Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere 22.5.2007 Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Advertisements

ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Kuntamarkkinat Helsinki
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Suupohjan seutuportaali –hanke
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
• Verkostossa mukana: –Tampereen Aikuiskoulutuskeskus –koordinoi – Salon seudun aikuisopisto – Vaasan aikuiskoulutuskeskus – Pohjois-Satakunnan Aikuiskoulutuskeskus.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Aluekeskusohjelma ja sen yhteydet osaamiskeskusohjelmaan Janne Antikainen erikoistutkija SM/AHO/AKO Multipolispäivät Oulu
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
W w w. h a m k. f i Hämeen innovaatioympäristön kehittämisohjelma Jarno Tuimala Hämeen amk.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Vantaan kuntalaiskuuleminen
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Myyrmäki Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
KOKO –ohjelma  Esittely  Tilannekatsaus SEUTUVALTUUSTO Petri Jylhä.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
HALLITUSOHJELMA /TL. HALLITUKSEN TALOUSSTRATEGIA Osaaminen, yrittäjyys ja uudistumiskyky hyvinvoinnin lisäämisen perustana: Työikäisen väestön.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tilanne MMM/Maaseudun kehittämisyksikkö.
Kumppanuudella ratkaisumalleja KOMIS – Kunta ja paikalliskehityksen hallinta Mikkeli Sami Kurki johtaja, professori Ruralia-instituutti,
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
Tampere ja Tampereen kaupunkiseutu vuonna 2030
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
ET2050 Euroopan alueiden tulevaisuus Timo Hirvonen
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Tampereen kaupunkiseutu osana Etelä-Suomen kaupunkirihmastoa? Jari Kolehmainen & Markku Sotarauta Alueellisen kehittämisen tutkimusyksikkö (Sente) Tampereen.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Espoon kuntalaiskuuleminen Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
VISIO 2015 Tulevaisuuden metsät - lisää hyvinvointia uusiutuvista luonnonvaroista EHDOTUS : Liite 1.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelma Maankäyttö, asuminen ja liikenne Seutuhallituksen nimeämä maankäyttö- ja rakennetyöryhmä, pj. Risto Laaksonen Yhteistyön.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Matinkylä Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Aluetaloustilastojen käyttäjänäkökulma - Aluekehittämisen näkökulmasta Timo Aro, Satakunnan TE-keskus Porin yliopistokeskus Satakunta -Talousseminaari.
EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.
ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Aluekehittämisen näkökulma ennakointiin Satakuntaliitto
Esityksen transkriptio:

Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma

Esityksen sisältö Alueiden kehityksen kuva Monikeskuksinen aluerakenne - eheytyvä yhdyskuntarakenne Kaupunkiseudut - seutukaupungit Uuden hallituksen linjaukset Suurten kaupunkiseutujen haasteet

Alueiden kehityksen kuva

Muuttoliike tasapainottunut

MUUTTOLIIKE 2006 Kunnittain Seutukunnittain

Työpaikkojen kehitys Aluekehityksen perusta on työpaikkojen kehityksessä Maakuntaveturit ovat hyvässä vedossa Työpaikkoja on syntynyt alueellisesti tasapainoisesti

Monikeskuksinen aluerakenne - eheytyvä yhdyskuntarakenne

Kaupunkiseudut - seutukaupungit

Muuttoliike Tampereen seudulla e

 Kaupungit ovat alueellisesti kasvaneet kaupunkiseuduiksi eli ne ovat seutuistuneet 1970-luvulta alkaen, yliseudullistuminen 2000-luvulla  Kaupungit ja niitä ympäröivät kunnat ovat yhtä toiminnallista aluetta, jolla käydään töissä ja haetaan palveluja  Jatkossa kasvu edellyttää  erikoistumista  toimijoiden vahvaa seudullista yhteistyötä  kaupunkiseutujen vahvempaa keskinäistä verkostoitumista Seutuistuminen jatkuu

Hallitusohjelma - aluepolitiikka Hallituksen tavoitteena on edistää alueiden kansainvälistä kilpailukykyä, pienentää alueiden välisiä kehityseroja, turvata kansalaisten peruspalvelut ja yhteydet koko Suomessa. Lähtökohtana ovat alueiden omiin vahvuuksiin ja osaamiseen perustuva erikoistuminen, toimijoiden välinen yhteistyö ja verkottuminen alueiden kesken. Tavoitteena on vahvoihin maakuntiin perustuva monikeskuksinen aluerakenne, joka vahvistaa sekä kaupunkialueiden että maaseudun elinvoimaisuutta. Hallituksen tavoitteena on tehostaa aluepolitiikkaa erityisesti heikoimmilla alueilla, vahvistaa suurkaupunkipolitiikkaa ja käynnistää metropolipolitiikka.

