27.3.20151 OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN TULEVAISUUSSEMINAARI SY:n ja oppisopimuskoulutuksen yhteistyö Seinäjoki 11.3.2010 Suomen Yrittäjät johtaja Martti Pallari.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammatillinen koulutus elinkeinoelämän näkökulmasta
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Oikean osaamisen merkitys yritykselle Työelämän kehittämisstrategian seminaari
Jäsenyritykset  Yli jäsenyritystä - elinkeinoelämän suurin järjestö  Yksinyrittäjiä ja työnantajayrityksiä, kotimarkkinayrityksiä.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Satakunta.
TEOS - Ihmisten oma teatteri Q-Teatteri Helsingin Yrittäjät - Töölö ry Tuula Styrman Create amove Oy.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Pohjois-Karjala.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Etelä-Karjala.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Kymenlaakso.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme.
Pk-yritysbarometri Suhdanne 2/2000. Pk-yritysbarometrin tausta Yhdistetty SY:n ja ktm:n barometrit –vähentää tiedonantorasitusta ja päällekkäisyyttä –turvaa.
Pk-yritysbarometri syksy 2002 julkaisijat Finnvera Oyj ja Suomen Yrittäjät ry.
Toimitusjohtaja Henri Wibom Varsinais-Suomen Yrittäjät
Väkevä-Harjula/2010 Tutkimusta: Kilpailukyky- ja vetovoimakysely 2010 Hyvä Henki -ohjelmalla yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Riihimäen-Hyvinkään.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Keski-Pohjanmaa 1.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Lappi 1.
Oulunkaaren seutukunnan toimiympäristöanalyysi 2008 Seudun elinkeinoelämään vaikuttavia ilmiöitä
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme 1.
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
UUDISTUNUT ALUEHALLINTO JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ -SEMINAARI Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän merkitys yrityksille.
Tilastoja Vantaalta , laaja sarja. Vuosittainen väestönmuutos Vantaalla henkilön äidinkielen mukaan, vuodet (2014 ennakkotieto) Lähde:
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Pääkaupunkiseutu 1.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Alueraportti, Pohjanmaa 1.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Sairaaloiden tuottavuus 2013 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2013 – Tilastoraportti 3/2015.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Etelä-Savo 1.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Keski-Suomen Yrittäjät Keski-Suomen Yrittäjät Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli jäsenyrityksen keskusjärjestö.
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN SEMINAARI Oppisopimuskoulutus organisaatioiden kehittämisessä Arktikum, Rovaniemi Suomen Yrittäjät johtaja.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammikuussa 2015 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Pirkanmaa 1.
Rauman kauppakamarin Työvoima- ja osaamiskysely  Sähköinen kysely –  Kysely lähetettiin 307 kauppakamarin jäsenelle  Vastanneita 114,
Pk-yritysbarometri Syksy 2003 julkaisijat Finnvera Oyj ja Suomen Yrittäjät ry.
Pk-yritysbarometri Kevät 2004 julkaisijat Finnvera Oyj ja Suomen Yrittäjät ry.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Pohjois-Karjala 1.
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Kalajokilaakso 1.
Pk-yritysbarometri kevät 2003 julkaisijat Finnvera Oyj ja Suomen Yrittäjät ry.
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Pk-yritysbarometri, kevät 2016
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Aineiston rakenne Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2003.
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, syksy 2016
Esityksen transkriptio:

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN TULEVAISUUSSEMINAARI SY:n ja oppisopimuskoulutuksen yhteistyö Seinäjoki Suomen Yrittäjät johtaja Martti Pallari

 Paikallisyhdistys (yli 400) vaikuttaa kunnalliseen ja seudulliseen päätöksentekoon elinkeinopolitiikan kysymyksissä.  Aluejärjestöllä (21) on vaikuttajan rooli omalla alueellaan ja omassa maakunnassaan.  Suomen Yrittäjät ajaa yrittäjien etuja mm. maan hallituksen, eduskunnan ja keskeisten etujärjestöjen suuntaan sekä Euroopan Unionissa.  Toimialavaikuttamista yhteistyössä toimialajärjestöjen (52) kanssa Järjestörakenne

Suomen Yrittäjien toimialajärjestöt  Suomen Yrittäjien jäsenjärjestöinä on 52 toimialajärjestöä kaupan, teollisuuden, liikenteen, kädentaitoalojen, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä muiden palvelujen piiristä.  toimialajärjestöjä ovat mm. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL, Suomen Taksiliitto, Yrittäjänaisten Keskusliitto, Koneyrittäjien liitto, Teknologiateollisuus, Puuteollisuusyrittäjät, Taloushallintoliitto, Erikoiskaupan liitto, Vaatturiliitto, Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät – TESO sekä Lääkäripalveluyritykset  toimialajärjestöt hoitavat oman toimialansa edunvalvonnan ja jäsenpalvelut  edunvalvonnassa Suomen Yrittäjät tekee yhteistyötä toimialajärjestöjen kanssa

Jäsenyritysten määrä Suomen Yrittäjissä maaliskuussa 2010 Toimialajärjestöt Aluejärjestöt Yritykset, jotka sekä toimiala että aluejärjestössä Kokonaisjäsenmäärä (netto)

