9.12.08Antti Kurkinen1 Langattomat verkot. 9.12.08Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tutustu tablettiin (taulutietokone)
Advertisements

WLAN -tekniikkaa WLAN käyttää sähkömagneettisia aaltoja tiedon välittämiseen kommunikoivien osapuolien välillä, erillistä fyysistä siirtotietä ei tarvita.
LANGATTOMAT TEKNIIKAT
Sillat Alex Grönholm.
1 1.
Kristian Salminen, Janne Seppälä, Jonas Ristimäki & Tuomas Lesonen
QR-koodit opetuksessa Havainnollisuutta ja konkretiaa.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Toni Kari Marko Kantola
Santeri Lehtonen, Vesa Mäki, Arto Ranta
WLAN Tekijät: Petri Koskinen Miika Kulla Veli-Pekka Koskinen.
Oman kodin tietotekniikka CT30A2002 Tietoliikennetekniikan perusteet, harjoitustyö 1.
Laajakaista kaikille – Teleoperaattorin näkökulma
 Mobiilisuus on tietoa paikasta riippumatta  Mobiililaitteella voidaan siis lähettää ja vastaanottaa tietoa paikasta riippumatta  Nykyään monelle ihmiselle.
Tiedonhaku internetistä Viralliset tiedonlähteet
Internetin toimintaperiaate ja käyttötavat
Oskari Ranta, Pekka Karppinen.  LVDS (engl. Low-voltage differential signaling)  Siirtonopeudessa päästään luokkaan Gbit/s.  LVDS-signaaleita käytetään.
Internet Maailmanlaajuinen tietokoneiden verkko
Tietoliikenne.
Janne Filppula Mikael Jaakkola Teemu Jokinen Tomas Carlsson
WLAN ja tietoturvallisuus
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Digita, 450MHz ja langaton laajakaista
1 WiMAX-tekniikan rooli Suomessa Lasse Aslamaa Diplomityöseminaari Valvoja: Prof. Heikki Hämmäinen Ohjaaja: DI Timo Smura.
Carita, Kati ja Juuso OSAO Myllytulli ja Mytlpt09E 2010
Tietokoneen suojaaminen Juuso Juntunen Myllytulli Mytlpt09e 2010.
ZigBee 2008 Huhtala, Järvelä. Esityksen rakenne Työn tavoitteet Perustietoutta IEEE standardi ZigBee-protokolla Käyttökohteet Toteutus.
Anne Hietaharju Pia Aaltonen TK1-1
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
A B&J Production :: Verkkolaitteet Click to start.
Wireless Fidelity Systems + The Multimode – IEEE a/b/g Teemu Tarkkonen.
Wireless Local Area Network (Wireless LAN)
Wireless Local Area Network
Wireless Local Area Network
Kajaanin Puhelinosuuskunta Mitä se laajakaista oikeastaan on? Nivan kylällä Marja Karjalainen KPO.
Langaton yhteys projektoriin
HotSpot –projekti Markku Somerkivi
Wlan –teknologian rooli Suomen laajakaistamarkkinoilla Tekijä: Markus Aarnio Valvoja: professori Heikki Hämmäinen suorituspaikka: ei suorituspaikkaa.
Hanke: Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävän opetuksen kehittäminen Valtionavustus lukiokoulutuksen TVT:n opetuskäytöön sekä laite ja tietoverkkohankintoihin.
Valtteri, Simo, Mika Myllytulli, My-tlpt09E 2010
WLAN Langaton verkkoyhteys
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Tietoturva Sami jarkko Henri Myllytulli mytlpt09e 2010.
Hakkerointi.
Wireless Local Area Network
WLAN Authors: Tuomas Leppänen e Kari-Pekka Luoma e Jari Matikainen e
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
Virtuaaliset lähiverkot
Langaton lähiverkko ja mobiilipalvelut Oulun kaupunginkirjastossa Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Maija Saraste
TAITO Oulu 400 –ohjelman saavutukset panOULU-osaprojekti Professori Timo Ojala Oulun yliopisto Projektipäällikkö (oto), TAITO Oulu 400 / panOULU-osaprojekti.
Oman kotiverkon suunnittelutyö
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Introduction to Hybrid Wireless Networks & Hybrid Wireless Network Architectures Markus Runonen
Mikko Lampinen Ti LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN.
Langatomat verkot Johdanto. Mobiiliverkkojen evoluutio 1G NMT (Nordic Mobile Telephone) NMT 450 vuonna 1981 NMT 900 vuonna 1986 AMPS (Advanced Mobile.
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI SAN: Storage Area Network Mikko Hellstén Ville Pesonen.
Langattomat lähiverkot Janne Suominen. Sisältö Yleistä IEEE ETSI Fyysinen kerros MAC-kerros Langattomien lähiverkkojen tyypit.
Ti Lähiverkot -erikoistyökurssi
CT30A LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI WLAN Linux-työ Susanna Osola
Langattoman verkon suojaus WiFi (WLAN) ja Bluetooth Miten eroavat toisistaan? Miten verkkoihin voi liittyä? (montako kerrallaan) Millaisia laitteita voi.
WiMAX IEEE WiMAX –RYHMÄ 3 Juha Seppänen. JOHDANTO WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) on langaton laajakaistatekniikka Perustuus.
Radiojärjestelmät. Yhteisiä ominaisuuksia Tekniikat liikkuvuuden hallintaan Vuoronvaraus Menetelmät radiotiellä Tietoturvaratkaisut Toteutus ja standardit.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. TIETOTURVA Tietoturvallisuus on tietojen, tietoliikenteen, palvelujen ja järjestelmien suojausta. Kun puhutaan Internetin tietoturvasta,
Mobiiliverkot ja -palvelut Klaus Nieminen. COMPTEL Klaus Nieminen, Comptel Research OUG Helsinki Esityksen rakenne Mobiiliteknologiatrendit.
TIETOTURVA.
Edellisen kerran yhteenveto
Tietoturva.

