Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Delfoi.
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
LanguageMaid Kielten oppimiseen ja opetukseen Itsenäiseen käyttöön Opettajan työvälineeksi.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
License To Kill Yleistietoa  Kirjailija Ian Flemingin vuonna 1952 kehittämä fiktiivinen brittiläinen agentti.  Useita romaaneja ja elokuvia. Eri Bond.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Valistus Tyylisuunta.
Romantiikan aikakausi
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Mikä maailmassamme on hulluutta? Mitkä ovat kulttuurimme suurimmat valheet? Mitkä epätotuudet ovat epävapautemme lähteet? Rahanahneuden kulttuuri.
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Anneli Clevenrot, 1 Suomenkielinen hallintoalue Suomenkielisen työryhmän.
Agricola-tutkimusta kielitieteen alalla: mitä Turussa on tehty ja mitä tekeillä Päätösseminaari ja Kaisa Häkkinen.
Mitä historia on?.
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Niko Saarinen.
Modernismin tulo Suomeen
BAPTISMI.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Papisto turvaa jatkuvuuden
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA UUDEN AJAN ALKU: KUSTAA VAASA.
Suomi 1B Torstai 7. huhtikuuta 2016 Mikael Agricolan päivä 9. huhtikuuta.
Suomi 2B Keskiviikko 6. huhtikuuta 2016 Mikael Agricolan päivä 9. huhtikuuta.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
Luterilainen kirkko Luterilaisuus. Reformaatio Uskonpuhdistus.
Mikael Agricola.
III KE SKIAJAN EUROOPPA
Kirjallisuus.
Keisari kannustaa uudistuksiin
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
PIETISMI ….
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Historia2 eurooppalainen Ihminen
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
KPL 8. REFORMAATIO Martti Luther (1483 – 1546)
Martti Luther ( ) Martti Luther ( )
Median aikajana TV v.1926 some
Historia2 Eurooppalainen ihminen
Martti Luther (1483 – 1546) - syntyi Eislebenissä kaivosmiehen pojaksi
4. Luterilainen kristillisyys
Kirkkohistoria – Eurooppa & Suomi
2.2 Kulttuuriperintö.
Mikael Agricolan elämä ja teokset
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Lopullinen totuus joukkoviestinnästä
Esityksen transkriptio:

Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla suomenkieli oli vain puhuttua ja Suomi oli roomalaiskatolinen ja kuului ruotsiin ,jossa toteutettiin Martti Lutherin uskonpuhdistusta, jonka tavoitteena oli se , että jokainen voi lukea Raamattua omalla kielellään. Mikael Agricolan alkuperäinen sukunimi oli Olavinpoika ja hän syntyi Pernajalla. Hän osasi suomenkieltä ja luultavasti myös ruotsia, saksaa, kreikkaa ja latinaa. Mikael valmistui papiksi ja innostui Uuden Testamentin suomeksi kääntämisestä. Hän lähti Saksaan Wittenbergin kaupunkiin ja otti uuden sukunimen: Agricola, joka on latinaa ja tarkoittaa maanviljelijää koska hänen suvussaan oli maanviljelijöitä. Mikael Agricola otti suomen kieleen mallia ruotsista, saksasta, kreikasta ja latinasta. Vaikeuksia hänellä oli vokaalien ja diftongien kanssa. Hän saattoi myös kirjoittaa saman äänteen monella eri tavalla. Lisäksi hänen piti keksiä uusia sanoja esim. rukoushetki, Luoja ja nöyrä. Yhteensä hän kirjoitti noin 2400 sivua suomeksi.

Mikael Agricolan teoksia Ensimmäinen suomenkielinen painettu kirja on Agricolan Abckiria. Abckiria opetti papeille lukutaitoa, ja papit opettivat suomalaisille taitonsa. Kirjassa opetetaan aakkosten lisäksi myös jumalanpalvelukseen liittyviä sanoja ja toimituksia. Agricolan kääntämä Uusi Testamentti ilmestyi suomeksi vuonna 1548 ja siinä oli 718 sivua ja se sisälsi runsaasti kuvia. Kokonaan Raamattu käännettiin vasta vuonna 1642. Agricolan nimissä on myös ensimmäinen, suomenkielinen, loppusoinnullinen runo. Suomen kirjakieli syntyi pääasiassa murteiden pohjalta ja  eri murrealueet  alkoivat olla tasapuolisemmin edustettuina kirjoitetussa suomen kielessä vasta  1800-luvulla. Suomen tieto- ja kaunokirjallisuus  syntyi kuitenkin vasta  1800-luvulla.

Uskonnollinen kirjallisuus Uskonnollinen kirjallisuuden tyylisuunta oli n. 1500-luvulta 1700-luvun loppuun asti. Kaikki suomalainen kirjallisuus 1500-luvulla oli uskonnollista. Tämä johtui siitä, että Suomen kirjakieli syntyi vasta 1500-luvulla. Se syntyi, koska uskonpuhdistuksen vaatimuksena oli, että jokaisella tuli olla oikeus lukea Raamattua omalla äidinkielellään. Kirjakieli oli pakko luoda, koska muuten Raamatun lukeminen ei olisi ollut mahdollista, sillä siihen aikaan lukutaito oli erittäin harvinainen taito. Uskonnollisen kirjallisuuden tunnetuimpia kirjailijoita olivat mm. Martti Luther ja Mikael Agricola.