Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hyvinvointikeskus ja hyvinvointi- piste-asiakaslähtöistä palvelua teille oululaiset! Palvelupäällikkö Ritva Kuorilehto Kuntalaistilaisuus 14.5.2014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hyvinvointikeskus ja hyvinvointi- piste-asiakaslähtöistä palvelua teille oululaiset! Palvelupäällikkö Ritva Kuorilehto Kuntalaistilaisuus 14.5.2014."— Esityksen transkriptio:

1 Hyvinvointikeskus ja hyvinvointi- piste-asiakaslähtöistä palvelua teille oululaiset! Palvelupäällikkö Ritva Kuorilehto Kuntalaistilaisuus 14.5.2014

2 Ylikiiminki Oulunsalo Haukipudas Yli-Ii Kiiminki Oulu Mitä on päätetty tehdä? Palvelumalli 2020:n peruslinjaukset kv 27.5.2013 Suunnittelun lähtökohtana seitsemän hyvinvointikeskusta, joita täydentävät hyvinvointipisteet Yli-Iin ja Ylikiimingin hyvinvointipisteissä on asiakaslähtöisesti saatavilla perustason neuvola- ja lääkäripalvelut Muut valtuustolinjauksen mukaiset toiminnan sisällölliset linjaukset Palvelumalli 2020 -raportin tarkennuksista ja niiden yksityiskohtaisista toteutuksista päätetään erikseen

3 Kontinkankaan hyvinvointikeskus Alue: Nuottasaari Keskusta Oulunsuu Kaukovainio Höyhtyä Maikkula Väestö: 53 847

4 Talousarvio 2014 – Kiimingin hyvinvointikeskus sekä Yli-Iin ja Ylikiimingin hyvinvointipisteet aloittavat ensimmäisenä 1.3.2014 alkaen. – Yli-Iin, Ylikiimingin, Höyhtyän ja Oulunsalon hyvinvointipisteissä on asiakaslähtöisesti saatavilla perustason neuvola- ja lääkäripalvelut. – Kiimingin hyvinvointikeskus toteutetaan oman tuotannon itsenäisenä tuotantoyksikkönä. – Keskustan terveysaseman palvelut Kontinkankaalle valmistuvaan hyvinvointikeskukseen – Aleksinkulman käyttötarkoitusta ja käyttöä uudelleen arvioidaan osana hyvinvointipisteiden suunnittelua.

5 Palvelurakenne hyvin- vointia! Palveluverkko Hyvinvointipalveluiden uusi palvelumalli 2020 Valinnanvapaus ja monituottajuus Uudet palvelumuodot Aikataulutus ja vaiheistus 2013- 2016 2013- 2020- Laitoshoidosta avohoitoon Erityistason ja perustason palveluiden yhteensovittaminen Terveysaseman valinnanvapauden laajentuminen 1.1.2014 – Monituottajuus Sähköiset palvelut, etävastaanotot, suun liikkuva yksikkö -pilotti Hyvinvointikeskukset ja –pisteet -Kiimingin hyvinvointikeskuspilotti 1.3.2014- -Yli-Iin ja Ylikiimingin hyvinvointipisteet -Kontinkankaan (hyper)hvk 1.1.2015 -Höyhtyän ja Oulunsalon hp:t suunnittelu vuoden 2014 aikana -Haukiputaan Simppulanmäen/hvk:n suunnittelu käynnistymässä

6 Mitä ovat hyvinvointikeskus ja hyvinvointipisteet Hyvinvointikeskus ei ole pelkkä fyysinen rakennus ja tietyt palvelut, vaan kyse on laajemmin periaatteesta järjestää alueen palvelut monitoimijaisesti, kunnan toimijoiden, yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin yhteistyöllä. - ei pelkkä terveyskeskus, vaan mukana laajasti myös sosiaalipalveluita, sivistys- ja kulttuuripalveluita, järjestöjen palveluita Matala kynnys, ennaltaehkäisy ja kuntalaisten omatoimisuus Hyvinvointikeskuksissa ja -pisteissä on erilaisia palveluita, jotka vaihtelevat alueen asiakastarpeiden ja olosuhteiden mukaisesti. Hyvinvointikeskus ei ole pelkkä fyysinen rakennus ja tietyt palvelut, vaan kyse on laajemmin periaatteesta järjestää alueen palvelut monitoimijaisesti, kunnan toimijoiden, yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin yhteistyöllä. - ei pelkkä terveyskeskus, vaan mukana laajasti myös sosiaalipalveluita, sivistys- ja kulttuuripalveluita, järjestöjen palveluita Matala kynnys, ennaltaehkäisy ja kuntalaisten omatoimisuus Hyvinvointikeskuksissa ja -pisteissä on erilaisia palveluita, jotka vaihtelevat alueen asiakastarpeiden ja olosuhteiden mukaisesti.

7 Hyvinvointikeskustoimintamalli Kaikkien oululaisten yhteiset, keskitetyt palvelut Ympäristö ja kuntalaisten peruspalvelut; liikunta- ja kulttuuripalvelut, koulu, yhteispalvelupiste, järjestöt, srk, jne. MONIALAINEN YHTEISTYÖ MONIALAINEN YHTEISTYÖ Kuntalaisen hyvinvointi ja siihen liittyvät palvelut ja palveluiden porrastus.

