Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Päätelaitetrendit 1995 – 2013 Trendi selvä (huolimatta taantuman aiheuttamasta laskusta kaikilla segmenteillä)
Advertisements

Palvelut ja tiedot käyttöön: Palveluväylä
ENTERPRISE SEARCH Toteutustekniikka Mikko Uusitalo Tampereen ammattikorkeakoulu.
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Lapin korkeakoulujen ja kuntayhtymien tietojärjestelmien yhdistäminen
Mikkelin sähköisen asioinnin alusta - päätöksenteko
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
IT
Mikä on Peppi projekti ja miten se etenee?
Oppijalähtöisten verkko-oppimisympäristöjen kehittäminen
Organisaatiotietojen esittely
Ohjeita Oppimisympäristön WWW-osoite ja etusivu.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC – IT Center for Science Ltd. Luottamusverkosto eli federaatio. Haka-luottamusverkosto Tieteen tietotekniikan.
1 IGI-tiedot ovat nyt kaikkien kirkon jäsenten ulottuvilla Internetissä osoitteessa
Federoidun identiteetinhallinnan periaatteet
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Arkkityön.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Sähköinen tentti Suomen korkeakouluille Tilanneraportti Synergiaryhmälle Totti Tuhkanen.
Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM:n) toimialan ja sidosryhmien yhteinen sähköinen palveluympäristö. Eduuni-palveluiden tarkoituksena on mahdollistaa.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Sähköisen työskentelyn ja verkostoitumisen palveluympäristö.
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Drupal Luonnonvarat joulutapaaminen Mikko Laine, Maanmittauslaitos.
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Resurssirekisteri – Haka-metatiedon hallintatyökalu
HAKA-projekti VirtAMK-seminaari HAKA Käyttäjän tunnistus yli korkeakoulurajojen VirtuaaliAMK-seminaari Mikael Linden,
Miten yritykset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Jarmo Nieminen Projektipäällikkö CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy CSC – IT Center for Science Ltd. Federoidun identiteetin hyödyt Tieteen tietotekniikan keskus CSC.
Johdatus luottamusverkostoihin
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
VETUMA, verkkotunnistaminen ja - maksaminen Tietotekniikkaosasto Ismo Aulaskari
Kansalaisen tunnistus- ja maksamispalvelu VETUMA Tietotekniikkaosasto Ismo Aulaskari
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
ORCIDin käyttöönotto Suomessa Hanna-Mari Puuska
Uusia käyttölupapalveluja, VETUMA Tietotekniikkaosasto Ismo Aulaskari
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
Haka- ja Virtu -seminaari Ajankohtaista Hakassa Haka- ja Virtu -seminaari
Federoidun identiteetinhallinnan periaatteet. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Valtion omistama osakeyhtiö Non-profit tuottaa keskitettyjä IT-palveluita.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
VIRTU tulevaisuudessa Markus Rahkola VM JulkICT-toiminto.
Haka 10 vuotta Vaikutukset korkeakoulujen tietohallintoon ja julkishallintoon.
Travelin ja Rondon federointi Jouko Junttila projektipäällikkö Hallinnon ohjaus Valtiokonttori.
Langaton Seinäjoki.
Vipunen – korkeakoulujen extranet
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Case: EXAM – sähköinen osaamisen näyttö
Kansallinen palveluväylä PERTIVA-kokous
Vipunen – korkeakoulujen extranet
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset

Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Joopas-tilannekatsaus
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Miten luon valtuuden uudistuneessa Valtuudet- käyttöliittymässä?
Avoimen tuotteenhallinta
Esityksen transkriptio:

Identiteetinhallinnan uudet palvelumallit Sami Saarikoski, OKM Haka- ja Virtu -seminaari 17.1.2012

Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen ilmaisten tai halpojen palveluiden käyttö on lisääntynyt. (esim. Google Docs, Dropbox, SkyDrive jne.) Useaan verkostoon tai ns. virtuaaliorganisaatioon kuuluvat käyttäjät tarvitsevat useita käyttäjätunnuksia työtehtävien hoitoon. (Haka, Virtu, Google, Live ID jne.) IT:n kuluttajistuminen aiheuttaa organisaatioiden tietohallinnoille tietoturvahaasteita. Suuriakin tietomassoja saattaa huomaamatta tallentua henkilökohtaisten päätelaitteiden varmistusten muodossa pilveen. (esim. iCloud) Business kriittisen tietoaineiston suojaamiseen ei ole riittäviä mekanismeja

Eduuni ID OKM:n omistama ja CSC:n ylläpitämä Eduuni on sähköisen työskentelyn ja verkostoitumisen palveluympäristö, jonka tarpeisiin on luotu identiteetinhallintajärjestelmä Eduuni ID. Eduuni ID on hajautettu identiteetinhallintajärjestelmä, joka perustuu federoituihin identiteetteihin. Käyttäjän identiteetti syntyy hänen rekisteröidessä ja vahvistaessa työsähköpostiosoitteensa. Eduuni ID sisältää tiedon käyttäjästä ja hänen edustamastaan organisaatiosta. Kirjautumiseen tai autentikointiin käytettävät tunnukset käyttäjä valitsee itse luotettujen tunnistuslähteiden listalta. Luotettuja tunnistuslähteitä tällä hetkellä ovat Haka- ja Virtu-luottamusverkostot sekä Google, LiveID ja Yahoo. Käyttäjän valitsema kirjautumistapa liitetään rekisteröityyn työsähköpostiosoitteeseen, eli Eduuni ID:hen. Vahvaa tunnistusta varten luotettuihin tunnistuslähteisiin lisätään Vetuma, joka mahdollistaa pankkitunnistuksen ja jatkossa myös mobiilivarmenteet.

Eduuni ID jatkuu… Eduuni ID mahdollistaa toimialan sisäisten sekä sidosryhmien käyttäjien samanarvoisen identiteetinhallinnan ilman erillisratkaisuja. Kenellekään ei lähetetä erillisiä tunnuksia ja salasanoja, vaan kaikki käyttää omaa itse valitsemaansa tunnistustapaa. Tunnistustavasta riippumatta käyttäjät esiintyvät palveluissa kuitenkin omien organisaatioidensa edustajina. Tunnistustapaa ei näytetä Eduuni ID:tä hyödyntävissä palveluissa. Eduuni ID helpottaa myös käyttöoikeuksien hallintaa eri palveluissa, koska käyttöoikeudet voidaan kohdistaa sähköpostiosoitteeseen kenelle tahansa. Tämä sama pätee myös työnkulkuja tai tickettejä sisältäviin järjestelmiin, joissa henkilöitä voidaan osoittaa työsähköpostiosoitteella yli organisaatiorajojen.

Eduuni ID tulevaisuudessa Virtuaaliorganisaatioiden käyttöoikeuksien hallinta Käyttöliittymä, jonka kautta hallittuja jäsenyyksiä, rooleja tms. voidaan välittää eri palveluihin. Omien palveluiden julkaisu toimialalle ja sidosryhmille Esim. korkeakoulu voi julkaista omia palveluita hyödyntäen Eduuni ID:tä. Julkisen pilven palveluiden käyttö Eduuni ID:n kautta Valmiiden SaaS palveluiden tai PaaS alustoille kehitettyjen sovellusten käyttö. Tietosisältöjen käyttöoikeuksien hallinta Eduuni ID:hen perustuen Tallennuspaikasta riippumattomaan tietosisältöjen käyttöoikeuksien hallintaan etsitään soveltuvaa tuotetta. Microsoftin Rights Management Servicen mahdollisuuksia selvitetään Office dokumenttien osalta.

Kiitos! sami.saarikoski@minedu.fi