Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Kaupan palveluverkko Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Kaupan palveluverkko Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti."— Esityksen transkriptio:

1 Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Kaupan palveluverkko Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti

2 Vähittäiskauppa Vähittäiskauppa on kuluttajia palvelevaa kauppaa. Vähittäiskauppa välittää kuluttajille tuotteita teollisuudesta ja tuotannosta erilaisten tukkuportaiden välityksellä. Vähittäiskaupan kokonaiskuvassa vähittäiskauppa jakautuu kahteen ryhmään, joissa päivittäistavara- ja tavaratalokaupat muodostavat oman ryhmänsä. Toisen ryhmän muodostavat erikoiskaupat, joista suurimpia toimialoja ovat autokauppa, tekstiili- ja vaatekauppa sekä apteekit. Vähittäiskaupan suuryksikkö Vähittäiskaupan suuryksiköllä tarkoitetaan kooltaan yli 2000 kerrosneliömetrin suuruista vähittäiskaupan myymälää. Paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppa Paljon tilaa vaativa erikoistavaran kauppa (tiva-kauppa) tulee vähittäiskaupan suuryksiköitä koskevan ohjauksen piiriin 16.4.2017. Ympäristöministeriön suosituksen mukaan paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppaan kuuluu moottoriajoneuvojen kauppa, moottoriajoneuvojen varaosien ja tarvikkeiden kauppa, rengaskauppa, venekauppa, veneilytarvikkeiden kauppa, matkailuvaunujen kauppa, huonekalukauppa, sisustustarvikekauppa, rautakauppa, rakennustarvikekauppa, maatalouskauppa, puutarha-alan kauppa ja kodintekniikkakauppa. Lähde: Ympäristöhallinnon ohjeita 3/2013, Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus, Ympäristöministeriö

3 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT)  Toimiva aluerakenne Yleistavoite Alueidenkäytöllä tuetaan aluerakenteen tasapainoista kehittämistä sekä elinkeinoelämän kilpailukyvyn ja kansainvälisen aseman vahvistamista hyödyntämällä mahdollisimman hyvin olemassa olevia rakenteita sekä edistämällä elinympäristön laadun parantamista ja luonnon voimavarojen kestävää hyödyntämistä. Aluerakenteen ja alueidenkäytön kehittäminen perustuu ensisijaisesti alueiden omiin vahvuuksiin ja sijaintitekijöihin. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan aluerakennetta kehitetään monikeskuksisena ja verkottuvana sekä hyviin liikenneyhteyksiin perustuvana kokonaisuutena. Toimivan aluerakenteen runkona kehitetään maakuntakeskuksia sekä kaupunkiseutujen ja maaseudun keskusten muodostamaa verkostoa. Alueidenkäytöllä edistetään kaupunkien ja maaseudun vuorovaikutusta sekä kyläverkoston kehittämistä. Erityisesti harvaan asutulla maaseudulla ja taantuvilla alueilla kiinnitetään alueidenkäytössä huomiota jo olemassa olevien rakenteiden hyödyntämiseen sekä elinkeinotoiminnan ja muun toimintapohjan monipuolistamiseen. Alueidenkäytössä otetaan huomioon haja-asutukseen ja yksittäistoimintoihin perustuvat elinkeinot sekä maaseudun tarve saada uusia asukkaita. Erityistavoite Maakunnan suunnittelussa on esitettävä valtakunnallisesti tärkeät vyöhykkeet sekä kaupunki- ja taajamaverkostot ja niiden kehittämisperiaatteet. Maakunnan suunnittelussa on selvitettävä maaseudun alue- ja yhdyskuntarakenteen sekä kyläverkoston kehittämiseen liittyvät toimenpiteet, joilla edistetään olemassa olevien rakenteiden hyödyntämistä, palvelujen saavutettavuutta, maaseudun elinkeinotoiminnan monipuolistamista sekä ympäristöarvojen säilymistä.

