Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Rovaniemellä 13.-14.11.2014 Kansainvälisyyden hyvät käytännöt Pirkko Pollari

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Rovaniemellä 13.-14.11.2014 Kansainvälisyyden hyvät käytännöt Pirkko Pollari"— Esityksen transkriptio:

1 Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Rovaniemellä 13.-14.11.2014 Kansainvälisyyden hyvät käytännöt Pirkko Pollari pirkko.pollari@jamk.fi

2 KV-kysely amkien kielten ja viestinnän opettajille KV-kyselyn toteutti Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän asiantuntijatiimi. (Kansainvälistymisteema on kirjattu tiimin toimintasuunnitelmaan.) Webropol-verkkokysely syksyllä 2013. Kyselyn teemat: kansainväliset vaihdot, kv-konferenssit, kv-hankkeet ja kotikansainvälistyminen. Vastaajia 159 eri ammattikorkeakouluista lähinnä keski-ikäisiä naisia, joilla ylempi korkeakoulututkinto opetuskielet pääasiassa englanti ja/tai ruotsi suurin osa työskennellyt ammattikorkeakoulussa vähintään 10-15 vuotta tai enemmän

3 Osallistuminen kansainvälisiin vaihtoihin v. 2003-2013 53 % oli osallistunut vähintään yhden kerran. 47 % ei ollut osallistunut koskaan. Pääasiallisin vaihtokohde Eurooppa, muutama maininta USA, Etelä-Amerikka, Kauko-Itä ja Afrikka. Vaihdon pituus keskimäärin 5-7 päivää. Noin 70 % vaihdoista oli toteutettu Erasmus- apurahalla.

4 KV-vaihdon hyödynnettävyys Asteikko 1-5 1 erittäin vähän hyötyä, 2 jonkin verran hyötyä, 3 en osaa sanoa, 4 paljon hyötyä, 5 erittäin paljon hyötyä KeskiarvoVastaajia Verkostoituminen4,2383 Oman kielitaidon sekä kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen ylläpitäminen 3,9982 Pedagoginen kehittäminen3,3782 Yhteiset opetuskokeilut ja hankkeet2,8481 Yhteensä3,61328

5 Esimerkkejä vaihtojen pohjalta syntyneistä opetuskokeiluista ja hankkeista Oppikirjahanke on vireillä Saimaan amk:n ja Viipurin akatemian kesken. DAS-polku, Winter School, Studia Generalia, European Language Portfolio. Kaksi kansainvälistä tapahtumaa omaan ammattikorkeakouluumme, molemmat tapahtumat järjestetään vuosittain. Verkko-opetuskokeilu englannin opettajakollegan kanssa. Nordplus Nordiska språk -kielihanke. Hanke on 2-vuotinen hanke Tallinnan yliopiston ja Högskolan Dalarna kanssa. Hanke toteutetaan digitaalisesti FB:ssa ja blogeina. Kerran lukukaudessa on 3-päiväinen kampustapaaminen vuorotellen eri partnerioppilaitoksissa. Kampustapaamiseen valitaan kaksi opiskelijaa kahden opettajan mukaan kirjoittamnsa aineen perusteella. Äidinkielen tukiopetus on kehittynyt osittain tämän pohjalta. Opiskelijoille työharjoittelupaikkoja E-Amerikasta.

6 KV-konferensseihin osallistuminen v. 2003-2013 55 % oli osallistunut. 45 % ei ollut osallistunut. Vajaalla 20 % oli ollut oma esitys kv- konferenssissa.

7 KV-hankkeisiin osallistuminen v. 2003-2013 35 % oli osallistunut. 65 % ei ollut osallistunut. Hankkeen aihepiiri oli ollut yleensä jokin muu kuin kielet tai kieltenopetus. Kielihankkeiden yleisin aihepiiri oli kielisalkku. Hankkeet toteutettu pääasiassa EU-rahoituksella. 75 % oli ollut rooli hankeosallistujina. 75 % oli integroinut hanketta opetukseensa.

8 Esimerkkejä hankkeiden ja opetuksen integroinnista Kielisalkkua pilotoitiin opintojaksoilla. Vastavuoroinen opettajavaihto on hankkeen yksi toiminto. Opiskelijat suorittavat opintojakson osia hankkeessa esim. kieliopintoja. Opiskelijat toimijoina/työntekijöinä hankkeen seminaareissa (suunnittelu, toteutus). Eurooppalaisten koulujen kanssa tehtyjä kysellyitä / oppilastöitä tehtiin samalla lailla kaikissa maissa ja sovellettiin toisten tuloksia omaan opetuskeen. Esim. labraopetuksen ja kielenopetuksen integrointia, demotunteja (opiskelijat demonstroivat laitteiden käyttöä) englanniksi. Olimme Walesissä ja Saksassa mukana kv-intensiivikurssilla, jonka aiheena oli vaihtoehtoiset energiat. Minun tehtäväni oli integroida englantia, olla mukana ja tukena kieliasioissa esitelmien ja sanaston osalta.

9 Kotikansainvälistyminen Määritelty kyselyssä seuraavasti: Kotimaassa hankittuja kansainvälisiä kokemuksia ja tutustumista vieraisiin kulttuureihin. 75 % oli ollut edistämässä kotikansain- välistymistä omassa ammattikorkeakoulussaan. Noin puolet kotikansainvälisyyden edistämiseen osallistuneista olivat kokeneet roolinsa siinä tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi.

