Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osaamisen ja sivistyksen asialla Miten näytöissä eteenpäin? Näyttö - mahdollisuus erilaiselle oppijalle Hämeenlinna 31.10.2003 Seija Rasku.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osaamisen ja sivistyksen asialla Miten näytöissä eteenpäin? Näyttö - mahdollisuus erilaiselle oppijalle Hämeenlinna 31.10.2003 Seija Rasku."— Esityksen transkriptio:

1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Miten näytöissä eteenpäin? Näyttö - mahdollisuus erilaiselle oppijalle Hämeenlinna 31.10.2003 Seija Rasku

2 2 Osaamisen ja sivistyksen asialla Miten näytöissä eteenpäin? 1.Näyttöjen käyttöönoton näkökulma 2.Kokeilu- ja kehittämisprojektien näkökulma

3 3 Osaamisen ja sivistyksen asialla 1.Näyttöjen käyttöönoton näkökulma

4 4 Osaamisen ja sivistyksen asialla Monipuoliset työelämäyhteydet Toimiva opetussuunnitelma Laadukas työssäoppiminen Näytöt Koulutuksesta työelämään siirtymisen edistäminen Amm. koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden parantaminen Koulutuksen työelämävastaavuus Toimivat opetussuunnitelman perusteet

5 5 Osaamisen ja sivistyksen asialla Toimeenpanon suunnittelu käynnissä  Päätöksiä toimeenpanosta odotetaan. Päätöksen näyttöjen käyttöönotosta tekee valtioneuvosto.  Valtakunnallisia esityksiä valmistellaan opetusministeriön asettamassa näyttöjen johtoryhmässä.  Säädösten ja määräysten valmistelu on meneillään (opm ja oph). Opetussuunnitelman perusteisiin tehdään välttämättömät tarkistukset, myöhemmin kokemusten kartuttua tarvittaessa perusteellisempi päivitys tai uudistus.  Näyttöaineistojen valmistumiseen, laadunvarmistukseen ja jakeluun liittyvät toimenpiteet ja aikataulut ovat suunnitteilla.  Opettajien näyttökoulutussuunnitelma valmistui syyskuussa 2003 (Opettajien työelämäosaamisen opinnot 15 ov).  Työelämän edustajien näyttökoulutussuunnitelma on valmisteilla.  Oppaiden ja tiedotusmateriaalien valmistelu on menossa. Materiaalin suunnittelussa hyödynnetään projektien tuotoksia ja kokemuksia.

6 6 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttölinjaukset tällä hetkellä 1. Ammatillisen peruskoulutuksen näytöt 2. Näyttöjärjestelmä (= näytöt + niiden pohjalta tehtävä kansallisten oppimistulosten arviointi) näyttö näyttöjärjestelmän organisointi näyttöjen suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi työelämäyhteistyönä näyttöjen arviointi ja arvioinnin dokumentointi 3. Näyttöjärjestelmän käyttöönotto 4. Näyttöjärjestelmän kustannukset, rahoitus ja laajuus

7 7 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ammatillisen peruskoulutuksen näytöt ja näyttöjärjestelmä  Ammatilliseen peruskoulutukseen liitetään näyttöön perustuva osoitus ammattitaidon saavuttamisesta.  Näytöt sijoittuvat koko koulutuksen ajalle ja ovat osa koulutusta ja opiskelijan arviointia.  Näytöt yhtenäistävät opiskelijan arviointia.  Näytöt tuottavat tietoa oppimistuloksista sekä opetussuunnitelman perusteiden, koulutuksenjärjestäjäkohtaisten opetussuunnitelmien, opetusjärjestelyjen ja tuki- ja ohjaustoimien toimivuudesta.  Näyttöjärjestelmän tuottamaa tietoa hyödynnetään koulutuksen kehittämisessä (koulutuksen järjestäjän taso + kansallinen taso). PALAUTE – KEHITTÄMINEN - LAATU  Näytöt ja näyttöperusteinen kansallisten oppimistulosten arviointi otetaan käyttöön 1.8.2005 alkavasta koulutuksesta lukien.

8 8 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttö  Näyttö on työelämän kanssa yhteistyössä suunniteltu ja toteutettu työtoiminta tai työprosessi. Siinä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut ammatillisten opintojen tavoitteissa määritellyn työelämän edellyttämän ammattitaidon.  Näytöt annetaan kaikista ammatillista opinnoista. Yhteisistä opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista ei anneta erillisiä näyttöjä.  Oleellista näytössä on  yhteistyö työelämän kanssa  opetussuunnitelman perusteiden huomioiminen näytön suunnittelussa  mahdollisuus mitata kykyä toimia aidoissa työtilanteissa (laaja-alainen osaaminen, kokonaisuuksien hallinta)  opiskelijan mahdollisuus oppia ennen kuin osaaminen näytetään.

