Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opiskelija joutui telakalla suuren putken ruhjomaksi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opiskelija joutui telakalla suuren putken ruhjomaksi"— Esityksen transkriptio:

1 Opiskelija joutui telakalla suuren putken ruhjomaksi
TOT-raportti 5/02

2 Opiskelija oli asentamassa sähkökaapelia
Telakalla asennettiin öljytuotanto-lautan rungon merivesiputkea Merivesiputki asennettiin vetämällä se vaijerivinssillä rungon läpi Asennus oli loppuvaiheillaan, kun opiskelija meni suorittamaan putken viereen työtään Putkea alettiin vetää lopulliseen paikkaansa samalla kun opiskelija oli selin kyykyssä sen vieressä Vaarasta varoittaminen, tiedonkulku, opiskelijoitten perehdyttäminen ja ohjaaminen, valvonta Yhteisten työpaikkojen aluevastuut TOT 5/02 Tapahtumakuvaus Telakalla oltiin asentamassa merivesiputkea (pituus 70m, halk. 0,6m ja paino 13,5 tn) öljytuotantolautan runkoon (pituus 160m, halk. 32m). Runkoa rakennettiin vaakatasossa, joten pystysuuntainen merivesiputken asennus tapahtui myös vaakasuunnassa. Putki asennettiin n. 15m korkeudelle lattiasta. Asennus suoritettiin tasolta, jolla oli mm. vaijerivinssi helpottamassa työtä. Putki nostettiin ylös ajoneuvonostureiden varaan ja vedettiin käsin vaijerivinssien avulla rungon läpi. Putkea oli vedetty jo edellisenä päivänä, tapaturmahetkellä sitä oli vetämättä n. 3m. Opiskelija oli työssäoppimisjaksolla aliurakoitsijan sähköfirmassa. Hän meni keräämään sähkökaapelin narua merivesiputken viereisestä kaapeliputkesta. Merivesiputken vetämistä jatkettiin samalla kun opiskelija oli keräämässä kaapeliputkessa ollutta asennusnarua. Opiskelijan pää jäi merivesiputken ja työtelineen kaiteen väliin. Hän menehtyi vammoihinsa. Opiskelija oli 18-vuotias ja hän oli sähköasennusyrityksessä työssä-oloharjoittelussa. Hän oli opiskellut sähköasentajaksi 1,5 vuoden ajan. Opiskelijan pää jäi puserruksiin merivesiputken ja työtelineen kaiteen väliin Hän menehtyi saamiinsa vammoihin Asennuskohta on portaikon yläpäässä.

3 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Vaarojen tunnistaminen Vaara-alueella työskentely Vaara-alueen eristäminen ja merkitseminen Kokemattomuus Yhteisen työpaikan tiedonkulku Suunnittelun vaikutus turvallisuuteen Vaarasta varoittaminen, tiedonkulku, opiskelijoitten perehdyttäminen ja ohjaaminen, valvonta Yhteisten työpaikkojen aluevastuut TOT 5/02 Tapahtumakuvaus Merivesiputken asentamisesta ei ollut dokumentoitua riskienarviointia. Tapaturma-aluetta ei pidetty vaara-alueena, koska ei oltu tunnistettu merivesiputken ja kaiteen väliin jäämisen riskiä. Kyseinen telinetaso ei ollut kenenkään työpiste eikä sieltä ollut kulkua muille telinetasoille. Opiskelija työskenteli vaara-alueella, eikä hänen sinne menoaan huomattu vaan vinssiryhmä jatkoi työtään. Opiskelija meni vaara-alueelle koska sitä ei oltu merkitty tai eristetty putken vetämisen loppuvaiheessa. Vaara-alue oli kuitenkin lyhytaikainen. Putken asentamisesta ei tiedotettu äänimerkein. Opiskelija oli kokematon kyseiselle työmaalle. Hän ei tiennyt eikä tunnistanut merivesiputken asennuksen olevan vielä kesken. Telakka on yhteinen työpaikka, jossa tiedonkulku on pyritty varmistamaan viikkopalaverein, kirjallisin ohjein ja työnjohdon kautta. Opiskelija ei kuitenkaan ollut saanut tietoa putken asennuksesta, vaikka hänen opiskelukaverinsa oli keskustellut putken asentajien kanssa. Suunnittelu oli vaikuttanut turvallisuuteen, sillä merivesiputki oli aiemmin ollut muovinen ja se oli asennettu 12 m osissa. Putkikannakkeet oli suunniteltu mahdollisimman tarkoiksi, jolloin putken vetäminen vaikeutui kitkan takia ja jouduttiin käyttämään järeää vinssiä. Työtelineen kaide ja merivesiputki, joiden väliin opiskelijan pää jäi. Punainen nuoli osoittaa merivesiputken kulkusuunnan. (Kuvan tilanne on lavastettu jälkikäteen)