Jatkuu … Alueiden kehittämisen roolia vahvistetaan valtioneuvoston ja eri hallinnonalojen päätöksenteossa. Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut ja yhteydet. Hallitus tukee kuntien ja maakuntien omaehtoista ja strategista kehitystä sekä voimavarojen alueellista ja paikallista yhteen kokoamista. Ohjelmaperusteista aluekehitystyötä jatketaan. Kansallista ohjelmajärjestelmää yksinkertaistetaan ja ohjelmien määrää vähennetään. Luodaan kokonaisvaltainen aluepolitiikan vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointijärjestelmä. Seurantajärjestelmiä yksinkertaistetaan.

Kehittämisen seudulliset lähtökohdat: seudun ominaisuudet ja kehittämistarpeet SEUDUN KILPAILUKYKY- STRATEGIA Talouspolitiikka Verotuspolitiikka Työ- ja elinkeino- politiikka Aluepolitiikka Kehittämisen kansalliset lähtökohdat KANSALLISET KILPAILUKYKY- STRATEGIAT Kehittämisen alueelliset lähtökohdat MAAKUNTIEN KILPAILUKYKY- STRATEGIAT Kansalliset sektoripolitiikat Kilpailukykyä vahvistetaan kansallisesti, maakunnissa ja eri tyyppisillä seuduilla Valtakunnallinen liikennepolitiikka Sosiaali-, terveys-, työ- ja eläkepolitiikka Koulutus-, tiede- ja Innovaatiopolitiikka; kulttuuripolitiikka Viestintäpolitiikka elinkeino- ja yritystoiminta osaaminen ja työvoima palvelut ja yhteydet Sektoripolitiikkojen aluevaikutukset – hallinnonalojen aluestrategiat kansallisen politiikan toteutuminen alueilla Sektoripolitiikkoja täydentävät kansalliset ja EU:n tukemat aluekehitys- ohjelmat ja -hankkeet Hallitusohjelman painopisteet

Alueen kilpailukyvyn kehittäminen Alueiden kehittämisen kansallinen strategia monikeskuksinen aluerakenne alueiden kilpailukyky Alueiden kehittämislaki Hallitusohjelma Tavoitepäätös KaupunkiseudutMaaseutu ja saaristo Alue- keskukset Metropoli- alue Osaamis- keskusohjelma OSKE Aluekeskus- ohjelma AKO Maaseutu- ohjelma Saaristo- ohjelma Osaamis- klusterit AKO- verkostot Maaseudun seudut Heikoimmat alueet Saaristo MAAKUNTAOHJELMATMAAKUNTAOHJELMAT EU-OHJELMATEU-OHJELMAT Suuret kau- punkiseudut Erilaiset alueet Eriytetty politiikka kansalliset erityisohjelmat seutustrategiat NYKYTILANNE Miten yksinkertaistetetaan; mistä vähennetään? Hallitusohjelma: ohjelmia yksinkertais- tetaan ja määrää vähennetään.

Tulevaisuuden haasteet Asemoituminen globaalissa kilpailussa –vahvuudet, osaaminen, erikoistuminen, verkottuminen –kansainvälisyys myös kulttuurisesti ja sosiaalisesti Ikääntyminen –työvoiman saatavuus –palvelut ja esteetön ympäristö –sukupolvien kohtaaminen; ikäihmiset yhteisön voimavarana Ekologisesti kestävä kehitys –yhdyskuntarakenne, asuminen ja liikenne suurilla kaupunkiseuduilla Sosiaalinen eheys –sosiaalisten, etnisten, kulttuuristen ja ikäryhmien kesken