Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jätevesien käsittely haja-asutusalueella

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jätevesien käsittely haja-asutusalueella"— Esityksen transkriptio:

1 Jätevesien käsittely haja-asutusalueella
Johanna Kallio Suomen ympäristökeskus

2 Aiheita tänään Lainsäädäntö – mitä vaaditaan ja missä
Jäteveden käsittelymenetelmistä Voidaanko jätevesiä puhdistaa ns. maisemassa, ja mitä se merkitsee? Yhteiskäsittely Maaseudun yritysten (esim. teurastamoiden ja maitotilojen) jätevedet Miten käsittelyjärjestelmän valinta&rakentaminen etenee Suunnittelu ja luvitus Jurmo ja Parainen

3 Lainsäädäntö Ympäristönsuojelulaki 527/2014 – Luku 16
Laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta 19/2017 Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (157/2017) Nk ”hajajätevesiasetus” Kuntien rakennusjärjestykset Koskevat uutta rakentamista Kaikilla kunnilla pakko olla rakennusjärjestys Kuntien ympäristönsuojelumääräykset 2/3 kunnista on Voi tiukentaa lain ja asetuksen määräyksiä tietyin edellytyksin Parasten kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

4 Lainsäädäntö - Ympäristönsuojelulaki
154 b § Perustason puhdistusvaatimus Talousjätevedet on puhdistettava siten, että ympäristöön aiheutuva kuormitus vähenee orgaanisen aineen osalta vähintään 80 prosenttia, kokonaisfosforin osalta vähintään 70 prosenttia ja kokonaistypen osalta vähintään 30 prosenttia verrattuna haja-asutuksen kuormitusluvun avulla määritettyyn käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen (perustason puhdistusvaatimus). 155 § Jätevesien yleinen puhdistamisvelvollisuus …jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. …Muut kuin vesikäymälän jätevedet voidaan johtaa puhdistamatta maahan, jos niiden määrä on vähäinen eikä niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

5 Lainsäädäntö - Ympäristönsuojelulaki
156 a § Perustason puhdistusvaatimuksen toimeenpano rannalla ja pohjavesialueella Kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että enintään 100 metrin etäisyydellä vesistöstä tai merestä olevalla alueella tai vedenhankintakäytössä olevalla tai siihen soveltuvalla pohjavesialueella ennen vuotta 2004 voimassa olleisiin rakentamisajankohdan mukaisiin vaatimuksiin tai myönnettyyn rakennuslupaan perustuva jätevesien käsittelyjärjestelmä täyttää perustason puhdistusvaatimuksen. Etäisyys on määritettävä keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta sitä lähinnä sijaitsevan sellaisen rakennuksen, jossa muodostuu talousjätevesiä, seinään. Voimaantulo ..joka sijaitsee 156 a §:ssä tarkoitetulla alueella, on saatettava tämän lain 154 b §:ssä säädetyn mukaiseksi viimeistään 31 lokakuuta 2019.

6 Lainsäädäntö - Ympäristönsuojelulaki
156 b § Perustason puhdistusvaatimuksen toimeenpano muulla alueella Muilla kuin 100m-ranta-alueella ja pohjavesialueella puhdistusvaatimus pitää täyttää, kun kiinteistöllä: 1) rakennetaan vesikäymälä tai tehdään vesi- ja viemärilaitteistoja koskeva luvanvarainen korjaus- ja muutostyö, jossa järjestelmä uusitaan tai kokonaisuudessaan korjataan; tai 2) tehdään rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva rakennuslupaa edellyttävä korjaus- ja muutostyö. Eli jätevedenkäsittelyä pitää tehostaa kun tehdään rakennuksen peruskorjaus (ei vain pieni remontti). Jätevedenkäsittelylle ei ole muutoin varsinaisia vaatimuksia.

7 Lainsäädäntö - Ympäristönsuojelulaki
156 c § Perustasoa ankarampi puhdistusvaatimus Kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä voidaan antaa 202 §:n nojalla perustason puhdistusvaatimusta ankarampia vaatimuksia, jos ne ovat välttämättömiä paikallisten ympäristöolosuhteiden vuoksi. Asetuksessa on määritelty ohjeellinen ankarampi puhdistusvaatimus, mutta käytännössä kunnat voivat itse ne laatia. Usein käytetty vaatimus on edellytys umpisäiliöstä.