4 Vastaavien tapaturmien torjunta 1 / 2
Vaara-alueiden eristäminen ja niistä tiedoittaminen Perehdyttäminen on suoritettava aina ennen työntekoa. Dokumentoitu riskien arviointi ja turvallisuussuunnittelu Turvallisuuteen liittyvän tiedon kulun varmistaminen Opiskelijoiden perehdyttäminen ja ohjaaminen Vaarasta varoittaminen, tiedonkulku, opiskelijoitten perehdyttäminen ja ohjaaminen, valvonta Yhteisten työpaikkojen aluevastuut TOT 5/02 Tapahtumakuvaus Vaara-alueiden eristäminen on keskeinen turvallisuutta lisäävä seikka, kun kyseessä on liikkuvia koneita ja rakenteita. Koko alue jolle työskentely vaikuttaa, on eristettävä. Meno vaara-alueelle voidaan estää lippusiimoin, kaiteilla tai aidoilla. Niiden lisäksi on syytä käyttää esteisiin kiinnitettyjä tauluja ja merkkejä. Vaarasta tulee myös tiedottaa merkinantolaittein (varoitusvalot ja äänimerkit), mikäli ei pystytä valvomaan riittävällä varmuudella liikutettavaa kappaletta tms. Riskien arvioinnilla voidaan tunnistaa ja poistaa työympäristöön liittyviä vaaroja ja vaarallisia tilanteita. Riskien arviointi tulisi dokumentoida omille lomakkeilleen ja sen pohjalta voidaan laatia turvallisuussuunnitelma. Yhteisellä työpaikalla on tehtävä tiedonkulun varmistamiseksi yhteistyötä turvallisuuteen liittyvän tiedon kokoamiseksi. Olennaisen turvallisuustiedon on saavutettava kaikki asianomaiset henkilöt. Päävastuu on tässä alihankintatyön tilaajalla. Opiskelijoille on esitettävä turvallisuusasiat korostetusti, erityisesti heille tulee painottaa millaisia riskejä yhteisellä töpaikalla saattaa esiintyä ja miten niitä voi tunnistaa ja välttää. Heille on tehtävä perehdyttämis-ohjelmat ja nimettävä ohjaajat. Yhteistyötä on tehtävä myös oppilaitoksen kanssa, jotta menettelyt ovat yhtenäiset. Sulkuköydellä tai lippusiimalla voidaan eristää vaara-alueet. Lähde: Suomen turvakilvet Oy

5 Vastaavien tapaturmien torjunta 2 / 2
Tilaajan suorittama turvallisuusvalvonta ja –johtaminen Aluevastuu Asennusvalvojan rooli Koneen käyttäjän vastuut Samanaikaisten töiden suunnittelu ja niistä tiedottaminen Työssäoppimisjaksolla olevien opiskelijoiden turvallisuus Tilaajan suorittama säännöllinen ja systemaattinen valvonta yhteisellä työpaikalla on olennaisen tärkeä turvallisuuden varmistamistapa. Turvallisuusjohtamisella yhteisellä työmaalla tarkoitetaan turvallisuus-asioiden mukaan ottamista normaaleihin johtamiskäytäntöihin, kuten töiden ja aikataulujen sovittamiseen, ohjeiden laatimiseen ja jakeluun, tiedonkulun ja perehdyttämisen järjestämiseen sekä valvonnan yhteyteen. Yhteisillä työpaikoilla tulee määritellä aluevastuulliset henkilöt, joiden tulee olla tietoisia kaikista aluellaan tapahtuvista töistä. Tarvittaessa tämä henkilö jaksottaa samanaikaiset työt niin ettei vaaratekijöitä pääse muodostumaan. Aluevastuullinen henkilö hoitaa myös tarpeellisen tiedottamisen omalla alueellaan. Asennusvalvojan rooli tulee määritellä niin, että asennusvalvoja ottaa heti kantaa työn turvallisuuteen. Työlupa-asioissa ei saa sekoittaa sitä että töiden jatkamislupa merkitsisi turvallista jatkamista, vaan turvallisuus on varmistettava aina erikseen. Koneen käyttäjän on aina varmistettava että koneen vaara-alueella ei ole käynnistys- tai käynnisoloaikana vaaralle alttiina olevia henkilöitä. Tarvittaessa on käytettävä radiopuhelimia tms. viestintää. Töiden suunnittelussa ja viikkopalavereissa on kiinnitettävä huomiota siihen, voidaanko kaikki työt suorittaa turvallisesti samaan aikaan vai pitääkö jotkut operaatiot suorittaa erikseen. Tässäkin on muistettava tiedotuksen tärkeys Työssäoppimisjaksolla olevien opiskelijoiden turvallisuudesta ja siihen liittyvistä vastuista säädetään laeilla. Oppilaitosten on syytä olla aktiivisesti mukana suunnittelemassa oppimisjakson sisältöä.


Lataa ppt "Opiskelija joutui telakalla suuren putken ruhjomaksi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google