Keskiarvoyrittäjä 2008 – 2009  46-vuotias opistotason koulutuksen saanut mies  Ennen yrittäjäksi ryhtymistä tehnyt useita vuosia palkkatyötä  Palvelualan yrittäjä (liike-elämän palvelut tai kauppa)  Toimii osakeyhtiömuodossa  Omavaraisuusaste yli 40 % ja kokonaispääoman tuotto yli 9 %  Työllistää itsensä lisäksi 2-3 henkilöä  Yrittäjä tekee 20 % pidempää työpäivää kuin palkansaaja  Yrittäjän perheessä asuu 2,7 henkeä (palkansaajaperhe 2,4 henk.)  Tärkeitä asioita turvallisuus, toimeentulo, perhe ja vapaus  Käteenjäävä tulo 35 % korkeampi kuin palkansaajalla  Yrittäjä on keskimääräistä kansalaista vauraampi  Kuluttaa keskimääräistä enemmän asumiseen, liikenteeseen ja terveyteen sekä vähemmän kulttuuriin, vapaa-aikaan ja ravintoloihin

Yrittäjyyden merkitys Yritystoiminnan merkitys kansantaloudelle on korvaamaton. Yli 80 % Suomen bruttokansantuotteesta tulee yritystoiminnasta. Kolme neljästä uudesta työpaikasta syntyy pk-sektorille. Suurin osa uusista innovaatioista tehdään yrityksissä. Suomessa kuitenkin noin 50 % yrittäjistä on yli 50-vuotiaita. Kymmeniätuhansia yrittäjiä jää eläkkeelle nyt ja lähivuosina. Taantuma vähentää yrittäjyysaktiivisuutta ja samalla heikentää työllisyysastetta. Uusien yritysten syntyminen (myös sukupolvenvaihdokset) on keskeistä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Lähivuodet ovat kriittisiä.

Pk-yritysbarometri

Suhdannenäkymät, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Liikevaihdon muutosodotukset, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Investointien arvon muutosodotukset, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Odotukset henkilökunnan määrästä, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Kannattavuuden muutosodotukset, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Työllistämisen pahin este, % yrityksistä Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Ammatillinen koulutus ja työvoiman saatavuus pienyrityksissä Työvoimatarve  Suurin osa pk-sektorin työvoimatarpeesta kohdistuu ammatillisen koulutuksen suorittaneisiin osaajiin. Uusista työpaikoista ¾ syntyy pk-yrityksiin.  Kuitenkin suhteessa yritysten määrään esimerkiksi työssäoppimisesta pieni osa tapahtuu pienyrityksissä.  Monilla pienyrityksillä kuitenkin vaikeuksia työvoiman saannissa. Ei ole resursseja eikä osaamista rekrytointiin.  Tulisikin löytää yhteisiä keinoja työssäoppimisen laajempaan toteuttamiseen pienyrityksissä. Tulisi myös löytää joustavia ratkaisuja rekrytointikynnyksen madaltamiseksi

Yrittäjyys, oppisopimus ja ammatillinen koulutus  Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen, taloudellinen ja tehokas ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto.  Se on työllisyysastetta nostava ja työuria pidentävä koulutusmuoto.  Se tarjoaa yritykselle joustavan mahdollisuuden työvoiman osaamisen ylläpitoon ja uusintamiseen.  Se on kuitenkin viime vuosina painottunut erityisesti työssä olevan henkilöstön ja yrittäjien lisäkoulutusmuodoksi.  Uusien työpaikkojen syntyminen oppisopimusteitse on jäänyt siten vähäiseksi.  Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä muu täydennyskoulutus ovat määrällisten kiintiöiden piirissä.  Resursseja rekrytoivaan oppisopimuskoulutukseen tulisi tuntuvasti lisätä.  Rekrytoiva oppisopimuskoulutus tulisi vapauttaa määrällisistä kiintiöistä.  Uuden yrittäjyyden aikaansaamiseksi myös yrittäjien oppisopimuskoulutus tulisi jättää kiintiörajoitusten ulkopuolelle.  Koulutuskorvausten kustannusvastaavuutta tulisi parantaa.  Oppisopimuspalkkauksessa tulisi siirtyä ns. suoriteperiaatteen soveltamiseen.

Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen opiskelijamäärät v

Hyväksytyt yrittäjätutkinnot v

Ideoita yhteistyön pohjaksi  Lisätään yhteistyötä oppisopimuskoulutuksen kehittämisessä ja sitä koskevassa edunvalvonnassa.  Uudet toteutustavat  Yhteiset tavoitteet  Avoimuuden periaate  Selvitetään oppisopimuskoulutusjärjestelmän vahvuudet ja heikkoudet.  Käynnistetään hankkeita ja otetaan käyttöön toimintatapoja, jotka parantavat oppisopimuskoulutuksen vetovoimaa.  Lisätään läpinäkyvyyttä tilaaja-tuottajamallin käyttöönotossa.  Selvitetään, voidaanko viranomaisyhteistyötä lisätä oppisopimuskoulutuksen toteutuksessa.  Kehitetään toimintatapoja, jotka parantavat pienyritysten mahdollisuuksia hyödyntää oppisopimuskoulutusta.