Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Romaanin historia 1700-luvulta 2000-luvulle

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Romaanin historia 1700-luvulta 2000-luvulle"— Esityksen transkriptio:

1 Romaanin historia 1700-luvulta 2000-luvulle
II. Opetusperiodi ( , 2017) perjantaisin klo  , Aud. XV Opettaja: Hanna Mäkelä

2 Proosa, kertomus, fiktio…
Kaikki proosa ei ole fiktiivistä eikä kertovaa, kaikki kertomukset eivät ole proosaa: Proosaruno, eeppinen runoelma, ’non-fiction’-romaani, essee, artikkeli, sairaskertomus, tilikertomus, historiateos tai epätieteellisempi kronikka, tieto-tai tiedekirja tai tieteellinen opinnäyte, laki, self help-opas, hartauskirja (esim. John Bunyanin Kristityn vaellus, joka on proosaa ja fiktiota, mutta jonka allegorisuus ja teologinen ohjelmallisuus hämärtävät sen nykyajasta käsin määritettyä ”romaanimaisuutta”) Historiaa: modernin lännen lisäksi (ja sitä ennen), fiktiivisiä proosakertomuksia kirjoitettiin antiikin Kreikassa ja Roomassa, dynastisessa Kiinassa, sanskritin kielialueella Intiassa, islamilaisella kultakaudella… Yksi ehdokkaista ensimmäiseksi romaaniksi on Murasaki Shikibun Genjin taru 1000-luvun alun Japanissa; ensimmäinen romaanikirjailija olisi siis itäaasialainen nainen, ei länsieurooppalainen mies! Ensimmäisenä modernina romaanina pidetään silti usein Cervantesin Don Quijotea 1600-luvun alussa.

3 Kertomuksen lajihistoriaa
Eepos Romaani

4 Romaani, novelli ja määrittelyn pimeyden sydän
Onko Heart of Darkness ’short novel’, ’novella’, ’novelette’ vai ’long short story’? Hawthornen aikalaiset puhuivat termistä ’tale’, ei ’short story’

5 Kaikkiruokainen hiukkaskiihdytin
Romaani on kannibaali, joka syö muut lajit osaksi itseään. Nyt en tiedä kuka tämän sanoi, mutta ainakin Bahtinin mukaan romaani osaa uudistua, toisin kuin runoeepos, joka ei mukaudu moderniin menoon, vaan kuolee kuin dinosaurus. -ajattelukokeet, mielikuvituskokeet = laboratorio, hiukkaskiihdytin; fiktio todellisuuden spekulaationa ja ideoiden inkarnaationa Mahdollisten maailmojen semantiikka (lasten leikki: se tekis noin, ja sitten toi menee tonne) Girard ja “romaanin totuus” vastakohtana “romantiikan valheelle”; ei katso lajia, romaani voi olla romanttinen, joku toinen fiction laji voi olla “romaanimainen”; Girardin esimerkki on Proust, jonka Kadonnutta aikaa etsimässä –pääteos purkaa aiemman nuoruuden tuotannon psykologisia, eettisiä ym. harhakäsityksiä Aristoteleen runous vs. historia; Freud ja torjunnan höllentäminen huumorilla ja tragiikalla (Viereisen kuvan lähde:)

6 Vahvuus voi olla heikkouskin: Propaganda ja samastuminen!
Mielikuvituskoe voi johtaa myös ennakkoluulojen, torjunnan, ym. pönkittymiseen; avartamisen sijaan fiktio voi myös kaventaa; tai sitten ”avartaa” liikaakin, eli kyynistää ja tylsistyttää. (Viereisen kuvan lähde:)


Lataa ppt "Romaanin historia 1700-luvulta 2000-luvulle"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google