Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Partion johtamismalli johtajuuden kehittämisen työkaluna

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Partion johtamismalli johtajuuden kehittämisen työkaluna"— Esityksen transkriptio:

1 Partion johtamismalli johtajuuden kehittämisen työkaluna
Johtaminen partiossa Partion johtamismalli johtajuuden kehittämisen työkaluna

2 Mihin johtajuutta tarvitaan?
Partio on kasvatusjärjestö Partiolla on yhteiset arvot ja päämäärä Haluamme olla tekemässä parempaa maailmaa Meillä on visio siitä miltä yhteiskunnan pitäisi näyttää Selvä yhteys peruskirjaan ja partion tavoitteisiin. Nuoret Johtajuus Parempi maailma

3 Partio on vastavoima väärinymmärrykselle
Mitä johtajuus on? Vastuun kantamista Auktoriteettia Taitoa Opittu ominaisuus Partio on vastavoima väärinymmärrykselle Johtajuuden ilmiönä läpikäynti. Yleisesti johtamista voidaan kuvata joko tapahtumana tai henkilöiden ominaisuuksina. Johtaminen ymmärretään helposti väärin ja partiossa pyrimme olemaan vastavoima väärinymmärrykselle. Johtaminen on väline, jonka lapset ja nuoret saavat partiosta, jotta voivat olla paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön aktiivisia jäseniä. Asemasta riippuvaa Valtaa Ikää Syntymäominaisuus Mitä johtajuus ei ole?

4 Mieti ikäkausipartiolaisajaltasi lyhyt tarina tai tilanne,
jossa olet käyttänyt johtamistaitoja. Pohdi ja jaa tarina naapurille. (Viritetään pohtimaan omaa johtamista/johtajuutta omassa toimissassa.)

5 Välilehti esityksen eri osioille
Seuraava osio Partion johtamismalli on tapa puhua johtamisesta. Kaikki käyttävät jotakin mallia toimiessaan eri ympäristöissä. Tätä voi peilata esimerkiksi äsken läpikäytyihin omiin tilanteisiin. Partion johtamismalli kuvaa sitä, miten partiossa on johdettu jo vuosia. Liljakuva tiivistää sen, mitä johtamismallilla tarkoitetaan. Jotta voimme kehittyä johtajina, tulee meidän tietää miten johdamme. Neljä ulottuvuutta. Kolme liljan sakaraa ja solki joka nivoo kaiken yhteen. Välilehti esityksen eri osioille

6 Johtamismallin neljästä ulottuvuudesta nousee neljä johtamistaitoa, jotka on kaikki harjoiteltavissa. Kaikki näistä on yhteydessä toiseen ja ilman jotakin osa-aluetta kaikki kärsii. Esimerkkinä jonkun osa-alueen peittäminen (miten osa-alueen peittäminen vaikuttaa kokonaisuuteen). Malli on apuväline ja työkalu, ei ratkaisu tai itseisarvo. Malli elää ainoastaan käytännössä. Voidaan käyttää kaiken partiotoiminnan tarkastelemiseen, kehittämiseen ja toteuttamiseen. Voidaan hyödyntää sudarijohtamisesta, samoajaprojektiin ja finnjamboreeseen. Ilman käytännön partiotoimintaa ei ole johtamismallia. Esimerkkinä käytännössä hyödyntämisestä se, että piireille jaettu johtamismallilakana on seinällä koko koulutusviikon aikana ja kaikkia koulutuksia peilataan johtamismallin osa-alueisiin.

7 Malli sanoittaa sen mitä ollaan tehty vuosikymmeniä
Malli sanoittaa sen mitä ollaan tehty vuosikymmeniä. WOSM:issa tehtiin kysely siitä miten partiossa johdetaan, mikä on partiossa ominaista ja miten johtaminen partiossa eroaa muusta johtamisesta. Lähti hyvin abstraktista (1. vasen yläkulma 2. vasen alakulma 3. oikea yläkulma 4. vasen alakulma) ja kehittyi Suomen kautta liljakuvaksi, joka otettiin myös WOSM:issa käyttöön. WOSM:in tavoitteena on, että kansalliset järjestöt sanoittavat mallin osaksi käytäntöä. Siksi meillä on nyt aika vapaat kädet viedä johtamismallia käytäntöön.