9 9 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjärjestelmän organisointi paikallisella tasolla (1) KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄT  asettavat kolmikantaisen toimielimen  vastaavat kolmikantaisen toimielimen jäsenten, opetushenkilöstön ja työelämän edustajien kouluttamisesta  vastaavat opiskelijan arvioinnista ja todistuksista  vastaavat näyttöjen suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti yhdessä työelämän kanssa  huolehtivat opiskelijoiden ohjaus- ja tukitoimista  osallistuvat kansalliseen oppimistulosten arviointiin. TYÖELÄMÄN EDUSTAJAT  osallistuvat näyttöjen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin.

10 10 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjärjestelmän organisointi paikallisella tasolla (2) KOLMIKANTAINEN TOIMIELIN  osallistuu koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelmien, työssäoppimisen ja näyttöjen suunnitteluun, toteuttamiseen, arviointiin ja kehittämiseen  hyväksyy tutkintokohtaiset työssäoppimiseen ja näyttöihin liittyvät suunnitelmat (toteuttaminen ja arviointi)  ohjaa ja linjaa näyttöjen toteuttamista  allekirjoittaa (puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja) todistuksen näytöistä yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa  varmistaa työelämän osallistumisen näyttötoimintaan (ja ammatillisen koulutuksen paikalliseen kehittämiseen).

11 11 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjen suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi työelämäyhteistyönä

12 12 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjen arviointi ja arvioinnin dokumentointi (1)  Näytöt ovat osa opiskelijan arviointia.  Näytöissä osoitetaan kaikkien ammatillisten opintokokonaisuuksien keskeinen osaaminen.  Näytöt järjestetään joko opintokokonaisuuksittain, useampi opintokokonaisuus yhdessä (tai opintokokonaisuuden osittain). Näyttöjen kokonaismäärä voi siis vaihdella tutkinnoittain ja jopa yksilöllisesti.  Muulla arvioinnilla varmistetaan, että työn perustana oleva tietopohja on riittävän laaja ja työmenetelmien hallinta monipuolista. Lisäksi muun arvioinnin avulla saadaan kuva opiskelijan kehittymisestä pitkässä oppimisprosessissa.  Muuta arviointia tarvitaan myös yhteisten opintojen ja vapaasti valittavien opintojen arvioinnissa.  Arviointi on tavoitesuhteista ja kriteeriperusteista.  Arvioinnin kohteet, kriteerit ja laatuvaatimukset on määrätään opetussuunnitelman perusteissa ja niitä täsmennetään näyttöaineistoissa.  Yleiset arviointikohteet ovat kaikissa näytöissä samat.

13 13 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjen arviointi ja arvioinnin dokumentointi (2)  Näytön arvioivat opettaja, työelämän edustaja ja opiskelija yhdessä (= yhteisarviointi, konsensusarviointi).  Näytöistä annetaan arvosana opintokokonaisuuksittain ja arviointikohteittain.  Tutkintotodistuksen antaa koulutuksen järjestäjä. Opiskelijan on suoritettava kaikkien ammatillisten opintokokonaisuuksien näytöt vähintään tyydyttävän tasoisesti saadakseen tutkintotodistuksen.  Tutkintotodistus on kaksiosainen: päättötodistus + todistus näytöistä.  Päättötodistuksessa opintokokonaisuuden arvosana muodostuu näytön ja muun arvioinnin perusteella.  Arvosana voi muodostua myös pelkän näytön perusteella.  Näyttöarvosanan osuus on määräävä/ratkaiseva opintokokonaisuuden arvosanaa määritettäessä. Opintokokonaisuuden arvosana määräytyy ensisijaisesti näyttöarvosanan perusteella.

14 14 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjärjestelmän käyttöönotto, kustannukset, rahoitus ja laajuus  Käyttöönottoa tuetaan erillisen tukiohjelman avulla, joka sisältää mm. tiedotusta, koulutusta, tukimateriaalia ja mahdollisesti myös ”starttirahaa”.  Osa tiedottamisesta ja valtaosa tukimateriaalista tehdään ESR- rahoituksella näyttöprojekteissa.  Opettajien näyttökoulutusta tuetaan opetustoimen henkilöstökoulutusmäärärahoista vuoden 2004 alusta alkaen.  Työelämän edustajien näyttökoulutukseen on mahdollista hakea ESR- rahoitusta.  Näyttöjen aiheuttamat kustannukset siirtyvät jatkossa osaksi normaalia opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmää.  Näyttöjärjestelmän käyttöönottovaiheessa syntyviä lisäkustannuksia pyritään kompensoimaan erillisen tukiohjelman avulla.  Näyttöjen kustannusselvityksen mukaan keskimääräinen lisäkustannus näyttöä kohti on n. 158 euroa.