8 Oululaisten hyvinvointipalvelut Kotona ja arkiympäristössä tapahtuva arjen tuki ja palvelut Hyvinvointi- pisteen palvelut Hyvinvointi- keskuksen palvelut Keskitetyt kaikkien oululaisten yhteiset palvelut Monitoimijaisuus, monialaisuus, monituottajuus Elämänkaarinäkökulma kaikissa palveluissa Monipuoliset sähköiset palvelut ja teknologian hyödyntäminen Kirsti Ylitalo-Katajisto 29.1.2014

9 Hyvin- vointia! Kotona ja arkiympäristössä tapahtuva arjen tuki ja palvelut Kotiin tuotava perhepalvelu ja lastensuojelu Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottavat palvelut mm. kouluterveydenhuolto, oppilashuolto Kotiin tuotavat aikuisten ja ikäihmisten palvelut (kotihoito, asumisen ohjaus, henkilökohtainen apu, omaishoito) Kotona tehtävä palveluohjauksellinen arvio Kuljetuspalvelut kriteerien puitteissa Palveluasuminen (riippuu alueella olevien palveluasuntojen verkosta) Sähköiset palvelut Poikkitoiminnalliset ryhmät (yhteistyö nuoriso-, liikunta ja kulttuuripalveluiden kanssa ja kolmannen sektorin kanssa) Kuntalaisen omatoimisuutta, omavastuuta ja toimintakykyä tuetaan strategian mukaisesti kotona ja arkiympäristöissä tarjottavilla palveluilla.

10 Hyvinvointipisteen palvelut Hoitajan ja lääkärin vastaanotot (kohdennettuna erityisesti niille, jotka tarvitsevat usein) Neuvolat asiakaslähtöisesti (kohdennettuna erityisesti niille, jotka tarvitsevat usein) Asiakasvastaava tai vastuutyöntekijä, joka toteuttaa hoito- ja palvelusuunnitelmaa (esim. omahoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja) Osa laboratorionäytteenotosta (mm. pikatestit, voidaan toteuttaa vain tiettyinä aikoina) Suun terveydenhuollon liikkuva työ Ikäihmisten palveluiden ohjaus ja neuvonta (mahdollisesti myös etäpalveluna / videolla) Aikuissosiaalityö, ohjaus ja neuvonta (mahdollisesti myös etäpalveluna / videolla) Erityispalveluiden konsultaatioita etäpalveluna (mahdollisesti myös etäpalveluna / videolla) Yhteispalvelupiste Lähipalveluita, joita tarvitaan usein ja matalalla kynnyksellä.

11 Hyvinvointikeskuksen palvelut Kattavat perustason lääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelut Perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut Lääkinnällinen kuntoutus osin (fysioterapia, puheterapia, toimintaterapia) Suun (perus)terveydenhuolto Hoitotarvikejakelu Erityisosaajien konsultaatiot, jalkautuvalla toimintatavalla tai etäkonsultaatioina toteutuva erikoissairaanhoito ja erityispalvelut Perhepalvelut (tukikohta, ellei palvelu kotona) Lastensuojelu (tukikohta, ellei palvelu kotona) Ikäihmisten ja erityisryhmien (vaikeavammaiset, kehitysvammaiset, mielenterveysasiakkaat) palveluohjaus (tukikohta, ellei palvelu kotona) Kattava aikuissosiaalityö, ohjaus ja neuvonta, taloudellinen tuki Päivätoiminta, työkeskustoiminta Kohdennetut hyvinvointipalveluiden ryhmät (äitiysvalmennus ym.) Alueen poikkihallinnollinen ja moniammatillinen palvelu. Hoito- ja palvelukokonaisuuksien koordinaatiota. Palvelutarve satunnaista tai harvemmin toteutuvaa.

12 Keskitetyt, kaikkien oululaisten yhteiset palvelut Sairaalahoito Röntgen / radiologia Laitoshoito Pääosin erikoissairaanhoito (OYS, Kontinkangas), erityispalvelut Lääkinnällinen kuntoutus osin (fysioterapia, puheterapia, toimintaterapia) Keskitetty 24/7 päivystys Erityistiloja, -tiimiä tai –laitteita vaativat palvelut Apuvälinepalvelut (Alueellinen apuvälinekeskus, PPSHP) Lastenkodit Perheoikeudelliset palvelut Kaikille oululaisille yhdestä tai harvasta toimipisteestä, toisaalta kuntalaiselle osin lähipalveluna näyttäytyvää.

13 Uudet palvelumuodot (sähköiset ja liikkuvat pavelut) Sähköisesti tehdyt ajanvaraukset ja Omahoidon hyödyntäminen (mm. volyymipalveluna Marevan/INR –asiakkaat) Etä- ja videokonsultaatiot ja -neuvottelut ammattilaisten kesken ja asiakkaan ja ammattilaisten välillä Vanhempien korvatulehdusdiagnostiikassa käyttämän Otometrin käytön arviointi Kuvan hyödyntäminen terveydenhuollon tiedonsiirrossa yhdessä PPSHP:n kautta Etä- / sähköisen kotihoidon ja sähköisen etäkirjaamisen käyttöönotto Pilotoidaan uusia sähköisiä palveluita. Liikkuvilla palveluilla tarkoitetaan ”pyörillä” kulkevaa erillistä hoito- ja palveluyksikköä.

14 Millaisia ajatuksia herätti? sähköinen ajanvaraus vielä vähäistä, ei hyödytä vielä lääkärin kiireettömälle vastaanotolle pääsyssä ongelmia Omahoidosta hyviä kokemuksia hoitohenkilökunnan vaihtuvuus eri käyntikerroilla koetaan hankalaksi laboratorionäytteenottopisteet osittain nyt pitkien matkojen päässä tuleeko Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa olemaan riittävästi tilaa ja henkilöstöä koko uudelle alueelle


Lataa ppt "Hyvinvointikeskus ja hyvinvointi- piste-asiakaslähtöistä palvelua teille oululaiset! Palvelupäällikkö Ritva Kuorilehto Kuntalaistilaisuus 14.5.2014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google