11. Astrometria, ultravioletti, lähi- infrapuna 1. Astrometria 2. Meridiaanikone 3. Suhteellinen astrometria 4. Katalogit 5. Astrometriasatelliitit 6.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
Advertisements

Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
HTTPK I, kevät 2012, luento21 Havaitsevan tähtitieteen pk I, 2012 Luento 2, : Ilmakehän vaikutus havaintoihin Luennoitsija: Thomas Hackman Kuva:
Havainto.
Havaitsevan tähtitieteen pk 1 Luento 6: Ilmaisimet ja uudet havaintotekniikat Jyri Näränen.
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
Hubble: Hubble-avaruusteleskooppi on maapallon kiertoradalle lähetetty peiliteleskooppi, eräänlainen avaruudessa oleva observatorio. Se on nimetty avaruuden.
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
TÄHDISTÖT Tähtitaivas on jaettu 88 tähdistöön.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Selitys Kiintotähdille on ainakin kaksi loogista selitystä. 1.Tähtien asema on todellakin muuttumaton toisiinsa nähden. Tämä käsitys on vallalla hyvin.
Kaasupilven halkaisija pienenee murto- osaan alkuperäisestä.
Muuttujien riippuvuus
1 Ohjelmointikielten varhaishistoria Esa-Matti Miettinen
Tuomarikoulutus 2002 Tuulen mittaus u Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. u Tuuli mitataan kilpailun.
Kotitehtävän 21 ratkaisu Ensimmäisen havaintoaineiston luokittelu – Ryhmäkeskiarvot hakeutuvat niin, että ryhmään kuuluvat pisteet ovat mahdollisimman.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
SATEET.
Miten säätä ennustetaan?
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, yhteenveto Luento , T. Hackman & J. Näränen.
HTTPKI, kevät 2009, Yhteenveto Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, yhteenveto Luento , T. Hackman & J. Näränen.
Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, kevät 2006 Luennoitsijat: FM J. Näränen ja FT T. Hackman Laskuharjoitusassistentti: A.Somero Luentoajat: Ti 14-16,
Newtonin ensimmäinen laki
Maailmankaikkeuden rakenne
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Pekka Mild Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Monitavoitteiset vaikutuskaaviot; Ratkaisu.
Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, kevät 2010 Luennoitsijat: FT J. Näränen ja FT T. Hackman Luentoajat: To 14-16, periodit 3-4 Kotisivu:
Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, kevät 2012 Luennoitsijat: FT Thomas Hackman & FT Veli-Matti Pelkonen Luentoajat: To 14-16, periodit 3-4 Kotisivu:
Ilmakehä suojaa elämää
TÄHDENLENTO.
Tähtitieteen Peruskurssi, Salon Kansalaisopisto, syksy 2010:
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
HTTPKI, kevät 2010, luennot Fotometria Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, luennot ja Thomas Hackman (Kalvot JN & TH)
10. Polarimetria 1. Polarisaatio tähtitieteessä 2. Stokesin parametrit 3. Polarisaattorit 4. CCD polarimetria.
Keskinopeus.
5. Datan käsittely – lyhyt katsaus Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, luento Thomas Hackman.
Maantieteellinen koordinaatisto maantieteelliset koordinaatit ilmaisevat asteina pituuden Greenwichin nollameridiaanista ja leveyden päiväntasaajasta (Kotkan.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Kappale 2: Kansantalouden tilinpito
Veera Aaltonen, Roosa Arima, Elina Estola, Tero Kiikeri
Päihdeongelmainen potilas terveysasemalla
Rakennusperinnön hoidon rahoitusmahdollisuus maaseudun kehittämisrahoituksella Kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön hoidon seminaari, museokeskus.
tunti – Liiketoimintasuunnitelma
3 HAVAITSEMINEN PS3 LAJM.
Molekyylimallinnus Helsingin yliopisto Kemian laitos
Lions tietoa uusille jäsenille
Free Being Me – Ihan Vapaasti Mä
äi7 puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen
VENÄJÄ Pinta-ala: km² Presidentti: Vladimir Putin
Revontulivideoista - Ilmakehätapaaminen 20 17
Metallisidos.
YHDISTEET.
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Tähden kehityksen loppuvaiheet
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
4. Teho ja hyötysuhde kuvaavat energiansiirtoa
Videosta Youtube: X-Rays by Wilhelm Conrad Röntgen (Milestones of Science) Miksi näkyvä valo läpäisee lasin,
Alisa, Saara, Wilma Tähdet.
työllistämisen, osaamisen ja sosiaaliturvan uudet ratkaisut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjä aloitteet perustuvat tutkittuun tietoon.
Digitaalisen yo-kokeen ohjeistus
Aurinkokunta vs. eksoplaneetat
3 ATOMIN MALLI.
Perussanastoa.
Esityksen transkriptio:

11. Astrometria, ultravioletti, lähi- infrapuna 1. Astrometria 2. Meridiaanikone 3. Suhteellinen astrometria 4. Katalogit 5. Astrometriasatelliitit 6. Ultravioletti 7. Lähi-infrapuna

13.1 Astrometria Taivaan kohteiden sijaintien, nopeuksien ja etäisyyksien määrittämistä Vanhinta tähtitiedettä  tähtikartat, navigointi  ajan määritys  astrologia Nykyaikana havainnot hyvin automatisoituja  meridiaanikoneet  satelliitit: Hipparcos ja GAIA

