Romantiikka & realismi:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Advertisements

Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Kulttuuria massoille.
Romantiikan aikakausi
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Romantiikan ajan piirteitä
Teollistuminen Millainen on teollistunut talous?
Romantiikka.
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
Keskiajan kirjallisuus
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Suomen yhteiskunnallinen uudistuminen:
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Rahan ja politiikan maailma
Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Keskiajan taiteesta Fokus Jumalan ja maailman suhde; hieraattisuus
Andrei Rublev: Kolminaisuus (1400-l)
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Tervetuloa eksymään symbolimetsän sokkeloihin!
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Suuret aatteet 1800-luku.
Oman aikamme taiteen ilmiö. - KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen,
Nationalismi: Kansallisuusaate
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Modernismin tulo Suomeen
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
ROMANTIIKKA LUVUT. idealistinen filosofia: asioiden henkinen luonne korostuu järki > henkisyys tutkimuksen kohteiksi ihmismieli tunteet myytit.
ELOKUVATAITEESTA Antti Pönni. MITÄ ON TAIDE? Arvottavassa ja suppeassa merkityksessä teos on taidetta, jos sillä on sellainen esteettinen arvo, joka erottaa.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
KESKEISET TYYLISUUNNAT TEKSTITAITOKOKEESSA ROMANTIIKKA, REALISMI JA MODERNISMI.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 6. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
NATIONALISMI MURTAA WIENIN JÄRJESTELMÄN. 1. Wienin kongressi 1814 – 1815 ideana palauttaa maailma vuoteen 1789 turvallisuus-, laillisuus- ja tasapainoperiaate.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Kirjallisuus.
Keskiajan perintö ja uudelleenkäyttö
Oman aikamme taiteen ilmiö
Rokokoo Reetta Kähkönen LV15L Jean-Antoine Watteau.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Kultakaudesta uudelle vuosituhannelle
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Novellin lajeja.
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
Realismi.
Giuseppe Verdi Iida.
AATTEET 1900-luvulla Länsimaissa yksilöllä yhä enemmän mahdollisuuksia muodostaa oma itsenäinen käsityksensä maailmasta Yksilön vapaudet ja oikeudet.
Historia2 eurooppalainen Ihminen
KIRJALLISUUDEN LAJIT.
Kuvan avaus - Keskiaika
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
VALISTUS.
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Esityksen transkriptio:

Romantiikka & realismi: Romantiikka syntyi 1800 – luvun alkupuolella vastareaktiona valistuksen kylmäksi koetulle järkeilylle Toisaalta valistajista Rousseau romantiikan taustalla Romantiikkaan yhdistyi myös nationalismi, jossa tunteella oli suuri merkitys Romantiikan syntyä tuki myös historian ja arkeologian tutkimuksen kasvu. Saatiin vanhoja juuria, myyttejä ja sankaritaruja taiteen aiheiksi Varsinkin Saksassa romantiikka ja nationalismi yhdistyivät voimakkaasti, kun saksalaiset vastustivat ranskalaisuutta Napoleonin aikana ja etsivät omia juuriaan muualta kuin ranskalaisten ihailemasta antiikista Keskiajasta tuli suosittu historian aikakausi romantiikan ajalla, tavallaan keskiaika palautettiin arvoonsa Yhtenä romantiikan syynä saattaa olla myös konservatismi, joka tukahdutti ihmisten vapaudenkaipuuta 1800 – luvun alkupuolella

Romantiikan suuret nimet: Kirjallisuudessa Goethe ja Schiller. Heidän aikaansa kutsutaan ”Sturm und Drang” – kaudeksi saksalaisessa kirjallisuudessa Kuuluisimpia teoksia ”Nuoren Wertherin kärsimykset” (Goethe) Romantiikan teemoina romanttinen, usein epätoivoinen rakkaus, traagiset kohtalot. Myös kauhu- ja seikkailukirjallisuus syntyvät, esim. Frankenstein, Robinson Crusoe Myös Victor Hugo (”kurjat” ja Alexandre Dumas (3 muskettisoturia)

Kuvataide: Myös kuvatai-teessa tunne, historia, nationalismi Tunnetuin maalari Eugene Delacroix Vapaus barrikadeilla

”Kreikka kuolee Missolonghin raunioilla” 1826 Taustalla turkkilainen sotilas Nationalismin ja romantiikan vaikuttamana kansakunnat ja valtiot alettiin kuvaamaan jopa ihmishahmoisina olentoina! Esim. Suomi-neito!

Romantiikka musiikissa: Romantiikan ajan musiikissa yleistyivät suuret, jopa 100-jäseniset orkesterit + kapellimestarit Ooppera oli hyvin suosittu laji Wagner, verdi ja Suomessa Sibelius edustavat (kansallis)romantiikkaa Varsinkin Wagner ammensi paljon saksalaisesta mytologiasta ja historiasta, ei ihme että Hitlerin Saksassa hän oli suosittu säveltäjä

Realismi: Realismi syntyi 1800 – luvun puolivälissä kuvaamaan teollistuneen ja kaupungistuneen yhteiskunnan oloja ja todellisuutta Realismissa näkyy pyrkimys asioiden todenmukaiseen kuvaamiseen, toisin kuin romantiikassa Ehkä luonnontieteiden kehitys näkyi tässä? Taiteen aiheina myös köyhyys, kurjuus ja tavallisen kansan olot kelpasivat - aiemmin niiden kuvaamista olisi pidetty järjettömänä Gustave Courbet jopa maalasi v. 1866 teoksen ”maailman alkuperä”, jossa on kuvattuna alaston nainen jalat levällään. Teos tietysti herätti paljon pahennusta aikanaan. Sen viesti on kuitenkin myös osa realismia! Seksuaalisuudesta ja sukupuolten eroistakin haluttiin karsia myytit

Kivanhakkaajat v. 1849. (Gustave Courbet)

Ilja repin on kuuluisin venäläinen realisti. ”Volgan lautturit” kuvaa köyhien kurjuutta Etelä-Venäjällä

Realismi kirjallisuudessa: Suomessa esim. Minna Canth, Juhani Aho Muualla esim. Ibsen (”nukkekoti) Harriet Beecher-Stowe (”Setä Tuomon tupa”) Charles Dickens Iso-Britanniassa Venäjällä Dostojevski

Kertaustyylit: 1800 – luvulla kiinnostus historiaan ja arkeologiaan vaikutti myös arkkitehtuurissa. Ns. kertaustyylit toivat uudelleen keskiajan ja renessanssi vaikutteet käyttöön Uusrenessanssi 1860 – 1890 – luvuilla ihaili Italian 1500 – luvun vauraita kauppakaupunkeja Uusgotiikka 1830 – 1870 – luvuilla. Syntyi Englannissa (esim. Iso-Britannian parlamenttitalo 1830 - luvulla)

Alankomaalaista uusrenessanssia

Brittien parlamenttitalo