12.1.20151 UUDISTUNUT ALUEHALLINTO JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ -SEMINAARI Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän merkitys yrityksille.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

Ammatillinen koulutus elinkeinoelämän näkökulmasta
Oikean osaamisen merkitys yritykselle Työelämän kehittämisstrategian seminaari
OPH/T.S VALTIONAVUSTUKSET TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄÄN.
Työ- ja elinkeinokeskus HÄMEEN TE-KESKUS APUNA YRITYKSESI OMISTAJANVAIHDOKSESSA Loppi Hannele Heikkinen Sukupolvenvaihdosten edistäminen ja.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Satakunta.
Tilastotietoa yrittäjyydestä ja PK-yrityksistä Suomessa
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
PK-kehittämispalvelut
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Pohjois-Karjala.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Etelä-Karjala.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Kymenlaakso.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Seuturaportti, Kanta-Häme.
Pk-yritysbarometri Suhdanne 2/2000. Pk-yritysbarometrin tausta Yhdistetty SY:n ja ktm:n barometrit –vähentää tiedonantorasitusta ja päällekkäisyyttä –turvaa.
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Helsinki.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Lappi 1.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät Seinäjoki Puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN TULEVAISUUSSEMINAARI SY:n ja oppisopimuskoulutuksen yhteistyö Seinäjoki Suomen Yrittäjät johtaja Martti Pallari.
Kokkolan ammattiopisto
Tilastoja Vantaalta , laaja sarja. Vuosittainen väestönmuutos Vantaalla henkilön äidinkielen mukaan, vuodet (2014 ennakkotieto) Lähde:
Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Alueraportti, Pääkaupunkiseutu 1.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Yritysten toimipaikkojen, niiden henkilöstön ja liikevaihdon vuosimuutos maakunnittain vuosina Lähde: Tilastokeskus, yritysrekisteri 1 (6)
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Alueraportti, Pohjanmaa 1.
Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Hotel Arthur Kommenttipuheenvuoro Tuovi Manninen erityisasiantuntija.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Työvoiman saatavuus Uudellamaalla ▪poistuma –työpaikkojen määrä kasvaa –työvoimavaje 6 500/vuosi – vuonna 2015 yhteensä jo yli LÄHTEET:
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Sairaaloiden tuottavuus 2013 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2013 – Tilastoraportti 3/2015.
Organisaatio- ja johtamisjärjestelmän uudistaminen
Innova Länsi-Suomen akk
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Etelä-Savo 1.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Keski-Suomen Yrittäjät Keski-Suomen Yrittäjät Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli jäsenyrityksen keskusjärjestö.
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN SEMINAARI Oppisopimuskoulutus organisaatioiden kehittämisessä Arktikum, Rovaniemi Suomen Yrittäjät johtaja.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Miten vaikutuksia mitataan?
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammikuussa 2015 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Pirkanmaa 1.
Potkua Pienyrittäjille – Kehittämispalveluja kentälle Pohjois-Karjalassa -hanke.
Pk-yritysbarometri Kevät 2004 julkaisijat Finnvera Oyj ja Suomen Yrittäjät ry.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Seuturaportti, Pohjois-Karjala 1.
Pk-yritysbarometri kevät 2003 julkaisijat Finnvera Oyj ja Suomen Yrittäjät ry.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2016
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Ohjaamo-päivät, Helsinki
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Aineiston rakenne Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2003.
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Esityksen transkriptio:

UUDISTUNUT ALUEHALLINTO JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ -SEMINAARI Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän merkitys yrityksille Hotel Arthur Suomen Yrittäjät johtaja Martti Pallari

Yrittäjyyden merkitys Yritystoiminnan merkitys kansantaloudelle on korvaamaton. Yli 80 % Suomen bruttokansantuotteesta tulee yritystoiminnasta. Kolme neljästä uudesta työpaikasta syntyy pk-sektorille. Suurin osa uusista innovaatioista tehdään yrityksissä. Suomessa kuitenkin noin 50 % yrittäjistä on yli 50-vuotiaita. Kymmeniätuhansia yrittäjiä jää eläkkeelle nyt ja lähivuosina. Taantuma vähentää yrittäjyysaktiivisuutta ja samalla heikentää työllisyysastetta. Uusien yritysten syntyminen (myös sukupolvenvaihdokset) on keskeistä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Lähivuodet ovat kriittisiä.

