Avoimia haavoja sotiemme 1939 - 1944 historiantulkinnoissa? To 13.3. klo 17:15 Metsätalon sali I (Unioninkatu 40) Avaus: Prof. Seppo Hentilä, Sotiemme.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne ja Älyä! ©Mervi veini 2004.
Advertisements

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Kuntaliiton palvelut muutosviestinnän tueksi
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Mike on mahtava tyyppi!.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja • Nettikysely KMT Kuluttaja tutkimuksessa. • Kysyttiin lehdistä, jotka vastaaja KMT puhelinhaastattelussa.
”Musa” -projektin eteneminen 1. Prosessi 2. Tiedonhaku 3. Tämän hetkinen tilanne ja jatkosuunnitelmat.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
PÄIVÄTYÖKERÄYS 2011.
Innovaatiojohtaminen, miten yhdistetään teknologian, markkinoiden ja organisaation muutokset. Heli Aramo-Immonen TTY/ Pori TETA osa 4.
Sosiologian johdantokurssi 2006 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen -ke Unioninkatu 40 Sali 1 - pe Unioninkatu 40 Sali 1 - Loppukuulustelu.
Satakunnan museo 125 vuotta. Arvoisat kutsuvieraat, Satakunnan museon aktiivit 125 vuotta oikeita päätöksiä. Onneksi olkoon myös 40-vuotiaalle museorakennukselle,
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Matti Kalliokoski Kouvola
Kuntaliitto Arto Koski Erityisasiantuntija Kuntajakoselvittäjien työseminaarin tavoitteet.
UMF I Luento 2. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
UMF I Luento 1. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
NEVILLE CHAMBERLAIN Saku Huhmo 2B. Nuori Neville Chamberlain.
Jatkosota
Sodan kulku: * Talvisota alkaa
Puolueet: Puolueiden merkitys:
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
Kansakunta jakautuu kahtia ja sota 1918
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Mitä kieltä sinä puhut. Minä puhun saksaa
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Poliittinen tutkielma. Tieteellisempi ote Spinozan viimeinen teos, Tractatus politicus, jäi kesken hänen kuollessaan. Nimensä mukaisesti se on paluuta.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Yhteiskuntahistorian johdantokurssi
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon viitearkkitehtuuri Pekka Linna, CSC.
Kylmän sodan kriisejä.
Nationalismi: Kansallisuusaate
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Afrikka vapautuu siirtomaavallasta TAUSTA: Imperialismin aikana Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Imperialismin aikana.
LUENTO 7 ERIARVOISUUDEN SYYT. Sosiologian johdantokurssi kevät 2008 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen ke P674 ja
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
Kansainvälisten suhteiden tutkimus = Maailmanpolitiikka = Kansainvälinen politiikka Tutkii ”ylikansallisia” suhteita, eli valtioiden/järjestöjen (esim.
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
Suomen sota ja Haminan rauha 1809
Välirauhan Suomi 1940.
Oppilaiden näkemyksiä maakunnastaan Pohjois-Kymenlaaksossa
Tutkielman teko-ohjeet
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
Kirjallisuus.
Suomi 2B Keskiviikko
Puheenjohtajana Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n maailmanhallituksen jäsen ja Kansainvälisen osuustoimintavuoden Suomen toimikunnan puheenjohtaja,
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
VIRO.
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
EDUSKUNTA ©Toni Uusimäki 2017
Suomen jatkosota Suomen joukot suuremmat ja paremmin aseistetut kuin talvisodassa -> Saksalaisilla rintamavastuu Oulujärvestä pohjoiseen Tavoitteena.
Republikanismi Toiselta nimeltään "Tasavaltaisuus"
Tuhat Suomalaista - Sanomalehtien liitto
Lentoliikenne luvulla
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
Suomi 1918 Seminaari Kansallismuseolla
Esityksen transkriptio:

