Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Töitä on edessä Neuvottelutulos, olemmeko valmiina?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Töitä on edessä Neuvottelutulos, olemmeko valmiina?"— Esityksen transkriptio:

1 Töitä on edessä Neuvottelutulos, olemmeko valmiina?

2 vienti vertailu- maita heikompaa kansain- välinen kilpailukyky talous taantumassa työttömyys korkealla julkinen talous velkaantuu Suomi on vaikeassa tilanteessa:

3 ! Me ammattiyhdistysliikkeessä olemme halukkaita etsimään keinoja, joilla Suomi saadaan nousuun.

4 Monet tavoitteet yhteisiä Haluamme… …parantaa suomalaisen työn ja yritysten kilpailukykyä …lisätä talouskasvua …luoda uusia työpaikkoja. Lisäksi hallitus pyrkii tasapainottamaan julkista taloutta. Kilpailukykysopimus pyrkii osaltaan vastaamaan näihin tarpeisiin. Keinoista on kuitenkin myös paljon erimielisyyttä.

5 Pron hallitus… … pitää sopimusta yksipuolisena ja palkansaajien toimeentuloa kiristävänä, … arvioi kriittisesti sopimuksen todellisia myönteisiä vaikutuksia, … mutta päätti kuitenkin aloittaa alakohtaiset neuvottelut. Sopimus vähentää prolaisten ostovoimaa ja siirtää palkansaajan kukkarosta rahaa työnantajalle. Keskusjärjestöjen neuvottelutulos on silti parempi ratkaisu kuin pakkolait ja riitainen liittokierros.

6 Kilpailukykysopimuksen ostovoimavaikutukset* * veron-keven nykset huomioitu 1 mrd. €

7 * veron-kevenny kset huomioitu 1 mrd. €, keski-palkkaine n palkansaaja n. 3000 €/kk Kilpailukykysopimuksen ostovoimavaikutukset*

8 Sopimuksen edellytyksiä 1. Pakkolakien peruuttaminen 2. Hallitusohjelmassa mainittujen… …1,5 mrd € lisäleikkausten ja veronkorotusten peruuttaminen …1 mrd € tuloveronkevennysten toteuttaminen 3. Paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusten kautta – ei yksipuolisesti sanellen. Ehtojen täytyttävä ja soveltamisneuvotteluiden onnistuttava, jotta kilpailukykysopimus on hyväksyttävissä lopullisesti.

9 Mikä olisi vaihtoehtona kilpailukykysopimukselle? Hallitus säätää paikallisesta sopimisesta lailla ja heikentää työehtosopimusten sitovuutta. Työnantaja saa joka tapauksessa alennukset sosiaaliturvamaksuihin. Vain pieni osa pakkolaista läpi eduskunnassa. Hallitus käyttää tilannetta tekosyynä heikentää työmarkkinajärjestöjen asemaa. Ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden leikkaaminen nostetaan pöydälle.

10 ! Jos sopimus vielä kaatuu, työmarkkinakierroksesta tulee erityisen vaikea.

11 Kilpailukyky- sopimuksen sisältö

12 Sopimuksille vuosi jatkoa, liittokierros 2017 Nykyisten työ- ja virkaehtosopimusten voimassaoloa jatketaan vuodella. Sopimuksiin ei tehdä palkkaa tai muita kustannusvaikutteisia muutoksia ohi kilpailukykysopimuksen. Toisensa vaikutukset kompensoivat muutokset kuitenkin mahdollisia.

13 ” ”Suomen malli”? 2017 liittokierroksen tuettava kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä, pitkäjänteisesti työllisyyttä, tuottavuuden kehitystä sekä julkisen talouden tasapainoa. Malli valmistellaan kilpailukykysopimuksen tultua voimaan.

14 Maksutaakkaa siirretään palkansaajalle Työnantajan ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu yhtä suuriksi 2018 alkaen, toteutetaan asteittain. Työntekijän keskimääräistä TyEL-maksua korotetaan. Työnantajan keskimääräistä TyEL-maksua alennetaan. Työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan. Rahoitetaan julkisen sektorin työnantajille tulevilla säästöillä. Palkansaajan sairaanhoitomaksun alennus työnantajalle ja vastaava korotus vakuutetun päivärahamaksuun.

15 Työttömyysvakuusrahasto tähän päivään …nostamalla TVR:n suhdannepuskurin enimmäismäärää työttömyysastetta vastaavaksi asteittain, …antamalla TVR:n lainajärjestelyille valtion takaus ilman vastavakuutta ja takausmaksua, …kohdentamalla lisärahoitusta työttömyyskassojen jäsenmaksun tasaukseen, …vahvistamalla palkansaajien asemaa eläkeyhtiöiden ja TVR:n hallinnoissa.