13.1. Astrometria Sovelluskohteita nykypäivänä:  taivaanmekaniikka  tähtien dynamiikka  galaktinen astronomia  ajan määritys  kosmisen mitta-asteikon määritys (parallaksit)  eksoplaneettojen etsintä

13.1 Astrometria

13.2 Meridiaanikone Teleskooppi, jonka akseli kääntyy vaakasuoraan itä-länsi suunnassa Teleskoopilla mitataan tähden kulminaation aika eli hetki, jolloin tähti ohittaa meridiaanin Tätä kutsutaan absoluuttiseksi astrometriaksi Joitakin meridiaanikoneita on vielä käytössä ja niillä tehtävä työ lähinnä tukee suhteelliseen astrometriaan perustuvia mittauksia

13.3 Suhteellinen astrometria Kun astrometriamittaukset tehdään kuvaan (esim. CCD), jossa ei ole suoraan absoluuttista asteikkoa, täytyy asteikko määrittää joidenkin kuvassa olevien vertailukohteiden avulla Vertailukohteiden mukaan muodostetaan kuvaus kuvakoordinaateista absoluuttiseen koordinaatistoon joko suoraan tai ns. normaalikoordinaattien avulla Kuvauksen määrittäminen on epälineaarinen optimointitehtävä joka vaatii numeerisia menetelmiä ja iterointia  Käytännössä melko suoraviivaista nykyaikaisilla tietokoneilla

13.3 Virhelähteitä Havaintoajan tulee olla tarkasti ja oikein määritetty Kuvakentän koordinaattiakselit eivät ole täysin saman suuntaiset kuin absoluuttiset Teleskoopin suuntaus ei ole koskaan täydellinen Kuvakenttä voi olla vääristynyt (joko optiikan tai teleskoopin aberraatioiden takia) Kuvataso ei välttämättä ole kohtisuoraan optista akselia vastaan Ominaisliike ja parallaksi vaikuttavat vertailutähtien paikkoihin

13.4 Katalogit

13.5 Hipparcos Hipparcos -katalogi tähteä 1m” tarkkuudella Tycho -katalogi yli miljoona tähteä m” tarkkuudella

13.5 GAIA Laukaisu joulukuu 2012, mittaukset jatkuu (ainakin) 2017 asti Sijainnit miljardille tähdelle 20 magnitudiin asti 20  ” 15 magnitudissa ja 200  ” 20 magnitudissa Astrometrian lisäksi myös fotometriaa ja spektroskopiaa

13.6 Ultravioletti ja lähi-infrapuna

13.6 Ultravioletti Ultravioletiksi kutsutaan säteilyä, jonka aallonpituus on nm  nm eli EUV on melkein läpinäkymätön tähtienvälisen vedyn absorption vuoksi Ilmakehän otsonikerros absorboi tästä alle 300nm säteilyn

13.6 Ultravioletti Kuumat (yleensä massiiviset) tähdet Tähdet kehityskaarensa alku- tai loppupäässä Gammasädepurkausten jälkihehku Tähtienvälisen vedyn Lymanin sarja Planetaarinen tähtitiede (esim. Saturnuksen revontulet)

13.6 Ultravioletti Havainnot on siis tehtävä avaruudessa (Hubble, IUE, EUVE, FUSE, Swift,...) Pidemmillä aallonpituuksilla voidaan käyttää perinteisiä optisia ratkaisuja, lyhyemmillä täytyy käyttää hipaisevan heijastuksen optiikkaa Detektorina CCD pienemmillä energioilla (pidemmillä aallonpituuksilla) ja MCP (Micro Channel Plate) suuremmilla

13.7 Lähi-infrapuna (NIR) Noin 1-5  m ( K) Tiettyjä kaistoja voidaan havaita maan päältä, suurin osa absorptiosta johtuu vesihöyrystä Havaintoihin voi käyttää tavallista teleskooppia, mutta myös erikoistuneita infrapunateleskooppejakin on Kaistat:  J (1.25  m), H (1.65  m), K (2.2  m), L (3.45  m) ja M (4.7  m)  J, H ja K kaistoille on määritelty 86 standarditähteä, Hunt et al. (1998, AJ 115, 2594)

13.7 Lähi-infrapuna

1.1  m isommilla aallonpituuksilla säteily on pääasiallisesti termistä Suuri osa kirkkaista sinisistä tähdistä on himmeitä lähi- infrapunassa ja dominoivina kohteina on punaiset jättiläiset ja punaiset kääpiöt Tähtienvälisen aineen lämpimät pilvet, joissa syntyy tähtiä Yksi suuri etu lähi-infrapunassa on se, että tähtien välisen pölyn ekstinktio on pieni Kaukaiset kohteet ovat punertuneet punasiirtymän vuoksi  Suuri osa isoista teleskoopeista optimoitu NIRiin

13.7 Lähi-infrapuna

Detektori nykyisin yleisimmin kaksikerroksinen puolijohdedetektori (multiplexed array), jossa HgCdTe kerää fotonit, jotka siirretään pii -pohjaiselle CMOSille lukua varten. Havainnot ovat taustan rajoittamia, joten taustaa on mitattava pitkin yötä. Samalla myös valotusajat ovat taustan määräämiä (esim. NOTCam saturoituu “normiyönä” J,H ja K -kaistoilla 1000s, 235s ja 160s) Taustaa voidaan myös minimoida jäähdyttämällä instrumentti (nestemäine He) ja peili kunnolla Lisäksi teleskooppi kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealla ja kuivaan paikkaan Avaruusteleskooppeja: Spitzer, IRAS, ISO, Herschel (2007)