Yrittäjyysaste 2008 Lähde: Eurostat ja Tilastokeskus

Keskiarvoyrittäjä 2008 – 2009  46-vuotias opistotason koulutuksen saanut mies  Ennen yrittäjäksi ryhtymistä tehnyt useita vuosia palkkatyötä  Palvelualan yrittäjä (liike-elämän palvelut tai kauppa)  Toimii osakeyhtiömuodossa  Omavaraisuusaste yli 40 % ja kokonaispääoman tuotto yli 9 %  Työllistää itsensä lisäksi 2-3 henkilöä  Yrittäjä tekee 20 % pidempää työpäivää kuin palkansaaja  Yrittäjän perheessä asuu 2,7 henkeä (palkansaajaperhe 2,4 henk.)  Tärkeitä asioita turvallisuus, toimeentulo, perhe ja vapaus  Käteenjäävä tulo 35 % korkeampi kuin palkansaajalla  Yrittäjä on keskimääräistä kansalaista vauraampi  Kuluttaa keskimääräistä enemmän asumiseen, liikenteeseen ja terveyteen sekä vähemmän kulttuuriin, vapaa-aikaan ja ravintoloihin

Pk-yritysbarometri

Liikevaihdon muutosodotukset, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Odotukset henkilökunnan määrästä, saldoluku Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Työllistämisen pahin este, % yrityksistä Lähde: Pk-yritysbarometri, kevät 2010

Perusasteen jälkeisen tutkinnon suoritta- neen väestön osuudet ikäryhmittäin 2008 Lähde: Tilastokeskus, koulutustilastot

Kuinka paljon tutkinnon suorittamisesta oli sinulle hyötyä? (n=495)

Yrittäjän oppisopimuskoulutuksen opiskelijamäärät v

TYKE –hankkeet Suomen Yrittäjien näkökulmasta Vuosina 2006 – 2009 tuettu lähes 350 hanketta, joissa on ollut mukana 900 tyke-tehtävän saanutta organisaatiota. Hankkeissa on löydetty konkreettisia ja pysyviä toimintamalleja pienyritysten kehittämistarpeiden ratkaisemiseksi. Yli 80 % hankkeista on kohdistunut pienyrityksiin. Yrittäjät ovat olleet myös mukana hankkeiden suunnittelussa. Teemat ovat vaihtelevia aina maahanmuuttajien työelämätaitojen kehittämisestä yksittäisen toimialan erityistarpeisiin. Myös taantumaan on reagoitu nopeilla kehittämistoimilla. Hankkeet ovat kohdistuneet alueellisesti, valtakunnallisesti tai toimialakohtaisesti. Ne ovat painottuneet Etelä- ja Länsi-Suomeen. Työelämätahot ovat olleet mukana Oph:n johtamassa valtakunnallisessa tyke -koordinaatiossa. Tämä on monipuolistanut hankkeita, vähentänyt päällekkäisyyttä, lisännyt laatua ja helpottanut arviointia.

Kehittämis- ja palvelutehtävä yritysten näkökulmasta  Ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain (631/98) 14. pykälään oli sisällytetty lausuma ammatilliseen lisäkoulutukseen liittyvästä palvelu- ja kehittämistoiminnasta.  Tämän pykälän valtuuttamana aikuisoppilaitokset olivat jo vuosien ajan tarjonneet perinteisten koulutuspalvelujen rinnalla työelämän kehittämispalveluja. Yritykset olivat yksi palvelutarjonnan kohde.  Vuoden 2006 alusta lukien ko. lakia haluttiin selkeyttää. Sen 1. pykälään kirjattiin, että kyseisellä kehittämis- ja palvelutoiminnalla ”tarkoitetaan yrityksille ja julkisyhteisöille, erityisesti pienyrityksille, tarjottavia osaamisen kehittämispalveluja”.

 Merkittävää oli se, että kehittämis- ja palvelutoiminta suuntautuisi erityisesti pienyrityksiin. Lain perusteluissa todetaan aivan oikein, että pienyrityksillä on yleensä suuria yrityksiä vähemmän ammattitaitoa henkilöstön kehittämisessä, ja että pienten yritysten työntekijät osallistuvat vähäisesti koulutukseen.  Jo silloin lainmuutosta perusteltiin ikäluokkien pienenemisellä ja pyrkimyksellä työurien pidentämiseen!  Lain perusteluissa todettiin lisäksi, että aikuiskoulutusta tuli voida seurata, arvioida ja kehittää kokonaisuutena sekä tarkastella myös erillään nuorten koulutuksesta.  Kuten edellä todettiin, työelämän kehittämis- ja palvelutehtävähankkeita on käynnistynyt runsaasti. Tavoiteltavaa on, että hankkeiden toteutuksen myötä syntyneet uudet toimintamallit ja parhaat käytännöt saadaan tehokkaasti käytäntöön.

 Siirryttäessä ELYjen aikakauteen pienyritysten näkökulmasta on tärkeätä, että tulevat hankkeet kohdistetaan jatkossakin pienyrityksiin. Valtakunnallinen seurantaryhmä tarvittaneen!  On myös tärkeätä, että ne ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjät, jotka ovat saaneet järjestämisluvan myös työelämän kehittämis- ja palvelu- tehtäviin, vahvistavat ja monipuolistavat jatkuvasti toimintojaan.  Olisi myös hyödyllistä, jos ammatilliset aikuisoppilaitokset perinteisen palvelutoiminnan tuotteistamisen rinnalla kehittäisivät valmiuksiaan vastata nopeastikin pienyritysten palvelutarpeisiin. Päivystysklinikka pienyrityksiä varten?!