Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uskonto, tieteet ja evoluutio

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uskonto, tieteet ja evoluutio"— Esityksen transkriptio:

1 Uskonto, tieteet ja evoluutio
Kurssin suorittaminen ja mitä väliä sillä on Akatemiatutkija, dos. Aku Visala

2 Aika Opettaja Teema Sisältö 7.9. 12-14 Aku Visala Intro
Mitä väliä tieteen ja uskonnon suhteella on? 14.9. Perusmallit Tieteen ja uskonnon suhteen mallit: konflikti, itsenäisyys, dialogi ja integraatio 21.9. Tieteen ja uskonnon historiaa Tieteen ja uskonnon kohtaamisia: keskiaika, Galilei, Darwin. 28.9. Tietämisen menetelmät Tietämisen menetelmät tieteessä ja teologiassa: positivismi, relativismi, realismi. 5.10. Ihmisluonto Mitä tiede ja teologia sanovat ihmisluonnosta? Onko sitä? 12.10. Mahdollisia aiheita: luonnonlait ja teologia; tekoälyn teologia; vapaa tahto ja aivot; sielu ja aivot. 19.10. Uskonto ja kognitio Uskonto ja teologia kognitiotieteen ja biologian tutkimuskohteina. 2.11. Aineistotehtävän purku 9.11. 12-16 Risto Uro Kognitiotutkimuksen käyttöä teologiassa Miten kognitiotiedettä voidaan soveltaa esimerkiksi raamatuntutkimuksessa? 16.11. Rope Kojonen Teologia ja evoluutio Darwin, luonnonvalinta sekä sitä ympäröivä teologinen väittely.

3 Suoritus 5op Luennoille osallistuminen ja oppimispäiväkirja = 2op
Läsnäolo välttämätöntä. Jos joudutte olemaan pois, annan korvaavia tehtäviä. Aineistotehtävä = (1-2 sivua + esittely) 1op Essee = 2op (6-8 sivua kirjallisuuden perusteella)

4 Oppimispäiväkirjan ohjeet
Hyvä oppimispäiväkirja: kertaa lyhyesti keskeiset opitut asia ja pohtii (arvioi, suhteuttaa edeltävään tietoon, nosta esiin kykymyksiä, jne.) Vähemmän hyvä: toistaa keskeiset opitut asiat. Kannattaa tehdä heti luennon jälkeen. 0,5-1 sivua joka kerralta. Lopulta 6-10 sivun setti minulle. Palautus marraskuun loppu.

5 Esseen ohjeet Pituus: 6-8 sivua
Käytetään alaviitteitä ja kirjallisuusluetteloa Alaviitteet: tekijän sukunimi vuosiluku, sivunumerot Visala 2010, Kirjallisuusluettelo: Monografia: tekijän sukunimi, etunimi, vuosiluku, kirjan nimi, kustantaja, painopaikka. Visala, Aku Mitä tiede ei voi kertoa sinulle. Perussanoma: Helsinki. Artikkeli: tekijän sukunimi, etunimi, vuosiluku, “artikkelin nimi”, teoksen tai lehden nimi, numero, sivunumerot. Visala, Aku “pölöpölö” Journal of Analytic Theology 2049: Palautus marraskuun lopussa.

6 Vinkkejä esseeseen Rakenne:
Selitä alussa mitä teet ja mihin kysymyksiin vastaat. Sitten tee se mitä lupasit ja vastaa kysymyksiin. Lopuksi vedä yhteen se mitä teit ja kertaa keskeiset väitteet. Hyvä essee: Synteettinen: yhdistelee ja vertailee materiaalia eri lähteistä. Selkeät väitteet ja selkeä juoni.

7 Esseen aihe Jotkut filosofit ja tieteilijät ovat väittäneet kognitiotieteen ja biologian selittävän uskonnon ja moraalin tavalla, josta voidaan päätellä sekä uskonnollisten että moraalisten väitteiden epätotuus. Miten näitä väitteitä on perusteltu? Arvio lisäksi kirjallisuuden valossa sitä, millaisia ongelmia näihin mahdollisesti sisältyy. Onnistuuko moraalin ja uskonnon “debunkkaaminen” nykyisten tutkimustulosten perusteella?

