Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uusi kansainvälistymisstrategia KyAMK:n näkökulma Työryhmän jäsenet: Markku Puustelli, Marjo Suviranta, Olli Ervaala, Soili Lehto-Kylmänen, Olavi Liukkonen,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uusi kansainvälistymisstrategia KyAMK:n näkökulma Työryhmän jäsenet: Markku Puustelli, Marjo Suviranta, Olli Ervaala, Soili Lehto-Kylmänen, Olavi Liukkonen,"— Esityksen transkriptio:

1 Uusi kansainvälistymisstrategia KyAMK:n näkökulma Työryhmän jäsenet: Markku Puustelli, Marjo Suviranta, Olli Ervaala, Soili Lehto-Kylmänen, Olavi Liukkonen, Heidi Järvi ja PJ Henrik Luikko 20.3.2009

2 torstai, 22. syyskuuta 2016 Strategian toteuttamisen edellytyksiä Strategian tavoitteiden osittainenkin toteuttaminen edellyttää kansainvälisen toimintaan käytettävän työmäärän ja muiden resurssien lisäystä. Uutta valtakunnallista Kv-strategiaa voi kritisoida liiankin laajaksi ja kattavaksi, tarkka fokus puuttuu. Strategiassa on KyAMKin kannalta myönteistä mm. se, että esille nostetuista toiminnoista suurin osa on jo käytäntöä KyAMK:ssa Meidän tulee valita, mihin päätavoitteista voimme sitoutua/profiloitua rajallisten resurssiemme puitteissa Uusien haasteiden/toimintojen osalta tulee KyAMK:n sisällä määrittää toteuttajat sekä heidän roolinsa, resurssinsa ja vastuunsa. Strategian tavoitteiden saavuttaminen edellyttää usean tahon osallistumista työn tekoon KyAMK:ssa Työryhmä ehdottaa, että KyAMK:issa keskitytään oppimisen ja opetuksen kannalta keskeisimpiin toimenpiteisiin, joita on erityisesti päätavoitteissa Aidosti kansainvälinen korkeakouluyhteisö (tärkein), Monikulttuurisen yhteiskunnan tukeminen ja Osaamisen viennin edistäminen.

3 torstai, 22. syyskuuta 2016 Liikkuvuuden tavoitteet Tavoite 20152007 Ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä korkeakouluissa20 000 / 7 % 11 303 / 3,7 % Ammattikorkeakoulujen opettaja- ja asiantuntijaliikkuvuus (pitkä- ja lyhytkestoinen) saapuvat3000 / 47%1689 / 26,2% lähtevät4000 / 62%3252 / 50,4% Ammattikorkeakoulujen opiskelija- ja harjoittelijaliikkuvuus (pitkä- ja lyhytkestoinen) saapuvat8000 / 8% 4418 / 3,7% lähtevät8000 / 8%7178 / 6,1%

4 torstai, 22. syyskuuta 2016 1. Aidosti kansainvälinen korkeakouluyhteisö Englanninkielistä opetustarjontaa on lisättävä, erityisesti tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Jo nyt tarjottavan englanninkielisen opetuksen laadusta on huolehdittava. Liikkuvuuden ja ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden osalta tavoitteita ei käytännössä voi saavuttaa ilman englanninkielisen opetuksen määrän lisäämistä. KyAMK on tässä asiassa selvästi jäljessä muita ammattikorkeakouluja. Työryhmä ehdottaa, että 15-20% opetuksesta tarjottaisiin englanniksi Tavoitteena 2-4 englanninkielistä ohjelmaa sekä Kouvolaan että Kotkaan Kunnolliset opinto-ohjauspalvelut edellyttävät henkilöresurssien lisäystä kv -palveluihin sekä ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden neuvontaan ja opetukseen. Osaamisalojen kv- koordinaattoreiden/harjoittelun ohjaajien työajan/resursoinnin tulee riittää heidän tehtäviensä hoitamiseen. Kv-tutoreiden määrää ja heidän tarjoamiensa ohjauksen määrää/laatua tulee lisätä. Liikkuvuuden lisäys ja kasvava ulkomaisten opiskelijoiden määrä edellyttää neuvonnan lisäksi myös liikkuvuuden rahoituksen lisäystä. Vaikka OPM:ltä onkin tulossa lisärahaa, tulee erityisesti Venäjä-toiminnan rahoitusta lisätä myös KyAMKin omista varoista.

