Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ROBOTISTAKO TYÖPAIKAN LUOTTAMUSHENKILÖ?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ROBOTISTAKO TYÖPAIKAN LUOTTAMUSHENKILÖ?"— Esityksen transkriptio:

1 ROBOTISTAKO TYÖPAIKAN LUOTTAMUSHENKILÖ?
TYÖRYHMIEN TULOKSET 18.−19. marraskuuta 2016

2 1 Psyykkinen kuormitus kasvaa
Ryhmä 1 1 Psyykkinen kuormitus kasvaa Työnantajille velvoite toteuttaa työhyvinvointia edistäviä toimenpiteitä nykyistä enemmän. Psyykkiset ongelmat vaikeita – työsuojeluvaltuutetuille koulutusta kohdata niitä asioita työpaikoilla. Viestinnällinen kampanja tyyliin ”tue työkaveria”. Yksintyöskentelijöille tarvitaan virtuaalinen työyhteisö – liitoilta/SAK:lta tekninen pohja ”hiekkalaatikolle”.

3 2 Työajan seurantaa vai kyttäämistä?
Ryhmä 1 2 Työajan seurantaa vai kyttäämistä? Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut tarvitsevat ohjeistusta/koulutusta oikeasta ja väärästä työajan seurannasta. Lisäksi tietoa tavallisille työntekijöille. Yhteinen info ja yhteistyö työnantajajärjestöjen kanssa Tes-kirjauksia

4 3 Laitteiden ja sovellusten osaaminen
Ryhmä 1 3 Laitteiden ja sovellusten osaaminen Ammattitaidon kehittäminen tesseihin Työsuojelupäällikön vähimmäiskoulutusvaatimus Laskelma: miten paljon osaamattomuus maksaa (esim. excel-tehtävä osaaja vs. osaamaton) Liitto + osastot kouluttavat itse

5 4 Teknologia hämärtää työn ja vapaa-ajan rajat
Ryhmä 1 4 Teknologia hämärtää työn ja vapaa-ajan rajat Työ määriteltävä tesseissä. Vapaa-ajalla tehtävä työ (s-postit, puhelut jne.) ovat työtä, josta maksettava korvaus. Työt lähtökohtaisesti tehtävä työajalla, siitä suositus. Jos pitää olla varalla, siitä maksettava korvaus. Etätyön pelisäännöt lakiin

6 1 Suurin ongelma irtisanomiset
Ryhmä 2 1 Suurin ongelma irtisanomiset Työntekijöiden muutosturvaa parannettava. Työnantajan velvoitetta kouluttaa ja uudelleen- kouluttaa työntekijöitään on vahvistettava. Yt-lakia on kehitettävä siihen suuntaan, että irtisanomiset tehdään työnantajalle vaikeammaksi.

7 2 Palvelua ei voi korvata
Ryhmä 2 2 Palvelua ei voi korvata Inhimillinen kontakti on parempi kuin kone. Hyvä palvelu on myös työnantajalle kilpailuetu. Työntekijän motivaatiota palveluun lisäävät työhyvinvointi, kunnollinen työsuhde ja kunnon palkka, siksi 0-työsopimukset on kiellettävä vuokratyö on saatava kuriin.

8 3 Tylsät ja raskaat työt vähenevät
Ryhmä 2 3 Tylsät ja raskaat työt vähenevät Ergonomia paranee ja tules-vaivat vähenevät. Siitä hyötyvät työntekijä, työnantaja sekä verottaja. Sairauspoissaolot vähenevät.

9 4 Osaamista jatkuvasti kehitettävä
Ryhmä 2 4 Osaamista jatkuvasti kehitettävä Työnantajan vastuuta ja velvollisuutta kouluttaa on lisättävä. Koulutus on saatava jatkuvaksi kaikille henkilöstöryhmille. Oman väen koulutus – vähintään 50 %?

10 5 Valvonnan lisääntymiseen puututtava
Ryhmä 2 5 Valvonnan lisääntymiseen puututtava Pelisäännöt tietosuojalle on saatava lainsäädäntöön. Työntekijän oikeudet määriteltävä laissa. Valvonta ei lisää tehokkuutta eikä tuottavuutta – päinvastoin.

11 1 Työsuorituksen valvonta
Ryhmä 3 1 Työsuorituksen valvonta Eriarvoistavaa vai tasapuolistavaa? Lisää turvallisuutta Työn laatu paranee Asiakaspalautteen todentaminen Työyhteisön sisäiset jännitteet voivat kasvaa Tietosuojakysymykset/-ongelmat

12 1 Koulutus puuttuu muutoksessa
Ryhmä 4 1 Koulutus puuttuu muutoksessa Muodostaa pohjan kaikelle muutoksessa pärjäämiselle. Koulutusta pitää tulla eri tahoilta, monesta eri tuutista. Ratkaisu Ammattiliittojen ja työnantajien yhteisiä koulutuksia Pääpaino ennaltaehkäisevään kouluttautumiseen, ehkäisee työtapaturmia Ammatillisen koulutuksen muotoja pitää monimuotoistaa. Työsuojeluvaltuutetut voivat motivoida työntekijöitä koulutukseen, varsinkin sellaisia, jotka ovat hilkulla (että osaanko ja pärjäänkö?) Miten innostetaan työnantajat panostamaan koulutukseen?