8 Lainsäädäntö - Ympäristönsuojelulaki
156 d § Talousjätevesien käsittelyvaatimuksista poikkeaminen Kunnan toimivaltainen viranomainen voi hakemuksesta myöntää luvan poiketa perustason puhdistusvaatimuksista 156 a §:ssä tarkoitetulla alueella enintään viiden vuoden määräajaksi kerrallaan. Poikkeamisen myöntämisen edellytyksenä on, että ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta on kiinteistön käyttö huomioon ottaen pidettävä huomattavan vähäisenä verrattuna käsittelemättömän jäteveden aiheuttamaan kuormitukseen tai käsittelyjärjestelmän parantamiseksi edellytetyt toimet korkeiden kustannusten ja teknisen vaativuuden vuoksi kokonaisuutena arvioiden ovat kiinteistön haltijalle kohtuuttomat. Arvioitaessa toimien kohtuuttomuutta kiinteistön haltijan kannalta otetaan huomioon: 1) kiinteistön sijainti viemäriverkoston piiriin ulotettavaksi tarkoitetulla alueella; 2) kiinteistön haltijan ja kiinteistöllä vakituisesti asuvien korkea ikä ja muut vastaavat elämäntilanteeseen liittyvät erityiset tekijät; 3) kiinteistön haltijan pitkäaikainen työttömyys tai sairaus taikka muu näihin rinnastuva sosiaalinen suorituseste.

9 Lainsäädäntö - Ympäristönsuojelulaki
238 § Kiinteistön jätevesijärjestelmä – ”IKÄVAPAUTUS” Jos kiinteistön talousjätevesistä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa, 154 b §:ssä säädettyjä käsittelyvaatimuksia ei sovelleta 156 a tai 156 b §:ssä tarkoitetulla alueella sijaitsevan sellaisen kiinteistön 9 päivänä maaliskuuta 2011 olemassa olleeseen käyttökuntoiseen jätevesijärjestelmään, jonka kiinteistöllä vakituisesti asuva haltija tai haltijat ovat viimeistään mainittuna päivänä täyttäneet 68 vuotta. Sama suomeksi: jätevesien tehostettu puhdistusvaatimus ei koske jos kaikki omistajat ovat syntyneet ennen Koskee vain vakituisesti asuttuja asuntoja, ei mökkejä.

10 Lainsäädäntö - Hajajätevesiasetus
2 § Haja-asutuksen kuormitusluvun sisältö Haja-asutuksen kuormituslukuun sisältyvä yhden asukkaan käsittelemättömien talousjätevesien orgaanisen aineen määrä mitattuna 7 vuorokauden biologisena hapenkulutuksena on 50 grammaa vuorokaudessa. Kuormituslukuun sisältyvä yhden asukkaan käsittelemättömien talousjätevesien kokonaisfosforin määrä on 2,2 grammaa ja kokonaistypen määrä 14 grammaa vuorokaudessa. BHK7 Ptot Ntot g/p d % Uloste 15 30 0,6 1,5 10 Virtsa 5 1,2 50 11,5 80 Muu 60 0,4 20 1,0 TOT 100 2,2 14

11 Lainsäädäntö - Hajajätevesiasetus
5 § Jätevesijärjestelmästä laaditun selvityksen sisältö Jätevesijärjestelmästä laaditun selvityksen on sisällettävä: 1) tiedot jätevesien muodostumispaikkojen, jätevesijärjestelmän osien ja purkupaikan sijainnista; 2) arvio muodostuvien jätevesien määrästä ja laadusta perusteluineen. 7 § Jätevesijärjestelmän käyttö- ja huolto-ohjeen sisältö Jätevesijärjestelmän käyttö- ja huolto-ohjeen on sisällettävä: 1) tiedot säännöllistä huoltoa ja tarkkailua vaativista kohteista; 2) tiedot huolto- ja tarkkailutoimista sekä huoltovälistä; 3) tiedot jätevesijärjestelmän yleisimmissä vikatilanteissa toimimisesta; 4) jätevesijärjestelmän suunnittelijan ja rakentajan yhteystiedot.

