Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Avomaanvihannesten sadonkorjuu ja varastointi. 1. Yleistä varastoinnista Suomen tärkeimmät varastovihannekset ovat porkkana, sipuli, keräkaali, kiinankaali.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Avomaanvihannesten sadonkorjuu ja varastointi. 1. Yleistä varastoinnista Suomen tärkeimmät varastovihannekset ovat porkkana, sipuli, keräkaali, kiinankaali."— Esityksen transkriptio:

1 Avomaanvihannesten sadonkorjuu ja varastointi

2 1. Yleistä varastoinnista Suomen tärkeimmät varastovihannekset ovat porkkana, sipuli, keräkaali, kiinankaali ja lanttu Avomaanvihannesten keskimääräisen varastohävikin on arveltu vaihtelevan 15 ja 30 %:n välillä Hävikki nostaa varastokustannuksia lisäämällä varastotilan tarvetta ja kauppakunnostukseen kuluvaa työmäärää pilaantuminen, kuivuminen ja versominen heikentävät tuotteiden laatua

3 2. Varastohävikin syitä Tärkeimmät varastoitujen kasvisten hävikin ja laadun heikkenemisen aiheuttajat ovat): soluhengitys (lämpötila) veden haihdunta (suhteellinen ilmankosteus) tuotteen koostumuksen muuttuminen verson ja juurten kasvu fysiologiset vioitukset varastotautien aiheuttamat tuhot etyleenivioitukset. Eri tekijöiden merkitys kokonaishävikissä vaihtelee tuotteittain (Ben- Yehoshua 1987).

4 2.1 Soluhengitys Hengityksessä kasvikseen varastoituneet orgaaniset yhdisteet hajoavat entsymaattisesti (aromit, tuoksu) hiilihydraatit, proteiinit ja rasva hapettumalla yksinkertaisiksi lopputuotteiksi hiilidioksidi ja vesi -> osa energiasta vapautuu lämpönä -> varastoyhdisteiden hupeneminen (tuotteen koostumus ja maku) -> painon väheneminen Hengityksen intensiteetti riippuu kasvilajiista, kasvin kehitysvaiheesta, ilman lämpötilasta ja koostumuksesta, tuotteen saamista vaurioista ja mikrobi- infektioista

5 https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438399/asarja9. pdf?sequence=1 s. 11

6 2.2. Haihdutus Hengitystä suurempi merkitys tuotteen painon vähenemisessä on veden haihdunnalla ulkonäkö, rakentenne, maku nopeuttaa vanhenemista helpottaa taudinaiheuttajien tunkeutumista ja leviämistä kasvissa Tuote menettää yleensä myyntikelpoisuutensa, kun haihduntatappio on 5-10 % Pinnan vaurioituminen lisää vihannesten haihduntaa Ed. linkki

7 2.3 Koostumuksen muutokset Vitamiinien hajoaminen heikentää tuotteiden ravintoarvoa. C-vitamiinipitoisuus on laskee n. 10-25 % yli puolen vuoden varastoinnin aikana Vihannesten hiilihydraattikoostumuksessa tapahtuu varastoinnin aikana muutoksia sakkaroosin pitoisuus laskee ja glukoosin ja fruktoosin määrät nousevat -> lepotilan päättyminen -> sokerikoostumuksen muuttuminen voi liittyä vernalisaatioon eli kukintaan virittymiseen

8 2.4 Versojen ja juurten kasvu Monet varastovihannekset ovat kaksivuotisia kasveja, joiden varasto- osa (mukula, sipuli tms.) sisältää seuraavan kesän kasvuun ja kukintaan tarvittavat varastoyhdisteet. Varasto-osa siirtyy ensimmäisen kesän lopulla lepotilaan, jolloin se vaatii ennen kasvuunlähtöä perimän määräämän ajanjakson viileässä lämpötilassa (ns Fysiologinen lepotila) Lepovaiheen päätyttyä varastohävikki lisääntyy, varsinkin jos lämpö- tila ei ole tarpeeksi matala versominen tai juurtuminen voi olla ongelma varsinkin varastokauden lopulla ja vähittäismyyntivaiheessa.

