Kertausta tärkeimmistä asioista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat. Raamatunkäännöstyön lähtökohta: Raamatun sana kuuluu kaikille, jotka sitä kaipaavat.
Advertisements

Grönroosin luokassa, äidinkielen tunnin alussa. Abien oporeissut • Pori, Satakunnan korkeakoulut (n. klo ) • Helsinki, Studia-messut.
Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
10 HYVÄÄ SYYTÄ OPISKELLA RANSKAA
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
RAKAS RAAMATTU 2007.
PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO Lahden yliopistokeskus: Helsingin yliopisto Teknillinen korkeakoulu Lappeenrannan teknillinen yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto.
Yhdysmerkit. Yhdysmerkkiä käytetään - Jos osien rajalla on sama vokaali. Esim. keski-ikä, kuorma-auto tai linja-auto. - Jos yhdysosat ovat rinnasteisia,
Iso ja pieni alkukirjain
Lukemaan oppii vain lukemalla
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Suomen kieli maailman kielten joukossa
Juha Telkkinen Projektikoordinaattori.
TraiNet-verkosto puhuu nyt kielillä − harjoittelu ulkomailla antaa kilpailuedun Haaga-Helia amk, Helsinki.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
P IENEN PIENET ALKUKIRJAIMET. Historian tapahtumat suuri Pohjan sota toinen maailman sota talvisota keskiaika Juhlapäivät juhannus joulu pääsiäinen marian.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kertausta tärkeimmistä asioista
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.
Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.
Aineistoessee Aineiston käyttöä oman tekstin kudelmana Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
MAAILMAN KIELET JA SUOMI SYKSY MAAILMAN KIELIKUNNAT ► Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä eri kieltä (arvio sisältää viittomakielen.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
Lähdekritiikki SÄRMÄ S Lähde - alkuperäinen ammennuspaikka.
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.
YHTEEN VAI ERIKSEEN?. YHDYSSANA: MÄÄRITEOSA (MO) + PERUSOSA (PO) Esim. LIHAPULLA.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Tutkimattomia kieliä on yhä!.  Miten paljon kieliä maailmassa puhutaan?  Mikä on maailman puhutuin kieli?  Miten paljon puhujia on arabian kielellä?
Jarno Laakso kirjastonhoitaja OULUN KAUPUNGINKIRJASTO
ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS KAUHAVAN LUKIOSSA
SUOMI ON MONIKULTTUURINEN MAA!
Reformaatio ja pyhäkoulu
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Kertausta tärkeimmistä asioista
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
Suomi maailman kielten joukossa
Asiakielisyys.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kieli ja identiteetti.
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Uutinen Äskettäin tapahtunutta asiaa koskeva tieto tai selostus.
Monikielinen kirjasto
Koulu-kirjasto-yhteistyön vuosikello
Iso ja pieni alkukirjain
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Opolta terveisiä ennen tapahtumaa Korkeakouluopiskelijaksi Tampereelle
Luen, kirjoitan ja kerron
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Vanhempainilta Tervetuloa!
ORTODOK-SINEN KIRKKO eli kreikkalais- katolinen kirkko.
Äidinkielen esseekoe Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koe
Puhetilanteen kieli.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Yhdyssanat.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Suomi 2A
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kertausta tärkeimmistä asioista
Tervetuloa Suomi 4B –kurssille!
Eliömaailman luokittelu
Translitterointikyselyn tuloksia
Vieraiden kielten opiskelusta
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
OPO2 Jatko-opinnot ja työelämä- luennot
Esityksen transkriptio:

Kertausta tärkeimmistä asioista Iso ja pieni alkukirjain 18.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Iso ja pieni alkukirjain Iso alkukirjain Virkkeen ensimmäinen sana Otsikon ja väliotsikon ensimmäinen sana Luetelman täysin itsenäiset kohdat Henkilönnimet Maija, Juha-Matti, Virtanen, Virtaska, Masa, Katariina Suuri Jumal- ja taruolentojen nimet Jumala, Allah, Zeus, Terminator Lemmikkien ja kotieläinten nimet Hippa, Musti, Mansikki 18.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Iso ja pieni alkukirjain Paikannimet, maiden ja maanosien nimet Suomi, Etelä-Eurooppa, Impivaara, Aleksis Kiven katu, Pohjoismaat, Lähi-itä, Eurooppa Rakennusten nimet Lasipalatsi, Eduskuntatalo Tähtikuvioiden ja taivaankappaleiden nimet Linnunrata, Venus Merien, jokien ja järvien nimet Atlantti, Iijoki, Päijänne