10 Esimerkkejä osallistumisesta kotikansainvälistymiseen Kehittämällä esim. vaihto-opiskelijoiden ja kansainvälisten tutkinto- opiskelijoiden mukanaoloa kielenopetuksessa ja substanssiopetuksessa. Yhdistämällä suomenkielisiä ja vieraskielisiä opetusryhmiä tietyissä opetustilanteissa, osallistumalla vieraskielisten opiskelijoiden järjestämiin tilaisuuksiin. Tandem-opintojen vetäjänä, kv-viikon aktiivisena toimijana, opiskelijoiden innostajana vaihto-opiskeluun ja kansainvälisiin projekteihin lähtemisessä, vaihto-opiskelijoiden tukena ym. ym. Olen ollut mukana järjestämässä Suomi-kerhoa (keskustelukerhoa) ulkomaalaisille opiskelijoille. Olemme myös kokeilleet vastaavaa ruotsiksi (eli Svenska klubben). Koulun oman kansainvälistämisprojektin mukana, oppimistehtävillä kielten kursseilla. Järjestämässä kv-viikkoja ja vierailuluentoja. Olen vetänyt työpajaa henkilöstön kv-päivillä.

11 Kartoitus hyvistä käytänteistä Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän vastuuopettajapäivät Mikkelissä 30.-31.1.2014. Asiantuntijatiimin johdolla työstettiin päiville osallistujien kanssa ryhmätyönä hyviä käytänteitä, kehittämiskohteita ja tulevaisuuden näkymiä liittyen: pedagogiseen kehittämiseen hanketoimintaan kotikansainvälistymiseen kansainvälisiin vaihtoihin

12 Hyvät käytännöt, kehittämiskohteet ja tulevaisuuden näkymät kansainvälisyyden näkökulmasta (1) Opettajilla verkkopedagogista osaamista ja se luo hyvät edellytykset kansainvälistymiseen ja vientikoulutukseen. Pedagoginen kehittämistyötä on tehty tandem-opetus, vaihto-opettajien ja opiskelijoiden hyödyntäminen opetuksessa, messu- ja opintomatkat, projekti- ja kv-viikot, kielikahvila. Jatkossa ulkomaalaiset / kansainväliset yritykset mukaan yhteistyöhön, enemmän yhteisopettajuutta ja verkko- opetuksen hyödyntämistä.

13 Hyvät käytännöt, kehittämiskohteet ja tulevaisuuden näkymät kansainvälisyyden näkökulmasta (2) On toteutettu mm. substanssin ja kielen integrointiin liittyvät hankkeita. Haasteena, että hankkeissa opettajan rooli usein vain kääntäjä tai kielentarkastaja. Hakeuduttava oma-aloitteisesti yhteistyöhön hankeväen ja substanssiopettajien kanssa. Opettaja voi olla esim. haastattelija, kulttuurienvälisen viestinnän asiantuntija, kielistrategian kehittäjä. Tulevaisuudessa myös työelämä vahvemmin hankkeisiin mukaan, nyt oppilaitoslähtöistä.

14 Hyvät käytännöt, kehittämiskohteet ja tulevaisuuden näkymät kansainvälisyyden näkökulmasta (3) Opettajilla ja opiskelijoilla on tällä hetkellä hyvät mahdollisuudet lähteä vaihtoon. toimivat peruskäytänteet, aktiiviset kv-koordinaattorit. Vaihtojen olisi oltava jatkossa systemaattisempia esim. sidottava kiinteämmin opintojaksoihin, oltava vastavuoroisia, substanssi- ja kieltenopettaja yhtä aikaa vaihtoon, kokemusten jakaminen kollegoille (esim. reissublogi).

15 Hyvät käytännöt, kehittämiskohteet ja tulevaisuuden näkymät kansainvälisyyden näkökulmasta (4) Kotikansainvälistämisessä hyödynnetään mm. tutoropiskelija- ja ystäväperhetoimintaa, vaihto- opiskelijoita, tandem-toimintaa, kv-viikkoja. Haasteena kansainväliset vaihto- ja tutkinto-opiskelijat usein erillään suomalaisista, aikataulutus, kasainvälisten yritysten hyödyntäminen, monikielisyys: ei vain englanti kohdekielenä. Jatkossa kotikansainvälistymisen olisi oltava systemaattisesti suunniteltu kokonaisuus, joka integroituu myös opiskelijan vapaa-aikaan ja arkeen, hyödynnettävä kansainvälistä yritysyhteistyötä, etsittävä luovasti ja rohkeasti uusia mahdollisuuksia ja toteutustapoja.

16 Lähteet Amk-opettajien kv-kyselyn tuloskooste Taina Juurakko-Paavolalta 27.10.2014. Asiantuntijatiimin toimintasuunnitelma. Viitattu 10.11.2014 http://extra.seamk.fi/arenektr/201212_Amk_asiantuntijatiimi_to imintasuunnitelma.pdf http://extra.seamk.fi/arenektr/201212_Amk_asiantuntijatiimi_to imintasuunnitelma.pdf Asiantuntijatiimin uutiskirje Kielikuva 1/2014. Viitattu 10.11. 2014 http://extra.seamk.fi/arenektr/ajankohtaista/Kielikuvat/Kielikuva _1-2014_KV.pdf http://extra.seamk.fi/arenektr/ajankohtaista/Kielikuvat/Kielikuva _1-2014_KV.pdf

17 Oman amkisi kv-käytänteet? Millaisia kansainvälisyyteen liittyviä hyviä käytänteitä on ammatti- korkeakoulussasi? Millaisia haasteita niihin mahdolli- sesti liittyy? Missä on kehitettävää?


Lataa ppt "Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät Rovaniemellä 13.-14.11.2014 Kansainvälisyyden hyvät käytännöt Pirkko Pollari"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google