9 4.5 Varastotaudit Varastotaudit ovat tärkeimpiä varastohävikin aiheuttajia Useimmat niistä ovat sienten aiheuttamia Bakteeritautien merkitys vähäinen Tautisaastunta tulee varastoon tuotteen mukana mutta ilmenee yleensä vasta jonkin ajan kuluttua Kaali harmaahome (Botrytis cinerea) tartuttaa kaalin uloimmat lehdet kasvukauden lopulla Porkkana Porkkanan pinnalle harmaahome ja pahkahome (Sclerotinia sclerotiorum) pääsevät yleensä sadonkorjuussa Porkkananmustamätä (Mycocentrospora acerina) tartuttaa juuria jo kasvukaudella Sipuli Sipulin tärkeimmät varastotaudit, sipulinharmaahome (Botrytis allii) ja sipulimätä (Fusarium oxysporum), tulevat kasviin jo istukkaan mukana (Fusarium säilyy myös viljelymaassa )

10 Puutarhakasvien tuottaminen/Avomaan vihannesviljely Varastokestävyyden ennustaminen (SUOJALA 1996c) (SUOJALA 1996c) Varastoon otetaan edustava näyte (200 porkkanaa). Porkkanoita säilytetään rei'itetyissä muovisäkeissä 10°C (suosii tauteja) 6 viikkoa. Tämän jälkeen eri tautien saastuttamat yksilöt lasketaan. Säilyvyysindeksi lasketaan: 3x mustamätä% + muiden tautien % IndeksiSäilyvyys 0-30hyvä 30-60tyydyttävä  60heikko  Muita porkkanan tauteja:  Harmaahome  Pahkahome

11 4.6 Varastointilämpötila https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438399/asarja9.pdf?se quence=1 https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438399/asarja9.pdf?se quence=1 S. 16 http://www.kasvikset.fi/kasvitieto/kasvisten-sailytyksesta Tietoa kuluttajille

12 Avomaan vihannesten varastointi lähteitä https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438399/asarja9.pdf?se quence=1 https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/438399/asarja9.pdf?se quence=1 Kasvu- ja sadonkorjuuolosuhteiden vaikutus vihannesten varastokestävyyteen. Suojala,Pessala http://www.luomu.fi/materiaalit/01_Tietokortit/Hannukkala_Vihanne sten_taudit.pdf http://www.luomu.fi/materiaalit/01_Tietokortit/Hannukkala_Vihanne sten_taudit.pdf Kasvitautien hallinta luomuvihannesviljelyssä. Hannukkala

13 Avomaan vihannesten varastointi lähteitä http://www.yara.fi/lannoitus/kasvit/kaali/laatu/laatu-vari/ Lannoitus ja laatu https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/441289/mtts80.pdf?se quence=1 https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/441289/mtts80.pdf?se quence=1 Varastoinnin edellytyksistä ja kannattavuudesta. Toim https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/MTT/JULKAISUT/paattyneet/s arjaa/DF02D132CB73382EE0340003BA16D803 https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/MTT/JULKAISUT/paattyneet/s arjaa/DF02D132CB73382EE0340003BA16D803 Porkkana,sipuli,keräkaali viljelyolosuhteet ja varastointi

14 Avomaan vihannesten varastointi lähteitä https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/485824/luke- luobio_10_2015.pdf?sequence=4 https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/485824/luke- luobio_10_2015.pdf?sequence=4 HYVÄN KÄYTÄNNÖN OHJE TUOREKASVIKSIA PILKKOVILLE YRITYKSILLE http://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2004/vihannesten_jaahdytysopas.pdf Vihannesten jäähdytysopas http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja152.pdf TURVALLINEN KASVISTUOTE OPAS RISKINARVIOINTIIN JA TUOTETURVALLISUUDEN HALLINTAAN KASVISTEN ALKUTUOTANNOSSA


Lataa ppt "Avomaanvihannesten sadonkorjuu ja varastointi. 1. Yleistä varastoinnista Suomen tärkeimmät varastovihannekset ovat porkkana, sipuli, keräkaali, kiinankaali."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google