Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työntekijä tukehtui typpisäilöön

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työntekijä tukehtui typpisäilöön"— Esityksen transkriptio:

1 Työntekijä tukehtui typpisäilöön
TOT-raportti 1/93 TOT-raporteissa kuvataan kuolemaan johtanut työpaikkatapaturma sekä esitetään pohdinta tapaturmaan johtaneista tekijöistä ja keinoja vastaavien tapaturmien torjumiseksi. Tarkoituksena on saattaa tieto opiksi työpaikoille, oppilaitoksiin jne. TOT-raportteja käytetään yleisesti hyväksi työturvallisuuskoulutuksessa. Kysynnän vuoksi TVL:ssä on tehty toimiala- ja aihekohtaisia kalvosarjoja, joiden avulla pyritään TOT-raporttien entistä laajempaan hyödyntämiseen. Lisätiedon lähteitä: Autoliikenteen työsuojeluopas (Työturvallisuuskeskus) Autoalan työsuojeluopas (Työturvallisuuskeskus) Työsuojeluohjeet (Sosiaali- ja terveysministeriö, työsuojelupiirit) Työturvallisuus- ja työsuojelukurssit (esim. Työterveyslaitos tai Työturvallisuuskeskus)

2 Säiliökontin pesu Autonkuljettaja oli tuonut voiteluainetta sisältäneen säiliökontin yritykseen pesua varten Autonasentaja ilmoitti hoitavansa pesutyön Kuljettaja luuli, että säilön tyhjennyksessä oli käytetty ilman painetta typen paineen sijasta Kuljettaja ei osannut varoittaa autonasentajaa Autonasentaja ei osannut pelätä mitään vaaraa saamiensa tietojen perusteella ja ilmoitti kuljettajalle, ettei säilön päällä tarvitse varmistaa Autonasentaja meni säilöön ilman turvavaljaita, aktiivihiilisuodatin hengityssuojaimella varustautuneena Kuljettajan työn erityispiirteitä paljon yksintyöskentelyä, itsenäinen työ vaihtelevat työajat, pitkät työpäivät, yöajoa kireät aikataulut, tarkkaavaisuutta vaativa työ fyysisesti raskas työ (nostot, tavaransiirrot) paljon liikkumista, myös nousemista ja laskeutumista vaihtelevat olosuhteet - vuoroin sisällä ja ulkona - lämpötilojen ja sääolojen vaihtelut - valaistuksen vaihtelut - ajoittainen liukkaus vieraat työympäristöt asiakkaan laitteiden ja koneiden käyttäminen vähän vaikutusmahdollisuuksia työympäristöön ensiapuvalmiuden järjestäminen ongelmallista työterveyshuollon järjestäminen vaikeaa Kuljettajan työn erityispiirteistä aiheutuvia haittoja on mahdollista pienentää monin eri keinoin, jos kehitystyöhön riittää tahtoa ja resursseja. Samanlainen säiliö kuin tapaturmatapauksessa.

3 Tapaturmaan vaikuttaneet tekijät
Tiedonkulussa oli puutteita, kun kuljettaja ei tiennyt typen paineen käytöstä Ei selvitetty työn vastaanottamisessa ja pesutyön aloittamisessa mistä aineesta on kysymys Ei käytetty varmistushenkilöä Liotinpesua ei voitu tehdä koneella vaan se jouduttiin tekemään käsin Ei käytetty turvavaljaita ja raitisilmahuppua, koska ei tiedostettu vaaraa Pelastustoimiin ryhdyttiin puutteellisin suojavälinein (myös 2 ensimmäistä auttajaa menettivät säiliössä tajuntansa) Kuorma-autonkuljettajien tapaturmien jakaumia Työsuorituksen mukaan (vuodelta 2003, n > 4000) n. 36 % kuljettajan liikkuminen n. 24 % käsivoimin siirtäminen n. 20 % esineiden käsitteleminen n. 9 % ohjaus tai matkustaminen muut Poikkeaman mukaan (vuodelta 2003, n > 4000) n. 36 % putoaminen, hyppääminen, kaatuminen, liukastuminen n. 17 % äkillinen fyysinen kuormittuminen n. 13 % laitteen hallinnan menettäminen n. 11 % esineen rikkoutuminen, putoaminen, ym. n. 10 % esineeseen satuttaminen n. 3 % aineen valuminen Samanlainen säiliö kuin tapaturmatapauksessa.

4 Vastaavien tapaturmien torjunta
Tiedonkulku on varmistettava Tiedon on kuljettava kaikkien henkilöiden ja vaiheiden kautta Työntekijöitä on kannustettava turvallisiin työtapoihin Turvatoimien noudattamista on seurattava ja valvottava Käytetään turvavaljaita ja hengityksensuojaimia On oltava pelastussuunnitelma sekä ensiapuvalmius onnettomuustilanteita varten Työmenetelmät valittava sellaisiksi, että säilöön ei tarvitse mennä Työn vaarat pitää selvittää ja kehittämistoimiin on ryhdyttävä ajoissa. Logistiikkaketjuissa yritysten välinen yhteistyö on päivittäistä ja jatkuvaa, joten turvallisuustyöhönkin on luontevaa ottaa yhteinen toimintatapa. - vastuut selviksi yritysten välillä - yhteinen riskien arviointi käyttöön - kuljettajien perehdyttäminen asiakasyrityksen käytäntöihin - saapumisilmoitus, vaaroista tiedottaminen, töiden yhteensovittaminen - työvaiheista ja merkinantotavoista sopiminen - muutokset myös kuljettajien tietoon - kuljettajille opastus apuvälineiden ja laitteiden käyttöön - palaute kuljettajilta ajojärjestelijälle ja asiakasyrityksiin - tasaiset, katetut tavarankäsittelypaikat, riittävästi valoa - riittävän leveät ovet, ei kynnyksiä tai portaita tavaran siirtoreitille - siisteys ja järjestys – ahtaus aiheuttaa ylimääräistä työtä - liukkauden torjunta ja lumityöt ennen tavaroiden siirtoa - viat ja puutteet apuvälineissä kannattaa korjata heti - turvajalkineiden ja heijastinliivien käyttö lastaus- ja purkupaikoilla - kuljettajille turvallisuuskoulutusta Hallin katossa varastoituna olevat tikkaat, joita käytetään mentäessä sisälle säiliöön. Laatikossa varastoidaan henkilönsuojaimia.


Lataa ppt "Työntekijä tukehtui typpisäilöön"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google