5 torstai, 22. syyskuuta 2016 Aidosti kansainvälinen korkeakouluyhteisö (2) Kv- osio kaikkiin tutkintoihin (viitataan strategian s. 20, kohta 2 toim.pide),. Tämä asia tulisi huolehtia ops-uudistuksen yhteydessä. Kv-optio tulisi rakentaa koulutusohjelmiin niin, että kaikissa koulutusohjelmissa asia huomioidaan joko kansainvälisenä vaihtona tai kotikansainvälistymisenä. Kv-osiolla tarkoitetaan tässä vaihtoon/työharjoitteluun lähtevien osalta opsiin suunniteltua mahdollisuutta sisällyttää omaan tutkintoon n.30 opintopisteen paketti ulkomailla suoritettuja opintoja tai työharjoittelua. Toteutetaan yleensä toisena tai kolmantena opintovuotena. Vaihtoon/harjoitteluun lähtevien ei välttämättä tarvitse osallistua suorittaa muita kansainvälistymismoduleita, ne tulisi tarjota enemmänkin niille, jotka eivät lähde ulkomaille (kotikansainvälistyminen).

6 torstai, 22. syyskuuta 2016 Aidosti kansainvälinen korkeakouluyhteisö (3) Venäjä-juonne on valittu KyAMK:in strategioissa tärkeäksi. Toiminnan sisältö ja tavoitteet tulee määrittää koulutusohjelmakohtaisesti opsin suunnitelun yhteydessä. Välineinä venäjä-opinnot, intensiivikurssit ja worksopit Venäjällä, opiskelijavaihdot ja työharjoittelut. Venäläisten luennoitsijoiden ”keikka”-palkkaamiseen tulee varautua Mahdollisuudet stragisiin kumppanuuksiin (yhteinen opetus ja tutkinnot) Venäläisten partnereiden kanssa ja toisaalta Kaakkois-Suomen yhteiseen Venäjätoimintaan (yhteiset sopimukset ja luennoitsijat) tulee selvittää Englanniksi opettavien kielikoulutus ja pedagoginen koulutus (erityisesti uusien koulutusohjelmien alkaessa). Tämä asia on meillä huonoissa kantimissa. Ainakin englanninkielisiä koulutusohjelmia varten tulisi rakentaa selkeä tukijärjestelmä, joka sisältäisi systemaattista kielikoulutusta, vieraalla kielellä opettamisen pedagogista tukea sekä kielenopettajan "vertaistukea”. Toteutus kielten osaamisalan toimesta. Opettajien motivointi ja suhtautuminen englanniksi opettamiseen Opettajien kielitutkinnot

7 torstai, 22. syyskuuta 2016 2. Laadun ja vetovoiman lisääminen Ulkomaisten opiskelijoiden rekrytoinnissa vähäiset tiedotusresurssit on syytä kohdentaa niihin maihin tai kohderyhmiin, joista opiskelijoita erityisesti halutaan. Halutuin kohde/oma kilpailuetu saattaa vaihdella eri koulutusohjelmien välillä. Opiskelijavalintojen kannalta tulee tukeutua kansallisiin verkostoihin silloin kun se on tarkoituksenmukaista KyAMK kv-hanketoiminnan kehittämisessä tulee entistä paremmin hyödyntää jo olevaa partneriverkostoa. Erityisesti toimintaa tulee suunnata Venäjän ja lähialueiden hankkeisiin. Ulkomaisten luennoijien käyttöä opetuksessa tulee lisätä ja kehittää kiinteämmin OPS:iin liittyväksi. Tämä edellyttää käytännön toiminnan suunnittelua osaamisalojen budjetoinnin ja vuotuisen opetuksen työjärjestelyjen osalta. Esim. Venäjä-yhteistyötä voitaisiin edelleen syventää yhteisen opetustarjonnan kehittämisen kautta esim. Pietarin korkeakoulujen kanssa. Tämä koskee sekä lyhytkursseja että tutkintoihin johtavaa koulutusta.