4  Eheytyvä yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu Yleistavoite Alueidenkäytöllä edistetään yhdyskuntien ja elinympäristöjen ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Olemassa olevia yhdyskuntarakenteita hyödynnetään sekä eheytetään kaupunkiseutuja ja taajamia. Taajamia eheytettäessä edistetään elinympäristön laatua. Yhdyskuntarakennetta kehitetään siten, että palvelut ja työpaikat ovat hyvin eri väestöryhmien saavutettavissa ja mahdollisuuksien mukaan asuinalueiden läheisyydessä siten, että henkilöauto-liikenteen tarve on mahdollisimman vähäinen. Alueidenkäytöllä edistetään elinkeinoelämän toiminta edellytyksiä osoittamalla elinkeinotoiminnalle riittävästi sijoittumismahdollisuuksia olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta hyödyntäen. Runsaasti henkilöliikennettä aiheuttavat elinkeinoelämän toiminnot suunnataan olemassa olevan yhdyskuntarakenteen sisään tai muutoin hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Kaupunkiseutujen työssäkäyntialueilla varmistetaan alueidenkäytölliset edellytykset asuntorakentamiselle ja tarkoituksenmukaiselle sijoittumiselle sekä hyvälle ympäristölle. Kaupunkiseutuja kehitetään tasapainoisina kokonaisuuksina siten, että tukeudutaan olemassa oleviin keskuksiin. Keskuksia ja erityisesti niiden keskusta- alueita kehitetään monipuolisina palvelujen, asumisen, työpaikkojen ja vapaa-ajan alueina. Alueidenkäytössä kiinnitetään erityistä huomiota ihmisten terveydelle aiheutuvien haittojen ja riskien ennalta ehkäisemiseen ja olemassa olevien haittojen poistamiseen.

5 Erityistavoite Maakuntakaavoituksessa ja yleiskaavoituksessa tulee edistää yhdyskuntarakenteen eheyttämistä ja esittää eheyttämiseen tarvittavat toimenpiteet. Erityisesti kaupunkiseuduilla on varmistettava henkilöautoliikenteen tarvetta vähentävä sekä joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä edistävä liikennejärjestelmä. Kaupunkiseuduilla on myös varmistettava palvelujen saatavuutta edistävä keskusjärjestelmä ja palveluverkko sekä selvitettävä vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoittuminen. Alueidenkäytön suunnittelulla on huolehdittava, että asunto- ja työpaikkarakentamiseen on tarjolla riittävästi tonttimaata. Alueidenkäytön suunnittelussa huomattavia asuin-, työpaikka- tai palvelutoimintojen alueita ei tule sijoittaa irralleen olemassa olevasta yhdyskuntarakenteesta. Vähittäiskaupan suuryksiköt sijoitetaan tukemaan yhdyskuntarakennetta. Haitallisia terveysvaikutuksia tai onnettomuusriskejä aiheuttavien toimintojen ja vaikutuksille herkkien toimintojen välille on jätettävä riittävän suuri etäisyys.

6 Satakunnan maakuntakaava, keskusverkko -Aluerakenne on keskeinen lähtökohta myös palveluverkon kehittämisessä. Satakunnan keskusverkko 2009 -Porin maakuntakeskus -Rauman maakunnanosakeskus -Euran, Harjavallan, Huittisten ja Kankaanpään seutukeskukset -Kokemäen ja Ulvilan ylikunnalliset keskukset -paikalliset keskukset

7 Kauppa Satakunnan maakuntakaavassa TAAJAMATOIMINTOJEN ALUE Merkinnällä osoitetaan yksityiskohtaista suunnittelua edellyttävät asumiseen ja muille taajamatoiminnoille, kuten keskustatoiminnoille, palveluille ja teollisuudelle rakentamisalueita, pääväyliä pienempiä liikenneväyläalueita, virkistys- ja puistoalueita sekä erityisalueita. Ote Suunnittelumääräyksestä: ….Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa voidaan taajamatoimintojen alueille palveluverkon tarpeiden perusteella osoittaa uusia vähittäiskaupan suuryksiköitä silloin, kun kyseiset yksiköt ovat merkitykseltään paikallisia. Jollei selvitysten perusteella erityisesti muuta osoiteta, merkitykseltään paikallinen kaupan suuryksikkö on Porissa kooltaan alle 5000 k-m2 ja muissa kunnissa alle 3000 k-m2. Päivittäistavarakaupan osalta suuryksikön laajuus arvioidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa vaikutustarkastelujen ja ostovoiman kasvun perusteella.

