LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

Mission Gallup 08 nettikyselyn yhteenveto. Jeesus tunnetuksi kautta maailman Taustatietoja • 446 vastaajasta 38% (m) ja 62% (n) • Vapaakirkollisia 84%
Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat. Raamatunkäännöstyön lähtökohta: Raamatun sana kuuluu kaikille, jotka sitä kaipaavat.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Työ on kesken Maailman evankelioiminen Tilanne vuonna 2004.
Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Luther, regimenttioppi, lähetys
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” Mark 16:15 Kuka käskee ja ketä ? Mikä on minun paikkani ja osuuteni ? Yhdessä.
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Nuoruus kehitysvaiheena
Valittu kansa – Israel vai me?
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
LIIKUNNASTA HYVINVOINTIA - SEMINAARI Turun lyseon koulu Kello
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
1 Meidän kirkko Ykseyttä etsivä yhteisö. Suomen ev.-lut. kirkon ekumeeninen strategia vuoteen 2015 KIRKKOHALLITUS¤
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Uskonnot ilmiöinä.
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
Sääntöjensä mukaan SRK julkaisee, kustantaa ja levittää omaksumansa hengen mukaista kirjallisuutta, sanoma- ja aikakauslehtiä sekä muita kustanteita. Julkaisujen.
ELM04 VENÄJÄ ”Edessäsi on nyt avoin ovi” Ilm.3:8b.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Motivointi 1.
KONSTANTINOLAINEN KÄÄNNE
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
16. Uskontojen moninaisuus
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
12. Islamin suuntaukset ja levinneisyys
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Dos. Mika Vähäkangas SUOL:n talvipäivillä 2009: Millaista vuoropuhelua kulttuurit ja kristinusko käyvät Afrikassa? Tinyiko Maluleke: ”Afrikkalainen kristillisyys.
Afrikkalainen kulttuuri
Uskonto ja yhteiskunta
Suuntia kriittiseen uskonnonopetukseen
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
15. Uskonto yhteiskunnassa
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Uskonnot modernissa maailmassa
MUUTTUVA KRISTINUSKO Luku 18 – Ydinsisältö.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Protestanttiset kirkot
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Lähetysopetus rippikoulussa
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Suomen Lähetysseuran strategia
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu II kulttuurikeskus Sofia, Helsinki

LÄHTÖKOHTA Jeesuksen Kristuksen antaman lähetystehtävän täyttäminen on vielä kesken. Raamatulliset perusteet; Jumalan valtakunnan näköala – näiden sitovuus. Suhde ei-kristillisten uskontojen ja ideologioiden kannattajiin eri konteksteissa? Miten lähetys on tänään käsitettävä?

KOLMIYHTEISEN JUMALAN TYÖTOVERINA LÄHETYKSESSÄ Ketkä ovat työtovereitamme lähetyksessä Suomessa ja ulkomailla tänään – lähetyskumppanuuden tilanne? Tavoitteisto lähetyksessä – omien ja lähetyskumppanin tavoitteiden suhde? Kristityn identiteetti ja vainot nykypäivänä – johtopäätökset? Kristuksen ainutlaatuisuus eri konteksteissa.

MODERNI SÄHKÖINEN KOMMUNIKAATIOTEKNIIKKA JA LÄHETYS Lähetyksen toteuttaminen rajat ylittäen käyttäen internetiä, sateliittikanavia, tekstiviestejä, kännykkäpuheluita - islamilaiset ja muut valtiot, joissa ei ole vapaata tiedonvälitystä – strategisia kysymyksiä ja vastauksia. Follow-up toiminnan kehittäminen. Uskonnollinen etsintä maailmalla lisääntyy?

VASTA 1/3 MAAPALLON VÄESTÖSTÄ LUETAAN KRISTITYIKSI – 2/3:LLA MUITA VAKAUMUKSIA Miten olisi yhdessä toimittava, että kristittyjen osuus nykyisestä kasvaisi? Osataanko toimintaympäristöä ja sen muutoksia lukea riittävän hyvin? Mikä avuksi? Lähetysstrategisen oman ja yhteisen suunnittelun nykytila ja tulevaisuus? Raamattuja tai Raamatun osia julkaistu 2454 kielellä. Kieliä Tukitoimet jatkossa?

KAIKKI USKONNOT TEKEVÄT LÄHETYSTYÖTÄ Esim. islamin kannattajien osuus maailman väestöstä n. 21%. Sisäinen kasvu edelleen vahvaa (1,7 trendi% - vrt. kristityt 33%; 1,3 trendi%). Islamin kasvun syitä? Uskonnollisten johtajien merkitys sovinnonrakentajina eri konteksteissa lisääntyy? Uskonnonvapauden ja erityisesti islamista irrottautumisen ongelmat kohdattava – miten?

LÄHETYS IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄJÄNÄ Miten toimien voidaan lisätä ihmisoikeuksien toteutumista lähetyksen toiminta-alueilla? Reconciliation –toiminnan edistäminen – miten? Nälkä ja köyhyys laajasti todellisuutta – lähetyksen mahdollisuudet vaikuttaa sekä syihin että seurauksiin tulevaisuudessa? Lähetyskumppanuuden merkitys näissä yhteyksissä.

LÄHETYSTEOLOGIAN JA LÄHETYSSTRATEGIAN KEHITTÄMISESTÄ Trinitaariseen lähetyskäsitykseen perustuvaa kontekstuaalista lähetys- ja uskontoteologiaa tarvitaan kaikkialla. Relevantin lähetysteologian tekemisen tukemisen mahdollisuudet eri maissa? Kärsimyksen ja vainojen teologian ajankohtaisuus. Painopisteitä: WEA-MC Yhteisen lähetysstrategisen työskentelyn tehostaminen – miten toteutuisi käytännössä?

KOHTAAMINEN Perustavaa: kristityn identiteetti ja sovinnon evankeliumi. Aito kohtaaminen ja Pyhän Hengen toiminta. Esim. japanilainen konteksti. Institutionaalisen-, teologisen-, yhteisen toiminnan - ja henkilökohtaisen dialogin yhteen- kuuluminen: sisältää julkisuudessa tunnustamisen, teologisen ajattelun, sosiaalisen tapahtuman ja henkilökohtaisen kontaktin.

ISLAM JA EUROOPPA TÄNÄÄN Muslimit merkittävin lähetyksen ja vuoropuhelun haaste kristityille Euroopassa (LIITE). Muslimien ja kristittyjen yhteinen haaste Euroopassa? EU 27 jäsenvaltiota: suurimmat muslimivähemmistöt, 15,5 milj. Muu Eurooppa: n. 22 milj. Yhteensä n. 37 milj. Maailman uskonnot (LIITE).