Perusvuorovaikutukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vuorovaikutuksesta voimaan ja edelleen liikkeeseen
Advertisements

pyöriminen ja gravitaatio
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
Vuorovaikutuksesta voimaan
3 TYÖ MUUTTAA MEKAANISTA ENERGIAA
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Aineen rakenteen standardimalli
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
KVANTTI Määrämittainen paketti
Ammutaan korkealle mikko rahikka ammu ammutaan tykillä ylöspäin olkoon alkunopeus v 0 kuvitellaan, että ei ole ilmanvastusta nousukorkeus on h.
Ammattikemia Terhi Puntila
4 ATOMIN YDIN.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Vetyatomin stationääriset tilat
Fysikaalisen käsitteenmuodostuksen perussuunta ja tasot.
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
5. Atomin rakenne Vetyatomi
7. Ydinfysiikka Ytimien ominaisuudet Ydinvoimat ja ytimien spektri
ATOMIN YDIN Kertaa seuraavat käsitteet omatoimisesti s.70-73
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Standardimalli.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
Muutama Fys 8 kertaustehtävä ratkaisut ja teoriaa
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Vuorovaikutus ja voima
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
FY8 –kurssi TNE Maailmankaikkeus. Yleinen suhteellisuusteoria Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan gravitaatio on avaruuden ja ajan vaikutusta.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Magnetismi Maapalloa ympäröi magneettikenttä. Kestomagneetit pyrkivät asettumaan pohjois-eteläsuuntaan. Kestomagneetin päitä sanotaan suunnan mukaan pohjois-
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Ionisidokset Seppo Koppinen 2016.
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Fysiikkaa runoilijoille Osa 7: kohti kaiken teoriaa
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Aine rakentuu atomeista
3 Mekaaninen energia.
17. Vuorovaikutus voi muuttaa kappaleen liikettä
Jaksolliset ominaisuudet
Voima.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Sähkövaraus ja sähkökenttä
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Perusvuorovaikutukset

Perusvuorovaikutukset Kaikki havaitut fysikaaliset ilmiöt galaksien törmäyksistä kvarkkien välisiin sidosvoimiin voidaan selittää perusvuorovaikutusten avulla Gravitaatiovuorovaikutus Sähkömagneettinen vuorovaikutus Vahva vuorovaikutus Heikko vuorovaikutus Tavoitteena suuri yhtenäisteoria

Gravitaatiovuorovaikutus Newtonin gravitaatiolaki v. 1684: Etävoima Hallitsee taivaankappaleiden ja galaksien liikkeitä Sijoitetaan gravitaatiolakiin m1 = M = maan massa ja r = R = maan säde  Painovoima missä G = 6,67259 · 10-11 Nm2/kg2 = gravitaatiovakio

Sähkömagneettinen vuorovaikutus Benjamin Franklin havaitsi 1700-luvulla, että sähkövarausta oli kahta eri ”lajia”; positiivinen ja negatiivinen Erimerkkiset varaukset vetivät toisiaan puoleensa ja samanmerkkiset hylkivät Charles Coulomb: Etävoima Sähköiset ja magneettiset voimat ovat saman vuorovaikutuksen eri ilmenemismuotoja

Vahva vuorovaikutus Atomin ytimen koossa pitävä voima Ytimen hiukkaset koostuvat kvarkeista Kantama hyvin lyhyt (~10-15m) Ydinreaktoreissa tuotettu energia on vahvan vuorovaikutuksen potentiaalienergiaa

Heikko vuorovaikutus Edellä mainitut kolme perusvuorovaikutusta eivät vielä riitä selittämään kaikkia radioaktiivisten ydinten hajoamisessa tapahtuvia ilmiöitä. Hyvin lyhyt kantama Voidaan havaita vain sellaisissa hiukkasreaktioissa, joissa vahvaa vuorovaikutusta ei esiinny Esim. Vapaan neutronin hajoaminen protoniksi ja elektroniksi (beetahajoaminen) Tärkeä merkitys tähdissä tapahtuvissa ydinreaktioissa.

β- -hajoaminen:

Yhtenäisteoria Grand Unified Theory eli GUT pyritään yhdistämään kaikki perusvuorovaikutukset Toistaiseksi on pystytty yhdistämään sähkömagnetismi ja heikko vuorovaikutus sähköheikoksi vuorovaikutukseksi.