8 Kauppa Satakunnan maakuntakaavassa KESKUSTATOIMINTOJEN ALUE Merkinnällä osoitetaan palveluvarustukseltaan kaupunkitasoisten ja vastaavien seudullisten keskusten ydinalueet, joihin sijoittuu keskustahakuisten palvelu, hallinto-, asumis- ja muiden toimintojen alueita niihin liittyvine liikennealueineen ja puistoineen. Merkinnän osoittamalle alueelle voidaan sijoittaa vähittäiskaupan suuryksiköitä. Merkinnällä osoitetaan maakuntakeskuksen ydinalue, johon sijoittuu koko maakuntaa palvelevia keskustahakuisia kaupan, hallinto-, hyvinvointi- ja vapaa-ajan palveluja ja asumista. Ote Suunnittelumääräyksestä: …Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa vähittäiskaupan suuryksiköt tulee suunnitella siten, että ne arkkitehtuuriltaan ja sijoitukseltaan sopeutuvat ympäristöön ja mitoitukseltaan täydentävät keskustan palvelutarjontaa.

9 VÄHITTÄISKAUPAN SUURYKSIKÖIDEN ALUE Merkinnällä osoitetaan keskustatoimintojen alueen ulkopuolisia alueita, joille voidaan sijoittaa yksi tai useampi merkitykseltään seudullinen suuryksikkö. Merkinnällä sallitaan myös erikoistavarakaupan yksiköiden (retail park) sijoittuminen alueelle. Merkinnällä osoitetaan keskustatoimintojen ulkopuoliset vähittäiskaupan suuryksiköille varatut alueet, joiden päivittäistavaran myyntipinta-alan tulee olla alle 2000 k-m2. Ote suunnittelumääräyksistä: …Jos ei selvitysten perusteella erityisesti muuta osoiteta, merkitykseltään seudullinen vähittäiskaupan suuryksikkö on Porissa ainakin yli 5000 k-m2 ja muualla Satakunnassa ainakin yli 3000 k-m2. Päivittäistavarakaupan osalta suuryksiköiden laajuus arvioidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa vaikutustarkastelujen ja ostovoiman kasvun perusteella. KM1 alueelle suunniteltavan hankkeen ajoitus on suhteutettava ostovoiman kasvuun ja vaikutukset on arvioitava erityisesti Vanhan Rauman palvelutarjonnalle. Kauppa Satakunnan maakuntakaavassa

10 PALVELUJEN ALUE Merkinnällä osoitetaan julkisten ja yksityisten palvelujen ja hallinnon alueita. Alueelle voidaan sijoittaa myös paljon tilaa vaativan kaupan yksiköitä. TYÖPAIKKA-ALUE Merkinnällä osoitetaan merkittävät ja monipuoliset työpaikka-alueet, joille voi sijoittua sekä toimisto- ja palvelutyöpaikkoja että ympäristöhäiriötä aiheuttamatonta teollisuus- ja varastotoimintaa.

11  Uutena säännöksenä vähittäiskauppaa koskevat uudet erityiset sisältövaatimukset, joita sovelletaan maakunta- ja yleiskaavoihin (MRL § 71 a- 71 e) Osoitettaessa vähittäiskaupan suuryksiköitä on katsottava, että 1) suunnitellulla maankäytöllä ei ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia keskusta-alueiden kaupallisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen; 2) alueelle sijoittuvat palvelut ovat mahdollisuuksien mukaan saavutettavissa joukkoliikenteellä ja kevyellä liikenteellä; sekä 3) suunniteltu maankäyttö edistää sellaisen palveluverkon kehitystä, jossa asiointimatkojen pituudet ovat kohtuulliset ja liikenteestä aiheutuvat haitalliset vaikutukset mahdollisimman vähäiset.  Maakuntakaavoitusta koskeva velvoite esittää vähittäiskaupan suuryksiköiden enimmäismitoitus (MRL § 71 b)  Maakuntakaavoissa tulee esittää myös merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön alaraja (MRL § 71 b)  Voimaan tulleeseen muutokseen sisältyvän siirtymäsäännöksen mukaisesti vähittäiskaupan suuryksikön määritelmää sovelletaan paljon tilaa vaativan erikoistavaran kauppaan 16.4.2017 alkaen.  Vähittäiskaupan suuryksiköiden ensisijainen sijaintipaikka on keskusta-alue, ellei muu sijainti kaupan laatu huomioon ottaen ole perusteltu. Merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön sijoittaminen maakuntakaavan keskustatoiminnoille tarkoitetun alueen ulkopuolelle edellyttää, että vähittäiskaupan suuryksikön sijoituspaikaksi tarkoitettu alue on maakuntakaavassa erityisesti osoitettu tähän tarkoitukseen. (MRL § 71 c) Maankäyttö- ja rakennuslain muutos 15.4.2011

