Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Monialainen ja verkostomainen työ Ohjaamoissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Monialainen ja verkostomainen työ Ohjaamoissa"— Esityksen transkriptio:

1 Monialainen ja verkostomainen työ Ohjaamoissa
Jaakko Helander, Anne Leppänen, Mervi Pasanen, Päivi Pukkila, Auli Sesay & Simo Uusinoka

2 Monialaisuus ja sen toteutuminen?
Ohjaamossa työskentelee nuoriso-ohjaajia, sosiaalityöntekijöitä, opinto- ohjaaja, työvoimaneuvoja, ammatinvalintapsykologi ja terveydenhoitaja. Lisäksi verkostossa ovat mukana KELA, 4H-yhdistys sekä rekrytointiyritys. Miten Ohjaamo on onnistunut aidon monialaisen yhteistyön rakentamisessa? Ohjaamon muodostaa työpari, kaksi nuorisotekijää, ja Ohjaamo on auki heidän päivystäessään kaksi kertaa viikossa oppilaitoksen aulassa. Miten Ohjaamo-mallissa toteutuvat monialaisuus ja matalan kynnyksen palvelut? Ohjaamon asiakkaista iso osa tarvitsee apua koulutukseen liittyen. Tämä havaittiin Ohjaamossa, jonne rekrytoitiin opinto-ohjaaja koulutuksen ja uraohjauksen asiantuntijaksi. Miten Ohjaamoiden tulisi vahvistaa monialaista osaamistaan?

3 MONIALAISTA YHTEISTYÖTÄ EDISTÄVÄT TEKIJÄT
YHTEINEN AIKA ASENNEMUUTOS YHTEINEN KESKUSTELU AVOIN ILMAPIIRI TOISEN KUNNIOITTAMINEN RAJOJENYLITYS ASIANTUNTIJUUDEN RAJOJEN TUNNISTAMINEN ASIAKASLÄHTÖISYYS AUTONOMINEN TYÖOTE TASAPAINO ITSENÄISEN JA TIIMITYÖN VÄLILLÄ REFLEKTOINTI JOHTAMINEN JA KOORDINOINTI VUOROVAIKUTUKSEN MONIMUOTOISUUS YHTEINEN KÄSITTEISTÖ YHTEISET TAVOITTEET TYÖNJAKO YDINOSAAMINEN

4 Ohjaamossa työskentelee noin 10 henkilöä tällä hetkellä
Ohjaamossa työskentelee noin 10 henkilöä tällä hetkellä. Toiminta on joustavaa monialaista yhteistyötä ja työntekijöillä on aikaa kohdata asiakkaita pareina tai tiimeinä, niin sanottuina solmuina. Ohjaamon toimintaa kuvataan useilla hienoilla dokumenteilla ja esityksillä. Henkilökunnan aikaa on käytetty runsaasti Ohjaamon ulkoiseen kehitystyöhön, jolloin oma sisäinen yhteistyö ei ole päässyt kehittymään. Tämä on aiheuttanut arvoristiriitoja, epäselvyyksiä ja kommunikaatio-ongelmia. Ohjaamon suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ennen Ohjaamon avaamista. Toiminnan alkaessa työntekijät tunsivat toisensa ja heillä oli yhteinen näkemys Ohjaamon tavoitteesta ja toimintamallista.

5 MONIALAISTA YHTEISTYÖTÄ ESTÄVÄT TEKIJÄT
LIIAN VAHVA ASIANTUNTIJAROOLI OMAT VAHVAT VASTUUKÄSITYKSET OMAT VAHVAT KÄYTÄNTEET JA TOIMINTATAVAT ERILAISET OPPIMISTYYLIT OMAN ALAN SÄÄDÖKSET JA NORMIT REVIIRIAJATTELU LUOTTAMUKSEN PUUTE PUUTTEET TIIMITYÖTAIDOISSA PUUTTEET VUOROVAIKUTUSTAIDOISSA PIENET RESURSSIT YHTEISTEN TYÖTILOJEN PUUTE

6 Ohjaamon työntekijällä on runsaasti asiakas- ja yrityskontakteja
Ohjaamon työntekijällä on runsaasti asiakas- ja yrityskontakteja. Hän pitää työtään hektisenä ja työmääränsä isona verrattuna kollegoidensa tilanteeseen. Monialaisen yhteistyön kautta työntekijälle selviää myös muiden työntekijöiden työnkuva ja vastuualueet. Ohjaamon osa-aikaisella työntekijöillä on vallalla toivottomuuden tunne. Nuoret ovat heidän mukaansa masentuneita, ilman motivaatiota, suorastaan ”kotiin muumioituneita”. Hän pitää Ohjaamon asiakastyötä hyvin työllistävänä, sillä täytyy tehdä myös ”ne oikeat työt”. Ohjaamossa on pulaa ohjaukseen soveltuvista työtiloista. Ohjausta tehdään näin ollen esimerkiksi Ohjaamon aulasohvalla ja muissa yleisissä tiloissa.

7 Miten monialainen yhteistyö kehittyy?

8 Ohjaamon työntekijöille on varattu oma työhuone
Ohjaamon työntekijöille on varattu oma työhuone. Asiakkaiden kanssa kuljetaan huoneesta toiseen yhdessä niin, että asiakas saa tarvitsemansa avun. Millä eri tavoin voidaan turvata Ohjaamoiden yhden luukun periaatteen mukainen toiminta? Asiakas tulee Ohjaamoon hakemaan apua CV:n laatimiseen. Ohjaustilanteessa tulee esiin selvittää asiakkaan työnhaun status. Ohjaaja konsultoi toisessa huoneessa työskentelevää TE-toimiston virkailijaa ja asia selviää saman tien. Miten konsultoiva työtapa toteutuu Ohjaamossa? Ohjaamossa asiakkaiden kanssa käydään ”ohjauskävelyillä”. Miten Ohjaamoissa on mahdollista toteuttaa ohjausta sovitusti osallistavin menetelmin?


Lataa ppt "Monialainen ja verkostomainen työ Ohjaamoissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google