13 2 Miten saadaan kaikki ihmiset mukaan?
Ryhmä 4 2 Miten saadaan kaikki ihmiset mukaan? Kaikilla ei ole mahdollisuutta kouluttautua. Tästä on tulossa eliitin yhteiskunta, jossa vain varakkailla on mahdollisuutta harrastaa ja kouluttautua. Eriarvoisuus lisääntyy. Miten pätkätyöläinen pääsee kouluttautumaan?

14 2 Miten saadaan kaikki ihmiset mukaan?
Ryhmä 4 2 Miten saadaan kaikki ihmiset mukaan? Ratkaisu Jos ei saada järjestäytymistä paranemaan, ei ole mahdollisuutta vaikuttaa työntekijöiden asemaan. Koskee työpaikkaa, koskee yhteiskuntavaikuttamista. Voisiko SAK tehdä kaikille yhteisen jäsenkaavakkeen? Yhteisiä pyrintöjä jäsenhankintaan. Pitää vaikuttaa yhteiskunnallisesti siihen, että kaikilla olisi mahdollisuus kouluttautua. Työnantajien pitää kouluttaa kaikkia ja tähän pitää pyrkiä politiikkaan vaikuttamalla. Ammattiyhdistysliikkeen pitää alkaa kouluttaa jäseniään kaikilla tasoilla – myös digitalisaatiota hyödyntämällä.

15 3 Yksinkertaiset toistotyöt pitää automatisoida
Ryhmä 4 3 Yksinkertaiset toistotyöt pitää automatisoida Käykö aina niin, että yksinkertaiset työt siirtyvät koneelle – vai käykö päinvastoin? Palvelutyöstä saattaa tulla luksusta. Kyllä robottejakin pitää kouluttaa. Ratkaisu Työn mielekkyys on hirveän tärkeää. Toistotyön korvaaminen helpottaa työn tekemistä. Raskaat työt vähenevät, sekä fyysisesti että psyykkisesti raskaat työt.

16 4 Automatisaatio tuo uudenlaista työtä
Ryhmä 4 4 Automatisaatio tuo uudenlaista työtä Kyllä Mutta edellyttää uudelta työntekijältä korkeampaa koulutusta. Kehittäminen ja huoltaminen Luottamusmiesten tehtävänä on mennä mukaan kehittämishankkeisiin. Miten ammattiliitto varmistaa sen, että luottamusmies pusketaan mukaan kehittämiseen?

17 1 Vuokratyön ja pätkätöiden lisääntyminen
Ryhmä 5 1 Vuokratyön ja pätkätöiden lisääntyminen Ei palkka-alea! Ei vaatimusta luopua vuokratyöstä ja pätkätöistä vaan vuokratyötä ja pätkiä vapaaehtoisesti samoilla ehdoilla kuin vakituisetkin. Luottamusmiehen tulee valvoa kaikkien työntekijöiden etuja – erityistä huomiota on kiinnitettävä työntekijöiden vastaanottoon työhön tullessa. Panostettava luottamushenkilöiden koulutukseen!

18 2 Automaation lisääntymisen myötä etänä tehtävät työt lisääntyvät
Ryhmä 5 2 Automaation lisääntymisen myötä etänä tehtävät työt lisääntyvät (esim. etänä kokonaan ajettavat laitokset energia-alalla) Varallaolo- ja päivystyskorvaukset Työajan valvonta lisääntyy. Työturvallisuuskysymykset etätyössä, ergonomia

19 Ryhmä 5 3 Työvuorosuunnittelu helpottuu, seuranta lisääntyy – toisaalta työ itsenäistyy Työntekijän yksityisyyden suojaaminen Osaamisen ylläpito ja päivitys Työaikajärjestelyt näkyviksi, jotta kukkarolla ei päästä käymään – järjestelyt luottamusmiehen koneelle. Työntekijät mukaan työaikasuunnitteluun.

20 4 Työturvallisuustaso on noussut automaation myötä
Ryhmä 5 4 Työturvallisuustaso on noussut automaation myötä Ei pidä luottaa sokeasti automaatiojärjestelmiin, tämä vaatii suurempaa ammattitaitoa ja ennakointia. Miten vaikuttaa, kun työtä ei enää tehdä kasvokkain? Henkisen työsuojelun tarve kasvaa. Tarvitaan uudenlaisia kommunikaatiotaitoja. On valvottava työsuojeluvaltuutetun oikeuksia ja parannettava niitä.


Lataa ppt "ROBOTISTAKO TYÖPAIKAN LUOTTAMUSHENKILÖ?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google