12 Selvitystarve -> Kaupallisen selvityksen 2009 päivitys  Satakunnan kaupan mitoitus ja palveluverkko ajan tasalle asiointialueet sekä kaupanalan uusimmat tilastot ja tiedossa olevat kaupanalan hankkeet huomioiden  Satakuntaan laaditaan perusteltu ennuste alueen kaupan palveluverkoksi ja mitoitukseksi vuoteen 2035 sekä päivittäistavarakaupan että erikoistavarankaupan osilta ja maakuntakaavaa varten suositus seudullisesti merkittävän vähittäiskaupan suuryksikön koon alarajasta (erityisesti tilaa vaativa kauppa), suositus sijoittumisesta ja kaupan enimmäismitoituksesta perusteluineen.

13 Kauppa Satakunnan maakuntakaavassa 2

14 Satakunnan vaihemaakuntakuntakaavan 2 tavoitteet, raportin sivu 27 Tavoitteet on kuvattu maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 28§) maakuntakaavalle asetettujen sisältövaatimusten mukaisessa järjestyksessä. Maankäyttö- ja rakennuslaissa on kiinnitettävä erityistä huomiota: 1) maakunnan tarkoituksenmukaiseen alue- ja yhdyskuntarakenteeseen; 2) alueiden käytön ekologiseen kestävyyteen; 3) ympäristön ja talouden kannalta kestäviin liikenteen ja teknisen huollon järjestelyihin; 4) vesi- ja maa-ainesvarojen kestävään käyttöön; 5) maakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin; 6) maiseman, luonnonarvojen ja kulttuuriperinnön vaalimiseen; sekä 7) virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyyteen.

15 1) maakunnan tarkoituksenmukainen alue- ja yhdyskuntarakenne, raportin sivu 27  kaupanalan muutokset ja verkkokaupan mahdollisuudet tunnistetaan  vetovoimainen kaupan sijoittumispaikka  hyvät palvelut kohtuuetäisyydellä  paikallisuus voimavarana  matkailun edistäminen osana kaupan palveluja

16 Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 Kaupan palveluverkkoselvitysselvitys FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy - FM Taina Ollikainen - FM Mari Pohjola - M.Sc Jan Tvrdý - DI Tuomas Miettinen

17 Kaupan palveluverkkoselvitys, ohjausryhmä - Päivi Liuska-Kankaanpää, alueiden käytön johtaja Satakuntaliitto - Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti Satakuntaliitto - Anne Nummela, maakuntainsinööri Satakuntaliitto - Veli-Matti Rintala, paikkatietoasiantuntija Satakuntaliitto - Anne Savola, ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto - Risto Rauhala, johtava maankäytön asiantuntija Varsinais-Suomen ELY-keskus - Juha Eskolin, kaavoitusjohtaja / Outi Virola Rauman kaupunki - Ilmari Mattila, kaupunginarkkitehti/aluearkkitehtivastaava Kankaanpään kaupunki - Olavi Mäkelä, kaupunkisuunnittelupäällikkö Porin kaupunki - Markku Kivinen / Teuvo Uusimäki Satakunnan yrittäjät - Marko Mikkola, toimitusjohtaja Rauman kauppakamari - Juhani Saarikoski, toimitusjohtaja Satakunnan kauppakamari - Jaana Airismaa Tokmanni - Marko Markela, toimialajohtaja Osuuskauppa Keula - Olli Setänen, aluejohtaja Kesko Lounais-Suomi - Elina Sillanpää, liikepaikkapäällikkö Lidl Suomi Ky - Hannele Suovo, kauppapaikkapäällikkö Suomen Lähikauppa Oy - Harri Tuomi, toimitusjohtaja Satakunnan Osuuskauppa

