Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteenveto hakemuksesta ”Paikannimipalvelua linkitettynä tietona”

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteenveto hakemuksesta ”Paikannimipalvelua linkitettynä tietona”"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteenveto hakemuksesta ”Paikannimipalvelua linkitettynä tietona”

2 Perustiedot projektihakemuksesta
Hakijataho: MML/ Esa Tiainen Taustaa: ”Maanmittauslaitos (MML) on kansallisen Paikannimirekisterin (PNR) ja paikannimien alkuperäinen ylläpitäjä (n.  paikannimeä Suomessa sijainti-, kielisyys- ja endonyymitietoineen). PNR:n paikannimet ovat avointa dataa: Tavoite: ”Tavoitteena on linkitetyn tiedon periaatteisiin nojaava palvelu- ja kehitysalusta yritys-, viranomais- ja tutkimuskäytön ohella erityisesti myös start-upeille, pienille yrityksille ja kolmannelle sektorille.” ”Maanmittauslaitos valmistelee JUHTA:n hyväksymän JHS193 käyttöönoton kärkihankkeena URI-pohjaista paikannimipalvelualustaa (Paikkatiedon yksilöivät URI-tunnukset - Linked data, ” ”Palvelusta on valmistunut dataa linkittävä prototyyppitoteutus.” Prototyyppipalvelun lyhyt kuvaus on liitteessä 4b. Hyödyt: ”Paikannimiä, joiden ominaisuustietona on niiden koordinaatein ilmaistu sijainti, voidaan hyödyntää semanttisen webin standarditeknologioin tehokkaasti eri aineistojen ja niihin edelleen linkitetyn datan yhdistelyyn. Tiedon suoran yhdistelyn ohella paikannimiä voidaan siten hyödyntää palvelusovellusten kehittämiseen ja integrointiin paikannimien annotoinnin (”tägittämisen”) ja datan linkitysten (RDF) perusteella.”

3 PoC vaihe n. 6 kk vuoden 2016 alusta tai keväältä alkaen
Aikataulutus ja osapuolet: ”Projektin ensimmäisessä PoC-vaiheessa vastuutahona on Maanmittauslaitos, osallistujina paikannimiä sisältävien aineistojen tarjoajat. Tämän hakemuksen tarkoittaman PoC-vaiheen tuloksena sitoutetaan laajennusvaiheen osapuolet.” Lisätietoja saatu aikataulutuksesta sekä mahdollisista ensimmäisistä pilottikohteista: ”PoC-vaiheen kesto on noin 6-8 kk alkaen joko tai Näihin vaikuttavat ) Avainhenkilöresurssin työsuhteen jatko opinnäytetyön valmistumisen jälkeen, 2) Edeltävä Paikannimirekisterin (PNR) uudistaminen MML:n sisäisenä projektina, joka ajoitettu keväälle 2016” ”Noin 6 kk:n PoC-vaihe sisältäisi siis edelleen pikemmin pilottiluontoisen toteutuksen laajennusvaihetta varten Sovitinpalvelu ”Tägityspalvelu” web-sovelluksena/Paikkatietoikkuna Metatiedon liittäminen Avoimen tuotteen hallinta- ja palvelumuotoilutuki kaikkiin em.”

4 Mahdolliset PoC vaiheen käyttötapaukset
”Geologian tutkimuslaitos GTK: Tutkimusraporttien tietosisältöjen yhdistely - edustaen tutkimussektoria Aalto yliopisto, SeCo-ryhmä: Historialliset kartat Suomalainen asiasanasto- ja ontologiapalvelu Finto Mahdollisesti Valtiokonttori/Palvelutietovaranto, Tilastokeskus/tilastodatan yhdistelyt (linkitykset), media (YLE?), harrastusyhteisöjä, Finnish Location Information Cluster - Flic (Teknologiateollisuus ry) Start up -yrityksiä (kontaktiverkosto on olemassa) Sen mukaan kuin ehditään 6 kk:ssa ja miten intressitahoilla on omia valmiuksia”

5 Laajennusvaiheen toteutus
”Laajemmassa tavoitetilassa yhteistyökumppaneina on mm. Finto (finto.fi), Aalto- yliopisto (Linked Data Finland, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä Seco), tutkimuslaitoksia kuten GTK, kaupunkeja, media-ala ja yrityksiä; yhteensä n. 20 julkisen sektorin ja n. 10 yrityssektorin partneria, joiden kanssa on käyty alustavia keskusteluja.” Lisätietoja saatu laajennusvaiheen toteutuksesta: ”Laajennusvaiheeseen jäisi mm Palvelualusta: Paikannimien ajantasainen RDF-tietokanta ja -rajapinta mahdollisesti aluepolygonien kytkeminen paikannimiin (esim. kunta tai muu hallinnollinen aluejako, käyttäjän omat alueet) Geneerinen sovitinpalvelu RDF-tietokannoille/-datalle (SPARQL/GEOSPARQL/RDF) Paikannimirekisterin hyödyntäminen spatiaalisena referenssinä Palvelujen haku (esim. Palvelutietovaranto-yhteydessä) Paikannimidatan esittäminen yleisten hakukoneiden käyttämässä RDF-muodossa Paikannimialustan palvelumuotoilu”

6 Resurssiarvio Resurssiarvio: Tekninen resurssitarve:
”Resurssiarvio PoC-vaiheessa, joka on tämän hakemukseen laajuus v. 2016–2017: 30 htkk, 264 785,40 EUR. JulkICTlabin osuus (arvio): 10/30 htkk” Tekninen resurssitarve: Kapasiteettiin liittyvä resurssipyyntö ei ylitä JulkICTLabin nykyistä perusallokaatiota Projektissa hyödynnetään ”Paikkatiedot palveluväylässä” –projektissa kehitettyä sovitinpalvelua Tekninen konsultointitarve: tarkennettu että hakemuksen kohdassa 5 ja 7 mainitut osaamistarpeet ovat ”informatiivisiä viestejä” eli osaaminen mm. linkitettyyn dataan ja metatietoliitäntään löytyvät projektilta itseltään, mikäli avainhenkilöriski ei toteudu. Projekti on pyytänyt konsultointitukea avoimen tuotteen hallintamallin tiimoilta PoC vaiheen konsortion rakentamisen tueksi. Lähtökohtaisesti on sovittu että odotetaan projektilta itseltään ensimmäistä versiota avoimen tuotteen hallintamallista ja (1 htpv) konsultointituki kohdistetaan konkreettisen hallintamallin sisällölliseen sparraukseen.


Lataa ppt "Yhteenveto hakemuksesta ”Paikannimipalvelua linkitettynä tietona”"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google