Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Seurakuntaopisto.fi Karoliina Malmelin 2014. seurakuntaopisto.fi Puheeksi ottaminen esimiestyössä VTT Karoliina Malmelin Kuopion kirkkoherrojen kokous.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Seurakuntaopisto.fi Karoliina Malmelin 2014. seurakuntaopisto.fi Puheeksi ottaminen esimiestyössä VTT Karoliina Malmelin Kuopion kirkkoherrojen kokous."— Esityksen transkriptio:

1 seurakuntaopisto.fi Karoliina Malmelin 2014

2 seurakuntaopisto.fi Puheeksi ottaminen esimiestyössä VTT Karoliina Malmelin Kuopion kirkkoherrojen kokous 16.9.2015 Karoliina Malmelin 2014

3 seurakuntaopisto.fi Teemamme tänään Puheeksiottamisen merkitys Esimiehen vastuu Toimintamallit ongelmatilanteessa Psykologiset esteet Harjoittelua

4 seurakuntaopisto.fi Lue varoitusmerkkejä -Poissaolo. Kysy jo ensimmäisestä, kuinka voit auttaa. -Toistuvat sairauspoissaolot: tuki, kuntoutus, ergonomia? -Alisuoriutuminen: myöhästely, kasaantuvat ja tekemättömät työt, kollegojen turhautuminen -Alkoholismi: maanantain poissaolot, krapula tai haju, sopimaton käytös seminaareissa tai juhlissa -Vastuuton työkäyttäytyminen: yhteisön reagointi -Kiusaaminen ja häirintä: poissaolot, alisuoriutuminen, psyykkinen oireilu -Mitä, jos olen itse vastuuton tai kiusaaja?

5 seurakuntaopisto.fi Vastuuton työkäyttäytyminen valtuuksien ylitykset omavaltainen käytös työaikojen noudattamatta jättäminen yhteisten työtä ja työyhteisössä toimimista koskevien sopimusten ja pelisääntöjen noudattamatta jättäminen työroolista lipsuminen muiden työyhteisön jäsenten aiheeton syyttely muiden osaamista ja työtä kyseenalaistava toiminta dramaattiset tunteenpurkaukset laiminlyönnit ja muu vastuuttomuus kieltäytyminen esimiehen antamista tehtävistä erikoisoikeuksien vaatiminen ja ottaminen mielen osoittaminen eri tavoin työnantajan omaisuuden tai tilojen väärinkäyttö (Työterveyslaitos)

6 seurakuntaopisto.fi Kiusaamisen hinta on liian suuri ♦Kiusaaminen voi murtaa psyyken pysyvästi. Masennus, ahdistus, PTSD ♦Pitkään jatkuneen kiusaamiskokemuksen selvittely- ja muut kulut voivat nousta yli 30 000 euroon. ♦Yhden sairauslomapäivän hinta on noin 350 euroa. Kuva: Heini Karjanmaa

7 seurakuntaopisto.fi Vastuu hyvästä kohtelusta työpaikalla Työturvallisuuslain (738/2002) 2 ja 4 luvun mukaan työpaikan turvallisuudesta ja terveellisyydestä vastaa ensisijaisesti työnantaja, mutta myös työntekijät ovat siitä vastuussa. Työnantaja vastaa yleisesti siitä, että Viranhaltijoiden ja työntekijöiden toimivallat ja tehtävät on selkeästi järjestetty Esimies-alaissuhteet ja työpaikan työroolit ovat selkeät ja tunnustetut Seurakunnan yhteistoimintajärjestelmät ovat käytössä Työpaikalla ei sallita alaisiin tai esimiehiin, työtovereihin tai seurakunnan jäseniin kohdistuvaa kiusaamista, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Jos työpaikalla havaitaan epäasiallista kohtelua, siihen puututaan välittömästi

8 seurakuntaopisto.fi Esimiehen vastuu on ennaltaehkäistä Usein ”hankalan” työntekijän taustalla onkin esimiehen laiminlyöntejä. Esimiehen vastuulla on huolehtia, että työntekijällä on 1)Tehtävään tarvittava osaaminen, täydennyskoulutus ja ajantasaiset työvälineet 2)Riittävät ajalliset ja taloudelliset resurssit ja yhdessä sovitut tavat priorisoida asioita 3)Tiedot työyhteisön sopimuksista ja pelisäännöistä 4)Säännöllinen avoin keskusteluyhteys esimieheen esimerkiksi kehityskeskustelujen muodossa

9 seurakuntaopisto.fi Esimiehen vastuu on puuttua Esimies on päävastuussa hyvän kohtelun edistämisestä ja toisaalta epäasialliseen kohteluun puuttumisesta. Sekä esimies että työntekijät ovat puuttumisvelvollisia. Saatuaan tiedon epäasiallisesta kohtelusta esimiehen tulee ryhtyä toimenpiteisiin esitettyjen väitteiden tasapuoliseksi selvittämiseksi osapuolten kanssa. Esimiehen tulee kohdella työntekijöitä tasapuolisesti ja hänen tulee huolehtia siitä, että hän ei itse syyllisty työpaikalla kiusaamiseen, syrjintään tai muuhun epäasialliseen kohteluun.

