Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijät: Melissa, Maria, Heidi Sih

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijät: Melissa, Maria, Heidi Sih"— Esityksen transkriptio:

1 Tekijät: Melissa, Maria, Heidi Sih
Alaraaja amputaatio Tekijät: Melissa, Maria, Heidi Sih

2 Mitä tarkoittaa? Poistetaan elinkelvoton raaja säilyttäen mahdollisimman paljon tervettä kudosta

3 Syitä amputaatioon Diabetes Tulehdukset Onnettomuudet Kasvaimet
Verenkiertosairaudet

4 Ennaltaehkäisy Ihon kunnosta huolehtiminen Huolehditaan asentohoidosta
Laitetaan alaraajat kohoasentoon Nostoihin ja siirtoihin hyödynnetään apuvälineitä Rasvataan ihoa Muistutetaan vaihtamaan jalkojen asentoa usein ihon painumisen ehkäisemiseksi Ehkäistään jalkahaavojen paheneminen Haava ja ympäristö tarkastetaan päivittäin Lyhyt hoitosuihku 3–5 min Jos haavan paranemisen merkkejä ei näy viikossa, on haava näytettävä lääkärille Edistetään terveyttä Kerrotaan tupakan ja nikotiinin aiheuttamista haittavaikutuksista verenkierrolle Ohjataan terveelliseen ruokavalioon Annetaan yksilölliset liikuntaohjeet Keskustelu päättyi

5 Alaraaja proteesit Proteesit ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erilaisia. Toiset on tarkoitettu vain vähäiseen toimintaan, esim. helpottamaan alaraaja-amputoidun siirtymistä pyörätuolista, kun taas toisen tyyppisellä alaraajaproteesilla vaativatkin liikuntasuoritukset, kuten maratonin juokseminen, on proteesin puolesta mahdollista. Proteesi voi olla myös passiivinen, jolloin sen ensisijainen tarkoitus on olla kosmeettinen. Tällaisenkaan proteesin merkitystä käyttäjälleen ei sovi aliarvioida. Kylpyproteesi valmistetaan käytettäväksi kylpytiloissa, saunassa ja uimahallissa.

6 Leikkauksen jälkeen Riittävä kivun hoito
Lääkehoito ja liikeharjoitukset (laskimotukkeumien ehkäisy) Vältetään lonkan & polven tukemista koukistusasentoon, raajan turpoamista aiheuttavia asentoja, esim. staattinen istuma-asento pitkään Turvotusta vähentävä sidonta välittömästi Tynkää muotouttava sidonta välittömästi, kun tynkä sietää lievää painetta Tynkää suojeltava traumoilta; verenpurkauma hidastaa haavan paranemista Huomioitava potilaan mahdolliset aavekivut

7 Asentohoitoja

8 Kuntoutusta Lonkan koukistajien ojennus
Lonkan ojennusharjoittelu makuuasennossa Lonkan harjoittelu kylkiasennossa

9 Huomitoitavaa Ennen leikkausta
keskustellaan potilaan kanssa amputaatiosta ohjataan ylläpitämään kuntoa ja mahdollisuuksien mukaan parantamaan sitä valmennetaan potilasta selviytymään amputaation jälkeen (siirtymiset, apuvälineet, tyngän sitominen). mahdollisista proteesiratkaisuista kertominen ja proteesin näkeminen saattavat helpottaa asiakkaan sopeutumista amputaatioon Leikkauksen jälkeen: kivun hoito, asento- ja liikehoito, tyngän sitominen (tyngän muotoa ohjataan sitomalla ja tynkäsukan avulla. Tyngässä käytetään tynkäsukkaa tai silikonituppea). harjoittelu ilmalastaproteesin kanssa nojapuut, kävelytelineet, kyynärsauvat. protetisoinnin valmistelussa korostuu moniammatillinen tiimityöskentely, sillä asiakkaat tarvitsevat fyysisen kuntoutuksen lisäksi ainakin sosiaalista kuntoutusta, osalla on tarvetta myös ammatilliseen kuntoutukseen.

10 … Kotona tarvitaan mahdollisesti seuraavia apuvälineitä:
1. liikkumisen apuvälineet: kyynärsauvat, kävelyteline, pyörätuoli 2. otteen pidentimet, esim. tarttumapihdit 3. hygienia-apuvälineet. Myöhemmässä vaiheessa tulevat mahdolliset asunnonmuutostyöt ja autoon liittyvät apuvälineet.

11 Psyykkinen & vertaistuki
Amputaatio on sen kohteena olevalle sekä henkisesti että fyysisesti raskas muutos elämässä. Amputoidun oma ruumiinkuva muuttuu radikaalisti ja amputoitu voi helposti esimerkiksi astua harhaan tai kolauttaa tynkänsä. Oman kehon hyväksyminen on suoraan yhteydessä itsetuntoon. Alaraajansa menettänyt henkilö kohtaa fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia koko elämänsä ajan. Proteesi voi osittain lievittää ongelmia, mutta ei poista niitä kokonaan. Vertaistukiryhmissä voi omia tuntemuksiaan jakaa muiden saman asian kokeneiden kanssa. Vertaistuella on suuri merkitys ihmisen jaksamiselle ja elämänhallinnalle. Amputaation jälkeen kannattaa tarvittaessa keskustella psykologin kanssa.


Lataa ppt "Tekijät: Melissa, Maria, Heidi Sih"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google