Ryhmätyö / kotitehtävä
Esityksen transkriptio:

Antti Kurkinen1 Langattomat verkot

Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko edge- ja gprs-verkot

Antti Kurkinen3 Wlan ( Wireless Local Area Network) Langaton verkko on lähiverkko, jolla erilaiset verkkolaitteet voidaan yhdistää ilman kaapeleita Wlan-verkon voi ”pystyttää” kytkemällä olemassa olevaan internet yhteyteen wlan- reitittimen Käytetään esim. kodeissa, lentokentillä, työpaikoilla, julkisilla paikoilla, kirjastoissa ja jopa busseissa

Antti Kurkinen4 Wlan IEEE B/G/N on kaikkien Wlan-versioiden standardi B on vanhin wlan- versio jonka nopeus on vain 11 Mbit/s G on yleisin versio, jonka maksiminopeus on 54 Mbit/s N on uusin versio, jonka nopeus on jopa 300 Mbit/s D-link N-version wlan reititin

Antti Kurkinen5 Mitä hyviä/huonoja puolia langattomasta verkosta on? + Vapaampi liikkuvuus kannettavien laitteiden kanssa + Usein halvempi tapa pystyttää lähiverkko kuin koko talon kaapelointi + Kätevä julkisilla paikoilla - Rajallinen kantomatka -Jotkin materiaalit heikentävät voimakkaasti signaalia - Heikompi tietoturva

Antti Kurkinen6 Langattoman verkon suojaus Kuka tahansa voi käyttää suojaamatonta langatonta verkkoa Wlan suojaustyyppejä ovat on mm. WEP ja WPA. WEP-salausta ei suositella käytettäväksi, koska sen voi purkaa jopa ilmaiseksi netistä löytyvillä ohjelmilla WLAN verkon voi myös suojata piilottamalla sen tai määrittämällä wlan reitittimen niin että siihen saa yhteyden vain tietyillä koneilla

Antti verkko On digitan rakentama langaton laajakaistaverkko Käyttää NMT-450 verkon entistä taajuusaluetta Kattaa vuoden 2009 loppuun mennessä koko suomen Nykyinen maksimi nopeus on 1 Mbit/s mutta suunnitelmissa on 2 Mbit/s Päätelaitteena on yleensä tietokoneeseen kytkettävä ulkoinen pöytämodeemi tai korttimodeemi

Antti Kurkinen8 Wimax On kehityksen alla oleva langaton laajakaistatekniikka Voidaan verrata WLAN-verkkoon mutta sen toiminta-alue on paljon suurempi Kantama voi olla jopa 50 kilometriä mutta silloin tarvitaan suora näköyhteys tukiasemaan Sopii hyvin laajakaistayhteyksien tarjoamiseen harvaan asutuille seuduille

Antti Kurkinen9 Lähteet: Irti verkon kahleista 6/2007: Tietokone Langattomat turboverkot 9/2008: MikroBitti Wlan – Wikipedia [ ( ) Langattoman lähiverkon tietoturva – Wikipedia [ oturva] ( ) [ ( ) Belkin : N1 Vision Wireless Modem Router [ d=450535#]