Iso ja pieni alkukirjain Kirjojen, taideteosten, erilaisten julkaisujen ym. nimet Kalevala, Ellen Thesleffin Kaiku, Raamattu, Tuntematon sotilas Oppilaitosten ja tutkimuslaitosten nimet Päiväkoti Alku, Teknillinen korkeakoulu Virastojen ja laitosten nimistä monet Ilmailulaitos, Onnettomuustutkintakeskus, Opetushallitus, Ulkomaalaisvirasto, Yleisradio (mutta kaupungintalo)

Iso ja pieni alkukirjain Yritysten, yhdistysten, järjestöjen ym. nimet (rekisteröity kirjoitusasu) Marttaliitto, Satakunnan martat ry; Euroopan unioni; Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Erisnimen sisältävät nimitykset Alzheimerin tauti, Down-lapsi, Creutzfeldt–Jakobin tauti, Sallan tauti, Millsin koe, Langerhansin saareke, Puumala-virus Tuotenimet Saludo, Presidentti, Keiju 18.04.2017 DOKTUM / www.doktum.fi

Iso ja pieni alkukirjain Kasvien ja eläinten tieteelliset nimet Felix domesticus, Homo sapiens Kohteliaat puhuttelut Arvoisa Tasavallan Presidentti, Rakas Mummi! Tyylikeinot Elämän Suuri Hetki Lyhenteet, joihin on poimittu yhdyssanan tai sanaliiton sanojen alkukirjaimet, ovat isokirjaimisia MM ’maailmanmestaruus’; OM ’oikeusministeriö’; TTY ’Tampereen teknillinen yliopisto’ Lue lisää: http://www.kotus.fi/index.phtml?i=456&s=2607#faq_456

Alkukirjaimet sanaliitoissa ja moniosaisissa erisnimissä 1. Yleensä vain ensimmäinen sana kirjoitetaan isolla, mikäli jokin sanaliiton sanoista ei ole erisnimi. Euroopan unioni, Huojuva talo, Turun ammattikorkeakoulu, Kauhavan lukio, Taiteiden yö, Atlantin valtameri, Saharan autiomaa, Latinalainen Amerikka 2. Jotkin lehtien, järjestöjen ja liikelaitosten nimet kirjoitetaan kaikki isolla. (rekisteröinti) Turun Sanomat, Helsingin Sanomat, Suomen Kielen Seura, Suomen Punainen Risti

Pieni alkukirjain yleisnimiin! 1. erisnimien johdokset: kansalaisuudet sekä aate- ja oppisuunnat ranskalainen, kauhavalainen, marxilaisuus, freudilaisuus 2. kuukausien, viikonpäivien, juhlapäivien ja historiallisten tapahtumien nimet kesäkuu, perjantai, juhannus, pikkuviha, sortokaudet, nuijasota 3. kielten nimet venäjän kieli, savolaismurre, eteläpohjalaiset murteet, ruotsin kieli Mutta: Kauhavan murre, Savon murre, Etelä-Pohjanmaan murre 4. eläin-, ruoka- ja kasvilajien nimet karjalanpaisti, suomenpystykorva, annansilmä, madeiransipuli

Pieni alkukirjain yleisnimiin! 5. komiteoiden ja hallintoelinten nimet opetusministeriö, korkein oikeus, ylioppilastutkintolautakunta 6. julkisten rakennusten nimet kirjasto, kaupungintalo, yliopisto, stadion, työväentalo 7. yhdyssanat, joiden alkuosa on menettänyt erisnimen luonteensa celsiusaste, röntgensäde 8. vertauskuvallisesti käytetyt erisnimet donjuan, timo soini, marilyn, elvis, narkissos