Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Advertisements

Laatija / käsittelijä 1 Itämeri-viestijöiden yhteistyöverkosto Aira Saloniemi Verkkopäätoimittaja, Suomen ympäristökeskus SYKE, viestijäverkoston.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos
AFO-yhdistelmäontologia Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous Esko Siirala Helsingin yliopiston kirjasto,
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Mikä on kysymys? ___________? - Hän on Mikko. ___________? - Me puhumme saksaa. ___________? - He asuvat Espoossa. ___________? - Minä olen kotoisin Italiasta.
10 vinkkiä voimaantumiseen
• Teologia on tutkimusta kulttuurista, yhteiskun- nasta, ihmisestä ja us- konnosta eri ilmentymi- neen • Maailmanuskonnot, uusi.
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
TWITTER KIRJASTOPALVELUNA Krista Auvinen Lähteet:
WORDPRESS -KOULUTUS Juha Konttinen – Miksi Wordpress?  on ilmainen  on helppo asentaa ja käyttää  omalle tai vuokratulle palvelimelle 
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Tietokannat II Lasse Bergroth Turun yliopisto, IT-laitos Kevät 2013
KYLÄRADIO Kyläradiotapaaminen, Seppo Mustonen Miten on mennyt? Mikä ihmeen yhteisöradio? Kuunteleeko meitä kukaan? Miten teen paremman ohjelman?
Miten HELDA ja TUHAT liittyvät koulutukseen ja miten ne otetaan huomioon eri tasoilla? Teodora Oker-Blom Viikin tiedekirjasto.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
ORCID ja tutkijoiden tunnistaminen RAKETTI-tulosseminaari, Jyrki Ilva
Primo Central Index –työpaja
BIOMETRISET TUNNISTEET AUTENTIKOINTI- JA VALVONTAJÄRJESTELMISSÄ
Tutkijan identifiointi –kyselyn tuloksia Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
AFO-yhdistelmäontologian laatiminen Sisällönkuvailupäivä Päivi Lipsanen Helsingin yliopiston kirjasto, Viikin kampuskirjasto.
YLIOPISTON TUKI Elise Kosunen Yleislääketieteen professori PERTTU-seminaari
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 17 – Kaarlo Väisänen Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Kompleksisuuden teoria ja organisaaatiotiede.
TraiNet-verkosto puhuu nyt kielillä − harjoittelu ulkomailla antaa kilpailuedun Haaga-Helia amk, Helsinki.
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
HY:n erillisvalinnat Opintopolussa Opintopolkuryhmä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
HAIPRON KÄYTTÖ JA KOKEMUKSET – Turvallisuuspäällikkö Lasse Koste
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy TUTKI-ohjausryhmä
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Tutkijan kommenttipuheenvuoro Annika Blomberg TY TUTKIJAN IDENTIFIOINTI.
HY:n Oodi-päivä: Opintosuorituksen kieli Esko Koponen Asiantuntija, kansainväliset opintoasiat Rehtorin kanslia/opintoasiat
Millainen sää on?.
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
Tutkijan identifiointi -esiselvitys Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy RAKETTI-tulosseminaari
KH Kirjasampo NYT Yleisten kirjastojen neuvosto
MUUTAKIN KUIN AIV-REHUA A. I. VIRTANEN. TESTAA TIETOSI KUKA A. I. VIRTANEN? Nobel Foundation.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Ikääntyneiden hyvinvointi Kaisu Pitkälä LKT, geriatrian dosentti Professori, Helsingin Yliopisto Miina Sillanpään säätiö
omena banaani appelsiini tomaatti kurkku paprika
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kansainväliset tutkijatunnisteet Tutkijan identifiointi -seminaari Jyrki Ilva
Viittaustietoisku Diplomityötä varten.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
VERSOLAn etusivu Työnhakukeskus 2.4. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt?/ Suomalainen pomo 2.5. Hiki laiskan syödessä?/ Tauolla työkavereiden.
Avoin julkaiseminen hiukkasfysiikassa ja kosmologiassa Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos.
Vokaaliharmonia A B ranska + lainen läinen ranskalainen tshekki + lainen läinen tshekkiläinen kolumbia + lainen läinen kolumbialainen norja + lainen läinen.
Järkeä ja tehokkuutta opetusohjelman laadintaan Laura Vuorinen, Opiskelijarekisteri Anna Kuuteri, Käyttäytymistieteiden laitos Timo Tamminen,
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
HAKA-projekti VirtAMK-seminaari HAKA Käyttäjän tunnistus yli korkeakoulurajojen VirtuaaliAMK-seminaari Mikael Linden,
Millainen sää on?.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
DViikki Kokemuksia kokotekstien taltioinnista DSpace-ohjelmistolla Kimmo Koskinen Viikin tiedekirjasto.
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Tietokannat -kurssi KSAO, Datanomit, käytön tuki kevät 2015 Lauri Tapola.
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
ORCIDin käyttöönoton etenemissuunnitelma
Julkaisuarkistopalvelut tutkijoille Helsingin yliopistossa
Open Researcher & Contributor iD
Esityksen transkriptio:

Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus? Eva Isaksson Helsingin yliopiston kirjasto Tutkijan identifiointi -seminaari 25.2.2014

Tapaus Keijo Hämäläinen HY vararehtori, fyysikko ORCID: 0000-0002-9234-9810 ResearcherID: A-3986-2010 Scopus Author ID: 7004899071 ISNI: ei ole Web of Science 11/2013: Virtaset 3571 artikkelia Korhoset 2660 artikkelia ....... Hämäläiset 1882 artikkelia

Tapaus ResearchGate HY Fysiikan laitokseen linkittäytynyt 139 RG:n käyttäjää – kirjo professoreista jatko-opiskelijoihin Heistä 16 (+1?) myös ORCIDissa = n. 12% Näistä 5:llä ResearcherID, 7:llä Scopus Author ID, 8 (+1?):llä ei kumpaakaan – linkitys heikkoa!

Motivoiko tunnistautuminen tutkijaa? Keijo Hämäläiselle tunnistautuminen on kannattavaa RG:sta poimitussa ORCID-ryhmässä 16 tutkijalla ei erityisiä erottautumisongelmia nimen puolesta, ORCIDin käyttöönottoon siis jokin muu motiivi 17. tutkija: ORCIDissa monta kaimaa, useimmilla ei muita tietoja kuin nimi – mahdoton kysymättä selvittää, kuka (jos kukaan) heistä on HY:n tutkija! Hämälainen K Keijo, Kirsi, Kai, Kari, Kauko, Kaisa, Krista…?

Tapaus ”minä itse” Muiden tunnisteet ovat muiden tunnisteita, vain omat tekevät tunnisteista kouriintuntuvia ORCID (liiankin?) helppo tehdä ResearcherID on helppo tehdä ja helppo linkittää Scopus Author ID ei oikeasti itse luotavissa?* ISNI ei omassa kontrollissa, ei voi linkittää ORCIDiin * CSC:n esiselvitys väittää muuta ORCID: 0000-0002-1488-5757 ResearcherID: F-6705-2011 Scopus Author ID: ei ole ISNI: 0000 0000 2579 8195 arXiv: http://arxiv.org/a/isaksson_e_1

Kv. kampanja: kaikki tähtitieteilijät mukaan ORCIDiin Vastaanotto ollut ”ristiriitaisen myönteistä” Joukkoliittymisestä ei vielä voi puhua

Mikä motiiviksi tähtitieteilijälle? Keskeinen vastaväite: oma viitetietokanta (NASA Astrophysics Data System) ei käytä ORCIDia Toinen vastaväite: oma ”uutisvirta” (arXiv) ei käytä → ORCID ei näy tutkijan arjessa vielä mitenkään! Alan suurimmat kustantajat tukevat ORCIDia (mutta yksikään kustantaja ei vaadi sen käyttöä!) arXiv tutkii ORCIDin käyttöönottoa NASA ADS: bibtex-importointi ORCIDiin ja ORCIDin tallennus omaan profiiliin toteutuu keväällä 2014 Ei pakkoa – riittävätkö syötit & kannustimet…?

Tutkijan tunnistemuistilista Onko sinulla jo ResearcherID? Oletko kytkenyt artikkeleita ResearcherID:hesi? Tiedätkö, onko sinulle annettu Scopus Author ID? Oletko tarkistanut omat Scopus-artikkelisi? Onko sinulla jo ORCID? Oletko kytkenyt siihen muut ID:t? … Miksi – oma hyöty vai taas yksi lisävelvoite? Helpotusta vai lisätyötä? Keneltä kysyt tunnisteista? (Ahdistaako jo?)

Sillä välin kun pohdimme: Wang-ongelma on täällä ja nyt Web of Sciencessä on n. 336 500 artikkelia jossa yhtenä tekijänä Wang Y tai J Wang ovat kirjoittaneet n. 28 000 artikkelia Näistä suomalaisella osoitteella 367 artikkelia Näistä Helsingin yo:sta 282 artikkelia (11/2013) TUHATissa 6 J / Y Wangia (3 kampuksella 2/2014)

Kiitos! Eva.Isaksson@helsinki.fi http://orcid.org/0000-0002-1488-5757