA DAGEN den sjätte november."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google