Saksalainen sanomalehtitiede Zeitungswissenschaft, Publizistikwissenschaft.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tohtoriopinnot CMT:ssä Pekka Isotalus Kaikki kuuluvat •Tampereen yliopiston tutkijakoulu •Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma •Oppiaineet:
Advertisements

Utaimesta tulee Intro  Osastot:  Uutiset  Agenda  Ideat (mediakriittisiä juttuja)‏  Ikkuna (kuvareportaaseja yms)‏  Ilot (kulttuuri ja vapaa-aika)‏
Ainejärjestöjen saatossa Neekereistä Vostokiin Emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin puhe Vostokin 20. vuosijuhlassa Tampereella Ravintola.
Tutkimussuunnitelma…
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Avoimen yliopiston opiskelijapalautejärjestelmä Pedagoginen kahvila Hannele Sirkkanen Aikuiskasvatustieteen työharjoittelija.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
IV. Polttoainetta talouteen: Siirtolaisuuden aallot Määrittelyjä - mitä on siirtolaisuus? - siirtolaisuuden säätely - laiton siirtolaisuus - pakolaisuus.
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
Pujottelutyö Vanhan mallin mukainen käsityö
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Viestintätutkimuksen nykytila: Suomi Juha Herkman & Miika Vähämaa, Helsingin yliopisto, Viestinnän tutkimuskeskus CRC.
LAMK Pyöräilysivuston lanseeraustutkimus 2012 T IEDOSTA M ENESTYS INNOLINK RESEARCH OY TAMPELLAN ESPLANADI 2, 4.krs, TAMPERE FREDRIKINKATU 34 B 22,
Viestintätutkimuksen nykytila: Ranska Liina Puustinen Helsingin yliopisto, viestinnän tutkimuskeskus CRC.
Verkkoportfolio Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Kohti demokraattista oikeus- ja hyvinvointivaltiota
Suomen tieteen tila ja taso 2009 ja tutkimuksen kansainvälistyminen Johtaja Paavo Löppönen
Helmikuun uusintatentti
Mediateoria osana modernia sosiologiaa
Medioiden historia ja nykykehitys ma 10. ja : 10-12, F133; ti 11. ja : 11-14, F416 viikko 41 ma-ti Medioiden historia viikko 42.
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
ONKO OLEMASSA TILAUSHISTORIAN
Leena Kakkori & Rauno Huttunen
Eeva Ketola, LT Käypä hoito- päätoimittaja
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Kansainliitto.
RUOTSI.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
1700 – luvun kulttuuria Ruotsi-Suomessa:
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Tango Suomessa aikajana
Saksa 1920-luvulla Ekspressionismi. Ekspressionismi taidesuuntauksena alkoi n teatterin ja maalaustaiteen tyylinä; eri Euroopan maissa, mutta erityisesti.
Lapset ja nuoret tietokoneen käyttäjinä Historioitsijan näkökulma Digitaalinen kulttuuri Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos Porin yliopistokeskus.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Ihmisoikeudet Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Suomalaisia teollisuuden uranuurtajia
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Paradigmat muuttuvat - mitäs yhteisöviestintä on? Leif Åberg Yhteisöviestinnän tutkimuksen päivät Helsinki,
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Kielten laitos HALUATKO KIELENKIINTOISEN OPISKELUPAIKAN?
WERNER HEISENBERG. Werner Karl Heisenberg Werner Karl Heisenberg Saksalainen fyysikko ja filosofi Saksalainen fyysikko ja filosofi Syntynyt 5. joulukuuta.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Luento Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
ICC-toiminta Markku Holopainen
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tutkielman teko-ohjeet
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Kartografian historia
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Uuspositivismi.
Eksistentialismi Eero Jussila.
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
Marko Lindroos Luonnonvarataloustiede (Natural Resource Economics) YE4 / YLE5 / YET Marko Lindroos.
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Luento Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto
Luento Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto
Liiton viestintä ja Sotainvalidi-lehti
Esityksen transkriptio:

Saksalainen sanomalehtitiede Zeitungswissenschaft, Publizistikwissenschaft

Sanomalehtitieteen perusta saksalainen lehdistö 1900-luvun alussa modernia ja kaupallistunutta tieteessä Saksa oli edelläkävijä hegeliläisen hengentieteen ja historismin perinne sanomalehtioppi institutionalisoitui 1910-luvulla: 1916 sanomalehtiopin laitos Leipzigiin (Karl Bücher) 1919 lehtoraatti Münsteriin sanomalehtitieteen opetus levisi nopeasti Saksassa 1920-luvulla oman tieteenalan rajojen piirtäminen tärkeää

Sanomalehtitieteen tavoitteet tavoitteena tutkia yleistä mielipidettä ja lehdistön vaikutusta (propaganda!): ”Maailmansodan ja sen jälkeisten aikojen kokemukset avasivat laajojen piirien silmät näkemään hyvin johdetun lehdistön voiman ja sen, mitä vaaraa huonosti johdettu lehdistö merkitsee niin ulko- kuin sisäpoliittisessakin mielessä. Tämä antoi ensimmäisen sysäyksen tutkia lehdistöä tieteellisesti yleisen mielipiteen tärkeänä välineenä.” (Johannes Kleinpaul 1927, Zeitungskunde) tavoitteena systemaattinen tiedon järjestelmä, kattava teoria lehdistöstä: etsittiin sanomalehden olemusta tai ominaislaatua (vrt. genretutkimus) tutkimuskohteena sanomalehdistön historia, sanomalehden yhteiskunnalliset ja taloudelliset ehdot, lehtien sisältö ja journalismi

Tunnetuin klassikko Otto Groth (1948) Die Geschichte der deutschen Zeitungswissenschaft sanomalehden olemusmääreet: 1)periodisuus (ilmestyy säännöllisin välein) 2)universaalisuus (tietoa kaikilta aloilta) 3)ajankohtaisuus (tiedot päivitetään päivittäin) 4)julkisuus (kaikkien saatavilla julkisesti) sanomalehti ei kuitenkaan ole historiaton ja universaali, vaan sen olemus määräytyy historiallisesti ja paikallisesti → sanomalehteä on tarkasteltava osana kulttuurin kokonaisuutta (vrt. kulttuuritutkimus!)

Kritiikkiä ja ongelmia ei juurikaan empiiristä tutkimusta tuloksena lähinnä yleisesityksiä lehdistöstä kuitenkin myös avauksia esim. lehdistön lukijatutkimukseen, televisiotutkimus alkoi maailmasotien välillä natsihallinto asetti tutkimukselle rajat ja tutkimusperinne menetti kansainvälisen arvostuksensa

Sanomalehtioppi Suomessa Suomessa saksalaisvaikutteinen sanomalehtiopin opetus alkoi 1925 Kansalaiskorkeakoulussa ( → Tampereen yliopisto) suomalainen sanomalehtioppi pysytteli saksalaistyyppisen sanomalehtitieteen linjoilla aina 1960-luvulle saakka