Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Marraskuun maalari tehtäviä koulussa Elämän virrassa – Alvar ja Ragni Cawén Tervetuloa Tampereen taidemuseoon ja Elämän virrassa –näyttelyyn, joka esittelee.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Marraskuun maalari tehtäviä koulussa Elämän virrassa – Alvar ja Ragni Cawén Tervetuloa Tampereen taidemuseoon ja Elämän virrassa –näyttelyyn, joka esittelee."— Esityksen transkriptio:

1 Marraskuun maalari tehtäviä koulussa Elämän virrassa – Alvar ja Ragni Cawén Tervetuloa Tampereen taidemuseoon ja Elämän virrassa –näyttelyyn, joka esittelee Alvar ja Ragni Cawénin taidetta. Näyttelyssä näette lukuisia teoksia, jotka on maalattu noin 100 vuotta sitten. Näyttelyssä on enimmäkseen Alvar Cawénin taidetta, mutta myös hänen vaimonsa Ragnin maalauksia. Näyttelyyn liittyy opastus, jonka aikana voitte kysellä ja tehdä omia tulkintoja teoksista. Kun taideteoksia katsellaan ja niistä jutellaan, vääriä tai oikeita vastauksia ei ole. Opastuksella saatetaan myös kuunnella musiikkia tai piirtää itse.

2 Tehtävä 1 opettajalle taustatiedoksi Aika oli hyvin miesvaltainen – miestaiteilijoista puhuttiin ja heidän teoksiaan palkittiin, mutta naiset näyttävät pudonneen mustaan aukkoon. Taidepuheessa naiset 1900-luvun alkukymmeninä leimattiin sukupuolestaan johtuen heikoiksi ja hatariksi, kypsymättömiksi ja keskinkertaisiksi. He vain ”kyhäilivät” teoksia, jotka olivat ”taidearvoltaan varsin köykäisiä”. Kriitikoiden mielestä naiset joko pelkäsivät tarttua modernistisiin taideaatteisiin tai jos tarttuivat, käyttivät modernismin keinoja väärin tai ainoastaan ”nopeita voittoja” tavoitellakseen. Taidekriitikoiden sukupuolisokeus oli osunut myös Ragnin kohdalle niihin aikoihin jolloin hän oli Alvarin oppilaana, ja se saattoi olla yksi syy siihen, ettei oman taiteilijanuran jatkaminen häntä naimisiin mentyään innostanut. Kirjeenvaihdon perusteella Ragni näyttää olleen epävarma omasta lahjakkuudestaan ja kokeneen Alvarin taiteilijana itseään paljon suuremmaksi, joten hänen tehtäväkseen avioliitossa tuli tukea Alvaria. (Elämänvirrassa-kirjan käsikirjoitus, Riitta Konttinen, 2015)

3 tehtävä 1 Tarkastelkaa seuraavia kuvia ja muodostakaa mielipidejana. Esimerkiksi luokan toisella reunalla on Ei ja toisella reunalla KYLLÄ. Oppilaiden tehtävä on asettua riviin oman mielipiteensä perusteella jokaisen alla olevan väittämän kohdalla. Janalle asettumisen jälkeen oppilailta voi kysellä perusteluita mielipiteelleen. Pohtikaa lopuksi nais- ja miestaiteilijoiden eriarvoisuutta. Voidaan esimerkiksi verrata tasa-arvon toteutumista nykyaikana ammatinvalinnassa. KUVA 1 Teos on naistaiteilijan tekemä. Teoksen väreistä voi päätellä taiteilijan sukupuolen. Minusta on tärkeää tietää, onko teos naisen vai miehen tekemä. KUVA2 Teos on naistaiteilijan tekemä. Teoksen aiheesta voi päätellä taiteilijan sukupuolen. Ajattelen että naiset ja miehet ovat erilaisia maalareina.

4

5

6 Tehtävä 2, omakuva Omakuva ei ole uusi keksintö. Taiteilijat ovat tehneet niitä jo vuosisatojen ajan. Nykyisin kaikkein tavallisin omakuva on selfie. Katselkaa vielä jo näyttelyssä tutuksi tullutta Alvar Cawénin omakuvaa ja miettikää sen tunnelmaa. Ottakaa sitten itsestänne selfie, jossa koitatte rakentaa saman tunnelman, mitä tarvitsette? Sopivan ilmeen tietysti, entä mitä värejä selfien taustalla näkyy? Valitkaa kuvaan vielä yksi esine, joka kertoo teistä jotain. Esine voi liittyä esimerkiksi harrastukseen.

7

8 Tehtävä 3, viestit ennen ja nyt Alvar Cawénin kirjeitä on säilynyt ja esimerkiksi niiden avulla on voitu tutkia taiteilijan elämää. Mitäköhän meistä jää jäljelle? Instagram -tili tai Facebook –profiili? Tässä katkelma Pariisiin matkustaneen Alvarin kirjeestä kotiin. Mitä eroa kirjeessä on verrattuna nykyiseen kielenkäyttöön? Miten kirjoittaisit saman asian vaikkapa WhatsApp –viestinä? ”En ole koskaan tavannut niin ihania ihmisiä. Vaikeaa minun on seurustella niin hienojen ihmisten kanssa, mutta se nyt menee niin kuin menee, ja ainakin opin vastaisuuden varalle. – Niin, tietäkää Mamma, olen nyt elänyt oikein korkean aristokratian parissa täällä Pariisissa, ja siitä on ollut minulle kaikissa suhteissa suurta hyötyä. ”

9 Tehtävä 4, Näyttelykäynnin jälkeen Täydennä alla olevat lauseet o Kävimme o Ennen vierailua luulin, että o Pidin o En tykännyt o Olisin halunnut kuulla/nähdä/tietää enemmän o Minusta oli mielenkiintoista o En ymmärtänyt o Opin o Minusta oli outoa, o Olen sitä mieltä, että o Vierailun jälkeen

10 Teostiedot kuva 1 Ragni Cawén: Pihanäkymä, 1960-luku. Yksityiskokoelma. Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo Kuva 2 Alvar Cawén: Omakuva 1923. Ateneumin taidemuseo kuva 3 Alvar Cawén: Eeva-Stiina 1925.Ateneumin taidemuseo


Lataa ppt "Marraskuun maalari tehtäviä koulussa Elämän virrassa – Alvar ja Ragni Cawén Tervetuloa Tampereen taidemuseoon ja Elämän virrassa –näyttelyyn, joka esittelee."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google