16 Pakkolakien sisältöjä vesitettyinä mukana Vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla. Vuosittainen ansiotaso ei muutu. Tarkemmasta toteuttamistavasta sovitaan sopimusalakohtaisesti tes-osapuolten kesken. Muutos tulee voimaan 1.1.2017 alkaen, ellei toisin sovita. Lomarahoja vähennetään, mutta vain julkiselta sektorilta. 30 % nykytasosta, koskien 2017 – 2019 lomarahoja

17 Muutosturvaan ja työterveyshuoltoon parannuksia Hallituksen esitykset muutosturvasta valmistellaan uudelleen. Soveltamisen piiriin kuuluvat tuotannollisin ja taloudellisin perustein irtisanovat työnantajat, joilla on vähintään 30 työntekijää. Laajennetut oikeudet tulevat koskemaan tuta-perustein irtisanottuja, joilla on takanaan vähintään viiden vuoden työsuhde. Tuta-perustein irtisanotulla oikeus työterveyshuollon palveluihin kuusi kuukautta töiden päätyttyä. Velvoitteiden laiminlyömisen sanktioksi vahingonkorvaus

18 Osaamisen kehittämiseen muutoksia Aikuiskoulutustuki säilyy toimivana väylänä osaamisen päivittämiseksi heikennyksistä huolimatta. Koulutuskorvauksen määrän määrittelyä uudistetaan. Osaamisen kehittämisen arviointi ja hankinta viranomaisen tehtäväksi. Mahdollista korvata vähintään vastaavan tasoisilla muilla järjestelyillä. Palvelua ei katsota irtisanotun työntekijän veronalaiseksi tuloksi.

19 Paikallinen sopiminen liittoneuvotteluihin Luottamus- miesten toiminta-ede llytykset Voimaan- tulo ilman liittojen päätöstä Työaika- pankki- järjestelmä Selviytymis- lauseke Liitot neuvottelemaan, miten paikallisen sopimisen edellytyksiä voidaan lisätä alakohtaisissa sopimuksissa.

20 Paikallista sopimista koskevat lakimuutokset

21 Kolmikantaisesti valmistellaan muutokset, joilla… …otetaan järjestäytymättömät yritykset paikallisen sopimisen piiriin toimivalla tavalla, …yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuvia paikallisia sopimuksia koskevat riidat ratkaistaan työtuomioistuimessa, … tehdään tarvittavat lakimuutokset työttömyys- ja palkkaturvan toimimiseksi selviytymissopimustilanteissa, …laajennetaan YT-lain soveltamisalaa koskemaan myös sivuliikkeitä.

22 Hallitus sitoutuu kolmikantaiseen valmisteluun

23 Kohtalon kello lyö kesäkuun alussa Liittokohtaisten neuvottelujen on valmistuttava toukokuun loppuun mennessä. Keskusjärjestöt arvioivat tilannetta alakohtaisten soveltamisneuvottelujen jälkeen. Tarkasteltavana ovat sopimuksen kattavuus ja hallituksen sopimuksen syntymistä tukevat toimenpiteet. Jos tulokset eivät ole riittäviä, osapuolilla on oikeus irtaantua tekemistään sopimuksen mukaisista ratkaisuista

24 UUSI KESKUSJÄRJESTÖ Uusi keskus- järjestö Ay-liikkeen täytyy uudistua.

25 Tarpeet eivät ole muuttuneet siitä kun hanketta alettiin valmistella. Pro katsoo prosessin loppuun asti. Edunvalvonta- ympäristön muutos Resurssien tehokkaampi ja parempi käyttö Työelämän muutos Vaativat muutokset

26 Takaa osallistumis- ja vaikuttamis- mahdollisuudet Toiminta on joustavaa Kenttä osallistuu Kustannus-teho kas Poliittisesti sitoutumaton Tuottaa aitoa lisäarvoa Uusi keskusjärjestö: sovittuja lähtökohtia

27 Onnistunut edunvalvonta tehdään yhdessä.

28 Valmius neuvotella ja sopia luodaan työpaikoilla 1.Pro-klubin perustaminen 2.Klubin koolle kutsuminen työpaikalla 3.Pro-klubi valmistaa työpaikan tes-neuvotteluihin, paikalliseen sopimiseen ja toimii tarvittaessa lakkotoimikuntana Työpaikalla on oltava Pro-klubi. Sen toiminta varmistaa toimihenkilöiden tuen ja työehtosopimusneuvottelujen onnistumisen. Se myös organisoi ja linjaa työpaikan edunvalvontaa paikallisessa sopimisessa luottamusmiehen tukena. työpaikan edunvalvonta-organisaati o

29 Tiedotus ja sitouttaminen Tavoitteet työpaikoille: 1.Kaikki työpaikalla ymmärtävät kilpailukykysopimuksen pääsisällöt ja niiden vaikutukset omaan työsuhteeseen. 2.”Heikoimmat lenkit” – Prohon kuulumattomat toimihenkilöt saadaan henkilökohtaisilla keskusteluilla sitoutettua ja liittymään Pron jäseneksi. 3.Kaikki jäsenet antavat tukensa työsuhteen ehtojen turvaamiseksi soveltamisneuvotteluissa Toimi- henkilöiden tuki neuvotteluille ja sen varmistaminen

30 Tuo kaverisikin Pron jäseneksi. Saat 1.2.-30.6.2016 kiitoksena jokaisesta uudesta prolaisesta 40 euron lahjakortin S- tai K-ryhmälle. Mitä enemmän uusia prolaisia tuot porukkaan, sitä enemmän lahjakortteja kertyy. Lue lisää: proliitto.fi/kaverikans Jäsenet tekevät Prosta vahvan.

31 Mikään ei ole vielä varmaa, mutta…

32 Töitä on edessä ja me prolaiset olemme valmiina.


Lataa ppt "Töitä on edessä Neuvottelutulos, olemmeko valmiina?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google