12 Lainsäädäntö – Suunnitelma: YSL & asetus
Suunnitelman on sisällettävä riittäviin lähtötietoihin perustuvat tiedot jätevesien käsittelyjärjestelmän mitoituksesta, rakenteesta, toimintaperiaatteesta, arvio saavutettavasta käsittelytuloksesta ja jätevesien ympäristökuormituksesta sekä muut järjestelmän rakentamiseksi, käyttämiseksi ja valvomiseksi tarpeelliset tiedot. (YSL) Jätevesijärjestelmää koskevassa suunnitelmassa on otettava huomioon kiinteistön suunniteltu ja muu mahdollinen käyttö sekä rakennusten elinkaari. Suunnitelman on sisällettävä: 1) tiedot muodostuvien jätevesien määrästä ja laadusta; 2) tiedot jätevesijärjestelmästä ja sen mitoituksesta; 3) tiedot asemapiirroksena jätevesijärjestelmän putkien, laitteiden ja käsitellyn jäteveden purkupaikan sijainnista, hoito- ja huoltokohteiden sijainnista ja niiden saavutettavuudesta, jätevesijärjestelmän ja jätevesien vaikutuspiirissä sijaitsevista rakennuksista, talousvesikaivoista ja muusta vedenotosta, pinta- ja pohjavesistä sekä muusta maankäytöstä; 4) tarvittaessa arvio jätevesijärjestelmän toiminnasta, kun pinta- ja pohjavesi ovat korkeimmillaan.

13 Suunnittelijan pätevyysvaatimukset
Suunnittelijan pätevyysvaatimukset on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä (214/2015) ja täydennetty ympäristöministeriön ohjeella (lisätietoja) FISE Oy on rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalla toimiva henkilöpätevyyksiä toteava ja niiden kehittämiseen keskittyvä yritys. FISE ylläpitää pätevyysrekisteriä myös Haja-asutuksen vesihuollon suunnittelijan pätevyyksistä. Käytännössä kunnan rakennusvalvonta rakennuslupaa arvioidessaan linjaa sen, onko suunnittelijan pätevyys riittävä.

14 Jäteveden käsittelymenetelmistä

15 Kotitalouden jätevedet
Jäteveden määrästä suurin osa muodostuu pesuvesistä Kuva: Tutkittujen talouksien keskimääräinen vedenkulutusjakauma, kun kokonaiskulutus on 116 l/hlö/vrk (Etelämäki, L. Veden käyttö Suomessa, 1999)

16 Tulokuormitukseen voi vaikuttaa mm
Tulokuormitukseen voi vaikuttaa mm. vesijakeiden erottelulla, kuvissa kuormitusluvut (g/hlö/vrk). Muista myös mm. fosfaatittomien pesuaineiden käyttö!

17 Tulevan ja käsitellyn jäteveden laadun vaihtelu - Hajasampo-projekti

18 Kahden samanlaisen puhdistamon puhdistustulos voi olla täysin erilainen eri kohteissa
Hajasampo 107 ja 101

19 Käymäläjäteveden ja harmaan jäteveden käsittely samassa järjestelmässä

20 Käymäläjäteveden ja harmaan jäteveden erottelevat järjestelmät

21 Erilaisia käsittelyvaihtoehtoja ja -ratkaisuja
A Maapuhdistamot Maahanimeytys Maasuodatus Kasvipuhdistamo B Laitepuhdistamot Panospuhdistamo Biosuodatin/suodin Bioroottori Aktiivilietepuhdistamo C Kaksoisviemäröinti wc-vedet (=mustat vedet) ja pesuvedet (=harmaat vedet) käsitellään erikseen Kuivakäymälä tai umpisäiliö sekä harmaiden vesien käsittely (maaperäkäsittely tai harmaavesisuodatin)

22 Saostussäiliö Saostussäiliöllä (saostuskaivolla tai sakokaivolla) tarkoitetaan vesitiivistä säiliö- tai kaivotyyppistä talousjäteveden esikäsittelylaitetta, jonka pääasiallisena tarkoituksena on erottaa ja pidättää siihen johdetusta jätevedestä laskeutuva ja kelluva kiintoaine. Yleisin esikäsittelymenetelmä, edellytetty 1960-luvulta lähtien vesikäymälätalouksissa Tehtävät: jäteveden selkeytystila lietteen varastotila Toimivuuden edellytys: oikovirtaukset estetty Saostussäiliö tulee mitoittaa niin, että veden viipymä on vähintään 2 vrk. ”Haja-asutuksen jätevesien käsittely”, RT , Rakennustietosäätiö 2013 – maksullinen julkaisu

23 Saostussäiliön rakenne – periaate 1/2
Eri osien tarkoitus on pidättää kelluva ja laskeutuva materiaali siirtymästä seuraavaan käsittelyvaiheeseen.