Avoimia haavoja sotiemme historiantulkinnoissa? To klo 17:15 Metsätalon sali I (Unioninkatu 40) Avaus: Prof. Seppo Hentilä, Sotiemme historian sietämätön kipeys Alustukset: VTT Markku Jokisipilä, Kuinka demokraattinen Suomi päätyi kansallissosialistisen Saksan liittolaiseksi? Dos. Pekka Visuri: Suomen hallituksen vaikeat valinnan jatkosodan loppupuolella Dos. Erkki Tuomioja: Politiikka ja historiantulkinnat Järjestäjät: Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitos/ Poliittinen historia ja Vapaus valita toisin- yhdistys

”Suomessa on muutaman viimeksi kuluneen vuoden aikana ilmestynyt yllättävän monta tohtorin väitöskirjaa, lehtiartikkelia ja mielipidekirjoitusta, jotka pyrkivät mitätöimään tasavallan presidentti Risto Rytin, sotiemme veteraanien ja koko Suomen kansan suurteot sodissamme ja maamme jälleenrakentamisessa.” (Matti Koskimaa: Suomen kohtalonvuodet, talvisota ja jatkosota Docendo 2013) Miksi viime sotien muisto herättää yhä kipeitä muistoja ja ristiriitoja? Toisaalta sotien merkityksestä ja oikeutuksesta vallitsee Suomessa erittäin laaja yksimielisyys Toisen maailmansodan muistaminen on useimmissa Euroopan maissa yhä jakautunut (holokausti, kollaboraatio miehittäjän kanssa, vastarintaliike, jne.)

Suomen talvi- ja jatkosota päättyivät kumpikin saman tyyppiseen torjuntavoittoon, jonka ansiosta Suomi säilytti vapautensa, koska maata ei miehitetty Ei tapahtunut syvällistä järjestelmänmuutosta, vaan vanha eliitti luotsasi maan sodasta rauhaan Sen ansiosta sotia koskeva välitön tilinteko sujui Suomessa tuskattomammin kuin missään muualla ja jäi osin myös tekemättä Merkillinen suomalainen piirre on sekin, että hävityistä sodista muodostui keskeinen kansallisen itsetietoisuuden lähde – ei tosin ensimmäistä kertaa … Runebergin ”Vänrikki Stoolin tarinoiden” aseman sai viime sotien jälkeen Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas”

Koska viime sotien muisto on monille suomalaisille yhä niin pyhä, kriittinen tutkimus nähdään heti hyökkäyksenä ja loan heittämisenä sotiemme veteraanien silmille Kovin kiukku purkautuu netin keskustelupalstoille, joiden tyypillinen osoite on tyyppiä ”Ei siitä tarvitsisi kenenkään pahastua, vaikka menneisyys liittyykin nykyisyyteen.” Eräs 15-vuotias nurmolaistyttö Sirkka Ahosen haastattelututkimuksessa ”Historiaton sukupolvi” (1998) On tietysti aivan turhaa edes yrittää arvailla närkästyjien määrää, mutta sen voi varmaankin sanoa, että kyse on joukosta vannoutuneita asian harrastajia; kansakuntaa laajasti vaivaava trauma sotien muistelu tuskin kuitenkaan on

Pilvi Torstin kaksi vuotta sitten ilmestyneen kyselytutkimuksen ”Suomalaiset ja historia” (otos 3 300, vastausprosentti 35.3) mukaan, kun kysyttiin Suomen 1900-luvun merkittävimpiä saavutuksia, kolme neljästä vastaajasta asetti hyvinvointivaltion rakentamisen viime sotien edelle ”Peruskoulu selätti sodat ja suurmiehet” - Unto Hämäläisen otsikointia Torstin kirjan arvostelussa (HS ) Sotien muistelun merkitys väheni selvästi, kuta nuoremmista ikäluokista oli kyse Pirstaloituuko kansallinen kertomus? Vuoden 1918 punaiset ja valkoiset ovat pitkälti kadonneet nykypolven historiakuvasta – viime sotien muistaminen säilyy ”geopoliittisista” syistä, vaikka närkästyjien sukupolvi vähitellen väistyykin