18 Kaupan palveluverkkoselvityksen vaiheet  Aloituskokous 23.6.2015  1 OHRY 19.8.2015  Työneuvottelu 6.10.2015  Kaupan työpaja 20.10.2015 ohjausryhmä ja kuntien edustajat  2 OHRY 3.11.2015  Työneuvottelu 26.11.2015  3 OHRY 9.12.2015  Kaupan palveluverkkoselvityksen luonnos kommenteille ohjausryhmälle ja kuntiin 2.3.2016, vastausta pyydettiin 1.4.2016 mennessä

19 Kaupan palveluverkkoselvityksen luonnoksesta saatu palautetta  Harjavallan kaupunki  Huittisten kaupunki  Kankaanpään kaupunki  Karvian kunta  Rauman kaupunki  Ulvilan kaupunki  Säkylän kunta  Varsinais-Suomen ELY-keskus

20 Poimintoja palautteesta  Selvitys antaa hyvän lähtökohdan kaavan laatimiselle  Selvitys esittää ja perustelee hyvin kuntien TIVA-kaupan alueita  Hahmottaa tarkoituksenmukaisen ja positiivisesti tulevaisuuteen katsovan kokonaiskuvan  Keskustan ulkopuolinen enimmäismitoitus  Pienten paikallisten liikerakennusten laskeminen mukaan mitoitukseen  Työssäkäyntialue ja työpaikkaomavaraisuus  Asiointialue, ostovoiman siirtymä ja vetovoimamalli  Satakunnan keskusverkon luokitus  Esityksiä TIVA-vyöhykkeiden rajauksiksi  Mitoitus ja lisätilantarve vaikuttaa suurehkolta  Vaikutukset liikenteeseen ja liikenneturvallisuuteen  Tavoite keskustatoimintojen alueen säilyttämisestä maakuntakaavan mukaisena on hyvä

21 Kaupan teeman jatkosuunnittelu  Selvityksen esityksiä voidaan pitää lähtökohtana kaupan sijaintia ja mitoitusta koskeville kaavaratkaisuille  Kaupan palveluverkko Satakunnassa -selvitys ja diasarja: http://www.satakuntaliitto.fi/selvitykset http://www.satakuntaliitto.fi/selvitykset  Valmisteluvaiheen aineistossa esitetään  Seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön koon alaraja kaupan laatu huomioiden  Seudullisen tilaa vaativan kaupan vyöhykkeet  Keskusta-alueiden vähittäiskaupan suuryksiköiden enimmäismitoitus (tarvittaessa)  Kokonaismitoitus

22 Satakunnan vaihemaakuntakaavan 2 kaupan palveluverkon vaikutusten arviointi Maankäyttö- ja rakennuslain 9 § mukaisesti kaavan tulee perustua kaavan merkittävät vaikutukset arvioivaan suunnitteluun ja sen edellyttämiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavan vaikutuksia selvitettäessä otetaan huomioon kaavan tehtävä ja tarkoitus. Kaavaa laadittaessa on tarpeellisessa määrin selvitettävä suunnitelman ja tarkasteltavien vaihtoehtojen toteuttamisen ympäristövaikutukset, mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset. Selvitykset on tehtävä koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia.  Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus –opas, Ympäristöministeriö  Kaupan suuryksiköiden vaikutusten arviointi maakuntakaavoituksessa –opas, Ympäristöministeriö Arvioidaan vaikutukset: -alue- ja yhdyskuntarakenteeseen -kauppaan ja palvelurakenteeseen -liikkumiseen -elinympäristön laatuun -kuluttajiin -yhdyskuntatalouteen


Lataa ppt "Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Kaupan palveluverkko Susanna Roslöf, maakunta-arkkitehti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google