24 Saostussäiliön rakenne – periaate 2/2
Periaatekuva printattavissa:

25 A Maahanimeyttämön periaate
A Maasuodattamon periaate Maaperäkäsittely perustuu biokerroksen toimintaan, edellyttää hapelliset olosuhteet -> imeytysputken tuuletus

26 A Maahanimeyttämön pituusleikkaus

27 A Maasuodattamon pituusleikkaus

28 B Panospuhdistamon prosessivaiheet

29 B Biosuodin + fosforin saostus
Prosessisäiliö Saostussäiliöt Fosforin saostus Näytteenottokaivo Purkuoja

30 B Jatkuvatoiminen aktiivilietepuhdistamo
Bioroottori

31 B Laitepuhdistamoiden plussat ja miinukset
Edut Hyvin suunniteltu ja toteutettu laitepuhdistamo hajottaa tehokkaasti orgaanista ainetta ja poistaa typpeä ja fosforia, jos puhdistamoa käytetään ja huolletaan oikein. Puhdistamo voidaan sijoittaa monenlaiseen paikkaan, koska maaperän tai maaston laatu eivät vaikuta menetelmän toimivuuteen Mahtuu pieneen tilaan Puhdistusprosessi on hallittu ja puhdistusteho hyvin mitattavissa Jotkin puhdistamoista poistavat typpeä tehostetusti Kannattaa huomata On osattava valita oikeantyyppinen puhdistamo. Puhdistamon pieneliöstön kasvattaminen kestää jonkin aikaa Laitepuhdistamo ei yleensä sovi sellaisiin talouksiin, joissa jätevettä syntyy vain osan aikaa vuodesta Hyvä toimivuus edellyttää osaavaa ylläpitoa ja ammattitaitoista huoltoa.

32 B Tuotteita on paljon…

33 B Lisätietoja laitepuhdistamoista
SYKEn puhdistamosivusto Tietoa Suomessa markkinoilla olevista jäteveden käsittelylaitteista ja menetelmistä Jos käytössä on ollut riittävän laajoja, puolueettomien ja luotettavien tahojen tekemiä tutkimus-, seuranta- ja testituloksia, niistä tehdään lyhyet johtopäätökset suhteessa asetuksen vaatimuksiin Puhdistamoseurantoja myös muualla, mm. -> näytteenottoseuranta

34 CE-merkintä pakollinen rakennustuotteille
Valtaosa rakennustuotteista tarvitsee CE-merkinnän jälkeen Ilman CE-merkintää rakennustuote ei voi määräajan jälkeen olla markkinoilla Suomessa eikä Euroopassa Myös mustien jätevesien käsittelyyn tarkoitetut pienpuhdistamot ja saostussäiliöt ovat rakennustuotteita CE-merkintä pakollista, jos tuotteelle, joille on olemassa harmonisoitu tuotestandardi (hEN) (esim. SFS-EN ) CE-merkintä osoittaa, että tuote hENin mukainen, ei sitä että se täyttää asetuksen vaatimukset TUKES valvoo markkinoita ja CE-merkinnän oikeaa käyttöä

35 C Jätevesijakeiden erottelu
Suurin osa ravinteista on käymäläjätevedessä Jätevesijakeet voidaan erotella joko käyttämällä vedetöntä käymälää tai käymäläjätevesille umpisäiliötä Kuva: Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto / Jätevesiopas

36 C Harmaan jäteveden käsittely
Jäteveden käsittely on ongelmallisinta sellaisilla vapaa-ajan asunnoilla, joita käytetään ympärivuotisesti, mutta epäjatkuvasti. Asiantuntevan suunnittelijan käyttö on silloin erityisen tärkeää. Ongelmana voi olla jäteveden jäätyminen viemäreissä, saostussäiliössä, pumppaamossa, imeytyskentässä tai biologisen prosessin toimimattomuus kylmässä. Valintaan vaikuttavia seikkoja: Paljonko vettä käytetään, kantovesi, kesävesijohto vai kiinteät vesijohdot? Pidetäänkö rakennus lämpimänä talvella? Vedenkäyttölaitteet ja varusteet Päärakennus ja sauna erikseen, pumppaustarve?

37 C Harmaan jäteveden käsittely
Harmaita jätevesiä voi käsitellä erityyppisissä maahanimeyttämöissä ja maasuodattamoissa. Ne mitoitetaan pienemmiksi kuin kaikkien jätevesien käsittelyyn tarkoitetut maaperäkäsittelyt. Jos mukana on myös rasvaisia keittiövesiä, on eteen hyvä asentaa pieni saostussäiliö. Harmaavesisuodattimia (laitepuhdistamoja) on lukuisia. Biosudatintyyppisiä, materiaalina usein sammal tai turve.