15 15 Osaamisen ja sivistyksen asialla 1.Kokeilu- ja kehittämis- projektien näkökulma

16 16 Osaamisen ja sivistyksen asialla Kokeilu- ja kehittämisvaihe  Opetussuunnitelman perusteiden mukaisen koulutuksen näyttöjä kehitetään vuosina 2000 - 2006 Euroopan sosiaalirahaston tuella näyttöpilotti- ja näyttöaineistoprojekteissa. Opetushallituksen projekteja on yhteensä 60. Lisäksi projekteja on lääneissä.  Näyttöpilottiprojektit kehittävät näyttöjen organisointia ja toteuttamista sekä kokeilevat näyttöjä käytännössä.  Näyttöaineistojen valmisteluprojekteissa valmistetaan näyttöaineistot kaikkiin ammatillisena peruskoulutuksena suoritettaviin tutkintoihin, kaikkiin ammatillisiin opintokokonaisuuksiin.  Syksyllä 2002 käynnistyivät arviointikokeilut, joissa selvitetään näyttöjen ja kansallisen oppimistulosten arvioinnin yhdistämismahdollisuuksia.

17 17 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöprojektien kokonaistilanne 30.9.2003 Näyttöprojekteja on yhteensä 60: aineistoprojekteja 28 ja pilottiprojekteja 32. Lisäksi keväällä 2002 käynnistyi näyttöjen tutkimus-, raportointi- ja levitysprojekti. Näyttöaineistoprojekti puuttuu  tekstiilialan pt  lennonjohdon pt  tanssialan pt Näyttöpilottiprojekti puuttuu  jalkinealan pt  tekstiilialan pt  lennonjohdon pt  paperiteollisuuden pt  tanssialan pt  musiikkialan pt  viittomakielisen ohjauksen pt (Tavoite 1)

18 18 Osaamisen ja sivistyksen asialla Kokeiluprojektien mukaan näytöt parantavat koulutuksen laatua mm.  ohjaamalla opetusta ja arviointia opetussuunnitelman perusteiden suuntaiseksi  kehittämällä opiskelijan arviointia muutenkin (monipuoliset arviointimenetelmät)  tiivistämällä oppilaitoksen työelämäyhteyksiä  lisäämällä koulutuksen työelämälähtöisyyttä ja käytännönläheisyyttä  lisäämällä opiskelijoiden motivaatiota  parantamalla työssäoppimisen laatua (tavoitteellisuus, todelliset työtehtävät)  parantamalla perusosaamisen laatua  parantamalla opiskelijoiden työllistymistä  lisäämällä opettajien ja oppilaitosten yhteistyötä.

19 19 Osaamisen ja sivistyksen asialla Kokeiluprojektien mukaan näytöt on mahdollista toteuttaa, jos  ei luoda liian raskasta ja monimutkaista järjestelmää  näytöt saadaan osaksi oppilaitoksen normaalia toimintaa ja opetuksen laadullista ja pedagogista kehittämistä  työelämä saadaan mukaan  näytöt viedään työpaikoille (osaksi työpaikan arkea), jos suinkin mahdollista  turvataan opetuksen ja ohjauksen resurssit  opiskelijoiden ohjaus- ja tukipalvelut tukevat näyttöjä (erilaiset opiskelijat).

20 20 Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttöjen kehittämisen haasteita yksilöllisen näytön mahdollistaminen (näyttötapa, näyttöympäristö, näytön ajoitus, tuki ja ohjaus) näyttöaineistojen laadun kehittäminen ja erilaisen opiskelijan huomioiminen näyttöaineistossa opiskelijan arvioinnin kehittäminen (vaihtoehtoiset ja monipuoliset arviointitavat, kannustava ja kehittävä arviointi, mukautettu arviointi) opettajien ja työpaikkaohjaajien koulutus  opiskelijan vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen ja huomioiminen (tieto + taito)  arviointiosaamisen vahvistaminen  arviointitiedon hyödyntäminen oppilaitoksen itsearvioinnissa ja toiminnan kehittämisessä  näyttöjen toimeenpanon tukeminen

21 21 Osaamisen ja sivistyksen asialla Uudet näyttöprojektit haettavana Opetushallituksella on haettavana rahoitusta vuosina 2004 – 2007 toteutettaville näyttöprojekteille, jotka keskittyvät 1. näyttöaineistojen valmisteluun ja näyttöjen kehittämiseen (tanssialan ja lennonjohdon pt, kokeilukoulutusohjelmat ja -tutkinnot) 2. oppimistulosten arvioinnin kehittämiseen (tutkinnot, joihin valmistuu näyttöaineisto vuonna 2003, yht. 19 tutkintoa) 3. hyvien näyttökäytäntöjen levittämiseen 4. ammatillisen perustutkinnon näyttöjen yhteensovittamiseen. Hakuaika on 29.10. - 28.11.2003.

22 22 Osaamisen ja sivistyksen asialla www.oph.fi/ammatillinenesr Sivuilta löytyy tietoa mm. näytöistä yleensä, näyttöaineistoista, projekteista, julkaisuista ja hyvistä käytänteistä.


Lataa ppt "Osaamisen ja sivistyksen asialla Miten näytöissä eteenpäin? Näyttö - mahdollisuus erilaiselle oppijalle Hämeenlinna 31.10.2003 Seija Rasku."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google