10 seurakuntaopisto.fi Esimiehen vastuu on selvittää Epäasiallisen kohtelun tultua esimiehen tietoon, hänen tulee ensiksi selvittää ja kirjata kiusaamisen perustana olevat väitteet ja tapahtumat. Väitteiden tulee olla yksilöityjä. Jos selvitystyö antaa aihetta olettaa epäasiallista kohtelua tapahtuneen, asiasta tulee kuulla myös epäasiallisesta kohtelusta epäiltyä.

11 seurakuntaopisto.fi Kirjallinen huomautus on ensiaskel Todennetusta epäasiallisesta kohtelusta annetaan suullinen huomautus. Seuraava askel on kirjallinen varoitus. Siinä todetaan teon moitittavuus ja kirjataan tapahtunut. Kirjallisen huomautuksen yhteydessä muistutetaan, että toistuva epäasiallinen kohtelu voi johtaa palvelussuhteen päättämiseen. Kiusaaminen, häirintä, alkoholismi, kuormittuminen: työterveyshuolto mukaan alusta saakka!

12 seurakuntaopisto.fi Valmistaudu: puheeksiottamisen muistilista 1)Kerro havaintosi ja esitä mahdolliset todisteet 2)Kerro, miten ongelma vahingoittaa työyhteisön toimintaa ja / tai kollegaa 3)Aseta selkeä, mitattavissa oleva tavoite muutokselle ja määräaika sen toteutumiselle 4)Kerro prosessin tavoite ja aikataulu selkeästi työntekijälle 5)Mieti etukäteen eri ratkaisuja: työtehtävien muuttaminen, työsuhteen purku, kuntoutus 6)Tee puheeksiotosta pöytäkirja, johon kirjaat havaitun ongelman, toimintasuunnitelman, aikataulun ja prosessiin osallistuvat tahot

13 seurakuntaopisto.fi Voita sisäiset esteesi Kyvyttömyys toimia epämukavuusalueella ”Seuraillaan vain tilannetta…” Väistetään oikeudenmukaisen johtamisen velvollisuus vetoamalla armoon Epävarmuus siitä, mitä on tapahtunut: lakaisenko koko jutun maton alle vai keräänkö lisää todisteita? Henkilökohtaisuus: kyseessä on oma ystäväni tai työpaikalla/seurakunnassa suosittu henkilö Ressukka- tai marttyyrirooli: esimies antaa työntekijän käyttäytyä regressiivisesti, koska hänellä ”on vaikeaa” ja asettaa muille mallin suhtautua samoin

14 seurakuntaopisto.fi Puheeksiottotilanne Varaa häiriötön hetki ja rauhallinen paikka. Ole lempeä mutta suora. Pidä tilanteen johto. Älä kiertele, vähättele tai kaunistele. Anna työntekijän kertoa oma näkökulmansa. Aloita kysymällä esimerkiksi, tuliko puheeksiotto hänelle yllätyksenä. Kuvaa selkeästi, miten prosessi etenee, missä aikataulussa ja ketä siihen osallistuu. Jos työntekijä kieltää kaiken, kerro, että prosessi viedään joka tapauksessa läpi. Kerro suunnittelemistasi toimintavaihtoehdoista ja kysy, mikä työntekijää itseään auttaisi tässä tilanteessa.

15 seurakuntaopisto.fi 1 1. Riitta on toistuvasti myöhästynyt tai jäänyt pois työtehtävistään ja kollegat ovat joutuneet paikkaamaan häntä pienellä varoitusajalla. Hänen tekemänsä kokouspöytäkirjat ovat jääneet kolmelta kuukaudelta toimittamatta työtovereille. Kollegat pyytävät, ettet enää määräisi Riittaa heidän työparikseen, koska eivät usko Riitan hoitavan omaa osuuttaan töistä.

16 seurakuntaopisto.fi 2 2. Pappi Hannu kohtelee työtoveriaan Anttia asiattomasti. Hän vähättelee Antin osaamista pappina viitaten Antin ikään. Hän esittää myös työkokouksissa loukkaavia kommentteja Antin herätysliiketaustasta. Hannu unohtaa toistuvasti kutsua Antin työpalavereihin ja unohtaa hänet yhteisistä sähköpostikeskusteluista, vaikka Antti kuuluu Hannun tiimiin. Sekä Antti että tiimin jäsenet esittävät kiusaamisesta todisteita ja vaativat puuttumista. Olet itsekin todistanut pari kertaa Hannun asiatonta käytöstä Anttia kohtaan palavereissa.

17 seurakuntaopisto.fi 3 3. Talouspäällikkö Eero sanoo diakoni Virpiä kokouksessa huumorintajuttomaksi akaksi, ja Virpi puhkeaa kyyneliin. Kokouksen jälkeen Virpi kertoo, että Eero on toistuvasti tullut Virpin työhuoneeseen, sulkenut oven ja vihjaillut Virpin olevan sukupuolisuhteissa asiakkaisiinsa. Virpin kielloista huolimatta vihjailu on jatkunut. Eero on puolen vuoden ajan lähettänyt Virpille seksuaalissävytteisiä vitsejä ja pilakuvia kännykkään.Virpi on hakenut työterveyshuollosta apua ahdistukseen ja unettomuuteen ja pyytää nyt sairaslomaa.


Lataa ppt "Seurakuntaopisto.fi Karoliina Malmelin 2014. seurakuntaopisto.fi Puheeksi ottaminen esimiestyössä VTT Karoliina Malmelin Kuopion kirkkoherrojen kokous."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google