8 Kuka on sinun johtamisidolisi? Mikä tekee hänestä ihailtavan johtajan?
Pyydetään pohtimaan vastaus itsekseen. Pyydetään kirjoittamaan post-itille peruste, joka tekee hänestä ihailtavan johtajan. Tämän jälkeen pyydetään liimaamaan post-it seinällä olevan johtamismallilakanan/paperille isolla piirretyn johtamismallin siihen osa-alueeseen, johon tämä ominaisuus liittyy. Herättääkö tämä ajatuksia siitä mitä itse arvostaa johtajassa tai jostakin missä haluaisi itse kehittyä johtajana?

9 Liittyykö äsken pohdittu ominaisuus ihmisten vai asioiden johtamiseen?
Pyydetään jakamaan naapurille äsken fläpille lisäämä ominaisuus ja kertomaan liittyykö se enemmän ihmisten vai asioiden johtamiseen. Tarkoitus herättää pohtimaan ihmisten ja asioiden johtamisen eroa ennen johtajuuden ja johtamisen eron käsittelyä.

10 Johtajuusmalli vai johtamismalli?
Määritellään johtajuuden ja johtamisen ero (leadership/management). Johtajuus ihmisten johtamista ja johtaminen asioiden johtamista. Termit eivät ole kovinkaan vakiintuneita suomalaisessa keskustelussa ja niitä käytetään hieman ristiin. Ne kuitenkin helpottavat johtamisen yläkäsitteenä ymmärtämistä. Partiossa keskitytään molempiin. Sen vuoksi ei voida yksiselitteisesti sanoa, että partiossa painotettaisiin jompaakumpaa näkökulmaa. Tästä osoituksena on maailmanjärjestöjen erityyppiset johtamis/johtajuusmallit. Meillä on kaksi maailmanjärjestöä ja kaksi maailmanjärjestöä on tehnyt omat johtamismallinsa. WOSM:in on muutamia vuosia sitten tullut ja WAGGGS:in malli on hyväksytty syksyn 2017 maailmankonferenssissa pilotointiin. SP on toistaiseksi hyväksynyt osaksi toimintaansa hieman vanhemman WOSM:n mallin (liljakuva), mutta myös WAGGGS:n malli tullaan integroimaan osaksi partion johtamiskäsitystä. Tämä kombinaatio on edelleen kehityksen alla, koska WAGGGS:in malli niin uusi. Se mikä näissä erona on se, että WAGGGS:sillä johtajuusnäkökulma vahvemmin näkyvissä ja WOSM:illa vahvemmin johtamisnäkökulma. Kuitenkin molemmissa on molemmat näkökulmat havaittavissa. WAGGGS:in mallissa on WOSM:n mallista erona gendermindset.

11 Miten sinä voisit viedä johtamismallia eteenpäin omassa pestissäsi?
Riippuen koulutuksen ryhmäkoosta käydään vastaukset läpi kaikkien kuullen tai pienryhmissä. Tämän jälkeen voidaan tehdä lopuksi johtamismallileikki, jota voi hyödyntää kouluttaessa johtamismallia tai sen ollessa osa käytännön toimintaa mallin havainnollistamiseksi. Kaikki osallistujat nousee seisomaan. Ensin nostetaan kädet pään yläpuolelle suoraksi kämmenet vastakkain -> tämä on päämäärä. Sitten tehdään käsillä aaltoja vasemmalle puolelle -> tämä on toiminta. Sitten tehdään käsillä aaltoja kehon oikealle puolelle -> tämä on ryhmä. Lopuksi halataan itseä -> tämä on itsensä johtaminen. Itsensä johtaminen nivoo kaiken yhteen ja ilman sitä ei ole johtamista laisinkaan.

12 KIITOS! Johtamiskeskustelua Suomen Partiolaisissa koordinoi johtamisverkosto. Jos sinua kiinnostaa edistää johtamista partiossa tai sinulla on käytännön idea johtamismallin toteuttamisesta partio-ohjelmassa, otathan yhteyttä tai


Lataa ppt "Partion johtamismalli johtajuuden kehittämisen työkaluna"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google