8 torstai, 22. syyskuuta 2016 Laadun ja vetovoiman lisääminen (2) Kymenlaaksossa yhteistyö esim. kaupunkien kanssa toimii heikommin kuin monilla muilla alueilla. Kyamkin sisällä tulee määrittää, kenelle yhteistoiminta vastuutetaan ja kuinka Kymenlaakson alueen eri toimijoiden kanssa verkostoidutaan tehokkaasti. Tavoitteiden tulee olla konkreettisia ulkomaalaisten opiskelijoiden asumiseen, terveydenhuoltoon ja työllistymiseen liittyen. Focus erityisesti ulkomaalaisiin tutkinto-opiskelijoihin ja alueelle muuttaneisiin ulkomaalaisiin, jotka voisivat opiskella KyAMK:ssa.

9 torstai, 22. syyskuuta 2016 3. Osaamisen vienti Tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen myynnin pelisäännöt eivät ole vielä selvät, eikä koulutuksen vienti ole vielä lähtenyt kunnolla käyntiin meillä tai muuallakaan. KyAMKin tulee olla mukana valtakunnallisessa yhteistyössä ja kehittää omia prosessejaan (hallinto) niin, että koulutuksen vienti on käytännössä mahdollista ja ettei aikaa/rahaa tuhraannu turhaan byrokratiaan. AMK:n sisällä tulee päättää, minne koulutuksen myynti/markkinointi vastuutetaan ja miten Työryhmä ehdottaa osaamisen aktiivisen viennin kohteeksi Venäjää/Pietaria. Ensimmäisenä tuottena voitaisiiin tarjota liiketalouden maisteriohjelmaa. Venäjälle voitaisiin myydä muutakin kuin tutkintoon johtavaa koulutusta (Soster, Cisco, yms) Aktiivinen vienti Venäjälle, tietenkin myös muualta mahdollisesti tuleviin aloitteisiin/tarjouspyyntöihin kannattaa reagoida.

10 torstai, 22. syyskuuta 2016 4. Monikulttuurisen yhteiskunnan tukeminen Toimenpide 20: Korkeakoulut lisäävät kotimaisten kielten ja kulttuurin opetusta. KyAMKin tulee edelleen lisätä Suomen kielen opetusta ulkomaalaisille tutkinto-opiskelijoille. Samalla tulee edesauttaa ulkomaalaisten opiskelijoiden työharjoitteluja Suomessa ja muuta sellaista toimintaa, joka parantaa heidän mahdollisuuksiaan kotoutua Suomeen. Toimenpide 22: Ammattikorkeakoulut lisäävät maahanmuuttajille suunnattua amk - opintoihin valmentavaa koulutusta.Tämä on strateginen valinta. Haluammeko profiloitua tässä asiassa vai emme? Esimerkikis Kielten osaamisala on valmis toimimaan asiassa, mikäli tällainen valinta tehdään. ESR & OPM-rahoitus Yhteistyötahot

11 torstai, 22. syyskuuta 2016 5. Globaali vastuu KyAMK tarjoaa omille opiskelijoille mahdollisuuden opiskeliavaihtoon ja työharjoitteluihin kehitysmaissa. NSS on osa tätä toteutusta.

12 torstai, 22. syyskuuta 2016 Strategian toimeenpano ja seuranta 30. Strategian tavoitteet sisällytetään OPM:n, Akatemian, CIMOn ja korkeakoulujen sopimuksiin sopimuskaudesta 2010-2012 lähtien 31. KKA arvioi korkeakoulujen kv-ohjelmat ja niiden opiskelijoille tarjotut palvelut v. 2010 32. OPM arvioi strategian toimeenpanon käynnistymistä osana uuden hallitusohjelman valmistelua 33. OPM teettää strategian toteutumisen kansainvälisen loppuarvioinnin v. 2016


Lataa ppt "Uusi kansainvälistymisstrategia KyAMK:n näkökulma Työryhmän jäsenet: Markku Puustelli, Marjo Suviranta, Olli Ervaala, Soili Lehto-Kylmänen, Olavi Liukkonen,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google