38 C Kuivakäymälöistä Kuivakäymäläratkaisuja on monentyyppisiä:
Kompostoiva kuivakäymälä Erotteleva kuivakäymälä Haihduttava kuivakäymälä Pakastava kuivakäymälä Tuhkaava käymälä Vähävetinen käymälä Tyypistä riippuu myös jätteen loppukäsittely. Tyylillisesti tarvitaan jatkokompostointia. Kuivakäymälän voi sijoittaa myös sisälle ja käymäläkapasitetti on mahdollista mitoittaa niin suureksi kuin on tarve. Lisätietoja Kuivakäymäläseura Huussi ry:

39 Voidaanko jätevesiä puhdistaa ns. maisemassa, ja mitä se merkitsee?

40 Jäteveden käsittely on osa maisemaa
Havaintoja: Jäteveden käsittelyjärjestelmä halutaan maisemoida Väärännäköinen järjestelmä ärsyttää Kuva: Johanna Kallio

41 Pajupuhdistamo Periaate on, että kaikki jätevesi jää puhdistamoon (ei purkua) Suomessa toimii yksi yritys: Puhdistamoja asennettu Etelä-Suomeen Lisätietoja: Puhdistamosivusto Kuva: Pajupuhdistamo Oy

42 Pajupuhdistamo - mitoitus
Pajupuhdistamon pinta-ala riippuu kohteesta ja puhdistamo mitoitetaan aina valmistajan ohjeiden mukaan ottaen huomioon tuotettu vuosittainen jätevesimäärä sekä keskimääräinen sadanta ja haihdunta. Leveydeltään se on yleensä 6-8 m, joka on optimaalinen mitta kuudelle pajurivistölle sekä jakoyksikölle. Pituus voi olla jopa 60 m, yhden perheen taloudelle harvoin kuitenkaan enempää kuin 30 m. Suurin Suomeen rakennettu tämäntyyppinen pajupuhdistamo on kuudelle kiinteistölle yhteinen, kolmen erillisen altaan puhdistamo, jossa jätevettä pumpataan vuorotellen eri altaisiin. Pienin puhdistamo, 4x8 m, on rakennettu yhden hengen toimistokiinteistölle.

43 Pajupuhdistamo

44 Muualla maailmalla… Juurakkopuhdistamot: rakenne kuten maasuodattamo, mutta istutettu ruokoa. Haasteena tukkeutuminen ja kasvukauden pituus. Muita innovaatioita…

45 Yhteiskäsittely Maaseudun yritysten jätevedet

46 Kun jätevettä on enemmän
Periaatteessa kaikkia edellä mainittuja tekniikoita voidaan skaalata suurempaan mittakaavaan. Maaperäkäsittelyn osalta mittakaavaa ei ole mielekästä kasvattaa loputtomiin. Jätevedenpuhdistamot mitoitetaan sekä orgaanisen aineen kuorman mukaan että vesimäärän mukaan. Ravitsemus- ja majoituspalveluita tarjoavien kiinteistöjen mitoitettava asukasluku lasketaan jakamalla ravitsemuspalveluiden enimmäispaikat kolmella ja lisäämällä siihen majoituspalvelujen enimmäisasiakasmäärä. Maitotilat: Lypsykoneiden pesuvesien BOD on hyvin korkea. Järjestelmän suunnittelussa tulee huomioida kuormituksen vaihtelu ja mahdollinen laajennustarve tulevaisuudessa. Erityiskohteet suunnittelee aina pätevä suunnittelija!

47 Miten käsittelyjärjestelmän valinta ja rakentaminen etenee

48 Askel askeleelta Selvitä kunnasta, voiko kiinteistön liittää vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon. Tutki mahdollisuutta yhteiseen viemäröintiin alueella tai naapurien kanssa. Jos päädyt kiinteistökohtaiseen ratkaisuun, hanki pätevä suunnittelija laatimaan jätevesijärjestelmästä suunnitelma. Selvitä, onko naapureillakin tarvetta suunnitelman teettämiseen, yhdessä toimien voitte säästää kustannuksissa. Suunnittelija tekee suunnitelman kiinteistöllesi sopivasta jätevesijärjestelmästä. Suunnittelija todennäköisesti tarjoaa useampaa vaihtoehtoa – mieti mikä olisi sinulle sopivin. Varmista, että a) suunnittelija on selvittänyt kunnasta jätevesijärjestelmälle asetetut vaatimukset, b) suunnitelmassa on perustellusti selvitetty, että esitetty ratkaisu täyttää vaatimukset, c) suunnitelmassa on esitetty jätevesijärjestelmän käytön ja huollon toimet, joita olet myös valmis noudattamaan.