8 Kurssin tavoitteet Opiskelija tunnistaa tieteen, teologian ja uskontojen suhteiden hahmottamiseen käytettävät perusmallit ja ymmärtää niiden perustelut. Opiskelija kykenee yhdistämään ja vertailemaan eri oppialoilta nousevia käsityksiä tieteiden, teologian ja uskontojen suhteista. Opiskelija osaa arvioida ja vertailla viimeaikaisia luonnontieteellisiä ja käyttäytymistieteellisiä näkökulmia uskontoihin ja teologiaan. Opiskelija osaa analysoida populaareja, tieteen ja uskontojen suhteisiin liittyviä tekstejä tutkimuksen valossa ja tulkita niitä monitieteisessä viitekehyksessä.

9 Arviointi Arvioinnin jakautuminen: Erinomaiset tiedot (4-5):
50% essee 30% oppimispäiväkirja 20% aineistotehtävä Erinomaiset tiedot (4-5): Tunnistaa sekä kykenee perustelemaan ja vertailemaan eri malleja tieteen ja uskonnon suhteesta, jotka nousevat sekä populaarista että tieteellisistä keskusteluista. Osaa arvioida ja vertailla erilaisia tieteellisiä lähestymistapoja uskontoon. Hyvät tiedot (2-3): Kykenee tunnistamaan erilaisia tieteen ja uskonnon suhteen malleja sekä tieteellisessä että populaarissa keskustelussa. Tietää yleisiä seikkoja siitä, miten uskontoa on tutkittu tieteellisesti. Pöh (1-0)

10 Aineistotehtävän ohjeet
Muodostetaan ryhmät. Kukin ryhmä etsii syksyn aikana populaaria keskustelua tieteen ja uskonnon suhteesta. Esimerkkejä: Hesarin kolumni, Tiede-lehden juttu, sanomalehtiartikkeli, jne. Valitsette yhden pohditte yhdessä millaista tieteen ja uskonnon vuorovaikutusmallia aineistossa edustetaan ja millä perusteella. 1-2 sivun reflektio ja valmistaudutte esittelemään sen (max. 10 min.) viimeisellä luentokerralla (2.11.)

11 Kirjallisuus

12

13 Tieteen, teologian ja uskontojen suhde tutkimuskohteena
Teologian, filosofian ja historian sisällä syntynyt tutkimusperinne, jossa pyritään tilanteen kuvaamisen lisäksi myös konstruktiiviseen työskentelyyn. Historiallinen tutkimus: miten yksilöt ja instituutiot ovat menneisyydessä kokeneet uskontojen (erityisesti kristinuskon) ja luonnontieteidenn rajapinnan? Filosofinen tutkimus: mitä tiede on ja miten sen tuloksia tulisi tulkita; mitä teologia on; millaisia yleisen järkevyyden kriteerejä meillä tulisi olla? Teologinen tutkimus: missä suhteessa erilaiset teologiset mallit (esim. luominen) ja luonnontieteelliset teoriat (evoluutiobiologiset) ovat keskenään?

14 Miksi teologian, tieteen ja uskonnon suhteita pitää tutkia?
keskustella-tieteen-ja-uskonnon-suhteesta/

15 Mitä väliä? Huonosti perusteltujen väitteiden ja myyttien kumoaminen
Uskontojen ja tieteen rauhallisen rinnakkaiselon tukeminen Pyrkimys rakentaa paras mahdollinen kokonaisnäkemys “suurista kysymyksistä” Käytännön eettisten haasteiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen Miten näitä perustellaan? Keille perustelut on suunnattu?

16 Ian Barbour: neljä vuorovaikutuksen mallia
Konflikti Itsenäisyys Päällekkäisyys Integraatio

17


Lataa ppt "Uskonto, tieteet ja evoluutio"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google