Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Sarahin tarina. Nimeni on Sarah ja olen 10 vuotta. Tykkään naruhyppelystä ystävieni kanssa.
OLISIKO SINUSTA JOHTAJAKSI?. Johtajaksi kasvetaan, ei synnytä.
Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Ajatuksia elämästä..
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Antiikin Kreikan arvoituksia Klikkaa minua, niin aloitetaan!
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Kuolemantuomio Tehnyt: Ida Vierimaa 2A.
Puhu parin kanssa. Millainen sinun perhe on. - Minulla on pieni perhe
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
ANTIIKKI.
Norssi ja Varis juttusilla
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Oikea nimi: Pertti Olavi Pasanen Syntymäaika: 10.huhtikuuta 1930 Syntymäpaikka: Kuopio, Suomi Ammatti: Viihdetaiteilija Kuolinaika: 7.syyskuuta 2001 Kirkkonummella.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
 Syntyi Espanjassa.  Hänen isänsä oli Espanjan armeijan kapteeni  Cortés oli äitinsä puolelta inkavaltakunnan kukistaneen löytöretkeilijä.
Anna Abreusta tietoa! Anna Eira Margarida Mourao de Melo e Abreu on syntynyt 7.helmikuuta 1990 Vantaalla mutta hän on myös asunut pienenä Portugalissa.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman neljäs luento.
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
Antiikin Kreikka.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Taide Antiikin Kreikka Demokratia Uskonto Tiede & Filosofia.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Tekijä: Katri Oikarainen
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Antiikki.
Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia
A RISTOTELES OLI ANTIIKIN KREIKKALAINEN FILOSOFI JA TIEDEMIES.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
Mitä oleminen on?.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
Antiikki ja varhainen filosofia
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Uuspositivismi.
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
2. Jakso; Kiina.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
1 Ydinsisällöt.
Kleopatra.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
VANHAN TESTAMENTIN SYNTY
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
Filosofian kandiohjelma
Esityksen transkriptio:

Aristoteles (384-322 eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies - Platonin ohella yksi länsimaiseen ajatteluun eniten vaikuttanut filosofi -Länsimaisen tieteen isä ja monien tieteenalojen perustaja -Tutki mm. anatomiaa, tähtitiedettä, geologiaa ja meteorologiaa 1

Elämä Kotoisin Stageirasta, Traakian rannikolta (nykyisen Kreikan pohjoisosasta) Lääkärin poika Muutti nuorena Ateenaan ja oli oppilaana Platonin Akatemiassa 20 vuotta  Platonilla suuri vaikutus Aristoteleen filosofiaan Platonin kuoltua asui vuosia Vähässä-Aasiassa Meni naimisiin erään diktaattoriksi kohonneen oppilaansa ottotyttären kanssa Makedonian kuningas kutsui hänet hoviinsa Aleksanterin opettajaksi Aleksanterin astuttua isänsä valtaistuimelle, Aristoteles palasi Ateenaan, jossa hän myös avasi oman koulun, Lykeionin (’’Lyseo’’) Kärsi läheisestä suhteesta Aleksanteriin → Aleksanterin kuoltua häntä syytettiin jumalattomuudesta Pakeni välttääkseen kuolemantuomion → kuoli yksin ja hylättynä maanpaossa 2

Vaikutus On yksi merkittävimmistä filosofeista kautta koko filosofian historian Ajatusten suora vaikutus on kuitenkin vaihdellut eri aikoina Nykyaikana kiinnostus Aristoteleen filosofiaan on herännyt uudelleen Kirjoitti paljon, suuri osa kirjoituksista on selvinnyt tähän päivään asti 3

Filosofiset ajatukset - Pääteos Organon, joka käsittelee pääasiassa logiikkaa - Kehitti syllogistiikan, jonka avulla voidaan luokitella asioita yksinkertaisten väitelauseiden avulla - Aristoteleen etiikassa keskiössä olivat hyveet ja oikea toiminta - Vaikutti suuresti metafysiikan kehittymiseen 4

Lähteet - http://fi.wikipedia.org/wiki/Aristoteles - Filosofia Prima Nova, Helsinki 2008, Kirjapaja - http://www.filosofia.fi/node/5562 5