49 Askel askeleelta Hae järjestelmän tehostamiselle tai uuden rakentamiselle lupaa kunnan rakennusvalvonnasta ja laita hakemuksen liitteeksi suunnitelma ja muut tarvittavat asiakirjat. Kunta käsittelee luvan. Lupa on voimassa kolme vuotta. Vertaile järjestelmän osien ja tarvikkeiden hintoja, pyydä tarjouksia sekä tee hankinnat. Hankintoja ei kannata tehdä eikä urakoitsijaa kilpailuttaa ennen kuin luvat ovat kunnossa. Pyydä tarjouksia rakennusurakoitsijoilta, valitse urakoitsija ja tee tilaus. Urakkatarjouksia pyydettäessä voi naapureiden keskinäinen yhteistyö olla eduksi. Huolehdi rakentamisen valvonnasta. Kirjaa rakennustyön työmaapäiväkirjaan rakentamisen vaiheet, maanäytteiden tulokset ja käytetyt materiaalit. Ota valokuvia työn eri vaiheista. Tietojen tallennus on tarpeellista, koska niillä on myöhempää käyttöä omistajien vaihtuessa tai jos järjestelmän toiminnassa on ongelmia.

50 Jurmo ja Nötö Parainen

51 Jurmo ja Nötö Kummallakaan saarella ei ole vesijohtoa, vaan vesi saadaan talouskohtaisista porakaivoista. Saarilla ei ole luokiteltuja pohjavesialueita. Talousveden riittävyys on ongelma. Kaikkiin talouksiin kuuluu kuivakäymälä, harmaat vedet käsitellään kiinteistökohtaisesti. Nötö: ”Ympärivuotisia asukkaita saarella on nykyisin yhdeksän, mutta kesäasukkaiden saapuessa asukkaita on lähes 300” Miten muutamien uusien rakennusten jätevedet hoidetaan? Yhteinen huolto ja hankinnat?

52 Kaivoveden riittävyys
Rakenteiltaan hyväkuntoisestakin kaivosta vedentuotanto voi vähentyä tai ajoittain loppua kokonaan. Usein tämä johtuu siitä, että vettä käytetään enemmän kuin pohjavettä muodostuu. Veden vähäisyys saattaa johtua myös pohjaveden pinnan luonnollisesta alenemisesta loppukesällä ja kevättalvella. Rengaskaivon vedentuotanto voi hiipua myös suodatinkerrosten tukkeutumisen vuoksi. Veden riittävyyttä voidaan parantaa kaivoa syventämällä, rengaskaivon vesipesän laajentamisella ja suodatinhiekan vaihdolla tai porakaivon vesipainehalkaisulla. Kaivon säännöllinen huolto on tärkeää mm. sen vuoksi, että kaivon pohjalle kertyvä liete on poistettava aika ajoin ja rengaskaivon suodatinhiekka vaihdettava. Uuden kaivon teko toiseen paikkaan. Merivedestä käänteisosmoosilla vettä.

53 Kallioisten alueiden jätevesiratkaisut
Puhdistamon louhiminen maan sisään ei useinkaan ole taloudellisesti mielekästä. Jäteveden pumppaaminen soveltuvaan sijoituskohtaa on yksi vaihtoehto. Laitepuhdistamon voi usein sijoittaa myös kellaritilaan tai maan pinnalle (huom! eristys).

54 Yhteistoiminta Olemassa olevaan käsittelyjärjestelmään ei voida johtaa uuden kiinteistön jätevesiä, ellei järjestelmä ole jo valmiiksi mitoitettu riittävän väljäksi. Yhteiskäsittely on usein erinomainen vaihtoehto, etenkin jos olemassa olevia käsittelyjärjestelmiä on tarve uusia. Yhteiskäsittelyssä pitää huomioida myös pumppaus – etäisyydet, jäätyminen, huolto. Kaikkiaan harmaan jäteveden käsittely on suhteellisen yksinkertaista ja kuivakäymälä on ekologisin jätevedenkäsittelymenetelmä. Yhteishankinnat kannattavat aina!

55 Kiitos! 5-henkisen perheen viikon satsi – tässä vain paperi…


Lataa ppt "Jätevesien käsittely haja-asutusalueella"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google